香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月20日 06:20:48

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔
圖檔

【資料:日本 N 比例 及 日本鐵路模型, 物品區

發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 36 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容

(u#21350)
 文章主題 : Re: 「係咪應該貼呢版?」 之 進擊的唐樓
文章發表於 : 2015年7月9日 14:34:21  (p#2774871)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

錢包: 188.96 明彩 
攝影器材: Canon SX70 HS + HUAWEI P30
PJ6380_AVBWU23 on 2015年7月9日 09:45:38:
魔法先生 Super Bus on 2015年7月8日 23:53:14:
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月8日 23:30:27:
PJ6380_AVBWU23 on 2015年7月8日 22:24:19:依間廠好識睇住巿場漏動,推陳出新,仲話巴士廠不是夢

不是夢,但佢可以點出呢?
試諗下出1/76,如果跟比例,間廠會係幾咁巨型?就算係1/150,依然係唔細
如果分割開一組組咁出,又係咪可以吸引到人每一組都買?真係想知佢地諗唔諗得掂,佢非卜入面d人回應都話想出柴廠
但如果真係出,我諗要call gogo van先走到 [sosad]

魔法先生 Super Bus on 2015年7月8日 23:18:04:係就係幾正, 不過咁大座景, 就算我最近加左個新櫃仔放巴模都未必容得下...

擺係一個好大既問題黎,其實有心整可以諗諗唔駛一定成座造出黎 #good#

好似 "鵝腸大鴨" 果座景咁其實我覺得都 OK 嘅,
不過都係一個起兩個止果隻啦...

咁好多人會用飾櫃擺巴士,咁人地將飾櫃包裝設計下,加D 洗車機,維修坑,咪係車廠 :mrgreen:
同埋唔係人人都買咁多車

即係一塊空地三四個車位+圍欄(鐵絲)=基本SET
之後再整空地增結SET, 再整D給維修坑或者洗車機做增結SET; 之後再整條斜路俾你無限僭建 :twisted:

文章#16
回頂端
 個人資料  

(u#3648)
文章發表於 : 2015年7月9日 20:02:04  (p#2774968)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員
頭像

錢包: 23.49 明彩 
攝影器材: SONY DSC-HX200V
愛麗絲公主 on 2015年7月9日 09:08:53:係話會match兩個比例, 如果只係玩車仔其實1/64~1/76 影響不太大, 上面只係想講平時有留意呢d位置又玩巴士之類比例上可能會有些怪而已, 消防閘門高d定雙層巴士高d, 消防車泊進去之後跟上面有幾多空間正常人其實應該無人去理會.. 突覺得好似變了罪人係度趕客般 [sosad]

但好開心有人出香港樓, 等緊警署出模型ver #good#

善意既反面意見, 人地肯聽既話可以係進步既原動力 #good#

其實製作者好似都係香港人黎, 當初有1/18既街景果陣都已經想要, 但1/18真係太大太難擺先冇要到
點知而家出返1/76香港樓, 仲要話價錢盡量大眾化, 真係幾開心架

*當80m果d 1/150唐樓都要$1xx一小座時, 感覺佢真係平好多 #good#

文章#17
回頂端
 個人資料  

(u#21350)
文章發表於 : 2015年7月9日 20:09:50  (p#2774975)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

攝影器材: Canon SX70 HS + HUAWEI P30
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月9日 20:02:04:
愛麗絲公主 on 2015年7月9日 09:08:53:係話會match兩個比例, 如果只係玩車仔其實1/64~1/76 影響不太大, 上面只係想講平時有留意呢d位置又玩巴士之類比例上可能會有些怪而已, 消防閘門高d定雙層巴士高d, 消防車泊進去之後跟上面有幾多空間正常人其實應該無人去理會.. 突覺得好似變了罪人係度趕客般 [sosad]

但好開心有人出香港樓, 等緊警署出模型ver #good#

善意既反面意見, 人地肯聽既話可以係進步既原動力 #good#

其實製作者好似都係香港人黎, 當初有1/18既街景果陣都已經想要, 但1/18真係太大太難擺先冇要到
點知而家出返1/76香港樓, 仲要話價錢盡量大眾化, 真係幾開心架

*當80m果d 1/150唐樓都要$1xx一小座時, 感覺佢真係平好多 #good#

老郭那堆成幢砌好不用痴貼油好顏色其實n scale黎講又唔係太貴既, 款式太少可能係最大敗處, 老郭四幢樓加埋先得兩塊板既長度, 想等老郭出building出到砌到一條街都好有難道 [bomb] 配套差+定價貴已經使不少人卻步, 買架車要近百元, 叫無玩開既人點玩 [sosad]

文章#18
回頂端
 個人資料  

(u#3648)
文章發表於 : 2015年7月9日 23:42:10  (p#2775027)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員
頭像

My Tiny Facebook有片睇啦! #good# #good#
https://www.facebook.com/tinyhk/videos/ ... =2&theater
仲有1/76巴士對比,我覺得好似大左少少,但相信冇阻入手 #good#

定價係以下
My Tiny :産品編號
Bd3 - 兩棟(四層及三層) 加全套街景配件$599
Bd4 - 兩棟(四層及四層及唐樓樓梯) $399

我就覺得合理價啦,應該兩套都會入 [sosad]

文章#19
回頂端
 個人資料  

(u#21350)
文章發表於 : 2015年7月10日 01:21:34  (p#2775037)
離線
會員

題外話:

唐樓既話有展品看... 有種係N Scale同類但放大了的感覺 :lol:
http://carsworkshop.net/new_page_d%20p%2040.htm

文章#20
回頂端
 個人資料  

(u#3648)
文章發表於 : 2015年7月10日 01:43:44  (p#2775055)
離線
會員
頭像

愛麗絲公主 on 2015年7月10日 01:21:34:題外話:

唐樓既話有展品看... 有種係N Scale同類但放大了的感覺 :lol:
http://carsworkshop.net/new_page_d%20p%2040.htm

以前睇過, 但真係有個疑問, 佢牆身有好多預留裝簷蓬既細孔
感覺唔似係自己原創, 而且商店全部用假名, 最令人懷疑係佢由某公司網頁貼出黎, 反而更令人覺得似一件商品
但又未見過有得賣........... #adore#

文章#21
回頂端
 個人資料  

(u#21350)
文章發表於 : 2015年7月10日 01:54:03  (p#2775065)
離線
會員

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月10日 01:43:44:
愛麗絲公主 on 2015年7月10日 01:21:34:題外話:

以前睇過, 但真係有個疑問, 佢牆身有好多預留裝簷蓬既細孔
感覺唔似係自己原創, 而且商店全部用假名, 最令人懷疑係佢由某公司網頁貼出黎, 反而更令人覺得似一件商品
但又未見過有得賣........... #adore#

所先話似係N Scale放大, 連側邊既紅綠燈/公仔... 什至地板都係同一接近設計
話就話第二個人砌, 最後張相係一架叫做鴻輝既貨車 [bomb]

但一直都只出過陳鴻輝先生情景內既紅小(Lam Tin/Tai Yuen)+富高石油氣貨車+清潔香港Daimler E; 今日再看返, 跟有賣的商品款式地點/名字等都是一模一樣~

個堆樓如果出1:76真係唔知會賣喵價位, 唔計物價從N Scale都要$1xx價值估計都可能要$300幢, 計埋今日一架N Scale都要$98時, 可能要最少一部巴模既$398才買到一幢時又有幾人有興趣而且有位放~?

文章#22
回頂端
 個人資料  

(u#2870)
文章發表於 : 2015年7月13日 20:40:19  (p#2775848)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員

錢包: 75.08 明彩 
不妨考慮一下「唐樓外型儲物組合」:
按一下招牌,即刻打開,
內設分層格,隨意改動...
(講得太遠了...有意搵小弟「惡搞」者,PM再傾)

不過...用消防局扮巴士廠
用警署扮寫字樓...就真係脫節0左少少
(雖則真係有棟似警署0既寫字樓晌愛民邨外0者...
但係感覺上非常格格不入:
小弟反而會打一打舊恆生總行大廈0既主意
[銀行肯批小弟如此懷舊玩法的話,又不為過份...])
感覺唔會太差...哩?

文章#23
回頂端
 個人資料  

(u#21350)
文章發表於 : 2015年7月14日 20:22:42  (p#2776180)
離線
會員

磺工兄, 你要既茶點似是有了 #hehe#

文章#24
回頂端
 個人資料  

(u#3648)
文章發表於 : 2015年7月14日 21:26:44  (p#2776209)
離線
會員
頭像

愛麗絲公主 on 2015年7月14日 20:22:42:磺工兄, 你要既茶點似是有了 #hehe#

要認真諗諗,睇下微影出既出成點先再決定,因為呢間好似有埋街景配件
唉,一係唔出,一出就係咁出,冇可能座座都買 [sosad]

文章#25
回頂端
 個人資料  

(u#22519)
文章發表於 : 2015年7月14日 22:09:18  (p#2776218)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員

錢包: 0 明彩 
攝影器材: Canon PowerShot G1 X
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月14日 21:26:44:
愛麗絲公主 on 2015年7月14日 20:22:42:磺工兄, 你要既茶點似是有了 #hehe#

要認真諗諗,睇下微影出既出成點先再決定,因為呢間好似有埋街景配件

但卡士出嘅係配合巴模嘅1:76喎,微影果座係大dd架喎。

文章#26
回頂端
 個人資料  

(u#3648)
文章發表於 : 2015年7月14日 22:50:27  (p#2776239)
離線
會員
頭像

旓 on 2015年7月14日 22:09:18:
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月14日 21:26:44:

但卡士出嘅係配合巴模嘅1:76喎,微影果座係大dd架喎。

或者咁講啦, 樓呢樣野其實都冇乜比例可跟, 又可以話係唐樓樓底高過一般樓
又再或者咁講啦, 80m呢座買完肯定成座要重新上色, 暫時只能睇下微影果座最終上色係點先再決定啦 [sosad]

更新一下先
https://www.facebook.com/tinyhk/videos/ ... =2&theater

又有新片新圖, 雖然都預左鋪頭一定唔會係舊鋪, 但鋪頭自己搞又一定唔會靚, 死啦, 點搞好呢?
講返比例先, 如果鋪頭同小巴比既話, 咁其實真係唔算大好多, 招牌望條片睇落似起巴士上層窗高少少, 應該可以放心唔會爭好遠吧 #good#

*岩岩回覆左我話鋪頭貼紙有新舊鋪,嘩嘩嘩,80m如果得新鋪咁就只好無視 [sosad]

文章#27
回頂端
 個人資料  

(u#21350)
文章發表於 : 2015年7月15日 08:50:51  (p#2776370)
離線
會員

微影既模型ver係會跟立體地板+街道配件, 但老郭既就應該會跟足1/76

文章#28
回頂端
 個人資料  

(u#36918)
文章發表於 : 2015年7月15日 09:16:06  (p#2776372)
離線
在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資
會員

錢包: 89.13 明彩 
攝影器材: D5100
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月14日 22:50:27:或者咁講啦, 樓呢樣野其實都冇乜比例可跟, 又可以話係唐樓樓底高過一般樓
又再或者咁講啦, 80m呢座買完肯定成座要重新上色, 暫時只能睇下微影果座最終上色係點先再決定啦 [sosad]

更新一下先

又有新片新圖, 雖然都預左鋪頭一定唔會係舊鋪, 但鋪頭自己搞又一定唔會靚, 死啦, 點搞好呢?
講返比例先, 如果鋪頭同小巴比既話, 咁其實真係唔算大好多, 招牌望條片睇落似起巴士上層窗高少少, 應該可以放心唔會爭好遠吧 #good#

*岩岩回覆左我話鋪頭貼紙有新舊鋪,嘩嘩嘩,80m如果得新鋪咁就只好無視 [sosad]

見倒卡士果座真係慨嘆,街上面充斥住連鎖店,迫滿水貨客嘅藥房林立,業主寧願凋空鋪頭都唔租比小店 :sad:

文章#29
回頂端
 個人資料  

(u#21350)
文章發表於 : 2015年7月15日 09:24:54  (p#2776376)
離線
會員

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月14日 22:50:27:更新一下先

一架4.4米高既巴士真係只係剛剛高過地鋪既天花 :?: 如果街上既人仔真係合比例, 架巴士會否有機會都係太細架 #adore# #adore#

文章#30
回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 36 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :