香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月29日 00:09:13

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 75 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345
發表人 內容

(u#2513)
 文章主題 : Re: 【8月焦點】公交討論-角色重疊的巴士及小巴路綫
文章發表於 : 2008年8月11日 01:53:27  (p#1463323)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員
頭像

錢包: 134.73 明彩 
1032~HW1045 :同意閣下之說法。

個人亦認為不可能一刀切,
故早前亦曾提出過[針對系列]的路線建議,
即為個別地區執行大小巴合體計劃之上,
何種需要優先整合、何組需要在決策層面整合,
何種需要在公司之間整合。

當然,呢d文都除舊bf死去...

其實所有大小巴合二為一既方案,都只會替而家既交通系統添煩添亂
而且可以預見到合併帶來既問題都唔容易解決
好似轉乘果d咁,講就話可以用第二樣線,又或者格硬迫,其實做唔做到呢?
我既睇法係談願景既時候,以現實中可以做到而又較低難度唔會有太多手尾既事行先,例如Quota

文章#61
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2850)
 文章主題 : Re: 【8月焦點】公交討論-角色重疊的巴士及小巴路綫
文章發表於 : 2008年8月11日 10:10:23  (p#1463385)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員

錢包: 54.39 明彩 
*~誰@359~ :
1032~HW1045 :同意閣下之說法。

個人亦認為不可能一刀切,
故早前亦曾提出過[針對系列]的路線建議,
即為個別地區執行大小巴合體計劃之上,
何種需要優先整合、何組需要在決策層面整合,
何種需要在公司之間整合。

當然,呢d文都除舊bf死去...

其實所有大小巴合二為一既方案,都只會替而家既交通系統添煩添亂
而且可以預見到合併帶來既問題都唔容易解決
好似轉乘果d咁,講就話可以用第二樣線,又或者格硬迫,其實做唔做到呢?
我既睇法係談願景既時候,以現實中可以做到而又較低難度唔會有太多手尾既事行先,例如Quota
咁任何整重組,
一定會有人既利益受損,
但呢點一定要睇整個社會既得益。

問心,你同d客講,
要轉乘定要平d,
個個客都會同你講直接減價實際。

製造平等競爭,令公交資源用得其所,
絕對有能力令公交收費可以進一步下降。
(當然,唔計而家既高油價)

文章#62
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2513)
文章發表於 : 2008年8月11日 11:21:03  (p#1463420)
離線
會員
頭像

1032~HW1045 :咁任何整重組,
一定會有人既利益受損,

o係呢個少數服從多數既社會之下,少數人既利益我地係咪真係唔需要尊重同注意?
(少數人係指乘客果方,唔係營運果一方)

1032~HW1045 :問心,你同d客講,
要轉乘定要平d,

但你諗深一層,轉乘平$3.70喎,點減都冇咁著數
正確d講,d人係會要轉乘同減價
而且平等競爭既效力會有咁大咩?你同小巴點打都唔及你KO兩條51 70
再者,港鐵可以去到咁平係因為佢有大把地方收租
村巴咁平係因為佢見好客先開車,而小巴成本相比巴士亦都有一段差距
所以先顯出巴士收費較高,已經遠遠超出公平競爭既範圍

文章#63
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2850)
文章發表於 : 2008年8月11日 12:01:19  (p#1463431)
離線
會員

*~誰@359~ :
1032~HW1045 :咁任何整重組,
一定會有人既利益受損,

o係呢個少數服從多數既社會之下,少數人既利益我地係咪真係唔需要尊重同注意?
(少數人係指乘客果方,唔係營運果一方)

1032~HW1045 :問心,你同d客講,
要轉乘定要平d,

但你諗深一層,轉乘平$3.70喎,點減都冇咁著數
正確d講,d人係會要轉乘同減價
而且平等競爭既效力會有咁大咩?你同小巴點打都唔及你KO兩條51 70
再者,港鐵可以去到咁平係因為佢有大把地方收租
村巴咁平係因為佢見好客先開車,而小巴成本相比巴士亦都有一段差距
所以先顯出巴士收費較高,已經遠遠超出公平競爭既範圍
所以重點為重新SET過個競爭平台

文章#64
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2513)
文章發表於 : 2008年8月11日 18:21:12  (p#1463595)
離線
會員
頭像

1032~HW1045 :所以重點為重新SET過個競爭平台

*~誰@359~ :我覺得咁做太困難,一下子改變運作左幾十年既交通系統唔係打幾隻字咁容易
當中涉及既人同制度都有唔少,唔似得Quota呢d一聲令下可以好似八萬五咁立即消失

所以個人覺得重點應該係如何避免呢個唔公平既競爭

文章#65
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#12899)
文章發表於 : 2008年8月16日 13:02:02  (p#1466319)
離線
在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資
會員

錢包: 0 明彩 
我又唔覺得轉乘係一個唔轉變的大理由
巴士公司比轉乘優惠
比係人情,唔比係道理
以前冇八仔佢都唔攪轉乘(當然城隧除外啦)

最後由 社清春 於 2008年8月16日 13:40:55 編輯,總共編輯了 1 次。

文章#66
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2850)
文章發表於 : 2008年8月16日 13:12:05  (p#1466325)
離線
會員

社清春 :我又唔覺得轉乘係一個唔轉變的大理由
巴士公司比轉乘優惠
比係人情,唔比係道理
以前冇八仔佢都唔做轉攪轉乘(當然城隧除外啦)

極度同意。

轉乘好聽d係優惠,
掉轉頭講,有幾多唔係背後變成巴士公司縮皮或係同區議會之間既妥協?
再講得衰d,好似之前講轉乘只係巴士公司確保其壟斷的正確性....

文章#67
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4985)
文章發表於 : 2008年8月17日 02:48:55  (p#1466767)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員
頭像

錢包: 17.84 明彩 
攝影器材: Apple iPhone4S & 6+
*~誰@359~ :
GTA :CUT 大量短途線係無可能 因為運吉肯 區議會都無可能咁易過
睇黎要有巴士公司退出 而無人肯黎接手
先可以令社會關注成個運輸政策出現既問題

唔一定要取消得到,只要上到報紙變成一個熱門話題就可以
明言「蝕線唔cut 重疊抽水依舊 價仲有排加」
「專利巴士不再必賺」「運吉係就唔好再畀我地阻住地球轉」
嘩~夠晒惡 :twisted:

咁你可以睇下九巴幾時玩完 law ~

不過我覺得都就快架啦
隔離板 (甚至 E 度)
都傳過九巴唔買新車 (不過近排又真係冇買到, 而係續舊車)

之後又 .....
分分鐘唔做 (2013 年就知夠竟九巴 過唔過到 80 周年)

- 又可能 TD 甚至癲到沒收大量路線專營權 (甚至整個九巴)
原因係大量路線與港鐵重疊 :lol:

如果真係玩完
我寧願唔該港鐵巴士部接手 :?

文章#68
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2763)
文章發表於 : 2008年8月18日 13:05:45  (p#1467294)
離線
會員

錢包: 5.33 明彩 
問題係始終解決唔到點樣令人去最大限度使用地面公交
又或者要問返一個基本問題:公交究竟用o黎做乜?

文章#69
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#6993)
文章發表於 : 2008年8月20日 01:04:52  (p#1468382)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 50 明彩 
1032~HW1045 :
社清春 :我又唔覺得轉乘係一個唔轉變的大理由
巴士公司比轉乘優惠
比係人情,唔比係道理
以前冇八仔佢都唔做轉攪轉乘(當然城隧除外啦)

極度同意。

轉乘好聽d係優惠,
掉轉頭講,有幾多唔係背後變成巴士公司縮皮或係同區議會之間既妥協?
再講得衰d,好似之前講轉乘只係巴士公司確保其壟斷的正確性....

但有好多轉乘都係係被壟斷的情況下出現...
咁又係咩呢????
縮皮同妥協係有....但如果巴士公司連轉乘都唔做...
到時大家都只會冇視巴士....
仲有就係轉乘的確係優惠...

正如某D舖頭比八折的確係優惠...
但背後咪又係為左要交到營業額及確保在市場上仍然可以壟斷....
當然咩優惠都冇換轉係你你都會嘈啦....

文章#70
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#6993)
文章發表於 : 2008年8月20日 01:06:43  (p#1468383)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 50 明彩 
va53 :問題係始終解決唔到點樣令人去最大限度使用地面公交
又或者要問返一個基本問題:公交究竟用o黎做乜?

基本上再問公交究竟用o黎做乜已經太遲....
一早就已經要問要知的東西到而家先問...已經太遲
對於政府以鐵路取代一齊之時....
又是否諗在如此局面下如何求變而非坐以待斃......

最後由 中東呼吸中級呼綜合症 於 2008年8月20日 23:37:33 編輯,總共編輯了 1 次。
http://www.hkbf.org/viewtopic.php?f=901&t=231150

文章#71
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2763)
文章發表於 : 2008年8月20日 13:59:03  (p#1468576)
離線
會員

錢包: 5.33 明彩 
HZ6921_KV7059 :基本上再問公交究竟用o黎做乜已經太遲....
一早就已經要問要知的東西到而家先問...已經太遲
對於政府以鐵路取代一齊之時....
又是否諗在如此局面下如何求變而非坐以待斃......

仍然係果句,太多人唔記得o左個「公」字 sosad

文章#72
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#9762)
文章發表於 : 2008年8月21日 11:21:10  (p#1469235)
離線
在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資
會員
頭像

錢包: 1 明彩 
攝影器材: CANON 6D Mark II
點解巴士會有好多林林總總既限制
但係小巴就好似無王管咁?
小巴隨意加開班次,加車都得

講真
而家真正玩殘85K既我覺得唔係馬鐵,係810
而家我好多時會見到原本搭開85K既同學會搭曬810

呢個情況顯然見到係一個嚴重既資源重疊
原本有條85K好地地響度
就唔知做乜加條810落去
點解唔可以取消810,加密85K班次呢?
又或者我認為將86K同86S調線,更有可能打殘810

例如811系呢D,客量多到要拆線,沿途亦無任何巴士線輔助
K11取消左之後仲要開條811P特意cover番佢既服務
咁係咪應該轉做巴士線呢?

289K呢D線,睇番個班次同埋搭既人數
大條道理可以轉做小巴線
點解仲要九巴繼續蝕落去做呢?

反而我認為眾埔公線有得救
執靚個班次,一定會有人特意去等
成功例子:係人都知A41廿分鐘一班
好多時見到D人就住班次,響適當時候先去等車

文章#73
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13001)
文章發表於 : 2008年8月22日 11:44:26  (p#1470084)
離線
在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資
會員
頭像

錢包: 167.75 明彩 
KZ9314 :反而我認為眾埔公線有得救
執靚個班次,一定會有人特意去等
成功例子:係人都知A41廿分鐘一班
好多時見到D人就住班次,響適當時候先去等車

人地A41既係有需求
有客源
但係埔公客源有幾大?
數完中大就係咁多

文章#74
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#12777)
文章發表於 : 2008年8月24日 01:54:32  (p#1471493)
離線
會員

錢包: 24.66 明彩 
諗下優惠,我又諗到一些優惠缺少。
首先,轉乘優惠我諗是為了減少不必要的車費吧…
以我個做例子,沙田 89X 路線是直去九龍灣鐵路站,不是經x大花園
理當應該設個轉乘係啟業邨吧…?例如 2A , 6D 等等…
但家陣無轉乘優惠變成要為左過 1 , 2 個站就俾足咁多錢…
其實巴士係唔係優惠方面做不足?

另外我建議路彎幼窄既短途線或少客線交俾小巴管理。

文章#75
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 75 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :