香港巴士論壇
https://www.hkbf.org/

[GPA 1.4]都是215X惹出來的禍!
https://www.hkbf.org/t532684.htm?style=2

發表人:  lrt505 [ 2013年1月25日 16:55:11 ]
文章主題 :  [GPA 1.4]都是215X惹出來的禍!

是咁的,眾所週知,215X是一條極度便宜但極度擠迫的巴士線,尤以放工時間17:30 - 21:30為甚。中產學生搭得多平民215X可能會搞到「黐線」(對不起,沒有別詞可用)、易累,甚至學業成績大跌。

條215X在繁忙時間仍然開8分鐘一班(上次18:30走左架215X等左15分鐘),理工大學又係尾站,過百人打蛇餅,點樣上車!

圖檔

就係咁,我有科Calculus在sem 1係逢禮拜四18:30 - 21:30上堂,前堂在16:30下課。自從我試過21:30落堂後上215X嚟架短車迫到上天棚,攞命!結果被迫逢禮拜四走堂,第一次因為交通問題被迫走堂!

再加上星期一、二的迫車經歷,返到屋企即刻訓著,冇聽書,冇時間溫書,咁就搞到科Calculus咁樣咗↓。

圖檔

咁呢,我而家可以做既野得兩樣:
1. Retake Calculus、Physics,博GPA 2.5
2. 博重考HKDSE中文3,Eng 5

同埋今次Calculus 渣槍(F)既問題,責任在何身上?
1. 我?(冇用時間讀書,走堂)
2. 九巴?(冇開足班次,唔開豪華巴士應付學生需求)
3. 父母?(冇俾足夠錢我搭的士返學放學)
4. 大學?(安排在繁忙時間落堂)
又可以如何追究?

講真,條215X真係會搞到人(尤其係中產學生)神經衰弱,精神受到極大創傷

我唔想有其他學生因為巴士問題搞到學業成績大跌!

不滿而發,講完。要鬧請便,要ban請便。

LRT SOS

發表人:  KE7066.LokFu [ 2013年1月25日 17:05:54 ]
文章主題 :  Re: [GPA 1.4]都是215X惹出來的禍!

樓主唔飛的 :P
包你唔洗迫到痴線 :wink:

發表人:  lrt505 [ 2013年1月25日 17:08:48 ]
文章主題 :  Re: [GPA 1.4]都是215X惹出來的禍!

KE7066.LokFu :樓主唔飛的 :P
包你唔洗迫到痴線 :wink:

1. 屋企俾唔夠錢飛的
2. 理工大學的士站繁忙時間冇的士
3. 電召的士繁忙時間都冇人聽

發表人:  <MAX [ 2013年1月25日 17:13:50 ]

樓主好勁,GPA 1.4 其實難過過 3 架。 #adore#

因為真係好難拎到 C+ 以下既分數……

發表人:  HT7335 [ 2013年1月25日 17:23:13 ]

又可以如何追究?
2.以後唔搭,表現出你對佢既不滿
3.簽衰仔紙
4.Quit HD. (唔係 Quit U)

讀到咁,不如唔好讀啦,你個乜鬼野scholarship究竟點拎番黎嫁?

發表人:  lrt505 [ 2013年1月25日 17:25:22 ]

ksba :同埋今次Calculus 渣槍(F)既問題,責任在何身上?

又可以如何追究?
2.以後唔搭,表現出你對佢既不滿
3.簽衰仔紙
4.Quit HD. (唔係 Quit U)

讀到咁,不如唔好讀啦,你個乜鬼野scholarship究竟點拎番黎嫁?

這個scholarship是按收生的HKDSE成績的。

發表人:  Volvo 5204 [ 2013年1月25日 17:29:40 ]

輕鐵哥
就閣下所言,迫巴士都會搞到學業成績大跌
咁迫港鐵咪會搞到學業成績跌到谷底 :shock:

讀書讀到咁差,閣下就即刻姓賴,唔姓麥
賴三賴四,賴九巴賴交通賴父母賴大學...

發表人:  小可愛智智 [ 2013年1月25日 18:08:44 ]

以下純屬虛構:

是咁的,眾所週知,970(X)是一條極度便宜但極度擠迫的巴士線,尤以放工時間16:30 - 20:30為甚。學生搭得多970(X)可能會搞到「黐線」(對不起,沒有別詞可用)、易累,甚至學業成績大跌。

條970(X)在繁忙時間仍然開4分鐘一班(上次18:30走左架970等左10分鐘),香港大學(山道)又係尾站,過百人打蛇餅,點樣上車!

就係咁,我有科Management在sem 1係逢禮拜一同四16:30/17:30 - 18:20上堂,前堂在15:20下課。自從我試過18:20落堂後上970X嚟架短車迫到上天棚,攞命(雖則只係一個站)!結果被迫逢禮拜一、四走堂,第一次因為交通問題被迫走堂!

再加上星期二、五的迫車經歷,返到屋企即刻訓著,冇聽書,冇時間溫書,咁就搞到科Management咁樣咗↓。

1. Retake Management,博GPA 2.5
2. 博轉系

同埋今次Management 渣槍(F)既問題,責任在何身上?
2. 新巴?(冇開足班次,唔開全線12米車應付學生需求)
3. 父母?(冇俾足夠錢我搭的士過海返學放學)
又可以如何追究?

講真,條970(X)真係會搞到人神經衰弱,精神受到極大創傷

以上故事純屬虛構,如有雷同實屬巧合。

NWFB SOS

發表人:  LF3557 [ 2013年1月25日 18:22:23 ]

lrt505 :是咁的,眾所週知,215X是一條極度便宜但極度擠迫的巴士線,尤以放工時間17:30 - 21:30為甚。中產學生搭得多平民215X可能會搞到「黐線」(對不起,沒有別詞可用)、易累,甚至學業成績大跌。

條215X在繁忙時間仍然開8分鐘一班(上次18:30走左架215X等左15分鐘),理工大學又係尾站,過百人打蛇餅,點樣上車!

[ 圖檔 ]

就係咁,我有科Calculus在sem 1係逢禮拜四18:30 - 21:30上堂,前堂在16:30下課。自從我試過21:30落堂後上215X嚟架短車迫到上天棚,攞命!結果被迫逢禮拜四走堂,第一次因為交通問題被迫走堂!

再加上星期一、二的迫車經歷,返到屋企即刻訓著,冇聽書,冇時間溫書,咁就搞到科Calculus咁樣咗↓。

[ 圖檔 ]

1. Retake Calculus、Physics,博GPA 2.5

又可以如何追究?

講真,條215X真係會搞到人(尤其係中產學生)神經衰弱,精神受到極大創傷

LRT SOS

我係唔係應該投訴MTR摺K73P迫我迫輕鐵令我成績大跌呀?? #good# #hehe# #hehe#
我係唔係應該俾15蚊搭269D返學改善學業成績呀 [bomb] :P :P

發表人:  AVBE18-MT695 [ 2013年1月25日 18:54:24 ]

其實我覺得,一個DSE Maths科冇炒到既人,即係唔係數學冇天份
根本冇乜可能會係d咁既course fail
year1 sem A,仲要係HD,d course應該同DSE讀過d野差唔多程度
咁都可以fail,即係分分鐘仲衰過d數底唔好,未讀過Calculus既人
小弟實在自愧不如
請賜教

發表人:  如要按鐘請落車一次 [ 2013年1月25日 19:25:25 ]

當年我讀同一科HD同時retake AL都高分過你,樓主你自己檢討下 :-D
亦請放心,HDEIE Quit HD係好common既事,樓主唔駛覺得難為情 :-D

發表人:  GX7271 [ 2013年1月25日 19:49:43 ]

小弟每日返學迫齊輕鐵西鐵荃灣線港島線都無考到咁差啦 ...
好心唔好將自己既問題屈落人地到啦 ....
走堂呢樣野根本就係你自己決定既 .. 我連續返幾日八半都唔走堂啦 ... 你呢個根本只係藉口 ...

發表人:  GZG50 [ 2013年1月25日 20:04:38 ]

咁真係恭喜哂

我呢排不時要去由屯門去小西灣同馬坑開工,所以我呢種都唔多會讀到Master

發表人:  D201 [ 2013年1月25日 20:22:43 ]

lrt505 :是咁的,眾所週知,215X是一條極度便宜但極度擠迫的巴士線,尤以放工時間17:30 - 21:30為甚。中產學生搭得多平民215X可能會搞到「黐線」(對不起,沒有別詞可用)、易累,甚至學業成績大跌。

[ 圖檔 ]

[ 圖檔 ]

又可以如何追究?

LRT SOS

我返青衣I大試過日日八半五半坐龜返學,日日做沙甸魚。有時仲要pt。我計數唔識計,肥過數學,平均分得55-6。之後D科好多數都係咁捱落去。之後sem5平均分去到70+,將最後平均分去到63.6分畢業。有D科高分到82分去補翻D低分計數科 [sosad] 最後入埋世界級做低等動物慢慢儲錢讀大學

不過,我唔同你,我唔會走堂去捕巴士,所以你用哂自己D時間去捕巴士係自作孽不可活。GPA低就去追,最多我接管哂你D相機。

利申:會考靠補習數學一條代數都唔識做亂答代數題目下有D

發表人:  430@629 [ 2013年1月25日 20:41:24 ]

我想話我上個 Sem一個星期番三日 intern
讀六科,當中有四科 lv.3,2科lv.2,最後今個sem 出到來的GPA 都有3.2
講時間我一定少過你n倍
尤其係趕政府部門 deadline的時間
又要上勁多6半打後的堂
利申:BBA 最 kill 個個 dept 學生

另外,
提提樓主
圖檔

發表人:  PJ. [ 2013年1月25日 22:43:16 ]

已經賴到無得再賴

讀書差竟然可以賴落巴士到 ... 真係除左識暗笑識打呢篇野之外 ... 我都係笑~ :-D
竟然認為坐巴士返學會令成績退步 , 咁你行路返學囉 ... 行路有益身心又唔洗錢又唔洗同人迫 ... ;)

發表人:  AVBE18-MT695 [ 2013年1月25日 23:10:35 ]

GX7271 :小弟每日返學迫齊輕鐵西鐵荃灣線港島線都無考到咁差啦 ...
好心唔好將自己既問題屈落人地到啦 ....
走堂呢樣野根本就係你自己決定既 .. 我連續返幾日八半都唔走堂啦 ... 你呢個根本只係藉口 ...

走堂唔係問題,大學大把人走堂
走完堂唔追返先係問題,仲要走去賴巴士
讀HD都讀到咁,樓主應該認真咁去反思下
同埋慶幸自己冇上到degree,如果唔係1都唔知有冇 [banghead]

發表人:  JU 2541 [ 2013年1月25日 23:17:14 ]

其實你大可以用呢個理由同大學行政果邊講...
點解會咁低分...
點解會比咁既堂你..

你夠膽既話

發表人:  KP2709@273A [ 2013年1月25日 23:32:23 ]

日日同水貨蝗迫東鐵加返2日八半但WGPA 過3 路過

讀得sub degree 就努力d 上堂啦
當年我讀asso 返9半放夜晚110半中間得一個鐘brake食飯咪又係咁讀
跟本你就係搵借口
可能你屋企有錢, 讀唔成書咪拎屋企錢去外國讀囉
我窮, 讀唔到就出去做野, 所以果2年我真係可以爆seed 爆到盡

利申:之前讀asso, 宜家紅磚degree (某Engineering科)

AVBE18-MT695 :其實我覺得,一個DSE Maths科冇炒到既人,即係唔係數學冇天份
根本冇乜可能會係d咁既course fail
year1 sem A,仲要係HD,d course應該同DSE讀過d野差唔多程度
咁都可以fail,即係分分鐘仲衰過d數底唔好,未讀過Calculus既人
小弟實在自愧不如
請賜教

你唔好話, 紅磚AMA course d 數真係幾難下
有AL 程度,
DSE數好多野cut 哂, 佢DSE高分都唔代表數底好
當然某程度上係佢低估左個難度, 竟然夠膽走堂啦 #good#

發表人:  如要按鐘請落車一次 [ 2013年1月25日 23:55:25 ]

KP2709@273A :你唔好話, 紅磚AMA course d 數真係幾難下
有AL 程度,
佢讀DSE呢d 咩都cut 哂的數拎得高分唔代表讀得掂AMA d 數
當然某程度上係佢低估左個難度, 竟然夠膽走堂啦 #good#

紅磗AMA如果去到Calculus咁深入應該最少都玩到 partial di,我唔熟DSE課程,唔知DSE有冇考
重點係partial di其實都未算係最難既一環,仲有野更變態

同埋冇聽書、冇溫書,炒粉是常識吧?呢點作為大專學生點都會知

發表人:  tony223hk [ 2013年1月26日 00:05:43 ]

ATR157@269D :

[ 圖檔 ]

[ 圖檔 ]

又可以如何追究?

LRT SOS

我係唔係應該投訴MTR摺K73P迫我迫輕鐵令我成績大跌呀?? #good# #hehe# #hehe#
我係唔係應該俾15蚊搭269D返學改善學業成績呀 [bomb] :P :P

以269D早繁既客量,看來唔合佢既要求 :wink:

回正文:
呢d簡直係身在福中不知福,在可以有其他線選擇下都仲要死等215X返藍田
難為我呢d要忍受繁時16分鐘一班仲要企出荃灣先有位坐,而非繁分分鐘呆等30分鐘以上先有車既263M去青衣仲要再轉249M先返到學 [sosad]
再者,如果閣下肯用影車的時間同精力去溫書,而且棄掉搭貴價車既舊習慣儲錢搭的士,相信合格唔難 #good#

利申:由05年9月開始要搭長途車返學

發表人:  hw354 [ 2013年1月26日 04:36:02 ]

作為一星期四日 返8半 仲要過海 轉幾轉車既我表示
迫車係令成績差既原因

我諗我已經唔係成績差咁簡單
一早自殺死埋

樓主係咁耳迫下車咁少事就GPA 得1.4
我真係唔敢想像你好似我咁返學會點啦

發表人:  430@629 [ 2013年1月26日 07:57:15 ]

NA :
KP2709@273A :你唔好話, 紅磚AMA course d 數真係幾難下
有AL 程度,
佢讀DSE呢d 咩都cut 哂的數拎得高分唔代表讀得掂AMA d 數

紅磗AMA如果去到Calculus咁深入應該最少都玩到 partial di,我唔熟DSE課程,唔知DSE有冇考
重點係partial di其實都未算係最難既一環,仲有野更變態

同埋冇聽書、冇溫書,炒粉是常識吧?呢點作為大專學生點都會知

AMA2xxx 個D科基本上你塞數入背左的formula 度都已經夠C......
更可況一字頭.....
同埋如果有交齊 project 上齊 tutorial
基本上人地都唔會肥你

發表人:  L. C. [ 2013年1月26日 10:32:43 ]

其實.... 真係唔明何解要咁......

之前記得樓主係做過調查, 話咩方法係最好最effective
但係又唔做埋follow up? (即係調查 交通 是否影響 成績)

宜家單單只係睇到巴士會搞到GPA 1.3, 咁如果改用地鐵呢? 的士呢? 未知
當知道其他方法會令到GPA 多過1.3時, 到時再話巴士不好吧...

PS:
我宜家都係半放棄付出$4.80(第二程九折) + 55分鐘的港鐵, 轉投$7.30 + 45分鐘 + 有位坐的巴士之上 :mrgreen:

點解無明彩嫁, 打咁辛苦得個吉 :mrgreen:

發表人:  GZG50 [ 2013年1月26日 10:47:52 ]

其實大家成日罵樓主點點點

實際你地有冇唸過你地只係幫緊佢做免費宣傳?

大家真係唔想見到樓主呢類POST的話,唔回佢就可以,圍堵佢咁本只會令佢更囂張

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時