香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年3月28日 17:27:46

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔
圖檔

【資料:日本 N 比例 及 日本鐵路模型, 物品區

發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 6 篇文章 ] 
發表人 內容

(u#3648)
 文章主題 : ~中巴黃竹坑車廠~
文章發表於 : 2015年7月28日 01:57:32  (p#2779443)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員
頭像

錢包: 23.49 明彩 
攝影器材: SONY DSC-HX200V
我諗大家應該都仲記得,上個月我有一篇叫做末代中巴.兩大車廠既無聊呃post文 [sosad]
呃一次post對於我呢個灌水怪黎講緊係唔足夠,所以而家再呃多一篇,反正板主都一定會對我手下留情 [sosad] (當然係講笑)

先黎再睇睇黃竹坑車廠而家既樣先啦~!
圖檔

嗯!相信大家都望過下啦
跟住就再帶大家睇下我既黃竹坑車廠啦 :smile:
圖檔
圖檔
又有斜路,又有洗車機,好明顯呢間野係黃廠同埋柴廠既混血兒 :lol:
再睇下側邊個巴士站啦,行人天橋其實真係麻麻地
圖檔
圖檔

好喇,相大家就睇完啦,有咩感想呢?歡迎發表.....

可能你地心入面都講晒粗口:
A君:你間垃圾廠睇左十年有多啦,有冇新意架
B兄:果然係一篇呃POST文,水己浸,已投訴
C生:有冇再整得假D,劣評都廢事俾呀........

嗱,預左你地想整死我架,如果你睇到呢到都忍到個拳頭唔硬既話,恭喜你,為左獎勵你冇禁到上一頁,咁你繼續睇落去啦 [sosad]

首先係有一道閘
圖檔
開閘(著燈係後期電腦效果)
圖檔
LV166,出廠
圖檔
係咪覺得有D咩野唔同左咁呢?

好喇唔賣瓜子喇 [sosad]

~中巴黃竹坑車廠~ 第2代
圖檔
今次最主要係要整個車廠既大樓,當日既「末代中巴.兩大車廠」一文就係為佢做準備
圖檔
香葉道的街角上
圖檔
圖檔
本廠既新成員,因為整呢間野,所以都冇第一時間分享
圖檔
另一位新成員,冇機會起到出現既白水箱
圖檔
錢箱車,當年都真係唔少車會擺起呢個行人路上面(原來仲有行家一齊影架錢箱車喎 :lol:
圖檔
雞車出廠
圖檔
圖檔
圖檔

我都知,今次個主角係間廠,係咁影車冇意思的,所以廠相我都有影架
圖檔
圖檔
行人通道出入口
圖檔
冇車阻,可以清清楚楚望晒成間廠了 #good#
圖檔

舊廠已拆及棄置,取而代之當然係新廠啦,由此亦可見我間廠係幾咁爆 [sosad]
圖檔

最後....燈燈燈鄧 #good#
圖檔

已知既問題有:
牆身「中華汽車有限公司 CHINA MOTOR BUS CO.LTD」冇整到,相信我冇咁既技術可以整到出黎
街名,路牌...我又算了,原因同上
大樓高度,為左就返個本身都唔夠高既櫃,主樓高度都係矮左D
最大問題,依然色錯 [sosad] 不過冇計,佢隻藍色我真係搵唔到最近似既出黎...
當然,仍然係唔合比例的 [sosad]

今次最大問題同整得最耐係所有半開既窗,幾乎佔左成座大樓1/3既時間都係起到畫窗,CUT窗,裝窗
而且開多過一隻果D窗,每一隻都失敗過一兩次先CUT到個好少少既

另一個難題係,可能你地都睇到有條「分界線」啦,姐係果條隙,冇錯,主樓同車廠係分開兩部份製作
再將大家擺埋一齊,難就難在要兩邊奶白色部份係可以接得埋,好彩出黎效果都唔係爭太遠 #good#

以上

超劣作,請洗眼
 OR READING:smile:

本文章評分: +36

評分:
會員時間評分評語
KuroBear2015年7月28日 02:03:50+1
EJ28432015年7月28日 02:04:47+1
愛麗絲公主2015年7月28日 02:33:09+1間舊廠景應該放出黎賣ma~
S3N361.GA64792015年7月28日 06:25:52+1
白蘭氏冰糖雞精2015年7月28日 10:17:31+1
魔法先生 Super Bus2015年7月28日 12:02:00+1
patrickchow2015年7月28日 12:52:36+1
Lo1111Chung2015年7月28日 13:12:46+1
每天都要影車2015年7月28日 13:19:08+1
PC 28722015年7月28日 14:09:54+1
cz66862015年7月28日 17:41:16+1特登login俾分。
lokkylee2015年7月28日 17:53:04+1唔俾唔得!實在太靚
LE88692015年7月28日 19:57:22+1
97232015年7月28日 20:06:00+1
b556355632015年7月28日 20:23:39+1
Jubilant2015年7月28日 20:45:16+1
Jetfoil2015年7月28日 22:15:16+1
巴士狂徒2015年7月28日 23:41:21+1
卡樂2015年7月28日 23:57:07+1
273B2015年7月29日 00:22:00+1
張伯2015年7月29日 00:29:09+1
KM72412015年7月29日 08:21:17+1
小 成.]*2015年7月29日 08:50:12+1
3AV1512015年7月29日 08:51:07+1救命呀
GS65002015年7月29日 10:33:59+1真係好有心
一航戰 . 加賀2015年7月29日 10:49:49+1唔讚唔得
KD17432015年7月29日 12:54:54+1
HarrisK2015年7月29日 15:34:31+1
↗WiNd↙2015年7月29日 16:15:58+15讚5得
≡OLYMPIAN≡2015年7月29日 20:12:10+1
S3N3002015年7月29日 20:40:17+1好靚
Tom lok2015年7月29日 20:48:40+1
天堂鳥852015年7月29日 22:09:13+1
GB46032015年7月29日 22:28:05+1
JX74662015年7月29日 23:05:00+1
G2015年8月2日 02:06:21+1

36Thanks 文章#1
回頂端
 個人資料  

(u#2870)
 文章主題 : Re: ~中巴黃竹坑車廠~
文章發表於 : 2015年7月28日 19:49:50  (p#2779626)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員

錢包: 75.08 明彩 
小弟決定
回文讚好!
(又有人插死小弟「偏愛中巴」...
不過,事實係愛又好,恨又好
一早就消化好情緒反應先交代...所以先好似「攤凍」0左0者...)
不過,另一個原因係:樓主真係「玩真」0既保存0左車廠0既外觀之餘
又可以當成巴士模型櫃、情景模型...一物三用!

抵俾一篇回文0既內容讚好...

PS 小弟都想要一間「Q版」中巴柴廠模型
陪小弟批寶寶、雞車、大都城...等等(下刪幾十句...)

文章#2
回頂端
 個人資料  

(u#651)
文章發表於 : 2015年7月28日 23:42:37  (p#2779675)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員
頭像

錢包: 213.61 明彩 
正喎 #good#
你拎咗份圖則嚟整?

文章#3
回頂端
 個人資料  

(u#3648)
文章發表於 : 2015年7月29日 00:12:28  (p#2779678)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員
頭像

巴士狂徒 on 2015年7月28日 23:42:37:正喎 #good#
你拎咗份圖則嚟整?

我未有專業到咁 [sosad]
所以我講成座野依然係不合比例的, 純粹只係參考真果座d窗同車廠外牆位置相距, 再互相就返個平均間隔, 出到黎感覺會順眼就算
(我都唔知自己講乜添 [sosad] )

另外對上好多年前既唐樓, 對上果間舊廠都係用模型油手油, 今次係第一次試用噴罐整情景, 估唔到平滑既外牆係咁好睇
因為自己一直都覺得建築物外牆太平滑會好假, 睇黎我既觀念一直都錯左咁多年 #adore#

至於點解要拆走間舊廠呢, 唔係唔想益人, 只係新廠都有D 資源係來自舊廠, 所以唔拆唔得, 拆完淨返果D, 唔掉左佢擺起到都已經冇用了... #adore#

LingnanChickenRice on 2015年7月28日 19:49:50:小弟決定
回文讚好!
(又有人插死小弟「偏愛中巴」...
不過,事實係愛又好,恨又好
一早就消化好情緒反應先交代...所以先好似「攤凍」0左0者...)
不過,另一個原因係:樓主真係「玩真」0既保存0左車廠0既外觀之餘
又可以當成巴士模型櫃、情景模型...一物三用!

抵俾一篇回文0既內容讚好...

PS 小弟都想要一間「Q版」中巴柴廠模型
陪小弟批寶寶、雞車、大都城...等等(下刪幾十句...)

多謝讚好 #love#
其實自己鐘意d乜又唔駛理人點睇既, 中巴「冇」左咁多年, 熱情冷卻都係好正常既事

本身構思整新廠原因都係為左可以增加擺車量, 因為就算我而家只儲中巴同舊車都好, 我堆車都多到要擺盒
而家整完新廠, 擺盒果兩三架都終於放得返出黎, 仲要新廠有位淨, 之後再出都冇所謂啦 #good# #good#

文章#4
回頂端
 個人資料  

(u#7584)
文章發表於 : 2015年7月29日 18:09:41  (p#2779781)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員
頭像

錢包: 1,062.78 明彩 
好正,礦工兄果然寶刀未老 #good#

請教一下係用咩物料可以承咁重?用咩界可以連圓角位都咁靚咁順呢?謝謝!

圖檔

文章#5
回頂端
 個人資料  

(u#3648)
文章發表於 : 2015年7月29日 18:45:27  (p#2779787)
離線
會員
頭像

93A_S3~* on 2015年7月29日 18:09:41:好正,礦工兄果然寶刀未老 #good#

請教一下係用咩物料可以承咁重?用咩界可以連圓角位都咁靚咁順呢?謝謝!

擺車位置用亞加力厚膠板, 今次盡量以一層一塊過, 唔似舊廠咁一層分兩塊, 但試擺車果陣仍然發覺膠板會向下彎曲
所以細心d 睇既話你會見間廠除左左右有「腳」支撐外, 前後一樣都有, 亦因為咁所以唔夠腳用, 只好拆舊廠d 腳出黎補返 [sosad]
而前面隻腳就收左起車廠外牆中間條支撐柱後, 油埋灰色就更加唔顯眼 #good#

所以我咁多張相都冇影到背面, 因為後面其實真係好核突的, 不過反正都冇人睇到就冇所謂啦 :lol:

圓位呢, 本身劃線果陣係出盡「法寶」, 又用過電芯又用過放大鏡等等先畫得到咁圓, 至於界出黎, 其實只係普通界刀
不過就要保持住刀口鋒利, 頓少少都會撕開張紙.......

冇錯, 今次又係用厚卡紙整架 [sosad]
根據十幾年前整落既唐樓經驗, 座唐樓用紙整都經歷左十幾年寒暑, 潮濕天氣, 但依然冇任何霉爛變軟先兆
所以呢種容易塑造既物料到而家都用緊!

文章#6
回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 6 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :