香港巴士論壇
https://www.hkbf.org/

「係咪應該有更新?」 之 進擊的唐樓
https://www.hkbf.org/t675515.htm?style=2

發表人:  ~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ [ 2015年7月8日 02:12:09 ]
文章主題 :  「係咪應該有更新?」 之 進擊的唐樓

#19、#27有更新

有冇人比我呃左入黎呢? [sosad]

今次唔係我整既野啦, 手作仔都冇乜時間得閒整了, 但講得做唐樓, 唔係我整, 而係有公司出, 試版已出圖, 期待成品公開發售
同場仲有先前飛機兄貼過既消防局、慈母局成品 #good#

https://www.facebook.com/tinyhk/posts/1610300289187653

死火啦, 唐樓毒力驚人, 仲可以自組高度, 兩三座走唔甩 [sosad] (買到既話)

發表人:  愛麗絲公主 [ 2015年7月8日 15:50:44 ]
文章主題 :  Re: 「係咪應該貼呢版?」 之 進擊的唐樓

期等警局~ 消防局泊巴模肯定太大幢 [sosad]

發表人:  ~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ [ 2015年7月8日 19:29:22 ]
文章主題 :  Re: 「係咪應該貼呢版?」 之 進擊的唐樓

愛麗絲公主 on 2015年7月8日 15:50:44:期等警局~ 消防局泊巴模肯定太大幢 [sosad]

呢兩座擺現代車ok,但我間廠舊車當道,只有唐樓岩擺 [sosad]
反而想佢做到舊化,雖然十劃都未有 #adore#

發表人:  [ 2015年7月8日 20:13:58 ]

佢呢款唐樓無騎樓,比較似村屋。希望廠方考慮下整返個騎樓配件,或者直情整棟廣州騎樓式嘅唐樓。

發表人:  HN9036 [ 2015年7月8日 20:40:58 ]

WOW 1:76是皇道
情景有望了

發表人:  ~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ [ 2015年7月8日 20:46:19 ]

旓 on 2015年7月8日 20:13:58:佢呢款唐樓無騎樓,比較似村屋。希望廠方考慮下整返個騎樓配件,或者直情整棟廣州騎樓式嘅唐樓。

有個簷蓬既舊樓香港真係少d,但可以以此為藍本再加潛建物上去,相信都會幾好玩
最正係層數可加可減,一定唔單調先 #good#

發表人:  PJ6380_AVBWU23 [ 2015年7月8日 22:24:19 ]

依間廠好識睇住巿場漏動,推陳出新,仲話巴士廠不是夢

發表人:  巴士狂徒 [ 2015年7月8日 23:03:57 ]

唐樓係必買之選 #good#

發表人:  魔法先生 Super Bus [ 2015年7月8日 23:18:04 ]

係就係幾正, 不過咁大座景, 就算我最近加左個新櫃仔放巴模都未必容得下...

發表人:  ~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ [ 2015年7月8日 23:30:27 ]

PJ6380_AVBWU23 on 2015年7月8日 22:24:19:依間廠好識睇住巿場漏動,推陳出新,仲話巴士廠不是夢

不是夢,但佢可以點出呢?
試諗下出1/76,如果跟比例,間廠會係幾咁巨型?就算係1/150,依然係唔細
如果分割開一組組咁出,又係咪可以吸引到人每一組都買?真係想知佢地諗唔諗得掂,佢非卜入面d人回應都話想出柴廠
但如果真係出,我諗要call gogo van先走到 [sosad]

魔法先生 Super Bus on 2015年7月8日 23:18:04:係就係幾正, 不過咁大座景, 就算我最近加左個新櫃仔放巴模都未必容得下...

擺係一個好大既問題黎,其實有心整可以諗諗唔駛一定成座造出黎 #good#

發表人:  魔法先生 Super Bus [ 2015年7月8日 23:53:14 ]

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月8日 23:30:27:
PJ6380_AVBWU23 on 2015年7月8日 22:24:19:依間廠好識睇住巿場漏動,推陳出新,仲話巴士廠不是夢

試諗下出1/76,如果跟比例,間廠會係幾咁巨型?就算係1/150,依然係唔細
如果分割開一組組咁出,又係咪可以吸引到人每一組都買?真係想知佢地諗唔諗得掂,佢非卜入面d人回應都話想出柴廠
但如果真係出,我諗要call gogo van先走到 [sosad]

魔法先生 Super Bus on 2015年7月8日 23:18:04:係就係幾正, 不過咁大座景, 就算我最近加左個新櫃仔放巴模都未必容得下...

擺係一個好大既問題黎,其實有心整可以諗諗唔駛一定成座造出黎 #good#

好似 "鵝腸大鴨" 果座景咁其實我覺得都 OK 嘅,
不過都係一個起兩個止果隻啦...

發表人:  愛麗絲公主 [ 2015年7月9日 02:32:00 ]

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月8日 19:29:22:
愛麗絲公主 on 2015年7月8日 15:50:44:期等警局~ 消防局泊巴模肯定太大幢 [sosad]

呢兩座擺現代車ok,但我間廠舊車當道,只有唐樓岩擺 [sosad]

唔係, 個問題係消防局為了放得到1/64消防車所成座基本上都跟了1/64黎整...
整座高度接近20cm, 但一架巴模其實得5.x cm高, 按比例計, 即架巴士車頂可能跟閘門高度差不多;

但現實上巴士車頂一定係高過閘門, 就係呢個point所才說消防局玩1:76巴模太大幢; 另外消防車泊係局內其實跟天花既空間不太多, 如果有留意呢點其實放1/76消防車都會好礙眼 [sosad]

相反警署按層數比例去看應該跟1/64比較做矮了一些, 所泊巴士反而不覺有問題; 但如果放架1/64巴士就應該會見到部車有幾層樓高 xx(

發表人:  ~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ [ 2015年7月9日 08:53:07 ]

愛麗絲公主 on 2015年7月9日 02:32:00:
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月8日 19:29:22:

唔係, 個問題係消防局為了放得到1/64消防車所成座基本上都跟了1/64黎整...
整座高度接近20cm, 但一架巴模其實得5.x cm高, 按比例計, 即架巴士車頂可能跟閘門高度差不多;

但現實上巴士車頂一定係高過閘門, 就係呢個point所才說消防局玩1:76巴模太大幢; 另外消防車泊係局內其實跟天花既空間不太多, 如果有留意呢點其實放1/76消防車都會好礙眼 [sosad]

相反警署按層數比例去看應該跟1/64比較做矮了一些, 所泊巴士反而不覺有問題; 但如果放架1/64巴士就應該會見到部車有幾層樓高 xx(

但唔係話會出到1/76咩?我見佢非卜有講兩個比例

發表人:  愛麗絲公主 [ 2015年7月9日 09:08:53 ]

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月9日 08:53:07:
愛麗絲公主 on 2015年7月9日 02:32:00:

但唔係話會出到1/76咩?我見佢非卜有講兩個比例

係話會match兩個比例, 如果只係玩車仔其實1/64~1/76 影響不太大, 上面只係想講平時有留意呢d位置又玩巴士之類比例上可能會有些怪而已, 消防閘門高d定雙層巴士高d, 消防車泊進去之後跟上面有幾多空間正常人其實應該無人去理會.. 突覺得好似變了罪人係度趕客般 [sosad]

但好開心有人出香港樓, 等緊警署出模型ver #good#

發表人:  PJ6380_AVBWU23 [ 2015年7月9日 09:45:38 ]

魔法先生 Super Bus on 2015年7月8日 23:53:14:
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月8日 23:30:27:

咁好多人會用飾櫃擺巴士,咁人地將飾櫃包裝設計下,加D 洗車機,維修坑,咪係車廠 :mrgreen:
同埋唔係人人都買咁多車

發表人:  愛麗絲公主 [ 2015年7月9日 14:34:21 ]

PJ6380_AVBWU23 on 2015年7月9日 09:45:38:
魔法先生 Super Bus on 2015年7月8日 23:53:14:

咁好多人會用飾櫃擺巴士,咁人地將飾櫃包裝設計下,加D 洗車機,維修坑,咪係車廠 :mrgreen:
同埋唔係人人都買咁多車

即係一塊空地三四個車位+圍欄(鐵絲)=基本SET
之後再整空地增結SET, 再整D給維修坑或者洗車機做增結SET; 之後再整條斜路俾你無限僭建 :twisted:

發表人:  ~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ [ 2015年7月9日 20:02:04 ]

愛麗絲公主 on 2015年7月9日 09:08:53:係話會match兩個比例, 如果只係玩車仔其實1/64~1/76 影響不太大, 上面只係想講平時有留意呢d位置又玩巴士之類比例上可能會有些怪而已, 消防閘門高d定雙層巴士高d, 消防車泊進去之後跟上面有幾多空間正常人其實應該無人去理會.. 突覺得好似變了罪人係度趕客般 [sosad]

善意既反面意見, 人地肯聽既話可以係進步既原動力 #good#

其實製作者好似都係香港人黎, 當初有1/18既街景果陣都已經想要, 但1/18真係太大太難擺先冇要到
點知而家出返1/76香港樓, 仲要話價錢盡量大眾化, 真係幾開心架

*當80m果d 1/150唐樓都要$1xx一小座時, 感覺佢真係平好多 #good#

發表人:  愛麗絲公主 [ 2015年7月9日 20:09:50 ]

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月9日 20:02:04:
愛麗絲公主 on 2015年7月9日 09:08:53:係話會match兩個比例, 如果只係玩車仔其實1/64~1/76 影響不太大, 上面只係想講平時有留意呢d位置又玩巴士之類比例上可能會有些怪而已, 消防閘門高d定雙層巴士高d, 消防車泊進去之後跟上面有幾多空間正常人其實應該無人去理會.. 突覺得好似變了罪人係度趕客般 [sosad]

善意既反面意見, 人地肯聽既話可以係進步既原動力 #good#

其實製作者好似都係香港人黎, 當初有1/18既街景果陣都已經想要, 但1/18真係太大太難擺先冇要到
點知而家出返1/76香港樓, 仲要話價錢盡量大眾化, 真係幾開心架

*當80m果d 1/150唐樓都要$1xx一小座時, 感覺佢真係平好多 #good#

老郭那堆成幢砌好不用痴貼油好顏色其實n scale黎講又唔係太貴既, 款式太少可能係最大敗處, 老郭四幢樓加埋先得兩塊板既長度, 想等老郭出building出到砌到一條街都好有難道 [bomb] 配套差+定價貴已經使不少人卻步, 買架車要近百元, 叫無玩開既人點玩 [sosad]

發表人:  ~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ [ 2015年7月9日 23:42:10 ]

My Tiny Facebook有片睇啦! #good# #good#
https://www.facebook.com/tinyhk/videos/ ... =2&theater
仲有1/76巴士對比,我覺得好似大左少少,但相信冇阻入手 #good#

定價係以下
My Tiny :産品編號
Bd3 - 兩棟(四層及三層) 加全套街景配件$599
Bd4 - 兩棟(四層及四層及唐樓樓梯) $399

我就覺得合理價啦,應該兩套都會入 [sosad]

發表人:  愛麗絲公主 [ 2015年7月10日 01:21:34 ]

題外話:

唐樓既話有展品看... 有種係N Scale同類但放大了的感覺 :lol:
http://carsworkshop.net/new_page_d%20p%2040.htm

發表人:  ~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ [ 2015年7月10日 01:43:44 ]

愛麗絲公主 on 2015年7月10日 01:21:34:題外話:

唐樓既話有展品看... 有種係N Scale同類但放大了的感覺 :lol:
http://carsworkshop.net/new_page_d%20p%2040.htm

以前睇過, 但真係有個疑問, 佢牆身有好多預留裝簷蓬既細孔
感覺唔似係自己原創, 而且商店全部用假名, 最令人懷疑係佢由某公司網頁貼出黎, 反而更令人覺得似一件商品
但又未見過有得賣........... #adore#

發表人:  愛麗絲公主 [ 2015年7月10日 01:54:03 ]

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月10日 01:43:44:
愛麗絲公主 on 2015年7月10日 01:21:34:題外話:

以前睇過, 但真係有個疑問, 佢牆身有好多預留裝簷蓬既細孔
感覺唔似係自己原創, 而且商店全部用假名, 最令人懷疑係佢由某公司網頁貼出黎, 反而更令人覺得似一件商品
但又未見過有得賣........... #adore#

所先話似係N Scale放大, 連側邊既紅綠燈/公仔... 什至地板都係同一接近設計
話就話第二個人砌, 最後張相係一架叫做鴻輝既貨車 [bomb]

但一直都只出過陳鴻輝先生情景內既紅小(Lam Tin/Tai Yuen)+富高石油氣貨車+清潔香港Daimler E; 今日再看返, 跟有賣的商品款式地點/名字等都是一模一樣~

個堆樓如果出1:76真係唔知會賣喵價位, 唔計物價從N Scale都要$1xx價值估計都可能要$300幢, 計埋今日一架N Scale都要$98時, 可能要最少一部巴模既$398才買到一幢時又有幾人有興趣而且有位放~?

發表人:  LingnanChickenRice [ 2015年7月13日 20:40:19 ]

不妨考慮一下「唐樓外型儲物組合」:
按一下招牌,即刻打開,
內設分層格,隨意改動...
(講得太遠了...有意搵小弟「惡搞」者,PM再傾)

不過...用消防局扮巴士廠
用警署扮寫字樓...就真係脫節0左少少
(雖則真係有棟似警署0既寫字樓晌愛民邨外0者...
但係感覺上非常格格不入:
小弟反而會打一打舊恆生總行大廈0既主意
[銀行肯批小弟如此懷舊玩法的話,又不為過份...])
感覺唔會太差...哩?

發表人:  愛麗絲公主 [ 2015年7月14日 20:22:42 ]

磺工兄, 你要既茶點似是有了 #hehe#

發表人:  ~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ [ 2015年7月14日 21:26:44 ]

愛麗絲公主 on 2015年7月14日 20:22:42:磺工兄, 你要既茶點似是有了 #hehe#

要認真諗諗,睇下微影出既出成點先再決定,因為呢間好似有埋街景配件
唉,一係唔出,一出就係咁出,冇可能座座都買 [sosad]

發表人:  [ 2015年7月14日 22:09:18 ]

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月14日 21:26:44:
愛麗絲公主 on 2015年7月14日 20:22:42:磺工兄, 你要既茶點似是有了 #hehe#

要認真諗諗,睇下微影出既出成點先再決定,因為呢間好似有埋街景配件

但卡士出嘅係配合巴模嘅1:76喎,微影果座係大dd架喎。

發表人:  ~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ [ 2015年7月14日 22:50:27 ]

旓 on 2015年7月14日 22:09:18:
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月14日 21:26:44:

但卡士出嘅係配合巴模嘅1:76喎,微影果座係大dd架喎。

或者咁講啦, 樓呢樣野其實都冇乜比例可跟, 又可以話係唐樓樓底高過一般樓
又再或者咁講啦, 80m呢座買完肯定成座要重新上色, 暫時只能睇下微影果座最終上色係點先再決定啦 [sosad]

更新一下先
https://www.facebook.com/tinyhk/videos/ ... =2&theater

又有新片新圖, 雖然都預左鋪頭一定唔會係舊鋪, 但鋪頭自己搞又一定唔會靚, 死啦, 點搞好呢?
講返比例先, 如果鋪頭同小巴比既話, 咁其實真係唔算大好多, 招牌望條片睇落似起巴士上層窗高少少, 應該可以放心唔會爭好遠吧 #good#

*岩岩回覆左我話鋪頭貼紙有新舊鋪,嘩嘩嘩,80m如果得新鋪咁就只好無視 [sosad]

發表人:  愛麗絲公主 [ 2015年7月15日 08:50:51 ]

微影既模型ver係會跟立體地板+街道配件, 但老郭既就應該會跟足1/76

發表人:  PJ6380_AVBWU23 [ 2015年7月15日 09:16:06 ]

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月14日 22:50:27:或者咁講啦, 樓呢樣野其實都冇乜比例可跟, 又可以話係唐樓樓底高過一般樓
又再或者咁講啦, 80m呢座買完肯定成座要重新上色, 暫時只能睇下微影果座最終上色係點先再決定啦 [sosad]

更新一下先

又有新片新圖, 雖然都預左鋪頭一定唔會係舊鋪, 但鋪頭自己搞又一定唔會靚, 死啦, 點搞好呢?
講返比例先, 如果鋪頭同小巴比既話, 咁其實真係唔算大好多, 招牌望條片睇落似起巴士上層窗高少少, 應該可以放心唔會爭好遠吧 #good#

*岩岩回覆左我話鋪頭貼紙有新舊鋪,嘩嘩嘩,80m如果得新鋪咁就只好無視 [sosad]

見倒卡士果座真係慨嘆,街上面充斥住連鎖店,迫滿水貨客嘅藥房林立,業主寧願凋空鋪頭都唔租比小店 :sad:

發表人:  愛麗絲公主 [ 2015年7月15日 09:24:54 ]

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月14日 22:50:27:更新一下先

一架4.4米高既巴士真係只係剛剛高過地鋪既天花 :?: 如果街上既人仔真係合比例, 架巴士會否有機會都係太細架 #adore# #adore#

發表人:  KuroBear [ 2015年7月17日 23:02:33 ]
文章主題 :  Re: 「係咪應該有更新?」 之 進擊的唐樓

無人貼我先貼 [flowerface]

左邊MyTiny (Tomica Scale), 中間Oxford 1:76, 右邊312 1:76

發表人:  ~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ [ 2015年7月17日 23:10:00 ]
文章主題 :  Re: 「係咪應該有更新?」 之 進擊的唐樓

白熊★ShiroBear☆ on 2015年7月17日 23:02:33:無人貼我先貼 [flowerface]

左邊MyTiny (Tomica Scale), 中間Oxford 1:76, 右邊312 1:76

未有時間去玩具展,唐樓有冇擺到出黎?比例合理嗎? #good#

發表人:  KuroBear [ 2015年7月17日 23:17:47 ]

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月17日 23:10:00:
白熊★ShiroBear☆ on 2015年7月17日 23:02:33:無人貼我先貼 [flowerface]

未有時間去玩具展,唐樓有冇擺到出黎?比例合理嗎? #good#

唐樓有display, 感覺上無消防局般適合作1:76情景用

發表人:  愛麗絲公主 [ 2015年7月26日 22:18:51 ]

白熊★ShiroBear☆ on 2015年7月17日 23:17:47:
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2015年7月17日 23:10:00:

唐樓有display, 感覺上無消防局般適合作1:76情景用

但其實消防局為放到1/64消防車時放1/76已經好差 [sosad]

發表人:  PJ6380_AVBWU23 [ 2015年7月26日 22:40:02 ]

白熊★ShiroBear☆ on 2015年7月17日 23:17:47:

唐樓都有分層數,定係只不過可以組合? :oops:
我想問相中部警察小巴係咪my tiny果部,好似好睇左,比例又係?

發表人:  Jetfoil [ 2015年7月26日 22:47:40 ]

PJ6380_AVBWU23 on 2015年7月26日 22:40:02:

唐樓都有分層數,定係只不過可以組合? :oops:
我想問相中部警察小巴係咪my tiny果部,好似好睇左,比例又係?

Tiny coaster 係1:76

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時