香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月20日 19:07:22

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔
圖檔

【資料:日本 N 比例 及 日本鐵路模型, 物品區

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容

(u#3648)
 文章主題 : [新模型消息] 1/43 12.8m 歐六E500 Facelift
文章發表於 : 2021年1月31日 10:47:55  (p#2931712)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員
頭像

錢包: 23.49 明彩 
攝影器材: SONY DSC-HX200V
KMB2020094
路線:279x 青衣站
限量:750部
每部售價$1,150

認真,出到咁大部,可以開上落門,但落門地台超高(為左就隻落門較位)
可開尾冚,但繼續用1/76用開既C字形弧形較位,尾冚一開成塊冚就離開晒車身
此車不設手掣 [sosad]

最大影響觀感位,車尾冷氣風口位依然唔改大佢,成個尾就咁搞彎晒 #adore#

當然,細節位係有既,佢影出黎既相,車籠條樓梯個位幾有真車感覺

值唔值得買就自己諗啦,鐘意既話我相信都會有人課金既 #good#

文章#1
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21350)
 文章主題 : Re: [新模型消息] 1/43 12.8m 歐六E500 Facelift
文章發表於 : 2021年1月31日 11:20:34  (p#2931713)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

錢包: 188.96 明彩 
攝影器材: Canon SX70 HS + HUAWEI P30
對比打開車門後既罅, 車尾都係錯呢下難接受.....

車門條罅大最多玩完閂返門佢當睇唔到, 但車尾個網既錯就真係無得搞 [sosad]

繼續等金色&龍運頭批15xx好了...~

最後由 愛麗絲公主 於 2021年1月31日 17:19:40 編輯,總共編輯了 1 次。

文章#2
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#6319)
 文章主題 : Re: [新模型消息] 1/43 12.8m 歐六E500 Facelift
文章發表於 : 2021年1月31日 13:22:57  (p#2931714)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員
頭像

錢包: 3,678.86 明彩 
攝影器材: Canon SX60 HS / Samsung Galaxy S9+
可開車門睇落幾吸引, 但係睇到佢開左門之後果條罅, 我就寧願佢唔開門好過,
E6X, 有架 1/76 玩就算啦, 1/43 你估真係多地方擺咩...

估唔到九巴今次一出就出咁多 E500, 不過可惜新不如舊 #ng#

文章#3
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#45495)
文章發表於 : 2021年1月31日 17:34:51  (p#2931718)
離線
在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資
會員

錢包: 7.35 明彩 
前門開咗門後個門框底仲喺個車身度,想點?
個引擎蓋造到咁,不如整司機位隻門仔開得仲好啦。
引擎繼續1:76咁一塊過有咩意思?
上落車都係有級樓梯🤩

文章#4
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3451)
文章發表於 : 2021年1月31日 18:00:53  (p#2931719)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員
頭像

錢包: 76.64 明彩 
最 concern 既係個頭牌點解仲係就咁印係車頭玻璃上面…搞到同車頭狐度一樣,好礙眼…

文章#5
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3648)
文章發表於 : 2021年1月31日 21:31:20  (p#2931739)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員
頭像

錢包: 23.49 明彩 
攝影器材: SONY DSC-HX200V
魔法先生 Super Bus on 2021年1月31日 13:22:57:可開車門睇落幾吸引, 但係睇到佢開左門之後果條罅, 我就寧願佢唔開門好過,
E6X, 有架 1/76 玩就算啦, 1/43 你估真係多地方擺咩...

估唔到九巴今次一出就出咁多 E500, 不過可惜新不如舊 #ng#

OhTM on 2021年1月31日 17:34:51:前門開咗門後個門框底仲喺個車身度,想點?
上落車都係有級樓梯🤩

頭閘底個位比你講一講笑左出黎 [sosad]
出到1/43,可玩性同像真度係要取捨既,為左玩開門開引擎蓋而搞到咁,認真,唔開好過

仲有一樣野係我回家放大張圖睇先見既 #adore#

引擎唔上色我都算啦,80rn你自己講個標題係「1:43 九巴 丹尼士歐盟第六代環保巴士Facelift 12.8米」
跟我講多一次「1:43 九巴 丹尼士歐盟第六代環保巴士Facelift 12.8米」

副偈你整副歐5既比玩家?當人唔識都唔係咁啦係ma?
唔好意思我認我職業病發作,買模型唔係人人都唔識d細節野,唔係求其開得冚整d野入去就叫精細,仲要整得岩先係合理囉 #adore#

文章#6
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#317)
文章發表於 : 2021年2月1日 00:29:08  (p#2931758)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

錢包: 1,465.70 明彩 
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2021年1月31日 21:31:20:
魔法先生 Super Bus on 2021年1月31日 13:22:57:可開車門睇落幾吸引, 但係睇到佢開左門之後果條罅, 我就寧願佢唔開門好過,

OhTM on 2021年1月31日 17:34:51:前門開咗門後個門框底仲喺個車身度,想點?
上落車都係有級樓梯🤩

出到1/43,可玩性同像真度係要取捨既,為左玩開門開引擎蓋而搞到咁,認真,唔開好過

引擎唔上色我都算啦,80rn你自己講個標題係「1:43 九巴 丹尼士歐盟第六代環保巴士Facelift 12.8米」
跟我講多一次「1:43 九巴 丹尼士歐盟第六代環保巴士Facelift 12.8米」

唔好意思我認我職業病發作,買模型唔係人人都唔識d細節野,唔係求其開得冚整d野入去就叫精細,仲要整得岩先係合理囉 #adore#

其實根本係唔開得好過開
反而兩架 AVBWU 咁仲企企理理,車門一開得就一定會成日甩下甩下咁,o的機關亦唔好睇,你睇雞車對摺門永遠閂唔埋咁

反而估唔到係 12.8M 玻璃梯跑出先
我以為會係 12M 金色出先(一直估計 2018 拎 E500 B9TL 丹拿 A 授權時係仲有 1:43 大車拎左授權未出)
同埋仲要出 750 部咁多兼加價,仲進取過 1:76,似乎大車銷量其實比我地想像中好

文章#7
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#7648)
文章發表於 : 2021年2月1日 01:59:01  (p#2931759)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 1,415.47 明彩 
散熱網佢又係衰既,去到咁大架都係唔肯改
至於活動部件我覺得又係兩難囉,之前出親次次都俾人話咁大架乜都唔郁得
可能呢架加價就拎嚟做下試驗品

文章#8
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21350)
文章發表於 : 2021年2月1日 02:19:32  (p#2931760)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

攝影器材: Canon SX70 HS + HUAWEI P30
HV9990@211 on 2021年2月1日 01:59:01:散熱網佢又係衰既,去到咁大架都係唔肯改
至於活動部件我覺得又係兩難囉,之前出親次次都俾人話咁大架乜都唔郁得

活動件其實唔係最大問題, 問題係頭閘唔好搞到好似架1:60亞記躉般, 開門留低個底框係度...... 搞事咩 :roll:

文章#9
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#317)
文章發表於 : 2021年2月1日 02:34:00  (p#2931761)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

愛麗絲公主 on 2021年2月1日 02:19:32:
HV9990@211 on 2021年2月1日 01:59:01:散熱網佢又係衰既,去到咁大架都係唔肯改

活動件其實唔係最大問題, 問題係頭閘唔好搞到好似架1:60亞記躉般, 開門留低個底框係度...... 搞事咩 :roll:

唔留返嗰截框
佢個地台應該會好易斷,1:43 噸位都幾勁下

文章#10
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21350)
文章發表於 : 2021年2月1日 03:05:36  (p#2931765)
離線
會員

3ASV174 on 2021年2月1日 02:34:00:

唔留返嗰截框

那不如下面紅色部分做厚好過啦

這樣留返截黑色框係度, 唔講以為買緊$115既玩具而唔係$1150既模型 [bomb] 為開門而做錯, 等同車尾唔改就直出, 到底生產商知唔知呢嚿野賣緊過千元 :?

文章#11
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#317)
文章發表於 : 2021年2月1日 09:23:31  (p#2931768)
離線
會員

愛麗絲公主 on 2021年2月1日 03:05:36:
3ASV174 on 2021年2月1日 02:34:00:

唔留返嗰截框

那不如下面紅色部分做厚好過啦

這樣留返截黑色框係度, 唔講以為買緊$115既玩具而唔係$1150既模型 [bomb] 為開門而做錯, 等同車尾唔改就直出, 到底生產商知唔知呢嚿野賣緊過千元 :?

所以咪話唔開好過啦
講真我寧願無得開,你賣返 990,我自己唔會玩呢啲位
你玩咪頂多玩一兩次,無謂搞到 display 嗰陣唔好睇

文章#12
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2634)
文章發表於 : 2021年2月2日 19:52:55  (p#2931796)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員

錢包: 0 明彩 
上落車都係有級樓梯🤩

似足當年架玩具回力躉, 開咗門成個門框仲喺度

文章#13
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#537)
文章發表於 : 2021年2月5日 23:10:49  (p#2931916)
離線
會員
頭像

錢包: 219.41 明彩 
3ASV174 on 2021年2月1日 00:29:08:
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2021年1月31日 21:31:20:

上落車都係有級樓梯🤩

其實根本係唔開得好過開
反而兩架 AVBWU 咁仲企企理理,車門一開得就一定會成日甩下甩下咁,o的機關亦唔好睇,你睇雞車對摺門永遠閂唔埋咁

反而估唔到係 12.8M 玻璃梯跑出先
我以為會係 12M 金色出先(一直估計 2018 拎 E500 B9TL 丹拿 A 授權時係仲有 1:43 大車拎左授權未出)
同埋仲要出 750 部咁多兼加價,仲進取過 1:76,似乎大車銷量其實比我地想像中好

你睇雞車賣哂就知其實算好賣。

當然,無logo 嘅車嘅margin就更加 #hehe#

文章#14
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客

不能 在這個板面發表主題