香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月23日 14:59:04

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔
圖檔

【資料:日本 N 比例 及 日本鐵路模型, 物品區

發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容

(u#16117)
 文章主題 : 2010年我最喜愛的
文章發表於 : 2011年1月1日 16:05:27  (p#2032205)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: 65.21 明彩 
新一年祝各位新年快樂!

同大家分享下上年我最喜愛的自家改巴模,

它們雖然可能不是最好最靚, 但對我來說, 倒有不少意義

輕鐵巴士59B
由九巴到輕鐵接手, 細細個為左坐呢D新車, 明明要行遠D, 但叫媽咪唔要59, 都要59B
圖檔

滅罪長牛
真廣告就無見過, 但呢個廣告就出現係我第一本巴士書, 當時覺得呢個廣告好有70年代味道
圖檔

巴士博士
今年佢落了畫, 記得細個睇"巴士情真"訪問巴士迷, 見到小朋友坐住聰明巴士, 勁想坐. 可惜果時未有傑出車長活動
圖檔

音樂巴士
當時有一個PRESS CON介紹呢部車, 我特登坐巴士過去皇后碼頭, 記得唔太識路問人,
路人話"係唔係巴士跳舞果度呀?" 最後就見到音樂巴士的真身.
圖檔

N364@119
我唯一一次坐解冷鴨就係佢, 又叫媽咪唔坐26, 坐呢部.
圖檔

HSBC巴士
呢間銀行對我意義很大, 由錢箱到存款都放係度, 而且我也親手做過不少HSBC廣告, 可惜全車身就未試過
圖檔

六正行
喜歡自家改巴士不多不少就係透過過程把回憶再現一次, 同時也可見證時代變遷,
呢部車當年也很常見到, 但六正行又有幾多人仲識呢?
圖檔

AIA
近期受歡迎的廣告, 對我來說是我第一份保險就係呢間公司
圖檔

冠忠MAN
記得當年入上水係為左睇呢部車的真身, 因為佢無入主九巴, 結果只係見到個上層...
圖檔

GUESS
呢個廣告真係近年最愛, 喜歡那黑色的車頭, 配偏白車身的對比
圖檔

本文章評分: +18

評分:
會員時間評分評語
GZ9738_87K2011年1月1日 16:17:13+1改得好靚, HAPPY NEW YEAR
Kamikaze2011年1月1日 16:18:20+1
莫沙展2011年1月1日 16:21:28+1每部改裝作品背後都有一個故事,夠晒心思
≡OLYMPIAN≡2011年1月1日 16:24:32+1
walterchiu2011年1月1日 16:55:17+1
巴士狂徒2011年1月1日 16:58:08+1新一年要加油!
vincent2011年1月1日 17:07:45+1
PC 28722011年1月1日 17:55:21+1
tafayip2011年1月1日 18:12:19+1音樂同AIA都好鍾意~~~
erict2011年1月1日 19:35:38+1
es25592011年1月1日 19:46:57+1
↗WiNd↙2011年1月1日 20:44:20+1
b556355632011年1月1日 20:46:25+1
volgern2011年1月1日 21:13:19+1
LP11132011年1月1日 21:53:18+1
Juno2011年1月2日 12:02:07+1
`FUNG2011年1月3日 01:29:41+1
KZ73892011年1月3日 17:01:55+1

18Thanks 文章#1
回頂端
 個人資料  

(u#12384)
 文章主題 : Re: 2010年我最喜愛的
文章發表於 : 2011年1月1日 16:23:55  (p#2032219)
離線
在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資
會員

錢包: 11.65 明彩 
我本人LIKE你改既 滅罪長牛 同架 AIA

另外都好同意「..., 但對我來說, 倒有不少意義」一句.
係製作既過程入面, 會諗返起好多童年往事,
有時諗返D傻仔野, 真係好搞笑, 好開心的 #hehe#

樓主加油改多D靚作品出黎, 希望您2011年身體同荷包都健康啦, HAPPY NEW YEAR :mrgreen:

文章#2
回頂端
 個人資料  

(u#17041)
文章發表於 : 2011年1月1日 16:28:45  (p#2032223)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員
頭像

錢包: 88.09 明彩 
GZ9738_87K :我本人LIKE你改既 滅罪長牛 同架 AIA

另外都好同意「..., 但對我來說, 倒有不少意義」一句.
係製作既過程入面, 會諗返起好多童年往事,
有時諗返D傻仔野, 真係好搞笑, 好開心的 #hehe#

樓主加油改多D靚作品出黎, 希望您2011年身體同荷包都健康啦, HAPPY NEW YEAR :mrgreen:

不過有時有d車想整返但又唔係好知咩車黎..

好似而加我有d想整返一部以前係坪石同屋企等111開車果陣既一部上左全車身廣告,
車頭用左唔少黑色既新記1系躉,不過上網搵d 98-01年既相都搵唔到有部類似既車..

果陣仲記得我問我屋企人點解d巴士明明係綠,橙,白色但又可以變左咁多種色出黎,點油到咁靚(果陣以為全部全廣既車身都係用油漆油出黎) [banghead]

文章#3
回頂端
 個人資料  

(u#651)
文章發表於 : 2011年1月1日 16:56:46  (p#2032248)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員
頭像

錢包: 213.61 明彩 
最喜愛自己落手落腳上ge呢3架車
當然技術上仍有好大改善空間
圖檔
圖檔
圖檔

另外10週年新巴終於搞掂窗框問題
自己都幾滿意
圖檔

最開心係終於有自己代表車ge模型
圖檔
圖檔

本文章評分: +4

評分:
會員時間評分評語
tafayip2011年1月1日 18:11:45+1女神300 同回歸3D 正!!
humplaw2011年1月1日 19:27:19+1
volgern2011年1月1日 21:15:46+1
Juno2011年1月2日 12:02:27+1

4Thanks 文章#4
回頂端
 個人資料  

(u#15389)
文章發表於 : 2011年1月1日 17:56:16  (p#2032268)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: 274.56 明彩 
今年部份
圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

本文章評分: +4

評分:
會員時間評分評語
tafayip2011年1月1日 18:10:44+1正! 我鍾意玩具E500, 防火, 九鐵E500
vincent2011年1月1日 18:24:07+1
巴士狂徒2011年1月2日 00:19:17+1
`FUNG2011年1月3日 01:31:11+1

4Thanks 文章#5
回頂端
 個人資料  

(u#4543)
文章發表於 : 2011年1月1日 18:07:58  (p#2032278)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 0 明彩 
2010最喜愛的,是你.
圖檔

攪得掂呢部車真係要多謝好多人 #adore#

本文章評分: +2

評分:
會員時間評分評語
HA66672011年1月1日 18:44:23+1
`FUNG2011年1月3日 01:31:42+1

2Thanks 文章#6
回頂端
 個人資料  

(u#17041)
文章發表於 : 2011年1月1日 18:20:36  (p#2032286)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員
頭像

錢包: 88.09 明彩 

最愛既當然係自己成日見到同鍾意佢上果隻廣告既車啦~
前年年廿九係行銅鑼灣行完年宵就咁岩坐左佢,變成果年舊曆最後坐既車,果陣NE2059都係上左全廣無耐 #good#
之後幾乎日日返學,放學都會見到佢 :oops: 不過最記得都係佢頭頭新車果陣上慈雲山好似行緊平路咁 #adore#
圖檔
呢部111既舊直都一定係,雖然只係改路線車牌同換轆,但意義重大~
圖檔

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
巴士狂徒2011年1月2日 00:20:58+1

1Thanks 文章#7
回頂端
 個人資料  

(u#16023)
文章發表於 : 2011年1月1日 19:13:59  (p#2032316)
離線
會員
頭像

錢包: 231.27 明彩 
今年冇咁多時間改車...所以車改得比較少 [sosad]
PO 2部改完的... #good#
CTB 808 改 852
1068甩BANNER
圖檔
圖檔

圖檔

文章#8
回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :