香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年3月28日 23:19:52

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]
Rules

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔
圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 38 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容

(u#6687)
 文章主題 : 2018/2019 十八區RPP
文章發表於 : 2018年1月2日 22:15:05  (p#2876110)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 2,028.62 明彩 
攝影器材: Sony Xperia XZ Premium
大埔
屯門
觀塘
東區

全部LINK

條 73P 又真係幾有心思既
不過全日就炆水咗啲
葵福路全日恐怕冇咁既流量...

僕はハローキティのことが好きじゃない。残念だ。

最後由 HF3204 於 2018年1月22日 07:14:16 編輯,總共編輯了 2 次。

文章#1
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#5124)
 文章主題 : Re: 2018/2019 十八區RPP
文章發表於 : 2018年1月3日 00:48:38  (p#2876128)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 5,678.01 明彩 
HF3204 on 2018年1月2日 22:15:05:條 73P 又真係幾有心思既
不過全日就炆水咗啲

大美督開出黎, 應該唔會預佢全日呱
不過點解佢唔係跟74E直出, 而係經南運路?
係咪唔睇好汀角路客量, 要去廣福執雞?

文章#2
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#6687)
文章發表於 : 2018年1月3日 06:41:00  (p#2876132)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 2,028.62 明彩 
攝影器材: Sony Xperia XZ Premium
ck38 on 2018年1月3日 00:48:38:
HF3204 on 2018年1月2日 22:15:05:條 73P 又真係幾有心思既
不過全日就炆水咗啲

應該係俾同時段唔想兜科學園嗰班客貴價出葵興葵芳 #hehe#

僕はハローキティのことが好きじゃない。残念だ。

文章#3
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#28328)
文章發表於 : 2018年1月3日 21:04:34  (p#2876153)
離線
在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資
會員
頭像

錢包: 21.17 明彩 
攝影器材: iPhone 6
弱弱一問:
1.) 66X為咩要兜入內街,反而唔係直接係長沙灣道右轉入欽州街
2.) 263C 會有人坐咩?
3.) 261X又做咩入一入YOHO?

39台-中天娛樂台: 8:00 我也是媽媽 40台-東森戲劇台: 8:00 爸爸好奇怪
41台-八大戲劇台: 8:00 一起生活吧 43台-緯來戲劇台: 8:00 愛情來了

文章#4
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#23669)
文章發表於 : 2018年1月3日 21:36:40  (p#2876155)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員
頭像

錢包: 6,908.74 明彩 
攝影器材: 可以攝影的器材
3AV151 on 2018年1月3日 21:04:34:3.) 261X又做咩入一入YOHO?

261X 落一落元朗迴旋處都唔知要塞幾耐 [sosad]
會唔會係想做埋粉嶺 - 元朗既客,又唔想要去上水轉 276 276P 既人 :lol:

文章#5
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#24309)
文章發表於 : 2018年1月3日 22:33:59  (p#2876162)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員

錢包: 1.30 明彩 
其實P962同X962冇咩分別, X962最多人落都係湖景路

文章#6
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#5124)
文章發表於 : 2018年1月3日 23:20:26  (p#2876169)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

HF3204 on 2018年1月3日 06:41:00:
ck38 on 2018年1月3日 00:48:38:
不過全日就炆水咗啲

應該係俾同時段唔想兜科學園嗰班客貴價出葵興葵芳 #hehe#

你指係搶272P客?
照計73P富善起應該有$10.1分段嘛 :?

kenneth0814 on 2018年1月3日 22:33:59:其實P962同X962冇咩分別, X962最多人落都係湖景路

依家多條線都係先經屯門泳池、碼頭, 再去龍門居
P962應該係想俾人特快去龍門居

P.S. 第一眼見到P字頭, 心諗「城巴唔係話唔開豪華線咩」

3AV151 on 2018年1月3日 21:04:34:弱弱一問:
1.) 66X為咩要兜入內街,反而唔係直接係長沙灣道右轉入欽州街
2.) 263C 會有人坐咩?

1.) 我諗可能係因為個燈位短, 佢唔想太多車直接右轉欽州街
  不過燈位長都無用, 見過好多次有車轉入都行唔到, 停黃格
  我反而想問, 點解唔行南昌街, 一來可以照停北河街, 二來欽州街都已經好多車
2.) 我唔明點解又係經安友, 點解唔行無263既地方(e.g.碼頭區)?
  如果話一定要經屯中, 咪良景開經屯中囉

LE8869 on 2018年1月3日 21:36:40:
3AV151 on 2018年1月3日 21:04:34:3.) 261X又做咩入一入YOHO?

會唔會係想做埋粉嶺 - 元朗既客,又唔想要去上水轉 276 276P 既人 :lol:

你講得岩
落一落博愛都唔知搞幾耐
如果要做粉嶺至元朗, 不如開條276X, 甚至去埋天中
而261X可考慮經泳池去屯碼, 做多d屯門客好過

文章#7
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15832)
文章發表於 : 2018年1月4日 01:32:14  (p#2876178)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: 515.27 明彩 

雖然 276 276P 繁時係會頂閘,令形點 I 有人會上唔到車
但先唔提繁時兩條線到元朗會用拖卡方式清客
得嗰一班兩班 261X 又清到幾多客呢?
又者,又有幾多人會咁神心特登去等嗰一班兩班 261X 返粉嶺呢? :?
而且我 feel 到應該有唔少屯門人會對無啦啦要入博愛塞一塞感到反感 xx(

文章#8
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4985)
文章發表於 : 2018年1月4日 10:31:20  (p#2876181)
離線
會員
頭像

錢包: 17.84 明彩 
攝影器材: Apple iPhone4S & 6+
西約繼 234C、A31P、40、48P、934、234D 之後繼續受惠,
而家又黎多條 N260 特別班次 :roll: :roll: :roll: ……

文章#9
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#5124)
文章發表於 : 2018年1月5日 00:24:56  (p#2876240)
離線
會員

AVD1 on 2018年1月4日 10:31:20:西約繼 234C、A31P、40、48P、934、234D 之後繼續受惠,
而家又黎多條 N260 特別班次 :roll: :roll: :roll: ……

唉!都無得咁計架啦,西約順路丫嘛
即係城隧線大多都經梨木樹咁,順路之嘛

文章#10
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2991)
文章發表於 : 2018年1月5日 00:28:42  (p#2876242)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
壇規執行顧問、資深板主
壇規執行顧問、資深板主
頭像

錢包: 3.11 明彩 
攝影器材: Nikon D60
CX723-A330 on 2018年1月4日 01:32:14:

雖然 276 276P 繁時係會頂閘,令形點 I 有人會上唔到車
但先唔提繁時兩條線到元朗會用拖卡方式清客
得嗰一班兩班 261X 又清到幾多客呢?
又者,又有幾多人會咁神心特登去等嗰一班兩班 261X 返粉嶺呢? :?
而且我 feel 到應該有唔少屯門人會對無啦啦要入博愛塞一塞感到反感 xx(

261X 做屯門元朗特快咋嘛? #vmv

66X 我已經無眼睇 [sosad]

文章#11
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#5124)
文章發表於 : 2018年1月5日 01:30:58  (p#2876246)
離線
會員

今次東區都有幾個亮點
例如 33X, 720X, ...

720X筲總直出, 都幾吸引, 而且仲要同價
33X無諗到佢會開, 仲要向西走, 薄扶林竟然無灣銅特快但有東區特快, 不過$11係咪貴左d呢?

另外, 唔見佢講東區西隧線(e.g.914A), 係咪唔再搞呢?

文章#12
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#128)
文章發表於 : 2018年1月5日 15:06:49  (p#2876256)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

錢包: 105.44 明彩 
攝影器材: Sony Alpha 5000; Sony Cybershot HX-1; Sony Xperia Z1 C6903
暫時只係講東區,因為其他未有人post。

首先我係覺得條106P同619X可以再玩大啲,做法同之前未全日嘅930X相同。
當時930X係响頭班車到十點,下午四點到十點拆嘅。既然之前啲西隧線都成功,咁玩大佢都ok。
當然你可以話咁不如用102P拆,但係102P拆嘅話,咁港島總站擺邊呢?反而106P拆線時段,106縮短到嘉亨灣都唔算過份...

其次就係18X,而家咁嘅西行走線唔太好,反而可唔可以用晒成條繞道中環出,然後响香港站set一個站,再之後跟5B咁返堅尼地城;
返東區就放棄灣仔,然後又係停到港澳碼頭,再上繞道直去北角,咁就唔會浪費。

仲有就係A12、960X、962C、968X、969C四條都可以咁玩,放棄中環都得。

同埋係時候要將110、606八點後服務提上日程,特別係當613夜晚八點後客量原來唔差,而耀東過咗八點冇過海車嘅時候。
嗰次好似係星期五晚十一點,我由鰂魚涌上613去寶達轉290返屋企,下層已經要企。如果觀塘市中心重建完之後606絕對有資格玩夜啲,最多縮短去九龍灣開都必定冇死。

文章#13
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#44311)
文章發表於 : 2018年1月5日 17:41:15  (p#2876261)
離線
在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資
會員
頭像

錢包: 4.83 明彩 
攝影器材: nikon d7200 + 古代 sigma 24-70 2.8 / 70-200 2,8
其實277A有冇任何需求?又有冇人想揸?不過都仲係冇T6同698R咁無聊

文章#14
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15832)
文章發表於 : 2018年1月5日 18:09:24  (p#2876263)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: 515.27 明彩 
super_secure_password on 2018年1月5日 17:41:15:其實277A有冇任何需求?又有冇人想揸?不過都仲係冇T6同698R咁無聊

唔好睇少新界東北郊區去市區既需求,嗰邊都幾多村落
依家 78K 79K 上繁去到軍地一帶都已經要做閘長,甚至係上唔到車飛埋站
小巴就更加唔洗講啦,上到已經係中咗六合彩
何況用同樣方式開既 74E 都做到加到班,九記就緊係想開多幾條玩下架啦
車同人就仲簡單,一係就抽 78K 車,一係就抽 277X 車 #vmv

GX7271 on 2018年1月5日 00:28:42:
261X 做屯門元朗特快咋嘛? #vmv

66X 我已經無眼睇 [sosad]

回程返屯門有分段可能有人既 :lol:
去程返元朗畀上水全價就 Err...
不過都係嗰句,當有車海一樣既輕鐵同西鐵既時候
仲會唔會有人等嗰兩班車去屯門呢就 [flowerface]

文章#15
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 38 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :