香港巴士論壇
https://www.hkbf.org/

輕鐵第五期列車評價
https://www.hkbf.org/t739638.htm?style=2

發表人:  NW8224 [ 2020年3月5日 16:56:16 ]
文章主題 :  輕鐵第五期列車評價

輕鐵第五期車樣衰到我唔夠膽答呀,攞去退貨把啦 [banghead]

發表人:  tolarmail [ 2020年4月11日 23:59:55 ]
文章主題 :  Re: 輕鐵第五期列車評價

其實車身顏色都係樣衰嘅其中一個原因

發表人:  kooman2 [ 2020年4月15日 14:54:42 ]

tolarmail on 2020年4月11日 23:59:55:其實車身顏色都係樣衰嘅其中一個原因

個塗裝有啲誇張... xx( (恕我唔係好欣賞藝術) ,不過架列車真係可以裝多啲人嘅... #hehe#

發表人:  even [ 2020年4月16日 00:44:34 ]

輕鐵第五期車第二卡個車頭真係有啲似B8L
BTW 個塗裝係咪抄迪士尼線㗎
車窗方面我就覺得用方窗(第四期嘅車窗)會靚啲

發表人:  cakechan [ 2020年5月4日 16:50:02 ]

車尾成架E200 fl
螺絲位太突出 一句到尾好樣衰

發表人:  魔法先生 Super Bus [ 2020年5月8日 03:03:25 ]

雖然我對 "覓現差拿" 嘅汽車同鐵路車係有一啲成見,
不過公道啲講我都反而鍾意四期車多過五期車,
五期車車頭其實都係因為四期車嘅設計, 比人話車頭窗柱粗盲點大同大銀幕反光而作出改良,
不過我覺得佢其實可以設計得再好啲, 依家出到嚟成個 Look 都唔掂

發表人:  KP5016@Wing [ 2020年6月7日 01:40:11 ]

個頭既配色睇唔順眼之外, 其實同4期車都差唔多

發表人:  DEARPAST [ 2020年7月13日 18:20:07 ]

個人覺得第五代輕鐵設計真係一言難盡
車尾唔知點解係黑色 #ng#
而且車尾熒幕器個位唔知點解要將車身整到咁圓潤
明明車頭綫條好菱角分明

不過真係鄧第二代唔抵 [banghead]
個人覺得第二代車身同車門都最好睇
車門有種M-TRAIN味道
有螺絲包圍門玻璃
同第一、三、四代與衆不同
好過膠邊

可惜唔知什麽原因
第二代不獲翻新
就係甘樣
個人認爲最好睇的第二代系2023前需要退役 #fire#
跟著就換黎第五代肉酸車

發表人:  erictsanghks [ 2020年7月22日 08:12:21 ]

其實個殼我覺得反而冇咩事
係真係拉花拉得好求其同埋啲顏色碰撞簡直就係視覺災難

最好睇我覺得都係依然四期, 五期其實執執個拉花都已經會叫順眼啲
最好就退咗呢批貨, 下次就醒醒定定都係搵番日本廠訂啦

發表人:  hongchun1993 [ 2020年8月6日 15:54:53 ]

第五期個設計就真係有少少格格不入咁,可能住左係屯元天咁多年,都係慣左輕鐵出面係紅色門,第三期個款入面藍色門就最順眼,而且冷氣都係特別勁,次次搭親第三期都凍到要着外套。

發表人:  aaa839 [ 2020年8月13日 01:17:30 ]

DEARPAST on 2020年7月13日 18:20:07:個人覺得第五代輕鐵設計真係一言難盡
車尾唔知點解係黑色 #ng#
而且車尾熒幕器個位唔知點解要將車身整到咁圓潤
明明車頭綫條好菱角分明

不過真係鄧第二代唔抵 [banghead]
個人覺得第二代車身同車門都最好睇
車門有種M-TRAIN味道
有螺絲包圍門玻璃
同第一、三、四代與衆不同
好過膠邊

可惜唔知什麽原因
第二代不獲翻新
就係甘樣
個人認爲最好睇的第二代系2023前需要退役 #fire#
跟著就換黎第五代肉酸車

1期底冇件要Spare parts,而且二期個車底有Buckle 整唔到 所以就唔翻新前接扔算

發表人:  aaa839 [ 2020年8月13日 01:27:55 ]

hongchun1993 on 2020年8月6日 15:54:53:第五期個設計就真係有少少格格不入咁,可能住左係屯元天咁多年,都係慣左輕鐵出面係紅色門,第三期個款入面藍色門就最順眼,而且冷氣都係特別勁,次次搭親第三期都凍到要着外套。

第三期當年K記有因應車長意見,買個時已經特登係買大啲製冷嘅冷氣
不過第三期湖水藍用耐左,啲板變黑色問題,其實架車個籠睇落就好殘...

發表人:  愛麗絲公主 [ 2020年8月18日 22:02:38 ]

aaa839 on 2020年8月13日 01:27:55:
hongchun1993 on 2020年8月6日 15:54:53:第五期個設計就真係有少少格格不入咁,可能住左係屯元天咁多年,都係慣左輕鐵出面係紅色門,第三期個款入面藍色門就最順眼,而且冷氣都係特別勁,次次搭親第三期都凍到要着外套。

第三期當年K記有因應車長意見,買個時已經特登係買大啲製冷嘅冷氣
不過第三期湖水藍用耐左,啲板變黑色問題,其實架車個籠睇落就好殘...

所以新拉花用白色都要睇佢點保養.... 暫時黎講一期望落去都叫ok, 仲係白色

好過地鐵那些連窗都係污糟 [sosad]

發表人:  EricEric97 [ 2020年12月10日 16:52:14 ]

呢隻配色同拉花真係不了
咁多款之中第三期最by
藍色係經典

發表人:  dukasleung666 [ 2021年1月13日 08:14:36 ]

我覺得架車根本是三不像

發表人:  mt20041043 [ 2021年2月4日 19:32:51 ]

最好睇都係第3期 4期開始醜樣 去到5期直頭唔想坐

發表人:  nicholaskwok48 [ 2021年3月19日 21:15:02 ]

一期比一期差,設計毫無質感,同其他列車/車站配色格格不入

發表人:  DEARPAST [ 2021年9月12日 17:09:41 ]

同埋一直都唔係好明,明明車尾門側邊個LED顯示仲係LED路綫顯示,但係車入面已經改左做個LCD熒幕顯示路綫。個熒幕SIZE仲要甘鬼細個...

發表人:  DEARPAST [ 2021年9月12日 17:20:11 ]

見而家服役中第一期車身拉花都已經黑曬 真心頂唔到幾年睇落又殘又舊,倒不如舊車身睇落仲好靚仔

發表人:  愛麗絲公主 [ 2021年9月26日 10:27:40 ]

DEARPAST on 2021年9月12日 17:20:11:見而家服役中第一期車身拉花都已經黑曬 真心頂唔到幾年睇落又殘又舊,倒不如舊車身睇落仲好靚仔

四期同樣拉花反而仲係白,一期唔知做咩黑曬

發表人:  aaa839 [ 2021年11月3日 22:39:03 ]

愛麗絲公主 on 2021年9月26日 10:27:40:
DEARPAST on 2021年9月12日 17:20:11:見而家服役中第一期車身拉花都已經黑曬 真心頂唔到幾年睇落又殘又舊,倒不如舊車身睇落仲好靚仔

四期同樣拉花反而仲係白,一期唔知做咩黑曬

啲黑色膠邊甩色呀,當初翻新似UGL趕交貨,膠邊同膠水未乾哂就急住要,但UGL手工差得好緊要
啲料唔靚咪搞到落雨同洗車時,啲黑色邊甩色隨住啲水痴哂車身上面
要整走黑色痕係要重新再油過架車
但五期真係....個整體design係唔知想點
對比返外國依家啲電車,跟本冇架車好似佢咁會又圓又起角
4期同一期翻新都仲叫外國有類似嘅電車設計
但五期設計係連80年代都不如
人地一期COMENG當初參照哂結合澳洲自己墨爾本Z3 Class 電車兼DUEWAG 西德電車設計
車身用返 美國 Budd design,係可以唔洗油任個色上去都ok
依家Standard 睇返或者可能有啲OUT,但係叫耐睇同實用
五期車係Designer都唔知想做咩,啲線條又硬又直又三尖八角...
車身彩帶求求期期,連patten都冇埋(雖然一期翻新/4期未必非常good,但有個形出來叫合理)
而車箱內籠偏灰色,內裝板又泛白色,地板又灰,但你車內燈罩太貼天花,搞到就一望上去係好似好暗 連LED又一樣咁白,(同你病到死個隻蒼白色差唔多),同1141A TML-C 一樣問題 架車成個籠個感覺係偏灰暗色

發表人:  david de sanda [ 2022年7月29日 21:19:58 ]

dukasleung666 on 2021年1月13日 08:14:36:我覺得架車根本是三不像

very true, the design is the worse among those generations 3th or 4th.

the facelift design is ugly i can say.

2022年7月29日 21:22:42 :

第五代外觀設計異常失敗,又唔跟傳統LRV design shape,又唔跟第三代第四代。
古古怪怪咁,「別樹一格」 xx( xx( xx(

發表人:  留名機械人 [ 2022年8月3日 18:49:10 ]

尤其係入面啲報站mon
隻字體認真好樣衰 [sosad] [sosad]

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時