香港巴士論壇
https://www.hkbf.org/

IKK大變身工事
https://www.hkbf.org/t678447.htm?style=2

發表人:  赤鱲角巴士超速問題 [ 2015年8月2日 00:41:09 ]
文章主題 :  IKK大變身工事

隨著將來東西綫將會以8卡車運作,現時所有IKK Trains 將會進行改裝以配合需要,但係眾所周知IKK Trains 每卡嘅功能非常仔細,所以難以隨時加減車卡數目
咁究竟IKK Trains 係點樣進行大變身呢?? :P

將來嘅IKK Trains 將會大致分為四大類:

Type A 係來自東鐵綫 ;而Type B同Type C會來自馬鞍山綫 ;最後Type D則來自西鐵綫

而每一類列車可以再細分落去,合共10種車,以下就會講解下每類列車嘅變身方法 #good#

如是者,10 種IKK Trains 就係咁樣誕生啦 #vmv

發表人:  中車青島四方 [ 2015年8月2日 19:19:13 ]
文章主題 :  Re: IKK大變身工事

發表人:  HV9990@211 [ 2015年8月2日 22:46:13 ]

發表人:  9050_1363 [ 2015年8月2日 23:13:46 ]

重組後既IKK train 最終只係得48抽, 所以最尾果抽都應該只係D395-P395-M395-H395~C396-M396-P396-D396
即使仿制車果14抽車要同IKK 統一車廂編號, 都可以用D4XX-P4XX-M4XX-H4XX~C4XX-M4XX-P4XX-D4XX

聽聞當年馬鐵無用 _4XX係因為要預留比西鐵第50抽車用

之前因為九龍南線通車馬鐵由過西鐵果兩抽SP1950 過左去之後都轉左編號做 _3XX, 相信龜龜唔會特登保留_5XX嘅編號

發表人:  社民連沒禮義廉 [ 2015年8月3日 21:26:10 ]

發表人:  MM3327.LB9394 [ 2015年8月4日 00:32:22 ]

發表人:  D201 [ 2015年8月4日 00:41:16 ]

發表人:  中車青島四方 [ 2015年8月4日 00:58:24 ]

9050_1363 :

發表人:  devilreborn [ 2015年8月4日 02:28:53 ]

發表人:  赤鱲角巴士超速問題 [ 2015年8月4日 15:44:52 ]

發表人:  bennq [ 2015年8月4日 22:31:50 ]

發表人:  社民連沒禮義廉 [ 2015年8月4日 23:53:52 ]

中國南車集團";p=2781438][quote="9050_1363 :

發表人:  中車青島四方 [ 2015年8月5日 17:31:03 ]

社民連沒禮義廉 :

發表人:  赤鱲角巴士超速問題 [ 2015年8月6日 01:16:10 ]

發表人:  MM@! [ 2015年8月7日 00:42:17 ]

呢道又有故事講嘅 [sosad]
話說呢啲現有卡重組後會同補充卡、西施卡一樣,車廂入面關於 passengers information 嘅野有改動
但第一抽重組嘅車,即係 EAL TS#1 因時間關係,電視要用舊 15" MOM,無得加大 [sosad]

發表人:  3AV151 [ 2015年8月23日 15:30:09 ]

發表人:  aaa839 [ 2015年8月25日 18:34:11 ]

發表人:  中車青島四方 [ 2015年8月25日 22:12:24 ]

aaa839 :

發表人:  chrisyeung98 [ 2016年1月4日 17:47:41 ]

聽講IKK train重組計劃提早 如果長春車到時落唔到線會否影響成個重組計劃?

發表人:  赤鱲角巴士超速問題 [ 2016年1月6日 21:04:47 ]

chrisyeung98 on 2016年1月4日 17:47:41:聽講IKK train重組計劃提早 如果長春車到時落唔到線會否影響成個重組計劃?

冇嘢嘅,最多好似D357咁行一個上晝就收咗皮啫,一樣都叫做有行過架 :lol:

發表人:  中車青島四方 [ 2016年1月7日 13:56:34 ]

赤鱲角巴士超速問題 :
chrisyeung98 :聽講IKK train重組計劃提早 如果長春車到時落唔到線會否影響成個重組計劃?
冇嘢嘅, 最多好似D357咁行一個上晝就收咗皮啫, 一樣都叫做有行過架 :lol:
但有傳聞話烏龜鐵路表示要改曬東鐵綫批(SP)1900先肯做西鐵綫堆Type D(1/2/3)
個人寧願烏龜鐵路做曬西鐵綫堆Type D(1/2/3)(即西鐵綫本身果28列大部份做曬7改8先至去改東鐵綫批車, 始終東鐵綫仲係多人搭, 如果今年內抽走曬SP1900而剩低29抽MLR的話, 東鐵綫肯定變相減班*)

*隨時等同放生巴士, 原因: 部份東鐵綫乘客轉投巴士, 搞到堆MMC/橙蛋又要「回歸」270A/271/74X等等.

發表人:  社民連沒禮義廉 [ 2016年1月7日 22:44:43 ]

中車青島四方";p=2810403][quote="赤鱲角巴士超速問題 :
chrisyeung98 :聽講IKK train重組計劃提早 如果長春車到時落唔到線會否影響成個重組計劃?
冇嘢嘅, 最多好似D357咁行一個上晝就收咗皮啫, 一樣都叫做有行過架 :lol:
但有傳聞話烏龜鐵路表示要改曬東鐵綫批(SP)1900先肯做西鐵綫堆Type D(1/2/3)
個人寧願烏龜鐵路做曬西鐵綫堆Type D(1/2/3)(即西鐵綫本身果28列大部份做曬7改8先至去改東鐵綫批車, 始終東鐵綫仲係多人搭, 如果今年內抽走曬SP1900而剩低29抽MLR的話, 東鐵綫肯定變相減班*)

*隨時等同放生巴士, 原因: 部份東鐵綫乘客轉投巴士, 搞到堆MMC/橙蛋又要「回歸」270A/271/74X等等.

應該要係做曬西鐵綫堆Type D(1/2/3)(仲有大把時間,IKK造唔切果時又可以將頭等卡塞埋落去改Type D頂端先,再唔係就要長春車優先落西鐵綫),
P.S.SP1900估計轉新訊號系統時點都要剩四抽, 否則就東鐵綫都會少左車(除非而家到左果兩抽R-Train裝舊系統,盡快投入服務,否則東鐵綫新訊號系統時,R-Train至少都要四抽)

發表人:  KY2P [ 2016年1月9日 14:13:27 ]

(個人猜測)
現時東鐵綫仲有29抽MLR+6抽IKK。而網上消息就指今年年中前會有6抽R-Train送到HTD。
咁嘅話可能要one night switch,一晚之內TBL轉TGMT,R-Train換IKK?

發表人:  bennq [ 2016年1月11日 23:24:03 ]

KY2P on 2016年1月9日 14:13:27:(個人猜測)
現時東鐵綫仲有29抽MLR+6抽IKK。而網上消息就指今年年中前會有6抽R-Train送到HTD。
咁嘅話可能要one night switch,一晚之內TBL轉TGMT,R-Train換IKK?

之前有人講係08/2016前EAL IKK 會走哂
中間有幾個月會得返29抽MLR 而R-train 按schedule 係2018先開始行

發表人:  KY2P [ 2016年1月12日 00:19:15 ]

bennq on 2016年1月11日 23:24:03:之前有人講係08/2016前EAL IKK 會走哂
中間有幾個月會得返29抽MLR 而R-train 按schedule 係2018先開始行

如果EAL IKK果真8月時全數過檔,咁就算headway縮短幾多都唔會完全補償原有嘅載客量。
根據龜龜的一份Powerpoint,R-Train開始營運的時間應為Q4/2017?

發表人:  社民連沒禮義廉 [ 2016年1月12日 11:45:53 ]

KY2P on 2016年1月12日 00:19:15:
bennq on 2016年1月11日 23:24:03:之前有人講係08/2016前EAL IKK 會走哂

如果EAL IKK果真8月時全數過檔,咁就算headway縮短幾多都唔會完全補償原有嘅載客量。
根據龜龜的一份Powerpoint,R-Train開始營運的時間應為Q4/2017?

EAL IKK應該會在R-Train開始營運後才全數過檔, 否則EAL俾人投訴到阿媽都唔認得
(反而長春車會令馬鞍山線IKK加快過檔, 但馬鞍山線8卡之後,仍然會有8卡IKK行走, 而西鐵如果IKK進度未能配合的話, 應該都會有長春車行走)

P.S.現時最急的係西鐵8卡, 其他都唔急

發表人:  KY2P [ 2016年1月12日 15:11:10 ]

社民連沒禮義廉 on 2016年1月12日 11:45:53:
EAL IKK應該會在R-Train開始營運後才全數過檔, 否則EAL俾人投訴到阿媽都唔認得
(反而長春車會令馬鞍山線IKK加快過檔, 但馬鞍山線8卡之後,仍然會有8卡IKK行走, 而西鐵如果IKK進度未能配合的話, 應該都會有長春車行走)

期待EAL黎緊嘅大變身 #vmv

發表人:  社民連沒禮義廉 [ 2016年1月14日 12:10:40 ]

KY2P on 2016年1月12日 15:11:10:
社民連沒禮義廉 on 2016年1月12日 11:45:53:

發表人:  Leo113 [ 2016年1月14日 16:28:02 ]

社民連沒禮義廉 on 2016年1月14日 12:10:40:

依本人所見,暫時209/211所有車卡都沒有進行反向工程。

發表人:  KY2P [ 2016年1月18日 12:40:22 ]

Leo113 on 2016年1月14日 16:28:02:
社民連沒禮義廉 on 2016年1月14日 12:10:40:

依本人所見,暫時209/211所有車卡都沒有進行反向工程。

據網上資料,E209/E211已於早前進行反向。 #vmv

發表人:  中車青島四方 [ 2016年1月18日 20:45:16 ]

社民連沒禮義廉 :應該要係做曬西鐵綫堆Type D(1/2/3)(仲有大把時間,IKK造唔切果時又可以將頭等卡塞埋落去改Type D頂端先,再唔係就要長春車優先落西鐵綫),
P.S.SP1900估計轉新訊號系統時點都要剩四抽, 否則就東鐵綫都會少左車(除非而家到左果兩抽R-Train裝舊系統,盡快投入服務,否則東鐵綫新訊號系統時,R-Train至少都要四抽)
當然, Type D1最容易做啦{因為Type D1只需加卡, 而Type D2/3就要等西馬兩邊8卡化後先做到. 因為要用馬鞍山綫果8個剩低嘅車頭(D5XX卡)其中5個替換D301, D315等等5個車頂有問題嘅車廂. 而且反正全部列車都要改裝用電子路綫圖, 最容易處理嘅一定係Type D1}

發表人:  chrisyeung98 [ 2016年2月15日 14:05:22 ]

各位師兄,聽講千九變身計劃有變,本身355隻拖卡擺左人325/326,編成第二抽西鐵八卡車。係咪即係代表359/360同361/362會係頭兩抽馬鐵八卡,但係呢兩抽車已經反轉左,咁搞法又有可能會岀現upline同downline既問題,唔知有冇錯,望高人解答

發表人:  9050_1363 [ 2016年2月15日 19:19:57 ]

chrisyeung98 on 2016年2月15日 14:05:22:各位師兄,聽講千九變身計劃有變,本身355隻拖卡擺左人325/326,編成第二抽西鐵八卡車。係咪即係代表359/360同361/362會係頭兩抽馬鐵八卡,但係呢兩抽車已經反轉左,咁搞法又有可能會岀現upline同downline既問題,唔知有冇錯,望高人解答

即使重組後的8卡IKK列車已經反轉,相信仍能在馬鐵行駛

只不過車箱入面各種設備的方向會與原來未反轉的4卡車不同,長遠來講不利於運作及維修,但設備方向/位置不同在短的過渡期內相信問題不大(馬鐵4卡8卡車混跑的過渡期只有約1年,比西鐵還要短)
而傳聞當年有九龍南線隧道打通前亦有行車方向與馬鐵相反的KRS991 進入馬鐵範圍測試

如果反轉左既8卡車不能在馬鐵行走,即係話到東西鐵通車果日要將馬鐵未反轉既8卡車再反轉
如果真係要咁樣的話,相信龜鐵會一次過準備足夠的八卡車比馬鐵(假設將大部分仿制車+部分東鐵改編後千九一次過送比馬鐵換車,數量上是足夠的),一次過將馬鐵所有車由4卡轉8卡

發表人:  社民連沒禮義廉 [ 2016年2月18日 23:11:46 ]

9050_1363 on 2016年2月15日 19:19:57:
chrisyeung98 on 2016年2月15日 14:05:22:各位師兄,聽講千九變身計劃有變,本身355隻拖卡擺左人325/326,編成第二抽西鐵八卡車。係咪即係代表359/360同361/362會係頭兩抽馬鐵八卡,但係呢兩抽車已經反轉左,咁搞法又有可能會岀現upline同downline既問題,唔知有冇錯,望高人解答

即使重組後的8卡IKK列車已經反轉,相信仍能在馬鐵行駛

只不過車箱入面各種設備的方向會與原來未反轉的4卡車不同,長遠來講不利於運作及維修,但設備方向/位置不同在短的過渡期內相信問題不大(馬鐵4卡8卡車混跑的過渡期只有約1年,比西鐵還要短)
而傳聞當年有九龍南線隧道打通前亦有行車方向與馬鐵相反的KRS991 進入馬鐵範圍測試

如果反轉左既8卡車不能在馬鐵行走,即係話到東西鐵通車果日要將馬鐵未反轉既8卡車再反轉
如果真係要咁樣的話,相信龜鐵會一次過準備足夠的八卡車比馬鐵(假設將大部分仿制車+部分東鐵改編後千九一次過送比馬鐵換車,數量上是足夠的),一次過將馬鐵所有車由4卡轉8卡

馬鞍山線轉8卡可以在不反轉情況下提供足夠服務
約10抽長春車加2抽原東鐵的IKK及3抽原馬鞍山線的IKK(兩個P卡M卡同方向及兩個新車卡均為H卡)下服務行走馬鞍山線
(東西鐵通車前只需要再反轉2抽原東鐵及將3抽原馬鞍山線加3抽原西鐵的IKK再重編,而長春車可以不反轉)

P.S.359/360同361/362應該唔係馬鞍山線8卡

發表人:  中車青島四方 [ 2016年3月10日 15:37:25 ]

chrisyeung98 :聽講千九變身計劃有變, 本身355隻拖卡擺左人325/326, 編成第二抽西鐵八卡車.
隔離(某托*)已證實, 「港版偽8」正式誕生<--個人覺得不排除有更多「偽8」(隨時全部10抽川崎製列車都會變成「偽8」, 因為加卡加嘅車卡都可能全部近畿製造.

*讀音要讀高音少少

發表人:  chrisyeung98 [ 2016年3月30日 16:57:18 ]

EWL Second 8cars TrainSet#13 (325/326) start service on WRL Mail line in 25/3
*this train is first D1 type train (Kinki+Kawasaki)

Next 8cars TrainSet service on WRL Mail line might be TrainSet#31 (361/362)

發表人:  中車青島四方 [ 2016年4月7日 17:45:15 ]

chrisyeung98 on 2016年3月30日 16:57:18:EWL Second 8cars TrainSet#13 (325/326) start service on WRL Mail line in 25/3
*this train is first D1 type train (Kinki+Kawasaki)

Next 8cars TrainSet service on WRL Mail line might be TrainSet#31 (361/362)
不過某托有消息話TS#31會轉去馬鞍山線(TS#30已經轉咗去馬鞍山線)

發表人:  社民連沒禮義廉 [ 2016年4月7日 22:34:25 ]

中車青島四方 on 2016年4月7日 17:45:15:
chrisyeung98 on 2016年3月30日 16:57:18:EWL Second 8cars TrainSet#13 (325/326) start service on WRL Mail line in 25/3

不過某托有消息話TS#31會轉去馬鞍山線(TS#30已經轉咗去馬鞍山線)

TS#31應該會轉去馬鞍山線, 之後新車卡除C366外, 應該首先會用在西鐵加卡,
東鐵再過SP1900過西鐵, 應該在東鐵最後一或兩抽大修的SP1900上發生,
現時東鐵的SP1900, E205-E207及E221-E223剛大修完成, E217-E219而家大修中, 之後大修會到E229-E231, 過西鐵應該無咁快輪到呢四抽,
大修次序以E213-E215係最後1抽大修(預計2016年年底大修), 下抽過西鐵以呢抽的機會最大

發表人:  中車青島四方 [ 2016年4月8日 15:48:38 ]

社民連沒禮義廉 :TS#31應該會轉去馬鞍山線, 之後新車卡除C366外, 應該首先會用在西鐵加卡,
東鐵再過SP1900過西鐵, 應該在東鐵最後一或兩抽大修的SP1900上發生,
現時東鐵的SP1900, E205-E207及E221-E223剛大修完成, E217-E219而家大修中, 之後大修會到E229-E231, 過西鐵應該無咁快輪到呢四抽,
大修次序以E213-E215係最後1抽大修(預計2016年年底大修), 下抽過西鐵以呢抽的機會最大
不過呢: 有消息指東鐵嘅SP1900大修後直接過西鐵...而除TS#13外就一大堆Type D1「2017, 先至搞得」 [bomb]

發表人:  社民連沒禮義廉 [ 2016年4月8日 22:40:00 ]

中車青島四方";p=2819873][quote="社民連沒禮義廉 :TS#31應該會轉去馬鞍山線, 之後新車卡除C366外, 應該首先會用在西鐵加卡,
不過呢: 有消息指東鐵嘅SP1900大修後直接過西鐵...而除TS#13外就一大堆Type D1「2017, 先至搞得」 [bomb]

東鐵SP1900如果而家直接過西鐵, 搭東鐵果班人多得你唔少,
但年底最後大修果抽東鐵SP1900就可以直接走, 咁東鐵唔駛減班,
之後明年MLR唔需要做大修的時候, 東鐵再可以走多抽SP1900,
之後就等新訊號啟用之後, 東鐵最後四抽SP1900先一齊走

發表人:  中車青島四方 [ 2016年4月9日 20:58:23 ]

社民連沒禮義廉 :東鐵SP1900如果而家直接過西鐵, 搭東鐵果班人多得你唔少,
但年底最後大修果抽東鐵SP1900就可以直接走, 咁東鐵唔駛減班,
之後明年MLR唔需要做大修的時候, 東鐵再可以走多抽SP1900,
之後就等新訊號啟用之後, 東鐵最後四抽SP1900先一齊走
小弟都會係其中一名「受害人」...
所以今年要做都應該做多尐Type D1好過啦.

不過(半OT): 東鐵(南北)綫尐泡國製肥列車好似好耐先有一抽到港.......所以SP1900都係唔好咁快走住啦, 等至少8抽泡國製肥列車到港先走都未遲{否則東鐵(南北)綫又係被變相減班, 九巴例如270A/271尐線*出埋12.8米重口味水塘都唔掂: 因為東鐵(南北)綫本身已經夠多客啦}......

*只怕連72A/73/73A呢尐新界東「區內」(其實已經跨區, 但咁多區都係新界東範圍)線忽然受惠就........ :lol: #adore#

發表人:  LingnanChickenRice [ 2016年4月10日 21:08:30 ]

東鐵線/南北線本來就唔係通勤鐵路設計
點改訊號系統、點加火車都只係「治標」...
有錢起高鐵,但係本來已經係新界東「大動脈」0既東鐵
除0左小修小改之外...就真係「百年不變」
想唔時時壞、日日超負荷先奇!
(地下化通勤路線服務,讓返地面路軌搞城際服務同繁時加班仲實際!)[/OT]

而家最大0既問題係:東鐵批新車未到,
地鐵就搵東鐵批「千九公主」扮西鐵0既__357同之後0既「翻新車」
而平時小弟逼開0既7卡28抽(__301-356,一抽一單一雙Number,實得28抽...)
半抽車都仲未加「H卡」...
一係地鐵公司技工「加卡」之時踢鋼板(痛呀~),
一堆技術問題拖到而家先來搞
「拆兩抽,加長一抽,流放另一抽(馬鐵四卡一抽,正好可以收留呢批「殘抽剩車」)」...
同小弟(仲有新界西鐵沿線各位巴絲)交差...[地鐵充大頭搏小弟__笑住鬧嘸?!]
一係就係8卡西鐵仲未「磨平路軌」(即係系統仲未適應批8卡車,水土不服緊...)
要搵東鐵批「士啤」(仲有黃頭改撐場面...)公主「操新系統」....

只見批千九H卡晌八鄉「曬太陽」...連小弟都唔知好唔好同樓上巴打道歉
「小弟坐走巴打架車」...好啦(係都輪唔到小弟講啦!)

PS 運豬署幾時先會明白:東鐵呢條「古董」鐵路
唔係俾地鐵公司當市區0既地鐵咁,要幾多繁忙班次就「有求必應」?
不過,政府「泰愚當道」,怪事頻發:各位巴絲「見怪不怪」囉...

發表人:  社民連沒禮義廉 [ 2016年4月10日 22:39:54 ]

LingnanChickenRice on 2016年4月10日 21:08:30:東鐵線/南北線本來就唔係通勤鐵路設計
點改訊號系統、點加火車都只係「治標」...
有錢起高鐵,但係本來已經係新界東「大動脈」0既東鐵
除0左小修小改之外...就真係「百年不變」
想唔時時壞、日日超負荷先奇!
(地下化通勤路線服務,讓返地面路軌搞城際服務同繁時加班仲實際!)[/OT]

而家最大0既問題係:東鐵批新車未到,
地鐵就搵東鐵批「千九公主」扮西鐵0既__357同之後0既「翻新車」
而平時小弟逼開0既7卡28抽(__301-356,一抽一單一雙Number,實得28抽...)
半抽車都仲未加「H卡」...
一係地鐵公司技工「加卡」之時踢鋼板(痛呀~),
一堆技術問題拖到而家先來搞
「拆兩抽,加長一抽,流放另一抽(馬鐵四卡一抽,正好可以收留呢批「殘抽剩車」)」...
同小弟(仲有新界西鐵沿線各位巴絲)交差...[地鐵充大頭搏小弟__笑住鬧嘸?!]
一係就係8卡西鐵仲未「磨平路軌」(即係系統仲未適應批8卡車,水土不服緊...)
要搵東鐵批「士啤」(仲有黃頭改撐場面...)公主「操新系統」....

只見批千九H卡晌八鄉「曬太陽」...連小弟都唔知好唔好同樓上巴打道歉
「小弟坐走巴打架車」...好啦(係都輪唔到小弟講啦!)

PS 運豬署幾時先會明白:東鐵呢條「古董」鐵路
唔係俾地鐵公司當市區0既地鐵咁,要幾多繁忙班次就「有求必應」?
不過,政府「泰愚當道」,怪事頻發:各位巴絲「見怪不怪」囉...

「千九公主」係九鐵公司叫IKK搞出來的「蘇州屎」,
因為九鐵批「英女黃」係一批「垃圾」,
用咁多年都係時時壞、日日超負荷,
「翻新車」之後做「烏英頭」之後, 「病患」更明顯「每況愈下」
所以九鐵一買「千九公主」要幫去東鐵「幫手」, 減輕「烏英頭」的「病患」

地鐵公司覺得東鐵「烏英頭」係冇得救,
而「千九公主」仲「年輕貌美」, 加上西馬鐵都係用緊,
所以東鐵批「千九公主」可以「過渡」去西馬鐵
只不過佢地的「公主病」比想像中嚴重,
加上西馬鐵「醫療設備」仲未夠班
所以無論東鐵定西馬鐵新車都要用返地鐵的「市區系統」列車

發表人:  中車青島四方 [ 2016年4月11日 20:54:09 ]

LingnanChickenRice :PS 運豬署幾時先會明白:東鐵呢條「古董」鐵路
東鐵(南北)綫新車只有37抽, 而且仲未計過海之後條線長咗幾多+換咗西門子Trainguard CBTC之後班次可以加密幾多+部份情況遷就直通車. 而且高鐵(預計)比南北綫早通車, 直通車又(可能)CUT咗一半班次(本來係直接CUT埋). 唔通到繁忙時間35抽車堆埋一堆做1分45秒一班, 然後龍尾返到龍頭就要隔10分鐘(甚至更耐)?! 最怕攝直通車攝唔正嗰10分鐘空檔就......而且亦唔可能連開兩班直通車, 否則成個新界東實鬧爆都似.

所以37抽車(29抽MLR+8抽SP1900, 已有兩抽走咗)1換1根本不切實際---每抽車CUT咗3卡車(12卡CUT到9卡)喎, 37抽車合共少咗111卡呀, 有尐「專家」當年攻擊小弟話要幾多就幾多喎......哦, 原來過海之後仲用現有信號系統+12卡呀! 大佬呀, 港鐵唔係改用西門子Trainguard CBTC咩?! 會展站同金鐘站停到12卡咩?! 根本37抽車一定唔夠用(連港鐵都預留6抽選擇購買權呀), 但係小弟當年諗嘅40抽都保守咗, 隨時要50抽先得.{不過呢, 小弟都係針對東鐵可以泊幾多車先話40抽啫. 始終CUT到9卡之後, 有尐泊位隨時泊多一抽車, 而且貨運已經停辦, 只要同上水屠房/政府商討, 將上水屠房入面停用嘅鐵路路軌收返, 再將羅湖編組站所有路軌都裝OHL已經「製造」咗多列泊位. 如果仍安排部份列車停泊車站嘅, 50列都泊到. 唔好忘記金鐘站好似堅尼地城咁採用「站後折返」, 隨時條越位軌道都有幾百米長, 又可以泊至少兩抽車. 當然港鐵認為37(43)抽係夠數嘅, 小弟都無話可說(始終直通車CUT咗一半班次, 加班都有位加, 果10分鐘空檔都可能終於因為6抽選擇購買權行使埋就可以填氹). 而且專家定磚家, 小弟都不敢當, 小弟只係針對實際環境先出POST啫.}

發表人:  LingnanChickenRice [ 2016年4月12日 00:20:52 ]

樓上0既巴打:咪就係講緊呢幾回事囉。
(反正「專家」小弟都係唔敢當,要怪就怪小弟一家同中巴打工的日子太耐,
仲有又有地鐵公司返工朋友...認得自己啦...)
- 港島地方豆腐膶,12卡南北線一堆月台已經可以將金鐘、中環「合併」...(囧~)
- 改完信號系統都好:麻煩望一下南北線沿途兩邊...露天地方多唔多講
仲加埋入夜「減速」(靜音區,住宅附近)...近兩年東鐵線俾極端天氣「搞到停駛」:連小弟都唔想多提。
- 另外,政府「保鐵」成性:沙中一開,恐怕307/678都「喊打喊殺」...
1980-90年代人口仲未「北移」之前,東鐵都仲頂得住;而家?要九巴開T27X「清客」...
改完9卡編成之後,只有更、加、迫。

準備定掘隧道機幫東鐵線「挖窿」啦。(成埋東北新市鎮等開山,而家唔掘等幾時?!)
換泡菜R-Train交數?!真係唔睇好37抽車夠唔夠北區、大埔、沙田同埋「大陸_民」(任各位填啦~)分...

PS 南北線開線之日:新界東北重演2003年西鐵開線之前
輕鐵「大執」之後0既「第一個工作日」亂局。趁早度定後備搭車方案為妙。

發表人:  KAO [ 2016年4月12日 21:40:25 ]

LingnanChickenRice on 2016年4月12日 00:20:52:樓上0既巴打:咪就係講緊呢幾回事囉。
(反正「專家」小弟都係唔敢當,要怪就怪小弟一家同中巴打工的日子太耐,
仲有又有地鐵公司返工朋友...認得自己啦...)
- 港島地方豆腐膶,12卡南北線一堆月台已經可以將金鐘、中環「合併」...(囧~)
- 改完信號系統都好:麻煩望一下南北線沿途兩邊...露天地方多唔多講
仲加埋入夜「減速」(靜音區,住宅附近)...近兩年東鐵線俾極端天氣「搞到停駛」:連小弟都唔想多提。
- 另外,政府「保鐵」成性:沙中一開,恐怕307/678都「喊打喊殺」...
1980-90年代人口仲未「北移」之前,東鐵都仲頂得住;而家?要九巴開T27X「清客」...
改完9卡編成之後,只有更、加、迫。

準備定掘隧道機幫東鐵線「挖窿」啦。(成埋東北新市鎮等開山,而家唔掘等幾時?!)
換泡菜R-Train交數?!真係唔睇好37抽車夠唔夠北區、大埔、沙田同埋「大陸_民」(任各位填啦~)分...

PS 南北線開線之日:新界東北重演2003年西鐵開線之前
輕鐵「大執」之後0既「第一個工作日」亂局。趁早度定後備搭車方案為妙。

現有東鐵
無可能
入夜減速,唔好噏得就噏

你以前 103 系比居民投訴嘈,係咪代表 E233 都會俾人投訴呀? #ng#

發表人:  chrisyeung98 [ 2016年4月16日 19:46:42 ]

講番ikk啦,要講隻來自泡菜的肥仔R就開個新post講啦
361/362 未知會係留系WRL定過MOL ,但應該係會過MOL先
另外H353已經擺左落TS#24(347/348)中間,今次係全抽991加隻新卡落去
嗱H355就改左H325擺左落TS#13 H353就擺左落TS#24
第一批黎既車得番隻H317 根據咁既處理方法,隻卡仲擺唔擺到落TS#9都成問題

發表人:  社民連沒禮義廉 [ 2016年4月17日 21:51:02 ]

chrisyeung98 on 2016年4月16日 19:46:42:講番ikk啦,要講隻來自泡菜的肥仔R就開個新post講啦
361/362 未知會係留系WRL定過MOL ,但應該係會過MOL先
另外H353已經擺左落TS#24(347/348)中間,今次係全抽991加隻新卡落去
嗱H355就改左H325擺左落TS#13 H353就擺左落TS#24
第一批黎既車得番隻H317 根據咁既處理方法,隻卡仲擺唔擺到落TS#9都成問題

而家仲有兩款IKK仲未試加(合約SP1900的KINKI,合約SP1950+KSR991的KINKI),
只不過第一批黎既車有兩卡原本想加落合約SP1950+KSR991的KINKI,
但可能因為TS#30試驗出現"嚴重問題",
因此果兩卡原定擺落合約SP1950+KSR991的KINKI新卡都唔擺落原定果兩抽,
新卡盡快加落SP1900及KSR991合約的車, 因為咁樣對西鐵服務的影響最少
由於合約SP1900的KINKI仲未試,
而TS#9是合約SP1900的KINKI, 符合上述要求
所以估計H317擺得落TS#9機會大約係7成

發表人:  aaa839 [ 2016年6月11日 03:55:32 ]

大家提唔提議開新post講1141A,橙春抄書版的IKK?(我有啲唔好預感)

發表人:  中車青島四方 [ 2016年6月11日 12:43:52 ]

aaa839 :大家提唔提議開新post講1141A,橙春抄書版的IKK?(我有啲唔好預感)
個人覺得: 無謂開啦, 反正一定係劣評如海嘯, 如山崩........ [bomb] #ng#
{始終: 要照顧某尐(啲)版友跑情緒}

PS: 個人覺得龜龜好似加快Type D1嘅進度, 其他Type 慢慢搞(因為涉及東馬兩綫, 段估龜龜唔會放生九巴嘛.......) :lol:

發表人:  HabourFront [ 2016年6月11日 14:18:05 ]

中車青島四方";p=2826482][quote="aaa839 :大家提唔提議開新post講1141A,橙春抄書版的IKK?(我有啲唔好預感)
個人覺得: 無謂開啦, 反正一定係劣評如海嘯, 如山崩........ [bomb] #ng#
{始終: 要照顧某尐(啲)版友跑情緒}

PS: 個人覺得龜龜好似加快Type D1嘅進度, 其他Type 慢慢搞(因為涉及東馬兩綫, 段估龜龜唔會放生九巴嘛.......) :lol:

Er, 以近年龜龜新車設計水平而言, 有哪一款車劣評相對少於好評? 為了避免版友鬧情緒, 而不去討論新車, 似乎有點因噎廢食

發表人:  中車青島四方 [ 2016年6月12日 00:02:19 ]

HabourFront :Er, 以近年龜龜新車設計水平而言, 有哪一款車劣評相對少於好評? 為了避免版友鬧情緒, 而不去討論新車, 似乎有點因噎廢食
因為重點並非新車設計水平, 而係產地.

新車除泡國製肥列車仲有討論空間外, 1141A(橙春仿製車)同嚟緊C6014-14E{?*, 但肯定係「小弟」(豉番)中標}都係內地生產, 由於版友都已經知道曬(龜龜會公布招標結果嘛), 基本上都會一面倒批評{基本上內地嘅__車橙春/「小弟」(豉番)/浦震/豬__除非係出口到中國國土以外底時速超過200km/h, 否則列車嘅品質都唔慌好得去邊}. #vmv

*小弟唔肯定合約編號

發表人:  HabourFront [ 2016年6月12日 11:44:27 ]

中車青島四方";p=2826542][quote="HabourFront :Er, 以近年龜龜新車設計水平而言, 有哪一款車劣評相對少於好評? 為了避免版友鬧情緒, 而不去討論新車, 似乎有點因噎廢食
因為重點並非新車設計水平, 而係產地.

新車除泡國製肥列車仲有討論空間外, 1141A(橙春仿製車)同嚟緊C6014-14E{?*, 但肯定係「小弟」(豉番)中標}都係內地生產, 由於版友都已經知道曬(龜龜會公布招標結果嘛), 基本上都會一面倒批評{基本上內地嘅__車橙春/「小弟」(豉番)/浦震/豬__除非係出口到中國國土以外底時速超過200km/h, 否則列車嘅品質都唔慌好得去邊}. #vmv

*小弟唔肯定合約編號

一面倒的批評不是問題, 起碼這裡的版友大多有根有據議事論事。

例如多數版友是針對思春的問題而去討論, 而不只是拋下一句"中國的會爆炸"就算。

如果當初是株洲或者四方獲得思春以及1141A列車合約, 相信會是另外一番光景。

發表人:  中車青島四方 [ 2016年6月12日 16:52:34 ]

HabourFront :一面倒的批評不是問題, 起碼這裡的版友大多有根有據議事論事.

例如多數版友是針對思春的問題而去討論, 而不只是拋下一句"中國的會爆炸"就算.

如果當初是株洲或者四方獲得思春以及1141A列車合約, 相信會是另外一番光景.
其實"中國的會爆炸"只係保養或使用方式不良所致{日本製都試過爆炸啦(同本版面極主題絕對有關: 因為當時出事嘅係TS#03, 但P305定P306就唔記得啦), 就算巴士, 英國製都會爆炸著火啦(KS1014同2090)}, 個人估計: 如果新列車合約由株洲獲得, 隨時鬧得仲勁(原因: 株洲嘅質量係冷氣機倒汗水滴番入車廂.....廣州地鐵3號線吃盡苦頭.....); 「小弟」(真實嘅四方)都叫好尐.(又OT: 話說長客長春總製鐵路車輛都有輕防寒設計, 如果冇呢個設計, 估計長春交貨都會比現實遲: 因為長春冬天時隨時零下3X度都有, 如果響嗰段期間香港嘅車出廠如果冇防寒, 估計尐電氣嘢早已故障.)

不過呢: 其實龜龜會否考慮將列車嘅車廂編號「擴容」呢?(例如: D301變成D3001, 小弟開心大發現: 原來有尐C卡同市區綫K-Train同思春嘅C卡重號. 涉及TS#01~13, 26~47嘅C卡)

發表人:  社民連沒禮義廉 [ 2016年6月12日 22:40:49 ]

中車青島四方";p=2826574][quote="HabourFront :一面倒的批評不是問題, 起碼這裡的版友大多有根有據議事論事.

例如多數版友是針對思春的問題而去討論, 而不只是拋下一句"中國的會爆炸"就算.

如果當初是株洲或者四方獲得思春以及1141A列車合約, 相信會是另外一番光景.
其實"中國的會爆炸"只係保養或使用方式不良所致{日本製都試過爆炸啦(同本版面極主題絕對有關: 因為當時出事嘅係TS#03, 但P305定P306就唔記得啦), 就算巴士, 英國製都會爆炸著火啦(KS1014同2090)}, 個人估計: 如果新列車合約由株洲獲得, 隨時鬧得仲勁(原因: 株洲嘅質量係冷氣機倒汗水滴番入車廂.....廣州地鐵3號線吃盡苦頭.....); 「小弟」(真實嘅四方)都叫好尐.(又OT: 話說長客長春總製鐵路車輛都有輕防寒設計, 如果冇呢個設計, 估計長春交貨都會比現實遲: 因為長春冬天時隨時零下3X度都有, 如果響嗰段期間香港嘅車出廠如果冇防寒, 估計尐電氣嘢早已故障.)

不過呢: 其實龜龜會否考慮將列車嘅車廂編號「擴容」呢?(例如: D301變成D3001, 小弟開心大發現: 原來有尐C卡同市區綫K-Train同思春嘅C卡重號. 涉及TS#01~13, 26~47嘅C卡)

IKK車來自所以九鐵嘅, 就唔好改號, 但1141A列車係龜龜自己的, 最好用返市區的55X-95X-55X編法, 咁會較容易接受

發表人:  aaa839 [ 2016年6月13日 04:21:38 ]

中車青島四方";p=2826574][quote="HabourFront :一面倒的批評不是問題, 起碼這裡的版友大多有根有據議事論事.

咳咳,列車你想形容製造手工問題,可以用質素或者品質(Quality)形容
你用質量(Mass)形容架車,隨非你講緊原材料,唔係即係講緊架車唔夠重呢????

基本上,1141A同新URL都已經出曬街,1141A更加已經來左香港,R-Train都係EAL試緊車,準備定來緊換Signal載客
係時侯要討論下啦,
不過質量唔夠似乎係真(拿我真係用質量Mass),係因為啲鋼材凹位,(本身不鏽鋼有凹位唔係咩大問題,(因為預計內)而且用耐左真係會有咁的情況,
不過架車未用就咁鬼多凹痕,啲不鏽鋼質量都幾唔夠下喎,再加埋車廠手工唔靚咪 [flowerface] [flowerface] #hehe# ...,)

1141A講左N耐,得兩個選擇俾佢,一搵原廠IKK,2搵中國代理四方-川重
但有人兩個Option都唔制,又覺貴(而且似乎龜鐵同川重有少少唔"岩牙"(個人猜測,不能定斷) )
咁咪又再我不入地獄誰入地獄囉,橙春啲車,做俾自己人冇咩大問題,
但出親口都好多問題,香港更加唔洗講...

發表人:  中車青島四方 [ 2016年6月13日 16:03:38 ]

社民連沒禮義廉 :IKK車來自所以九鐵嘅, 就唔好改號, 但1141A列車係龜龜自己的, 最好用返市區的55X-95X-55X編法, 咁會較容易接受
問題係故意分別列車嘅車廂編號容易會使乘客故意揀車搭......
而且呢: IKK車同1141A列車動力配置一樣(4M4T), 唔係6M2T, 所以唔會有95X; 而且龜龜文化係盡量唔重覆車廂編號/巴士車隊編號, 否則批B9TL早已312開頭啦, 仲隨時搞到最後C6014-14E到貨時又會「爆號」.

再者龜龜咁極力消滅九鐵「遺物」, 車廂編號「擴容」仲可以一鋪過「統一」鐵路綫嘅列車車隊, 以東西走廊為例: TS#01~48(IKK)=D/P/M/H(3001~3095, 單數)C/M/P/D(3002~3096, 雙數), TS#49~62(1141A)=D/P/M/H(3097~3123, 單數)C/M/P/D(3098~3124, 雙數)
aaa839 :1 咳咳,列車你想形容製造手工問題,可以用質素或者品質(Quality)形容
你用質量(Mass)形容架車,隨非你講緊原材料,唔係即係講緊架車唔夠重呢????

2 基本上,1141A同新URL都已經出曬街,1141A更加已經來左香港,R-Train都係EAL試緊車,準備定來緊換Signal載客
係時侯要討論下啦, 不過質量唔夠似乎係真(拿我真係用質量Mass),係因為啲鋼材凹位,(本身不鏽鋼有凹位唔係咩大問題,(因為預計內)而且用耐左真係會有咁的情況,
不過架車未用就咁鬼多凹痕,啲不鏽鋼質量都幾唔夠下喎,再加埋車廠手工唔靚咪 [flowerface] [flowerface] #hehe# ...,)

3 1141A講左N耐,得兩個選擇俾佢,一搵原廠IKK,2搵中國代理四方-川重
但有人兩個Option都唔制,又覺貴(而且似乎龜鐵同川重有少少唔"岩牙"(個人猜測,不能定斷) )
咁咪又再我不入地獄誰入地獄囉,橙春啲車,做俾自己人冇咩大問題,
但出親口都好多問題,香港更加唔洗講...
1 用咗鄰近大陸國家用語, 真係唔好意思啦. [flowerface]
2 R-Train討論價值高尐 #good#
3 只怪嗰位人兄眼光太短淺: 1141A批出合約嘅當時, 日圓兌港元仲係10算, 點會估到「阿啤」(鄰近東亞島國個內閣總理巨臣, 俗稱首相)經濟學發功, 日圓兌港元跌到一仆一碌(低見6.2算, 反而鄰近寶島守得雲開, 因為食正日圓低水仲買多4抽擺式列車+6抽通勤列車); 反而同期港元兌人民幣只係0.79~0.82之間俳徊....

發表人:  HabourFront [ 2016年6月13日 21:09:15 ]

如果討論焦點在於新車缺點的話,相信1141A列車會比R-Train更有討論價值。只是1141A列車的空調設備的製冷效能,應該會有討論空間。 #hehe#

另外,即使龜龜欲購良車,但是日本廠商是否願意入標,實在難說。因為1141A合約只是包括生產14編成新車,這份合約未必好賺。

我認為,商場上沒有永遠的朋友以及敵人。所以沒有必要估計龜龜喜愛以及討厭哪間廠商。一切都是往錢看:在符合要求的廠商中,合約價賤者得。但是,我相信如果兩間公司長期合作,那麼在合作過程中或多或少建立一些關係。

待至新車出現明顯缺點才開新post,抑或現在開新post,我沒有看法。

發表人:  aaa839 [ 2016年6月14日 00:04:10 ]

HabourFront on 2016年6月13日 21:09:15:如果討論焦點在於新車缺點的話,相信1141A列車會比R-Train更有討論價值。只是1141A列車的空調設備的製冷效能,應該會有討論空間。 #hehe#

另外,即使龜龜欲購良車,但是日本廠商是否願意入標,實在難說。因為1141A合約只是包括生產14編成新車,這份合約未必好賺。

我認為,商場上沒有永遠的朋友以及敵人。所以沒有必要估計龜龜喜愛以及討厭哪間廠商。一切都是往錢看:在符合要求的廠商中,合約價賤者得。但是,我相信如果兩間公司長期合作,那麼在合作過程中或多或少建立一些關係。

待至新車出現明顯缺點才開新post,抑或現在開新post,我沒有看法。

C車本來用西瑪冷氣係冇咩野(你見輕鐵批車可以改到凍到傻就知,只係唔用原裝澳洲控制器,要用橙春自製的控制器)
結果得個焗字,風又細\
1141A,本來應該係加住1151批(如果某公司肯制的話),本來咁係最抵,
因為至少你係搵個原廠整個新車,就算對方唔係原廠,都係原廠代理商,有咩事後面有間原廠同你慢慢QC,
但依家你又要拆開兩張單去批,又唔肯搵原廠同你整新車,(當然有得選都要批比個咁好朋友,咩原因都有,明就得)
係要搵個咁"好"的朋友同你再做車,車身凹已經事少啦 [flowerface] #vmv

而且IKK本身已經要改車,冇得話唔買....冇咩地方識整依架咁神奇的車...搵日本廠本身係有保證

發表人:  MV6593 [ 2016年6月14日 04:04:58 ]

HabourFront on 2016年6月13日 21:09:15:另外,即使龜龜欲購良車,但是日本廠商是否願意入標,實在難說。因為1141A合約只是包括生產14編成新車,這份合約未必好賺。

四抽都有人肯造啦,14抽點會冇 [flowerface]

HabourFront on 2016年6月13日 21:09:15:我認為,商場上沒有永遠的朋友以及敵人。所以沒有必要估計龜龜喜愛以及討厭哪間廠商。一切都是往錢看:在符合要求的廠商中,合約價賤者得。但是,我相信如果兩間公司長期合作,那麼在合作過程中或多或少建立一些關係。

你講緊 UGL?? #hehe#

發表人:  HabourFront [ 2016年6月14日 05:49:15 ]

aaa839 on 2016年6月14日 00:04:10:但依家你又要拆開兩張單去批,又唔肯搵原廠同你整新車,(當然有得選都要批比個咁好朋友,咩原因都有,明就得)
係要搵個咁"好"的朋友同你再做車,車身凹已經事少啦 [flowerface] #vmv

如果當時龜龜不去選擇原廠,除了殘春,還有什麼廠商可以選擇?

另外,已知中國製造的不鏽鋼質素一般,所以1141A列車的車身是否因此出現頗多起伏紋理?抑或不鏽鋼的質素以及工藝俱劣,導致這個問題尤其嚴重?

除了車身問題,1141A列車是否出現了嚴重問題 #ng#

MV6593 on 2016年6月14日 04:04:58:四抽都有人肯造啦,14抽點會冇 [flowerface]

造與不造是一回事,價錢又是另一回事。 :lol:

龜龜當時趕著購買新車,韓國廠商開天殺價也是無可奈何。

現在殘春向龜龜賣人情 (好似係),願意低價接job睇舊圖造新車,日本廠商難道需要自貶身價,鬥平入標meh? xx(

MV6593 on 2016年6月14日 04:04:58:你講緊 UGL?? #hehe#

不是。

發表人:  中車青島四方 [ 2016年6月14日 14:21:55 ]

HabourFront :如果當時龜龜不去選擇原廠, 除了殘春, 還有什麼廠商可以選擇?
「小弟」(真實嘅四方, 下稱豉番)?!
不過: 龜龜嘅問題係響廠商選擇上盡量揀尐「獨苗廠」(即係該廠只有一個廠房), 殘春可能做完1141A之後都未必接到龜龜嘅單, 原因: 小弟都講過殘春除咗殘春總部, 山鞋(上海), 湖坑(武漢)同寵千(重慶, 原先小弟係講「蟲千」)都有殘春分廠, 一旦龜龜再買新列車而又再次畀殘春中標, 點知殘春OUT-SOURCE畀武漢殘春/殘春上海電氣咪........而豉番都響貨山(佛山)開分廠, 隨時C6014-14E豉番青島總廠做咗一抽車之後運去佛山豉番度畀班工人學習, 之後92抽車都係佛山豉番生產...仲可能唔駛用船運, 直接公路運到九龍灣/荃灣車廠<--當然如有雷同實屬不幸.....但肯定龜龜唔會考慮株洲(下稱株機)啦, 原因更加明顯: 成個CRRC入面最多分廠嘅就係株機--小弟數到嘅廣州中車, 南寧中車, 寧波中車, 新疆中車都係株機技術.....

發表人:  aaa839 [ 2016年6月14日 19:30:08 ]

MV6593 on 2016年6月14日 04:04:58:
HabourFront on 2016年6月13日 21:09:15:另外,即使龜龜欲購良車,但是日本廠商是否願意入標,實在難說。因為1141A合約只是包括生產14編成新車,這份合約未必好賺。

HabourFront on 2016年6月13日 21:09:15:我認為,商場上沒有永遠的朋友以及敵人。所以沒有必要估計龜龜喜愛以及討厭哪間廠商。一切都是往錢看:在符合要求的廠商中,合約價賤者得。但是,我相信如果兩間公司長期合作,那麼在合作過程中或多或少建立一些關係。

肯俾錢的確係,不過有人唔肯俾就另一回事\

2016年6月14日 19:35:49 :

HabourFront on 2016年6月14日 05:49:15:
aaa839 on 2016年6月14日 00:04:10:但依家你又要拆開兩張單去批,又唔肯搵原廠同你整新車,(當然有得選都要批比個咁好朋友,咩原因都有,明就得)

另外,已知中國製造的不鏽鋼質素一般,所以1141A列車的車身是否因此出現頗多起伏紋理?抑或不鏽鋼的質素以及工藝俱劣,導致這個問題尤其嚴重?

MV6593 on 2016年6月14日 04:04:58:四抽都有人肯造啦,14抽點會冇 [flowerface]

現在殘春向龜龜賣人情 (好似係),願意低價接job睇舊圖造新車,日本廠商難道需要自貶身價,鬥平入標meh? xx(

MV6593 on 2016年6月14日 04:04:58:你講緊 UGL?? #hehe#

不是。

橙春未做過依隻

1141A唔係特別便
價錢:HKD 1,139,955,435

4年前討論過1141A何去何從,只係有人唔信邪,係要食完_再食過
t516777.htm?style=24

不鏽鋼車身用得耐有凹係正常,亦係預期之內,但你未用都咁鬼多凹....
原料唔靚其一,造工唔靚其二

發表人:  HabourFront [ 2016年6月14日 20:44:08 ]

aaa839 on 2016年6月14日 19:30:08:
MV6593 on 2016年6月14日 04:04:58:

HabourFront on 2016年6月14日 05:49:15:

不是。

橙春未做過依隻

1141A唔係特別便

4年前討論過1141A何去何從,只係有人唔信邪,係要食完_再食過

不鏽鋼車身用得耐有凹係正常,亦係預期之內,但你未用都咁鬼多凹....

如果跟中國地鐵列車造價相比,1141A列車造價不是便宜。但是如果1141A合約是由KHI-CSR Sifang Consortium獲得,相信1141A列車每卡造價約為HKD12,000,000-HKD13,000,000(參考新加坡地鐵新車合約),會比現時殘春所提供的每卡價格HKD10,178,571為貴,所以價格尚算合理。

但是,思春價格約為HKD13,000,000,以思春之品質,則價格算不上是合理。

期望1141A列車的新post,不會充斥著驚心動魄的負面消息。另外,新post若有1141A列車與IKK Train的compare and contrast,也是不錯。

發表人:  aaa839 [ 2016年6月14日 22:02:36 ]

HabourFront on 2016年6月14日 20:44:08:
aaa839 on 2016年6月14日 19:30:08:

不是。

橙春未做過依隻

1141A唔係特別便

如果跟中國地鐵列車造價相比,1141A列車造價不是便宜。但是如果1141A合約是由KHI-CSR Sifang Consortium獲得,相信1141A列車每卡造價約為HKD12,000,000-HKD13,000,000(參考新加坡地鐵新車合約),會比現時殘春所提供的每卡價格HKD10,178,571為貴,所以價格尚算合理。

但是,思春價格約為HKD13,000,000,以思春之品質,則價格算不上是合理。

期望1141A列車的新post,不會充斥著驚心動魄的負面消息。另外,新post若有1141A列車與IKK Train的compare and contrast,也是不錯。

講笑咁講
C車的價錢=類近地區龜鐵幫深圳4號線800萬一卡的價錢一樣

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時