香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年3月29日 00:04:50

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 65 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345  下一頁
發表人 內容

(u#4380)
 文章主題 : Re: IKK大變身工事
文章發表於 : 2016年4月12日 21:40:25  (p#2820239)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員
頭像

錢包: 35.02 明彩 
LingnanChickenRice on 2016年4月12日 00:20:52:樓上0既巴打:咪就係講緊呢幾回事囉。
(反正「專家」小弟都係唔敢當,要怪就怪小弟一家同中巴打工的日子太耐,
仲有又有地鐵公司返工朋友...認得自己啦...)
- 港島地方豆腐膶,12卡南北線一堆月台已經可以將金鐘、中環「合併」...(囧~)
- 改完信號系統都好:麻煩望一下南北線沿途兩邊...露天地方多唔多講
仲加埋入夜「減速」(靜音區,住宅附近)...近兩年東鐵線俾極端天氣「搞到停駛」:連小弟都唔想多提。
- 另外,政府「保鐵」成性:沙中一開,恐怕307/678都「喊打喊殺」...
1980-90年代人口仲未「北移」之前,東鐵都仲頂得住;而家?要九巴開T27X「清客」...
改完9卡編成之後,只有更、加、迫。

準備定掘隧道機幫東鐵線「挖窿」啦。(成埋東北新市鎮等開山,而家唔掘等幾時?!)
換泡菜R-Train交數?!真係唔睇好37抽車夠唔夠北區、大埔、沙田同埋「大陸_民」(任各位填啦~)分...

PS 南北線開線之日:新界東北重演2003年西鐵開線之前
輕鐵「大執」之後0既「第一個工作日」亂局。趁早度定後備搭車方案為妙。

現有東鐵
無可能
入夜減速,唔好噏得就噏

你以前 103 系比居民投訴嘈,係咪代表 E233 都會俾人投訴呀? #ng#

文章#46
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#16003)
文章發表於 : 2016年4月16日 19:46:42  (p#2820547)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員

錢包: 8.89 明彩 
攝影器材: Sony alpha A350
講番ikk啦,要講隻來自泡菜的肥仔R就開個新post講啦
361/362 未知會係留系WRL定過MOL ,但應該係會過MOL先
另外H353已經擺左落TS#24(347/348)中間,今次係全抽991加隻新卡落去
嗱H355就改左H325擺左落TS#13 H353就擺左落TS#24
第一批黎既車得番隻H317 根據咁既處理方法,隻卡仲擺唔擺到落TS#9都成問題

文章#47
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3239)
文章發表於 : 2016年4月17日 21:51:02  (p#2820653)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員
頭像

錢包: 154.15 明彩 
chrisyeung98 on 2016年4月16日 19:46:42:講番ikk啦,要講隻來自泡菜的肥仔R就開個新post講啦
361/362 未知會係留系WRL定過MOL ,但應該係會過MOL先
另外H353已經擺左落TS#24(347/348)中間,今次係全抽991加隻新卡落去
嗱H355就改左H325擺左落TS#13 H353就擺左落TS#24
第一批黎既車得番隻H317 根據咁既處理方法,隻卡仲擺唔擺到落TS#9都成問題

而家仲有兩款IKK仲未試加(合約SP1900的KINKI,合約SP1950+KSR991的KINKI),
只不過第一批黎既車有兩卡原本想加落合約SP1950+KSR991的KINKI,
但可能因為TS#30試驗出現"嚴重問題",
因此果兩卡原定擺落合約SP1950+KSR991的KINKI新卡都唔擺落原定果兩抽,
新卡盡快加落SP1900及KSR991合約的車, 因為咁樣對西鐵服務的影響最少
由於合約SP1900的KINKI仲未試,
而TS#9是合約SP1900的KINKI, 符合上述要求
所以估計H317擺得落TS#9機會大約係7成

文章#48
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#25123)
文章發表於 : 2016年6月11日 03:55:32  (p#2826444)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員

錢包: 406.02 明彩 
大家提唔提議開新post講1141A,橙春抄書版的IKK?(我有啲唔好預感)

文章#49
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#5507)
文章發表於 : 2016年6月11日 12:43:52  (p#2826482)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 53.93 明彩 
來自: 287X/中國山東省青島市城陽區棘洪灘街道錦陽東路86~88號. 巴士愛車:LT6216/SG2454
攝影器材: MI 8
aaa839 :大家提唔提議開新post講1141A,橙春抄書版的IKK?(我有啲唔好預感)
個人覺得: 無謂開啦, 反正一定係劣評如海嘯, 如山崩........ [bomb] #ng#
{始終: 要照顧某尐(啲)版友跑情緒}

PS: 個人覺得龜龜好似加快Type D1嘅進度, 其他Type 慢慢搞(因為涉及東馬兩綫, 段估龜龜唔會放生九巴嘛.......) :lol:

文章#50
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#37767)
文章發表於 : 2016年6月11日 14:18:05  (p#2826485)
離線
在論壇有 8 年年資在論壇有 8 年年資在論壇有 8 年年資在論壇有 8 年年資
會員

錢包: 75.45 明彩 
攝影器材: Panasonic GX1
中車青島四方";p=2826482][quote="aaa839 :大家提唔提議開新post講1141A,橙春抄書版的IKK?(我有啲唔好預感)
個人覺得: 無謂開啦, 反正一定係劣評如海嘯, 如山崩........ [bomb] #ng#
{始終: 要照顧某尐(啲)版友跑情緒}

PS: 個人覺得龜龜好似加快Type D1嘅進度, 其他Type 慢慢搞(因為涉及東馬兩綫, 段估龜龜唔會放生九巴嘛.......) :lol:

Er, 以近年龜龜新車設計水平而言, 有哪一款車劣評相對少於好評? 為了避免版友鬧情緒, 而不去討論新車, 似乎有點因噎廢食

文章#51
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#5507)
文章發表於 : 2016年6月12日 00:02:19  (p#2826542)
離線
會員

來自: 287X/中國山東省青島市城陽區棘洪灘街道錦陽東路86~88號. 巴士愛車:LT6216/SG2454
HabourFront :Er, 以近年龜龜新車設計水平而言, 有哪一款車劣評相對少於好評? 為了避免版友鬧情緒, 而不去討論新車, 似乎有點因噎廢食
因為重點並非新車設計水平, 而係產地.

新車除泡國製肥列車仲有討論空間外, 1141A(橙春仿製車)同嚟緊C6014-14E{?*, 但肯定係「小弟」(豉番)中標}都係內地生產, 由於版友都已經知道曬(龜龜會公布招標結果嘛), 基本上都會一面倒批評{基本上內地嘅__車橙春/「小弟」(豉番)/浦震/豬__除非係出口到中國國土以外底時速超過200km/h, 否則列車嘅品質都唔慌好得去邊}. #vmv

*小弟唔肯定合約編號

文章#52
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#37767)
文章發表於 : 2016年6月12日 11:44:27  (p#2826559)
離線
在論壇有 8 年年資在論壇有 8 年年資在論壇有 8 年年資在論壇有 8 年年資
會員

中車青島四方";p=2826542][quote="HabourFront :Er, 以近年龜龜新車設計水平而言, 有哪一款車劣評相對少於好評? 為了避免版友鬧情緒, 而不去討論新車, 似乎有點因噎廢食
因為重點並非新車設計水平, 而係產地.

新車除泡國製肥列車仲有討論空間外, 1141A(橙春仿製車)同嚟緊C6014-14E{?*, 但肯定係「小弟」(豉番)中標}都係內地生產, 由於版友都已經知道曬(龜龜會公布招標結果嘛), 基本上都會一面倒批評{基本上內地嘅__車橙春/「小弟」(豉番)/浦震/豬__除非係出口到中國國土以外底時速超過200km/h, 否則列車嘅品質都唔慌好得去邊}. #vmv

*小弟唔肯定合約編號

一面倒的批評不是問題, 起碼這裡的版友大多有根有據議事論事。

例如多數版友是針對思春的問題而去討論, 而不只是拋下一句"中國的會爆炸"就算。

如果當初是株洲或者四方獲得思春以及1141A列車合約, 相信會是另外一番光景。

文章#53
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#5507)
文章發表於 : 2016年6月12日 16:52:34  (p#2826574)
離線
會員

HabourFront :一面倒的批評不是問題, 起碼這裡的版友大多有根有據議事論事.

例如多數版友是針對思春的問題而去討論, 而不只是拋下一句"中國的會爆炸"就算.

如果當初是株洲或者四方獲得思春以及1141A列車合約, 相信會是另外一番光景.
其實"中國的會爆炸"只係保養或使用方式不良所致{日本製都試過爆炸啦(同本版面極主題絕對有關: 因為當時出事嘅係TS#03, 但P305定P306就唔記得啦), 就算巴士, 英國製都會爆炸著火啦(KS1014同2090)}, 個人估計: 如果新列車合約由株洲獲得, 隨時鬧得仲勁(原因: 株洲嘅質量係冷氣機倒汗水滴番入車廂.....廣州地鐵3號線吃盡苦頭.....); 「小弟」(真實嘅四方)都叫好尐.(又OT: 話說長客長春總製鐵路車輛都有輕防寒設計, 如果冇呢個設計, 估計長春交貨都會比現實遲: 因為長春冬天時隨時零下3X度都有, 如果響嗰段期間香港嘅車出廠如果冇防寒, 估計尐電氣嘢早已故障.)

不過呢: 其實龜龜會否考慮將列車嘅車廂編號「擴容」呢?(例如: D301變成D3001, 小弟開心大發現: 原來有尐C卡同市區綫K-Train同思春嘅C卡重號. 涉及TS#01~13, 26~47嘅C卡)

文章#54
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3239)
文章發表於 : 2016年6月12日 22:40:49  (p#2826609)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員
頭像

錢包: 154.15 明彩 
中車青島四方";p=2826574][quote="HabourFront :一面倒的批評不是問題, 起碼這裡的版友大多有根有據議事論事.

例如多數版友是針對思春的問題而去討論, 而不只是拋下一句"中國的會爆炸"就算.

如果當初是株洲或者四方獲得思春以及1141A列車合約, 相信會是另外一番光景.
其實"中國的會爆炸"只係保養或使用方式不良所致{日本製都試過爆炸啦(同本版面極主題絕對有關: 因為當時出事嘅係TS#03, 但P305定P306就唔記得啦), 就算巴士, 英國製都會爆炸著火啦(KS1014同2090)}, 個人估計: 如果新列車合約由株洲獲得, 隨時鬧得仲勁(原因: 株洲嘅質量係冷氣機倒汗水滴番入車廂.....廣州地鐵3號線吃盡苦頭.....); 「小弟」(真實嘅四方)都叫好尐.(又OT: 話說長客長春總製鐵路車輛都有輕防寒設計, 如果冇呢個設計, 估計長春交貨都會比現實遲: 因為長春冬天時隨時零下3X度都有, 如果響嗰段期間香港嘅車出廠如果冇防寒, 估計尐電氣嘢早已故障.)

不過呢: 其實龜龜會否考慮將列車嘅車廂編號「擴容」呢?(例如: D301變成D3001, 小弟開心大發現: 原來有尐C卡同市區綫K-Train同思春嘅C卡重號. 涉及TS#01~13, 26~47嘅C卡)

IKK車來自所以九鐵嘅, 就唔好改號, 但1141A列車係龜龜自己的, 最好用返市區的55X-95X-55X編法, 咁會較容易接受

文章#55
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#25123)
文章發表於 : 2016年6月13日 04:21:38  (p#2826630)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員

中車青島四方";p=2826574][quote="HabourFront :一面倒的批評不是問題, 起碼這裡的版友大多有根有據議事論事.

咳咳,列車你想形容製造手工問題,可以用質素或者品質(Quality)形容
你用質量(Mass)形容架車,隨非你講緊原材料,唔係即係講緊架車唔夠重呢????

基本上,1141A同新URL都已經出曬街,1141A更加已經來左香港,R-Train都係EAL試緊車,準備定來緊換Signal載客
係時侯要討論下啦,
不過質量唔夠似乎係真(拿我真係用質量Mass),係因為啲鋼材凹位,(本身不鏽鋼有凹位唔係咩大問題,(因為預計內)而且用耐左真係會有咁的情況,
不過架車未用就咁鬼多凹痕,啲不鏽鋼質量都幾唔夠下喎,再加埋車廠手工唔靚咪 [flowerface] [flowerface] #hehe# ...,)

1141A講左N耐,得兩個選擇俾佢,一搵原廠IKK,2搵中國代理四方-川重
但有人兩個Option都唔制,又覺貴(而且似乎龜鐵同川重有少少唔"岩牙"(個人猜測,不能定斷) )
咁咪又再我不入地獄誰入地獄囉,橙春啲車,做俾自己人冇咩大問題,
但出親口都好多問題,香港更加唔洗講...

文章#56
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#5507)
文章發表於 : 2016年6月13日 16:03:38  (p#2826651)
離線
會員

社民連沒禮義廉 :IKK車來自所以九鐵嘅, 就唔好改號, 但1141A列車係龜龜自己的, 最好用返市區的55X-95X-55X編法, 咁會較容易接受
問題係故意分別列車嘅車廂編號容易會使乘客故意揀車搭......
而且呢: IKK車同1141A列車動力配置一樣(4M4T), 唔係6M2T, 所以唔會有95X; 而且龜龜文化係盡量唔重覆車廂編號/巴士車隊編號, 否則批B9TL早已312開頭啦, 仲隨時搞到最後C6014-14E到貨時又會「爆號」.

再者龜龜咁極力消滅九鐵「遺物」, 車廂編號「擴容」仲可以一鋪過「統一」鐵路綫嘅列車車隊, 以東西走廊為例: TS#01~48(IKK)=D/P/M/H(3001~3095, 單數)C/M/P/D(3002~3096, 雙數), TS#49~62(1141A)=D/P/M/H(3097~3123, 單數)C/M/P/D(3098~3124, 雙數)
aaa839 :1 咳咳,列車你想形容製造手工問題,可以用質素或者品質(Quality)形容
你用質量(Mass)形容架車,隨非你講緊原材料,唔係即係講緊架車唔夠重呢????

2 基本上,1141A同新URL都已經出曬街,1141A更加已經來左香港,R-Train都係EAL試緊車,準備定來緊換Signal載客
係時侯要討論下啦, 不過質量唔夠似乎係真(拿我真係用質量Mass),係因為啲鋼材凹位,(本身不鏽鋼有凹位唔係咩大問題,(因為預計內)而且用耐左真係會有咁的情況,
不過架車未用就咁鬼多凹痕,啲不鏽鋼質量都幾唔夠下喎,再加埋車廠手工唔靚咪 [flowerface] [flowerface] #hehe# ...,)

3 1141A講左N耐,得兩個選擇俾佢,一搵原廠IKK,2搵中國代理四方-川重
但有人兩個Option都唔制,又覺貴(而且似乎龜鐵同川重有少少唔"岩牙"(個人猜測,不能定斷) )
咁咪又再我不入地獄誰入地獄囉,橙春啲車,做俾自己人冇咩大問題,
但出親口都好多問題,香港更加唔洗講...
1 用咗鄰近大陸國家用語, 真係唔好意思啦. [flowerface]
2 R-Train討論價值高尐 #good#
3 只怪嗰位人兄眼光太短淺: 1141A批出合約嘅當時, 日圓兌港元仲係10算, 點會估到「阿啤」(鄰近東亞島國個內閣總理巨臣, 俗稱首相)經濟學發功, 日圓兌港元跌到一仆一碌(低見6.2算, 反而鄰近寶島守得雲開, 因為食正日圓低水仲買多4抽擺式列車+6抽通勤列車); 反而同期港元兌人民幣只係0.79~0.82之間俳徊....

最後由 中車青島四方 於 2016年6月14日 13:55:39 編輯,總共編輯了 2 次。

文章#57
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#37767)
文章發表於 : 2016年6月13日 21:09:15  (p#2826692)
離線
會員

如果討論焦點在於新車缺點的話,相信1141A列車會比R-Train更有討論價值。只是1141A列車的空調設備的製冷效能,應該會有討論空間。 #hehe#

另外,即使龜龜欲購良車,但是日本廠商是否願意入標,實在難說。因為1141A合約只是包括生產14編成新車,這份合約未必好賺。

我認為,商場上沒有永遠的朋友以及敵人。所以沒有必要估計龜龜喜愛以及討厭哪間廠商。一切都是往錢看:在符合要求的廠商中,合約價賤者得。但是,我相信如果兩間公司長期合作,那麼在合作過程中或多或少建立一些關係。

待至新車出現明顯缺點才開新post,抑或現在開新post,我沒有看法。

文章#58
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#25123)
文章發表於 : 2016年6月14日 00:04:10  (p#2826725)
離線
會員

HabourFront on 2016年6月13日 21:09:15:如果討論焦點在於新車缺點的話,相信1141A列車會比R-Train更有討論價值。只是1141A列車的空調設備的製冷效能,應該會有討論空間。 #hehe#

另外,即使龜龜欲購良車,但是日本廠商是否願意入標,實在難說。因為1141A合約只是包括生產14編成新車,這份合約未必好賺。

我認為,商場上沒有永遠的朋友以及敵人。所以沒有必要估計龜龜喜愛以及討厭哪間廠商。一切都是往錢看:在符合要求的廠商中,合約價賤者得。但是,我相信如果兩間公司長期合作,那麼在合作過程中或多或少建立一些關係。

待至新車出現明顯缺點才開新post,抑或現在開新post,我沒有看法。

C車本來用西瑪冷氣係冇咩野(你見輕鐵批車可以改到凍到傻就知,只係唔用原裝澳洲控制器,要用橙春自製的控制器)
結果得個焗字,風又細\
1141A,本來應該係加住1151批(如果某公司肯制的話),本來咁係最抵,
因為至少你係搵個原廠整個新車,就算對方唔係原廠,都係原廠代理商,有咩事後面有間原廠同你慢慢QC,
但依家你又要拆開兩張單去批,又唔肯搵原廠同你整新車,(當然有得選都要批比個咁好朋友,咩原因都有,明就得)
係要搵個咁"好"的朋友同你再做車,車身凹已經事少啦 [flowerface] #vmv

而且IKK本身已經要改車,冇得話唔買....冇咩地方識整依架咁神奇的車...搵日本廠本身係有保證

文章#59
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#12257)
文章發表於 : 2016年6月14日 04:04:58  (p#2826778)
離線
在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資
會員

錢包: 10 明彩 
HabourFront on 2016年6月13日 21:09:15:另外,即使龜龜欲購良車,但是日本廠商是否願意入標,實在難說。因為1141A合約只是包括生產14編成新車,這份合約未必好賺。

四抽都有人肯造啦,14抽點會冇 [flowerface]

HabourFront on 2016年6月13日 21:09:15:我認為,商場上沒有永遠的朋友以及敵人。所以沒有必要估計龜龜喜愛以及討厭哪間廠商。一切都是往錢看:在符合要求的廠商中,合約價賤者得。但是,我相信如果兩間公司長期合作,那麼在合作過程中或多或少建立一些關係。

你講緊 UGL?? #hehe#

文章#60
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 65 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :