香港巴士論壇
https://www.hkbf.org/

已消失的 ( 15 張 )
https://www.hkbf.org/t249329.htm?style=2

發表人:  張伯 [ 2008年12月9日 00:27:55 ]
文章主題 :  已消失的 ( 15 張 )

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

下條唔知係邊條呢...

友人轉贈+外購

發表人:  NF3567 [ 2008年12月9日 01:18:16 ]
文章主題 : 

B1仲係度 , 只不過係改左路線咋 :lol:

發表人:  dominic3286 [ 2008年12月9日 01:26:40 ]
文章主題 : 

令人懷念…

發表人:  從來不坐吉都 [ 2008年12月9日 02:17:16 ]
文章主題 : 

K 廠鴨行 70 ...

發表人:  whung2 [ 2008年12月9日 04:39:21 ]
文章主題 : 

follow other disappeared routes

KMB 2K
圖檔
KMB 87
圖檔
KMB 100D
圖檔

外購相

發表人:  AP139 [ 2008年12月9日 18:31:55 ]
文章主題 : 

NF3567 :B1仲係度 , 只不過係改左路線咋 :lol:

咁咪即係唔響度囉 :?
難道有人問而家仲有冇得搭 917, 你會答 "有得答" ?

70P 的確令人懷念
當時 70x 特快版, 小弟都坐過次九龍灣 > 華明 @ S3N ...

發表人:  張伯 [ 2008年12月9日 23:27:38 ]
文章主題 : 

whung2 :follow other disappeared routes
外購相

貼漏左87添~
2K都有不過要搵

加相

圖檔
圖檔
圖檔

發表人:  張伯 [ 2008年12月9日 23:31:41 ]
文章主題 : 

從來不坐吉都 :K廠鴨行70...

岩岩轉廠掛70號,果陣荔廠開始掛M仔同BL
上廠就用E批入替既鴨掛雞車D位
不過冇幾耐,成批亞記鴨就調出沙同荔廠

發表人:  雞兔 [ 2008年12月9日 23:36:36 ]
文章主題 : 

跟架 70P

圖檔

發表人:  HE8089 ─ 維園阿伯 [ 2008年12月10日 00:23:41 ]
文章主題 : 

九巴285

圖檔
圖檔

九巴287K

圖檔

PS 唔止線 好多連車都消失埋
唏噓
(333)

發表人:  張伯 [ 2008年12月10日 00:46:28 ]
文章主題 : 

不容許任何人命令 :九巴285

PS 唔止線 好多連車都消失埋
唏噓
(333)

圖檔
圖檔

短時間消失的佢

圖檔

發表人:  S3M221-EH439 [ 2008年12月10日 01:22:56 ]
文章主題 : 

係有呢D線果陣係最麻煩+最易上錯車... sosad
又268C,69C,269C,去既經既地方又唔同

圖檔

我跟另一條線 - 69B :mrgreen:

發表人:  dominic3286 [ 2008年12月10日 02:40:12 ]
文章主題 : 

圖檔

發表人:  AVD1 [ 2008年12月10日 10:40:26 ]
文章主題 : 

想問問幾條問題
1) 5K 由紅磡車站去邊度 :?:
2) 1K 同 2K 兩個目的地都係一樣, 而行車路線就係相反, 由紅磡車站去邊 :?:
3) 4A 係唔係起由大坑東 (石硤尾) 去佐敦道碼頭 :?:
4) 想問問樓主張 68 係起邊度拍攝 :?:

多謝解答 ~

PS. 跟一張 R8A

圖檔

重貼 ~

發表人:  ME6694 [ 2008年12月10日 13:32:42 ]
文章主題 : 

九記100系真係好正....
特別係100號既塗裝
加埋大白豪既車身
正ar....

thanks for sharing :D

發表人:  2929 3399 [ 2008年12月10日 17:19:52 ]
文章主題 : 

往事只能回味 :(
多謝你哋惜日唧服務~

發表人:  basiling [ 2008年12月10日 17:30:50 ]
文章主題 : 

AVD1 :想問問幾條問題
2) 1K 同 2K 兩個目的地都係一樣, 而行車路線就係相反, 由紅磡車站去邊 :?:
3) 4A 係唔係起由大坑東 (石硤尾) 去佐敦道碼頭 :?:
4) 想問問樓主張 68 係起邊度拍攝 :?:

多謝解答 ~

PS. 跟一張 R8A
重貼 ~

2 > 行彌敦道往來尖沙咀
3 > YES
4 > 佐敦道碼頭外面右轉入佐敦道

發表人:  張伯 [ 2008年12月10日 20:35:46 ]
文章主題 : 

AVD1 :

1. 5K由紅火觀碼
2. 冇錯1K同2K都係一樣紅火旺火,但路線就係一條南行,一條北行,但後尾2K合併左入1K
3. 4A係大坑東
4. 佐碼出面,綠色果棟係官涌街市

加多幅唔會再開既60P

圖檔

同埋

圖檔

發表人:  小天使EH4420 [ 2008年12月11日 08:42:20 ]
文章主題 : 

想問樓主 :

呢架寶係咪插膠牌? :shock:
呢張好似係某期今日九巴的"官方遺照"...
呢架好似係玩牌相...明明係舊荃碼, 搵架53搞63 :lol:

我貼對面海的...不僅線已消失, 連間公司都沉睡了...

圖檔
(友人198x年拍攝...)

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

More photos:隱藏內容,按一下這裏顯示
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

發表人:  AVD1 [ 2008年12月11日 09:01:24 ]
文章主題 : 

生有限.活無限.M :九記100系真係好正....
特別係100號既塗裝
加埋大白豪既車身
正ar....

起我印象中,
100 起好密車, 當年用車又新,
不過我係冇過 100 的 ~

PS.
其實我覺得當年如果 100 冇比人 Cut 線, 比人 Cut 走 o既 係 110
可能而家 100 仲係咁旺場 (當年 100 都幾多人坐, 因用車新 - 冷氣車, 收費平) ~

發表人:  KZ9314 [ 2008年12月11日 17:18:14 ]
文章主題 : 

AVD1 :
特別係100號既塗裝
加埋大白豪既車身
正ar....

起我印象中,

PS.
其實我覺得當年如果 100 冇比人 Cut 線, 比人 Cut 走 o既 係 110
可能而家 100 仲係咁旺場 (當年 100 都幾多人坐, 因用車新 - 冷氣車, 收費平) ~

就係因為100太旺場,影響到地鐵生意,所以被要求cut線 banghead

發表人:  Tornado [ 2008年12月11日 22:16:20 ]
文章主題 : 

呢架坦克都 ... :oops:

圖檔

發表人:  AVD1 [ 2008年12月12日 14:26:18 ]
文章主題 : 

KZ9314 :就係因為100太旺場,影響到地鐵生意,所以被要求cut線 banghead

講真就係話因西隧通車而要 CUT 走 100
但係 300 線被 Cut 真係可能係 影響到地鐵生意 (成也地鐵, 敗也地鐵)

發表人:  AP139 [ 2008年12月12日 18:52:41 ]
文章主題 : 

60P 上水去邊度架 :oops:

發表人:  張伯 [ 2008年12月12日 19:37:28 ]
文章主題 : 

AVD1 :
KZ9314 :就係因為100太旺場,影響到地鐵生意,所以被要求cut線 banghead

講真就係話因西隧通車而要 CUT 走 100
但係 300 線被 Cut 真係可能係 影響到地鐵生意 (成也地鐵, 敗也地鐵)

其實2條00都係咁,成也運吉,敗也運吉
100號因為收費平,時間又快,所以先做到
但係冇耐好多隧巴線比佢打殘左,所以當時唔係淨係地鐵,仲有中巴同城巴都唔鍾意(另仲有加埋300號)

發表人:  AVBE51-MX6070 [ 2008年12月12日 19:43:51 ]
文章主題 : 

KR 3941.KG 4055 :60P 上水去邊度架 :oops:

屯市

*屯公塞車特別線

發表人:  KMB59 [ 2008年12月15日 11:44:39 ]
文章主題 : 

AVD1 :但係 300 線被 Cut 真係可能係 影響到地鐵生意 (成也地鐵, 敗也地鐵)

當年地鐵荃灣綫過海段太好生意,於是地鐵向乘客徵收繁忙時間附加費,巴士公司則開辦300。
東涌綫通車後,上述附加費與300一起消失。

發表人:  Lei Tung [ 2009年10月29日 09:22:49 ]
文章主題 :  Re:

小天使EH4420 :想問樓主 :

呢架寶係咪插膠牌? :shock:
呢張好似係某期今日九巴的"官方遺照"...
呢架好似係玩牌相...明明係舊荃碼, 搵架53搞63 :lol:

我貼對面海的...不僅線已消失, 連間公司都沉睡了...

圖檔

呢張相右手邊個間老余越南菜館都消失左啦 banghead
以前呢間野廿幾蚊有野食有甜品飲, 抵到飛起 :lol:

OT 呢張相幾時影架 :?:

發表人:  ME6694 [ 2009年10月29日 16:00:39 ]

AVD1 :
特別係100號既塗裝
加埋大白豪既車身
正ar....

起我印象中,

PS.

100號好似$6左右
但我幾想知佢尖碼之後係點行 :D

雖然未搭過100 or 100D
同期九記首批標準化2+2(GP/GN 3AV)出牌時
搭過新車@ 182.....果陣新車味、勁既冷氣同冇咩水箱聲
真係好難忘....

300號好似$8定幾多....平過一般104果d
(全日線?)又行彌敦道
如果俾佢存在相信其他線會少好多客 :mrgreen:

發表人:  Fu8336. [ 2009年10月29日 16:09:13 ]
文章主題 :  Re: 【圖集】已消失的 ( 15 張 )

近代小小既 ..
圖檔

發表人:  情侶檔 [ 2009年10月30日 00:42:16 ]

Fu8336. :近代小小既 ..
[ 圖檔 ]

請問呢架係咪屯碼悅湖山莊去東涌個架?

發表人:  AVD1 [ 2009年10月30日 08:46:40 ]

SORRY, EMPTY ~

發表人:  AVD1 [ 2009年10月30日 08:48:37 ]
文章主題 :  Re: Re:

生有限.活無限.M :
100號好似$6左右

搭過新車@ 182.....果陣新車味、勁既冷氣同冇咩水箱聲
真係好難忘....

(全日線?)又行彌敦道

300 係收 $ 8.90
ref: http://www.i-busnet.com/history/busrout ... rr300.html

另外 100 資料及相片可以參考
http://www.gakei.com/100/100.htm

GNZ9068 :
[ 圖檔 ]

請問呢架係咪屯碼悅湖山莊去東涌個架?

冇錯, 之前係暫時代左屯門碼頭去東涌 o既 渡輪服務 ~

發表人:  Lei Tung [ 2009年10月30日 10:41:09 ]

[ 圖檔 ]

呢架係 AVW 定係 AVBW :roll:

發表人:  Fu8336. [ 2009年10月30日 11:14:59 ]

Lei Tung :
[ 圖檔 ]

呢架係 AVW 定係 AVBW :roll:

AVW :D

發表人:  Liberal Studies ` [ 2009年11月5日 19:22:30 ]

等我又跟下近代嘅先 :mrgreen:
圖檔

(鐵巴E500代表) :mrgreen:

發表人:  AVBE78 [ 2009年11月8日 19:46:28 ]

圖檔
圖檔

發表人:  JRFANS [ 2009年11月10日 23:31:32 ]

d熱巴真係好正... sosad

發表人:  HT2760 . 161 [ 2010年6月15日 18:09:03 ]

已消失的車:FD5801-AD76
圖檔

發表人:  Gundam [ 2012年2月28日 16:07:38 ]

寒冬雪兔.FV8281 :跟架 70P

[ 圖檔 ]

應該係69B :wink:

發表人:  雞兔 [ 2012年2月28日 16:24:26 ]

Gundam :

[ 圖檔 ]

留意下篇文係2008年既
我唔知係論壇個數據有改動定係其他原因
而家呢張相已經唔係我原來POST果張

發表人:  KS2234 [ 2012年2月28日 19:12:43 ]

寒冬雪兔.FV8281 :
Gundam :

[ 圖檔 ]

留意下篇文係2008年既
我唔知係論壇個數據有改動定係其他原因
而家呢張相已經唔係我原來POST果張

The link has been updated and fixed.
We are very sorry for any inconvenience caused. :-)

發表人:  ATSE31 [ 2016年8月22日 10:54:43 ]

ME6694";p=1750035][quote="AVD1 :
特別係100號既塗裝
加埋大白豪既車身
正ar....

起我印象中,

PS.

100號好似$6左右

真係好難忘....

(全日線?)又行彌敦道

當依批2+2 3AV出牌果陣,小弟先剛剛出身。 [sosad] 其實當年依批車當年新出牌果陣係咪都係好似而家D新車咁有一大陣膠味? [sosad] [sosad] 而冷氣會唔會凍過而家D新車?可唔可以分享下,Thx

發表人:  ATSE31 [ 2016年11月24日 21:57:41 ]

ATSE31";p=2835299]
ME6694 on 2009年10月29日 16:00:39:[quote="AVD1 :
特別係100號既塗裝
加埋大白豪既車身
正ar....

起我印象中,

PS.

100號好似$6左右

真係好難忘....

(全日線?)又行彌敦道

其實當年依批車當年新出牌果陣係咪都係好似而家D新車咁有一大陣膠味 [sosad] [sosad] ?而冷氣會唔會凍過而家D新車?可唔可以分享下,Thx

發表人:  HE2933 [ 2017年9月3日 20:24:22 ]
文章主題 :  Re: 已消失的 ( 15 張 )

大部份車已退
好多樓已拆
人亦退休了

發表人:  小兒 [ 2018年2月3日 22:39:27 ]

有冇C HING有當年圓寶行68嘅相??

發表人:  olympianlover [ 2018年11月18日 19:24:24 ]

圖檔
圖檔
圖檔

發表人:  Asdwkmb [ 2019年7月10日 22:44:23 ]

令人懷念

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時