香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年3月28日 20:08:15

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容

(u#13796)
 文章主題 : 巴士,何毒之有?
文章發表於 : 2011年8月16日 14:13:49  (p#2161846)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: 31.58 明彩 
攝影器材: Nikon Coolpix P7700
出現在這論壇的, 都應該是一個巴士迷. 我相信不少的壇友, 都可能會被認為跟一般的毒男無異. 其實喜歡巴士又為何會被認為是一個毒男呢?

喜歡一種東西, 往往就是代表著你對他的情意, 你欣賞他的優點. 比如說:
喜歡一種食物, 因為你愛吃它, 覺得它的味道好 ;
喜歡一個女生, 就是因為你欣賞他的優點 ;
喜歡模型, 就是因為你覺得他有型 ;
喜歡巴士, 可能是因為你喜歡從他獲得的樂趣......

但是喜歡巴士, 甚至動漫, 就會被人認為是毒男, 但是我們有沒有真心想過, 被人認為是毒男, 其實是出於自己的問題?

喜歡動漫, 運動也可以好; 喜歡巴士, 也可以是善於社交的. 但是, 被認為是毒男的男孩, 往往就因為自己被自己的興趣蒙蔽, 自己給自己一個藉口, 一直將自己封在電腦, 封在巴士裡. 喜歡動漫和巴士, 也可以不是一個毒男. 懂得用巴士, 發揮自己的長處, 同時繼續喜歡動漫和巴士, 也許是一個不毒之道.

每個人也有自己的長處, 巴士也可以是一個長處, 為何不努力發揮, 讓自己變成一個不毒巴士/動漫迷呢?

所以說, 巴士, 何毒之有?

本文章評分: +22

評分:
會員時間評分評語
hBx219xFz2011年8月16日 14:29:05+1
PC4053@6062011年8月16日 14:53:16+1
GKey.2011年8月16日 16:29:02+1
nr58002011年8月16日 16:45:37+1
NF7268.KR49972011年8月16日 17:12:54+1
GX71302011年8月16日 17:16:27+1Agree
S3BL4172011年8月16日 17:20:53+1Can't agree more
LP771@69x2011年8月16日 17:38:24+1agree
LN5756 . MP7638™2011年8月16日 17:52:01+1
HR8812011年8月16日 19:09:29+1
Lo1111Chung2011年8月16日 19:43:13+1
KS.2011年8月16日 20:29:38+1
rockyho2011年8月16日 20:51:17+1
9050_13632011年8月16日 21:26:43+1中POINT
train2011年8月16日 21:48:38+1
tonyckw052011年8月16日 21:50:31+1
CNR48062011年8月16日 22:51:11+1
EY607@235M2011年8月17日 13:21:37+1不能同意更多。
JT6456@98D2011年8月17日 14:48:53+1
HC16672011年8月17日 17:04:19+1Can't don't agree!
Fy4417 ~ 11d2011年8月18日 13:37:05+1Agree
RE1317.ChLoe~*2011年8月26日 17:37:31+1

22Thanks 文章#1
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#22522)
 文章主題 : Re: 巴士, 何毒之有?
文章發表於 : 2011年8月16日 16:28:50  (p#2161916)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員
頭像

錢包: 78.92 明彩 
601 :出現在這論壇的, 都應該是一個巴士迷. 我相信不少的壇友, 都可能會被認為跟一般的毒男無異. 其實喜歡巴士又為何會被認為是一個毒男呢?

喜歡一種東西, 往往就是代表著你對他的情意, 你欣賞他的優點. 比如說:

但是喜歡巴士, 甚至動漫, 就會被人認為是毒男, 但是我們有沒有真心想過, 被人認為是毒男, 其實是出於自己的問題?

喜歡動漫, 運動也可以好; 喜歡巴士, 也可以是善於社交的. 但是, 被認為是毒男的男孩, 往往就因為自己被自己的興趣蒙蔽, 自己給自己一個藉口, 一直將自己封在電腦, 封在巴士裡. 喜歡動漫和巴士, 也可以不是一個毒男. 懂得用巴士, 發揮自己的長處, 同時繼續喜歡動漫和巴士, 也許是一個不毒之道.

每個人也有自己的長處, 巴士也可以是一個長處, 為何不努力發揮, 讓自己變成一個不毒巴士/動漫迷呢?

要怪就怪「 女王 ___ 」啦 :sad:
加上近年少部分所謂巴士迷嘅行為先係導致今時今日普羅大眾咁睇巴士迷嘅成因

本文章評分: +3

評分:
會員時間評分評語
GX71302011年8月16日 17:23:19+1
HC16672011年8月17日 17:04:39+1Agree!
Fy4417 ~ 11d2011年8月18日 13:37:14+1Agree

3Thanks 文章#2
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#17260)
文章發表於 : 2011年8月16日 16:34:33  (p#2161922)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員
頭像

錢包: 193.79 明彩 
攝影器材: Canon EOS 77D
GKey. :
601 :出現在這論壇的, 都應該是一個巴士迷. 我相信不少的壇友, 都可能會被認為跟一般的毒男無異. 其實喜歡巴士又為何會被認為是一個毒男呢?

要怪就怪「 女王 ___ 」啦 :sad:
加上近年少部分所謂巴士迷嘅行為先係導致今時今日普羅大眾咁睇巴士迷嘅成因

其實個「毒」字的流行不是因為<<電車男>>嗎?

跟住而來的就是對任何有特別愛好的人產生誤解,什麼都叫毒男

文章#3
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#19930)
文章發表於 : 2011年8月16日 18:55:02  (p#2162019)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

錢包: 5.56 明彩 
我係香土聽D人講,以前(講緊5-10年前)巴士迷係頗受人尊重的,因為以前D人唔明點解巴士迷既唔係「行內人」,
又會知道咁多關於巴士既野(e.g.牌子、型號),但係近年愈來愈多巴士迷敗類(或稱巴敗)做出一些極不良的行為,
(e.g.在馬路中心或沒有過路設施可到達的石壆上拍攝、當有人阻礙到不良巴士迷拍攝時,會用粗口問候…等行為。)
以致一般市民開始對巴士迷反感,而且近期的無線電視劇:「女王**室」中的巴士迷角色被描寫成巴敗一名。
而有部分巴士迷網民指出,有關情節在醜化巴士迷的形象,使一般市民對巴士迷的反感亦愈來愈多,以致成為現今的局面。

多言了... :oops:

文章#4
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15882)
文章發表於 : 2011年8月16日 19:52:25  (p#2162044)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: 5.40 明彩 
攝影器材: Nikon D7000 + 18-55mm + 18-105 mm + 70-210mm
不是毒不毒的問題,而是一般市民對巴士迷的反應。上一代巴迷最少最少都有道德,不會會用粗口問候、石壆上拍攝、偸野等。但這一代巴迷被人感到十分不安,加上「女王##室」,使一般市民更加對巴迷感到不安~

文章#5
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13796)
文章發表於 : 2011年8月16日 20:24:43  (p#2162076)
離線
會員
頭像

錢包: 31.58 明彩 
攝影器材: Nikon Coolpix P7700
所以說, 被認為是毒男好, 巴敗也好, 也是出於自己的問題

本文章評分: +2

評分:
會員時間評分評語
Hayabusa2011年8月17日 15:33:51+1
RE1317.ChLoe~*2011年8月26日 17:38:21+1

2Thanks 文章#6
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#14809)
文章發表於 : 2011年8月16日 20:25:29  (p#2162079)
離線
會員
頭像

錢包: 93.93 明彩 
攝影器材: Canon EOS 600D with SSWIS , 35.2
鐘意巴士係冇問題..某程度上,我甚至認為呢個係一個良好既嗜好..
但係巴界實在有太多害群之馬,先會俾其他人一種負面既形象..
佢地當中,一部分經常擾亂車務運作,而另一部分就係智商較低既人..
係一般市民眼中,佢地既行為係極之厭惡..佢地對整個巴界有偏見亦無可厚非.

當其他人帶住有色眼鏡睇巴迷,
佢地好自然會將巴迷既缺點無限放大.借題發揮..CCTVB套"女王辦公室"就係一個好例子..
既然我地改變唔到某少撮巴敗,以及大眾既諗法,
倒不如後退一步,收斂一下自己既巴迷身份,從而減低其他人對自己既偏見,何樂而不為?

個人意見,唔岩聽既可以ignore.. :oops:

本文章評分: +5

評分:
會員時間評分評語
6012011年8月16日 20:38:37+1
Lo1111Chung2011年8月16日 20:51:07+1
9050_13632011年8月16日 21:27:17+1中POINT
train2011年8月16日 21:49:39+1而另一部分就係智商較低既人
ky260420082011年8月30日 11:28:54+1正解

5Thanks 文章#7
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#17465)
文章發表於 : 2011年8月16日 20:37:21  (p#2162091)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員
頭像

錢包: -49.310 明彩 
想當年我好中意同人講我係巴迷嫁
宜家 ? 做巴迷好似做賊禁 #good#

本文章評分: +8

評分:
會員時間評分評語
6012011年8月16日 20:39:16+1絕對同意
9050_13632011年8月16日 21:27:44+1X2
michael jackson2011年8月16日 21:49:52+1
ky260420082011年8月16日 22:59:18+1x3
Fy4417 ~ 11d2011年8月18日 13:37:36+1x 5
PD 78292011年8月19日 19:50:35+1x6 .
Px 4818 .2011年8月21日 19:40:49+1Totally Agree
FZ5653xGB24442011年8月22日 06:03:26+1x7 -_-"

8Thanks 文章#8
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21756)
文章發表於 : 2011年8月16日 20:54:30  (p#2162101)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員
頭像

錢包: 30.92 明彩 
唔少版友都話"女王xxx"令都一般人對我地巴迷有偏見,
呢點我都同意...

但係我覺得一小撮巴敗既行為先係令呢個情況出現既主因....
好事不出門, 醜事傳千里,
例如偷野呢d事成日上報,
令到公眾人士以偏概全,
以為成個巴迷界d人都係咁.... [banghead]

ps: 講到何毒之有,
x車男呢套野個名令d人以為鍾意交通工具既人(eg 巴迷, 鐵迷) 都係同個主角一樣,
不善交際, xx(
但明顯事實唔係咁.... :sad:

文章#9
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#20825)
文章發表於 : 2011年8月16日 20:57:50  (p#2162106)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員
頭像

錢包: 36.70 明彩 
攝影器材: 相機
巴敗完全影響巴迷的形象
在人來人往的街道影巴士
其實需要很大的勇氣
因為要唔理會其他人的斜視

文章#10
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4477)
文章發表於 : 2011年8月16日 21:55:59  (p#2162143)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 1,539.18 明彩 
攝影器材: Nikon D750
呢類文章係數大我去過的巴壇時不時都會見到.....

但其實迷咩興趣都好,
個人的做化都係好緊要,
如果一個迷巴士或者交通以外的人,
迷一樣o野迷到完全照顧唔到自己的生活,
甚至搞到冇錢收場的話,
大家認為佢會唔會因為迷巴士以外的東西而唔會受人白眼呢?

不過係香港,
迷巴士係眾人眼中的確有d偏差,
極可能係因為香港的階級觀念嚴重,
覺得巴士係窮鬼的交通工具,
對唔少人來講坐巴士又慢又貴又討厭,
佢地對巴士係零興趣甚至係討厭,
遇上對巴士有特殊認識甚至興致的人,
佢地實會覺得個類人有問題甚至覺得佢地無聊.....

至於點解以前的人會對巴迷有較大包容,
可能係以前的香港人相對團結,
而且貧富差距較依家細,
個陣鐘唔鐘意坐巴士咁本好少人會介意
巴敗的行為對眾人目光的影響係未最大,
我覺得未必係,
可能只係間接而已,
至少我極少聽見我識的人會討論巴迷的行為,
但香港愈來愈嚴重的階級觀念同當唔少香港人愈來愈自卑,
我夠膽講,
他日係香港可能買新手機買慢d都會比人歧視,
莫講話鐘唔鐘意巴士。

所以都係個樣,
係香港呢種咩都要踩幾腳的社會,
各種興趣受唔受尊重已經唔到大家去控制,
大家只要自律唔會做出令人嘩然的行為就算啦

本文章評分: +2

評分:
會員時間評分評語
6012011年8月16日 22:15:43+1
CNR48062011年8月16日 22:52:43+1

2Thanks 文章#11
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#651)
文章發表於 : 2011年8月17日 00:27:53  (p#2162246)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員
頭像

錢包: 213.61 明彩 
使咩理人點睇je
你係得ge,你有咩興趣人o地都會尊重
你唔識做人ge,你個興趣有幾正常都會俾人歧視

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
GZG502011年8月17日 10:24:33+1中 point!

1Thanks 文章#12
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#14898)
文章發表於 : 2011年8月17日 00:44:22  (p#2162254)
離線
會員
頭像

錢包: 50.63 明彩 
攝影器材: .
根本事實上巴迷 =/= 毒
只不過喺巴敗 ..,傳媒影響下巴迷先已被標籤為毒 .. :sad:
如果各位巴敗肯 Behave Theirself .. 相信唔少人都會對巴迷改觀 .. :-D

希望不久嘅將來巴迷尼個身份可以係令各位自豪 .. 引以為榮 . :smile:

文章#13
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4477)
文章發表於 : 2011年8月17日 10:36:22  (p#2162338)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 1,539.18 明彩 
攝影器材: Nikon D750
其實再簡單d,
巴迷就好似第日出到黎社會咁,
就算做政府工,
一樣有人覺得做政府係因為求穩定,
亦一樣有大把人覺得係因為個人廢做唔掂私人公司先轉去做,
但唔通因為聽到後者,
而要覺得做政府工要好大勇氣嗎?
我覺得冇需要lo
你真正對社會有貢獻的話,
又有幾多人會去介意你的背後係點?
但如果總係執住「因為個人廢做唔掂私人公司先轉去做政府」黎講的話,
搞到自己唔係特別貢獻多的話,
咁試問社會的人點會唔白眼「你」?

等於如果旁人講少少巴迷的是非,
某些巴迷因為唔開心而將呢d是非無限放大的話,
咁本巴迷變返好都好都一樣助長普通人對巴迷的白眼!

文章#14
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#16016)
文章發表於 : 2011年8月17日 18:47:43  (p#2162567)
離線
會員
頭像

錢包: 0 明彩 
羊毛斷估唔會出自牛身上掛 ? #ng#

唔係十個巴士迷十個都好似樓主有咁正面既睇法
誇張少少有D直頭打正旗號「毒字掛頭」

知道自己做緊乜 然後做好自己 就係最好既交代啦 #good#

文章#15
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :