香港巴士論壇
https://www.hkbf.org/

香港:巴士界世界紀錄
https://www.hkbf.org/t1564.htm?style=2

發表人:  int[] [ 2004年9月21日 20:00:29 ]
文章主題 :  香港:巴士界世界紀錄

無聊得滯,不如數下香港 o向巴士界造出乜野世界紀錄啦~ :P

AL1--全世界第一部成功 o既雙層冷氣巴士
全世界頭6部Trident
12米的Centroliner
以面積計最多專利巴士 o既地方

discussion welcome! :D

發表人:  張伯 [ 2004年9月21日 20:19:27 ]
文章主題 :  Re: [stat.]香港--巴士界世界紀錄

S. Olympian #37 :無聊得滯,不如數下香港 o向巴士界造出乜野世界紀錄啦~ :P

12米的Centroliner

AL1並不是第一部試驗成功的雙層冷氣巴士

香港特產 - 雞,鴨車同MB

12米熱車(奧林比安,巨龍/禿鷹,都城嘉慕)都係香港特產

發表人:  derek0328 [ 2004年9月21日 20:42:44 ]
文章主題 : 

有MB嗎?
是DP1932吧

發表人:  張伯 [ 2004年9月21日 20:57:23 ]
文章主題 : 

derek0328 :有MB嗎?
是DP1932吧

梗係有啦
MB係都城特別為中巴的去做的,全球只係生產40部

發表人:  LA SEYNE FRANCE [ 2004年9月21日 20:58:43 ]
文章主題 :  Re: [stat.]香港--巴士界世界紀錄

S. Olympian #37 :無聊得滯,不如數下香港 o向巴士界造出乜野世界紀錄啦~ :P

12米ge聲祖

法國夠有雙層 12M Centro 啦......

發表人:  AL1 [ 2004年9月21日 21:23:28 ]
文章主題 : 

仲有城巴315同316,佢地係全球僅有ge兩部富豪奧林比安12米單門巴士

發表人:  東武東上線ときわ台駅 [ 2004年9月21日 21:55:34 ]
文章主題 : 

點可以漏左中記果兩部Alisa12米(AL1/2)呀~
全球唯一一批三軸Alisa喎~

重有中記TC1:
第一部安裝非Leyland引擎之Leyland巴士(吉拿B仔)
唯一一部離開英國之Titan

發表人:  張伯 [ 2004年9月21日 22:11:56 ]
文章主題 : 

ATS48-ATE85 :點可以漏左中記果兩部Alisa12米(AL1/2)呀~

重有中記TC1:
第一部安裝非Leyland引擎之Leyland巴士(吉拿B仔)

全球出產三部Alisa12M
得一部唔係香港中巴同用亞記RV車身
果部車係用亞記AV車身同去左馬來亞

發表人:  AP109 [ 2004年9月21日 22:26:28 ]
文章主題 : 

S. Olympian #37 :
張伯 :
是DP1932吧

梗係有啦

願聞其詳 :oops:

即係加長版既都城9.7米 ,MB係11米既2軸都城

發表人:  張伯 [ 2004年9月21日 22:31:35 ]
文章主題 : 

S. Olympian #37 :
張伯 :
是DP1932吧

梗係有啦

願聞其詳 :oops:

由於當年政府放寬長度限制,而中巴訂購MC的同時,
又要求都城為中巴出產一款前所未見的11米多既超級巴士
最後都城把MC加長及加門,成為了現在的MB
而因為E部車試各巴士製造商去研究梗大型的12米版本

發表人:  LA SEYNE FRANCE [ 2004年9月21日 22:40:06 ]
文章主題 : 

張伯 :由於當年政府放寬長度限制,而中巴訂購MC的同時,
又要求都城為中巴出產一款前所未見的11米多既超級巴士
最後都城把MC加長及加門,成為了現在的MB
而因為E部車試各巴士製造商去研究梗大型的12米版本

亦因為如此政府收緊左兩擔車既 GVW........

發表人:  HN8597 [ 2004年9月21日 23:06:00 ]
文章主題 : 

APM1係香港先有的直梯12m Neoplan
新巴33xx係香港先有的10.3m長,4.17m高trident bus
各公司的3軸低地台短車算唔算???

發表人:  飛標仔52 HA9560 [ 2004年9月22日 00:26:01 ]
文章主題 : 

Citybus 239-248是世界上獨一無二的10.4M三軸Olympian
8)

發表人:  AMS.JE3796 [ 2004年9月22日 01:56:15 ]
文章主題 : 

全球訂得最多款o既紅蕃頭-中記
第3000部富豪Oly(城記).同埋第8888部亞記車身(九記)

發表人:  貓∼MeOw [ 2004年9月22日 03:38:53 ]
文章主題 : 

好簡單,,40部MB...
40部十一米都城型雙軸巴士全球只有40部,
全為中華巴士公司擁有
(呢度有人提過~)

而兩部城巴單門富豪十二米雙層巴士,
亦係全球獨有

另外,
據我所知...
香港使用既WRIGHT車身型號係咪全球獨有~

發表人:  Mouse [ 2004年9月22日 19:28:49 ]
文章主題 : 

JE3796 :全球訂得最多款o既紅蕃頭-中記
第3000部富豪Oly(城記).同埋第8888部亞記車身(九記)

唔係第3000部亞記車身 ma ? :)

發表人:  DY2773~阿木 [ 2004年9月22日 20:25:32 ]
文章主題 : 

The first VolvoB9TL is in HK! :o

發表人:  S3BL428 [ 2004年9月22日 20:32:47 ]
文章主題 : 

DX2437@93A :The first VolvoB9TL is in HK! :o

AVD1 not is the first one..

發表人:  DY2773~阿木 [ 2004年9月22日 20:33:25 ]
文章主題 : 

藍灣半島.APM1.JY6520 :
DX2437@93A :The first VolvoB9TL is in HK! :o

AVD1 not is the first one..

is it in Volvo depot? :roll:

發表人:  namsanwai [ 2004年9月22日 20:54:47 ]
文章主題 : 

JE3796 :全球訂得最多款o既紅蕃頭-中記
第3000部富豪Oly(城記).同埋第8888部九巴

and第3000部亞記車身(九巴)

發表人:  小天使EH4420 [ 2004年9月23日 14:18:31 ]
文章主題 : 

張伯 :
ATS48-ATE85 :點可以漏左中記果兩部Alisa12米(AL1/2)呀~

重有中記TC1:

唔係去左印尼咩?

發表人:  GK9636 [ 2004年9月23日 14:58:17 ]
文章主題 : 

G少.小天使 :
張伯 :

重有中記TC1:

唔係去左印尼咩?

由於九巴唔買Alisa12M,剩番果部去左印尼雅加達繼續服務

發表人:  s3n52 [ 2004年9月23日 15:16:41 ]

張伯 :

12米ge聲祖

如果無記錯, 九記D Turbo M(LT10同LT10A都係) 亦都係香港特產
ATR1 係全球首架12M低地台
而APM1 更加係全世界只此一架添~

發表人:  is200 [ 2004年9月23日 17:33:55 ]
文章主題 : 

KL6712 :好簡單,,40部MB...
40部十一米都城型雙軸巴士全球只有40部,
全為中華巴士公司擁有
(呢度有人提過~)

而兩部城巴單門富豪十二米雙層巴士,
亦係全球獨有

另外,
據我所知...
香港使用既WRIGHT車身型號係咪全球獨有~

MB 有40部定41部?
鄰版前板主話有一部係南非做無軌電車
但中巴巴士手冊話40部全為中華巴士公司擁有

發表人:  LA SEYNE FRANCE [ 2004年9月23日 17:34:21 ]

s3n52 :ATR1 係全球首架12M低地台

加番"三軸"呢個 terms 會好D.........

發表人:  SBS7207B [ 2006年8月22日 09:08:07 ]
文章主題 : 

飛標仔52 HA9560 :Citybus 239-248是世界上獨一無二的10.4M三軸Olympian
8)

What about 205-238?

發表人:  365。FS2231 [ 2006年8月22日 09:11:38 ]
文章主題 :  Re: 香港--巴士界世界紀錄

KA8657~GTS :無聊得滯,不如數下香港 o向巴士界造出乜野世界紀錄啦~ :P

全世界第一部Triden吾係係大英帝國ma??(依底盤No.)

發表人:  AL1 [ 2006年8月22日 09:27:56 ]
文章主題 : 

tv3700 :
飛標仔52 HA9560 :Citybus 239-248是世界上獨一無二的10.4M三軸Olympian
8)

如果佢加返Volvo上去~~~咁佢既講法就岩啦 :) :)

發表人:  Éireann [ 2006年8月22日 11:11:33 ]

s3n52 :
張伯 :

12米ge聲祖

如果無記錯, 九記D Turbo M(LT10同LT10A都係) 亦都係香港特產
ATR1 係全球首架12M低地台
而APM1 更加係全世界只此一架添~

康M唔係香港特產

最少末期都二型大部份都係康偈

發表人:  Éireann [ 2006年8月22日 11:11:53 ]
文章主題 : 

AL1 :
tv3700 :
8)

長度好似有少少唔同...

發表人:  AL1 [ 2006年8月22日 11:28:30 ]
文章主題 : 

ha2922 :
AL1 :
tv3700 :
8)

長度好似有少少唔同...
唔係Volvo同Leyland既Olympian都係10.4M咩 :?: :?:

發表人:  AVD1 [ 2006年8月22日 11:49:52 ]
文章主題 : 

唔知算唔算
全球首部 Volvo Super Olympians / Volvo Super Olympians 10.6m (KMB ASV50) ~~~

發表人:  亞視黎既喂 [ 2006年8月22日 12:10:14 ]
文章主題 : 

擁有最多雙層巴士既城市? :roll:

發表人:  SwedenScania [ 2006年8月22日 12:10:39 ]
文章主題 : 

唔知香港的SCANIA N113CRB 3軸版同K94UB算唔算全球獨有??

發表人:  潛水被屈機 [ 2006年8月22日 18:42:45 ]
文章主題 :  Re: 香港--巴士界世界紀錄

KA8657~GTS :全世界頭6部Tridentdiscussion welcome! :D

唔係5部咋咩 :roll:

發表人:  ATS84M [ 2006年8月24日 14:07:24 ]
文章主題 : 

ONLY FOR HK BUS -
LEYLAND VICTORY 2
MB (11M MCW METROBUS I)

發表人:  玄天聖教教主厲坦克 [ 2006年8月31日 21:00:22 ]
文章主題 : 

點可以唔提ATR1
全球第一架雙層低地台巴士 :lol:

發表人:  365。FS2231 [ 2006年8月31日 21:21:08 ]
文章主題 : 

玄天聖教教主厲坦克 :點可以唔提ATR1

乜吾係ATR101 詳?

發表人:  430@629 [ 2006年8月31日 22:25:00 ]
文章主題 : 

justice :

乜吾係ATR101 詳?

係ATR101 先架......
ATR 1 個底盤編號係:
SFD111ARTGT10102
ATR101 就係:
SFD111ARTGT10101

發表人:  ttc2628 [ 2006年8月31日 22:42:24 ]
文章主題 : 

不過佢撞到好殘吓(ATR101)喎!

發表人:  430@629 [ 2006年8月31日 22:45:50 ]
文章主題 : 

ttc2628 :不過佢撞到好殘吓(ATR101)喎!

相信而九記的手工,都好易整番好姐........
不過所需時間就................

發表人:  KC6994 [ 2006年9月1日 00:32:32 ]
文章主題 : 

ATR 1 / 101 唔係全球第一架雙層低地台巴士 :roll:

發表人:  玄天聖教教主厲坦克 [ 2006年9月1日 08:06:59 ]
文章主題 : 

EE Bus.JY6943 :

ATR 1 / 101 唔係全球第一架雙層低地台巴士 :roll:

咁邊架係呢 :oops:

發表人:  SF15 [ 2006年10月21日 10:59:07 ]
文章主題 : 

香港,全球最高雙層巴士比例o既地區/城市

發表人:  AVD1 [ 2006年10月21日 11:04:40 ]
文章主題 : 

玄天聖教教主厲坦克 :

全球第一架雙層低地台巴士 好似係起 Dennis Depot 內 ~

發表人:  ttc2628 [ 2006年10月21日 11:19:03 ]
文章主題 : 

AVD1 :
玄天聖教教主厲坦克 :

全球第一架雙層低地台巴士 好似係起 Dennis Depot 內 ~

有相嗎?

發表人:  鬼谷組 ∼ Hiace [ 2006年10月21日 22:25:53 ]
文章主題 : 

AVD1 :
玄天聖教教主厲坦克 :

好似ng o係Dennis 廠la bor....
第一架Trident 係用Alexander R-type 頭幅ge.....
佢上左個紅色廣告gar ma...之前有人post 過相....

發表人:  578。HE7921 [ 2006年10月21日 23:49:47 ]
文章主題 : 

鬼谷組 ~ Hiace :好似ng o係Dennis 廠la bor....
第一架Trident 係用Alexander R-type 頭幅ge.....
佢上左個紅色廣告gar ma...之前有人post 過相....

仲改埋開頂添 8)

發表人:  Endy [ 2006年10月22日 01:20:30 ]
文章主題 : 

S3N291~FX9694 :
鬼谷組 ~ Hiace :好似ng o係Dennis 廠la bor....

仲改埋開頂添 8)

個車頭係似城記龍咁既....係B會本巴士之訊見過

發表人:  JF9006@71K [ 2006年10月22日 01:21:45 ]
文章主題 : 

Endy :

仲改埋開頂添 8)

請問係第幾期既之訊?

發表人:  Endy [ 2006年10月22日 01:45:53 ]
文章主題 : 

JF9006@71K :
Endy :

仲改埋開頂添 8)

請問係第幾期既之訊?

第五十二期,一單層MAN行A10,第26頁最下果度(黑白的...所以睇唔到咩色...)

發表人:  NH9684 [ 2009年3月30日 09:12:57 ]
文章主題 :  Re: [精華 : 巴士閒談] 香港--巴士界世界紀錄

城巴205係全球第一架10.4米Leyland Olympian

發表人:  98D@3ASV254 [ 2009年4月1日 01:07:39 ]
文章主題 :  Re: [精華 : 巴士閒談] 香港--巴士界世界紀錄

似乎冇人記得香港獨有ADS... :mrgreen:

發表人:  ccicoltd [ 2009年4月1日 08:24:20 ]

98D@3ASV254 :似乎冇人記得香港獨有ADS... :mrgreen:

九 / 城的短龍都係為香港特製

發表人:  巴士狂徒 [ 2009年4月1日 09:31:54 ]

ccicoltd :
98D@3ASV254 :似乎冇人記得香港獨有ADS... :mrgreen:

九 / 城的短龍都係為香港特製

仲有12米果D...

發表人:  NH9684 [ 2009年4月1日 17:53:55 ]

CTB 2700係第一架10.6M Trident, 2800係唯一係香港服務的 Scania K94UB

發表人:  9723 [ 2009年4月2日 20:54:58 ]

NH9684 :CTB 2700係第一架10.6M Trident, 2800係唯一係香港服務的 Scania K94UB

呢兩點.....
如果2700係第一架10.6M Trident都叫世界紀錄,咁部部樣版車都破晒世界紀錄啦 :?
仲有你話2800係唯一係香港行嘅K94UB,呢舍只不過係「香港紀錄」,而唔係世界紀錄 :?

發表人:  東武東上線ときわ台駅 [ 2009年4月3日 00:16:26 ]

0oIVAN :
NH9684 :CTB 2700係第一架10.6M Trident, 2800係唯一係香港服務的 Scania K94UB

呢兩點.....
如果2700係第一架10.6M Trident都叫世界紀錄,咁部部樣版車都破晒世界紀錄啦 :?
仲有你話2800係唯一係香港行嘅K94UB,呢舍只不過係「香港紀錄」,而唔係世界紀錄 :?

如果你話唯一一部配短版DM5000單門車身既trident都勉強叫世界紀錄既 :roll:

發表人:  JB9332@2E [ 2009年4月3日 11:26:04 ]

擁有最多K310UD

發表人:  denNIsKI [ 2009年4月13日 09:16:19 ]
文章主題 :  Re:

Endy :
JF9006@71K :
Endy :

仲改埋開頂添 8)

請問係第幾期既之訊?

第五十二期,一單層MAN行A10,第26頁最下果度(黑白的...所以睇唔到咩色...)

http://www.orientalmodelbuses.co.uk/Xtr ... nt-Pro.htm

http://community.fotopic.net/search/sim ... xt=m539urx

發表人:  FW614 [ 2009年8月2日 21:46:58 ]

唔知DM專為nwfb做ge 9.9m double decker bus係嗎 :?:

發表人:  HU7527 [ 2009年8月2日 22:07:33 ]

tonycfchow :唔知DM專為nwfb做ge 9.9m double decker bus係嗎 :?:

NWFB有9.9米長既雙層巴士咩? :oops:

發表人:  ccicoltd [ 2009年8月2日 22:17:43 ]

tonycfchow :唔知DM專為nwfb做ge 9.9m double decker bus係嗎 :?:

有呢款車咩?

發表人:  巴士狂徒 [ 2009年8月3日 00:19:35 ]

你係想講KMB果堆ADS吧...

發表人:  鬼谷組 ∼ Hiace [ 2009年8月10日 20:42:24 ]

JB9332@2E :擁有最多K310UD

杜拜唔係訂108 部咩...?

發表人:  plaxtonl [ 2009年8月11日 13:43:00 ]
文章主題 :  Re:

是DP1932吧

DP1932 行o左一個單就壞車回廠,我唔認為咁叫成功喎﹗
DX2437 係全球第一架雙層三軸空調巴士。

發表人:  ATR25 [ 2011年3月23日 23:30:52 ]

好似E500係九記訂最多
全球頭兩部冷氣E400

發表人:  巴士狂徒 [ 2011年3月26日 00:14:14 ]
文章主題 :  Re: Re:

plaxtonl :
是DP1932吧

DP1932 行o左一個單就壞車回廠,我唔認為咁叫成功喎﹗
DX2437 係全球第一架雙層三軸空調巴士。

第一架唔係城巴102?

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時