香港巴士論壇
https://www.hkbf.org/

香港巴士公司會買熱狗嗎?
https://www.hkbf.org/t149146.htm?style=2

發表人:  903 [ 2007年5月2日 17:41:05 ]
文章主題 :  香港巴士公司會買熱狗嗎?

假如有廠出返hotdog巴士

香港d巴士公司會唔會入家?

我想過,係夏天就用air-con

冬天就用熱狗(平時冬天塔係冇冷氣出的,呃錢?)

大家覺得有機嗎?

發表人:  642,427 [ 2007年5月2日 17:44:06 ]
文章主題 : 

車廠一向都有出熱狗
只係香港巴士公司無買

發表人:  KZ9314 [ 2007年5月2日 17:58:30 ]
文章主題 : 

唔知話香港法例而家規定買冷氣巴士wo... :roll:

發表人:  903 [ 2007年5月2日 18:29:39 ]
文章主題 : 

james0306 :唔知話香港法例而家規定買冷氣巴士wo... :roll:

成日話籃天,又將予頭指向巴士,自己又立法 :x

發表人:  ccicoltd [ 2007年5月2日 18:45:45 ]
文章主題 : 

james0306 :唔知話香港法例而家規定買冷氣巴士wo... :roll:

法例就無,政策就有

發表人:  david [ 2007年5月2日 18:55:41 ]
文章主題 :  Re: 香港巴士公司會買熱狗嗎?

903 :假如有廠出返hotdog巴士

大家覺得有機嗎?

請勿亂插...

夏天就用air-con
冬天就用熱狗

巴士公司未死得,要養多幾千架車

發表人:  AVD1 [ 2007年5月2日 19:07:11 ]
文章主題 : 

642,427 :車廠一向都有出熱狗
只係香港巴士公司無買

Yes
愛爾蘭都有 D Volvo B9TL (Enviro 500 車身) 都係熱狗黎 o既 ~~~

發表人:  903 [ 2007年5月2日 21:51:31 ]
文章主題 :  Re: 香港巴士公司會買熱狗嗎?

david :
903 :假如有廠出返hotdog巴士

大家覺得有機嗎?

請勿亂插...

夏天就用air-con
冬天就用熱狗

巴士公司未死得,要養多幾千架車

所以我想,如果有d air-con 巴士唔係密封/

冬天鎖冷氣,你話幾好呢(個人意見)

發表人:  NoobTanker [ 2007年5月2日 22:00:03 ]
文章主題 : 

如果可以出一部又開得窗又開得冷氣(例如AL1),而又係歐四,夏天收冷馬價,冬天收熱狗價,咪仲好XDD :!: :lol:
P.S.幻想中 :oops:

發表人:  戀の新幹線 [ 2007年5月2日 22:00:11 ]
文章主題 : 

最好好似AL1咁樣

發表人:  Naphthalene [ 2007年5月2日 22:07:31 ]
文章主題 : 

輕鐵1070 :最好好似AL1咁樣

甚至好似以前中巴時代既DA(尾批除外)、LA同VA(尾批除外),淨係開上半部分既窗,可能仲正

發表人:  白露時雨村雨夕立春雨 [ 2007年5月2日 23:45:39 ]
文章主題 : 

學澳門咁,開得窗+lock得窗的冷氣車
春,夏天開冷氣,抽濕
秋天開風機多D生風
冬天開暖氣

劃一收一個價不分冷熱

發表人:  1032~HW1045 [ 2007年5月3日 00:16:48 ]
文章主題 : 

炎髮灼眼 :學澳門咁,開得窗+lock得窗的冷氣車
春,夏天開冷氣,抽濕
秋天開風機多D生風
冬天開暖氣

劃一收一個價不分冷熱
呢個先係真正香港會冇熱狗既原因.....

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年5月3日 00:39:09 ]
文章主題 : 

Chung Ka Lok :如果可以出一部又開得窗又開得冷氣(例如AL1),而又係歐四,夏天收冷馬價,冬天收熱狗價,咪仲好XDD :!: :lol:
其實假如有咁的情況,
可能學番以前咁...
分"一等價"同"二等價"會仲適合~ :wink:

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年5月3日 08:31:09 ]
文章主題 : 

會不會買番我不作猜測啦,但九巴唔買番D非空調巴士絕對是一個很大的問題 :x

九巴有咁多條線,每一條線都有不同的用車需求 (如郊外線).而乘客不是人人都接受或喜歡空調巴士(於任何季節) 或負擔得起較貴的車費,一些路線對非空調巴士服務是有一定的需要,故不是每條線都適合全部用空調車行走.

佢好應該要迎合不同市場 (即不同路線) 和不同乘客的需要,九龍已經沒有對面海大受歡迎的電車,這個市場已被忽略.

藍田 GIGI

發表人:  葵芳站總站站務助理員 [ 2007年5月3日 08:45:42 ]
文章主題 : 

其實香港係亞熱帶地方
始終冷氣車比較適合 :roll:

發表人:  菅谷梨沙子* [ 2007年5月3日 12:48:09 ]
文章主題 : 

其實可唔可以...將以前嘅情況調轉? :roll:
即係話假如入翻D熱狗/半熱狗,
每條線至少有2架熱狗/半熱狗上掛
剩餘嘅做蛇車/特別線
價錢同冷氣巴差唔多, 按路程收少1~5毫子...

ps: 真係好難想像B9轉熱狗會變成點... :lol:

發表人:  KMB59 [ 2007年5月3日 14:15:33 ]
文章主題 : 

S3BL469 :甚至好似以前中巴時代既DA(尾批除外)、LA同VA(尾批除外),淨係開上半部分既窗,可能仲正

你想香港出現“流動焗爐”? :lol:

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年5月5日 04:10:31 ]
文章主題 : 

KL5420 :其實可唔可以...將以前嘅情況調轉? :roll:
即係話假如入翻D熱狗/半熱狗,
每條線至少有2架熱狗/半熱狗上掛
剩餘嘅做蛇車/特別線
價錢同冷氣巴差唔多, 按路程收少1~5毫子...

這個構思其實很偉大 :wink: ,有非空調巴士選擇才是最可貴,但真的要視乎入車的數量夠不夠分.其實可以入番D非空調密龍, 開龍, S3V等,佢地都幾靚仔 :wink:
(當然B9底盤改,加非空調車身可以用S3V車身加長版)

至於話數目方面,最少都要入100 部.九記有咁多不同的路線,此數目只足夠放於現時未全冷的路線,正字軌或蛇字軌則視乎乘客反應和需要而定,一些路線行全日正字軌最少固定一小時一班車,另一些現時行蛇的可以行番蛇,如有需要可以改正車及再加買.其實就算有100部非空調車也只佔全車隊少於4%(和九巴現時運作模式相近),對整體營運影響不大,況且必要時運輸署可以介入.

發表人:  菅谷梨沙子* [ 2007年5月5日 15:01:45 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :這個構思其實很偉大 :wink: ,有非空調巴士選擇才是最可貴,但真的要視乎入車的數量夠不夠分.其實可以入番D非空調密龍, 開龍, S3V等,佢地都幾靚仔 :wink:
(當然B9底盤改,加非空調車身可以用S3V車身加長版)
不過亞記R型車身似乎停左產咖啦喎 :lol:
用Enviro500 MKII/Wright Explorer先係潮流~ :lol:

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年5月18日 08:23:07 ]
文章主題 : 

KL5420 :
藍田 GIGI :這個構思其實很偉大 ,有非空調巴士選擇才是最可貴.其實可以入番D非空調密龍, 開龍, S3V等,佢地都幾靚仔 :wink: .(當然B9底盤改,加非空調車身可以用S3V車身加長版)
用Enviro500 MKII/Wright Explorer先係潮流~ :lol:

應該可以訂掛,呢個世界咩都可以訂的 (男朋友除外),整架MCW車身也不錯吧 :wink: ,價錢重平過B9等新空調車.不過其實我都贊成用現時最新的車身做活窗車,你看部新電車非空調,佢都非常靚仔啊 :wink:

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年5月18日 16:59:25 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :
KL5420 :
藍田 GIGI :這個構思其實很偉大 ,有非空調巴士選擇才是最可貴.其實可以入番D非空調密龍, 開龍, S3V等,佢地都幾靚仔 :wink: .(當然B9底盤改,加非空調車身可以用S3V車身加長版)

應該可以訂掛,呢個世界咩都可以訂的 (男朋友除外),整架MCW車身也不錯吧 :wink: ,價錢重平過B9等新空調車.不過其實我都贊成用現時最新的車身做活窗車,你看部新電車非空調,佢都非常靚仔啊 :wink:

但係呢三架電車都幾焗下

車又慢,開到窗的地方又少

其實香港係咪仲適合行熱狗(指活窗果種,並非全幅式敞)呢...

空氣污染又嚴重,熱島效應強烈,屏風效應令路邊空氣唔流通...

發表人:  dickson35 [ 2007年5月18日 18:15:49 ]
文章主題 : 

以前大嶼山巴士都係可以開冷氣和做非冷氣巴,其實咁都幾好,調動仲靈活 d!~

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年5月31日 23:57:32 ]
文章主題 : 

浪花的毘沙門天 :但係呢三架電車都幾焗下

車又慢,開到窗的地方又少

其實香港係咪仲適合行熱狗(指活窗果種,並非全幅式敞)呢...

空氣污染又嚴重,熱島效應強烈,屏風效應令路邊空氣唔流通...

但巴士的窗會比呢三架電車大,速度也會快很多 :D

一個銀要分兩面看,熱島效應及屏風效應可以令冬天不致太冷,何必執著看熱的一面? 如對這個大氣這麼介意,那麼何不把城市內所有休憩小公園密封兼加空調 ? 否則便拆去及不准人逗留.建築工人 / 掃垃圾工作者每人揹一部冷氣工作...

我們也可嘗試當上建築工人 / 掃垃圾工作者 / 廚師一個月,大家都是人,我們便會知道什麼叫做身在福中不知福.

實際上,這些休憩小公園和那些 open 的地方常是多人聚集的可愛地方,其實香港是不是一年四季或每條線都不適合用活窗車行,而不顧不同路線的情況? 我真希望九巴可以買番非空調活窗巴士,有關討論可以參考本壇<討論非空調巴士的去向> http://www.hkbf.org/viewtopic.php?t=145150

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年6月1日 01:55:26 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :但巴士的窗會比呢三架電車大,速度也會快很多 :D

一個銀要分兩面看,熱島效應及屏風效應可以令冬天不致太冷,何必執著看熱的一面? 如對這個大氣這麼介意,那麼何不把城市內所有休憩小公園密封兼加空調 ? 否則便拆去及不准人逗留.建築工人 / 掃垃圾工作者每人揹一部冷氣工作...

我們也可嘗試當上建築工人 / 掃垃圾工作者 / 廚師一個月,大家都是人,我們便會知道什麼叫做身在福中不知福.

實際上,這些休憩小公園和那些 open 的地方常是多人聚集的可愛地方,其實香港是不是一年四季或每條線都不適合用活窗車行,而不顧不同路線的情況? 我真希望九巴可以買番非空調活窗巴士,有關討論可以參考本壇<討論非空調巴士的去向> http://www.hkbf.org/viewtopic.php?t=145150

其實以一單5B/10的時間計,繁忙時段所需行車時間真係可以同電車睇齊...
巴士一定快過電車?不太見得。

其實我個人比較討厭熱的季節,故此討論起上來會較偏向冷一點 8)
基本上,我認為室內地方應加上空氣調節裝置或通風裝置,
貴為服務大眾的政府部門,應該行多一些如此的德政,才是有用的部門。

如果有一份可以在低於21度的環境下工作,我都會不抗拒去做的,
那管是地盤工/掃垃圾/廚師...其實做甚麼工作也無傷大雅,
只要順心而行就可,本身對呢d職位有辛苦、收入微薄的負面意見,
才會用作"身在褔中不知褔"的藉口,做人應積極前望,居安思危泰半多餘。

老實講,我覺得老虎豪的上層車頭位置係比較焗促的,風集中於上方吹過,
如果係全車活窗,空氣的流通性會唔會爭D?別忘記香港的空氣污染問題,
經過一些塵土飛揚的地方,空氣欠流通會唔會令車箱空氣更惡劣呢?
對了,乾脆有呼吸道毛病的人不要乘巴士好了(本人係其中之一)。

後補:本人並非完全反對活窗車的idea,只不過,除左想熱狗慾
仲有冇其它有力、完善的理由說服港人接受...?

發表人:  kps [ 2007年6月6日 05:10:13 ]
文章主題 : 

冷氣車費貴?通常都只係d巴迷先會覺得姐
普通人?通常都願意比多一個幾毫享受空調服務啦
話巴士公司全空調係屈錢,變相加價
根本就不成立既
無錯,冷氣車費係貴過熱狗車費
但係要記住,比多左既錢係換來多一種服務
就係空調服務
所以根本就不存在什麼屈錢,什麼變相加價
講呢d野既人可能都只係常幻想出一分錢就要換來十分既服務質素既人
看到那些巴迷常常話什麼線加冷會趕客呀,簡直覺得厭煩
43C就係一個例子,當時有巴迷話43C加冷會趕客,話什麼搭43C既人係想搭平車
現在看看,加了冷的43C客量都好過全熱時啦
咁叫想搭平車?香港的人才不會正如你地所想為左要節省那一個幾毫就要自己好像活受罪,大熱天時坐住架熱狗會好受嗎?

發表人:  cn2661 [ 2007年6月6日 07:27:29 ]
文章主題 : 

訂造ge野係可以貴到你想像不到架小姐.
你知唔知訂造果堆33XX,低車身同短車果堆呀
價錢同標準的12m trident一樣咁貴
仲有,新巴係因為冇其他車合適爬山先局住買33xx

但冇話冇左熱狗就行不到某d路線的wor.
冇可能為左呢100部唔係必須的車落咁大本.

我同意熱狗的價值.我自己都係珍寶/雞車/ML的年代長大
我都一樣好喜歡坐ME跑75K的日子.
我也未忘記坐住雞車行70,BL行10仔的日子...
但絕對冇可能套自己的一貫思想去剝削左大眾利益的.

我同自己講過.咁喜歡坐熱狗,就好好讀好d書,有錢law
咁就買部2手比自己玩,一係咪去英國讀書同住坐law.
要香港呢個國際城市走回頭路係冇可能的事了.
當天星碼頭咁大鑊都冇得留低,你幾部為巴迷服務的熱狗算乜.

發表人:  S3M133 [ 2007年6月6日 11:44:34 ]
文章主題 : 

大家有冇留意其實冷氣都係好自私既機器黎既呢?

將自己範圍的空氣調教至舒適的溫度,

但就張原來的熱氣扔去四周圍…

周圍熱左,間接令更多人想有冷氣[地方、巴士]

巴士公司整多幾架冷車黎…又可以收多DD,何樂而不為?

但當架架巴士都噴更多熱氣出街咁搞法邊個收得番d熱氣?地球想唔熱都唔得…

*大眾既意願令熱車愈來愈難以在香港出現

發表人:  KU8654 [ 2007年6月6日 12:45:40 ]
文章主題 : 

S3M133 :大家有冇留意其實冷氣都係好自私既機器黎既呢?

但當架架巴士都噴更多熱氣出街咁搞法邊個收得番d熱氣?地球想唔熱都唔得…

人根本就係一種自私o既動物 .
至於冷氣車唔環保就 . . . . . .
起碼好過每人坐一架私家車返工 .
呢個世界無完美 ,
根本車就係自私啦 ,
自己行得快d但有廢氣排出 .
不如全香港唔好想用車呢種野啦 ~
至於冷氣車收多dd 錢 ,
咁又係o既 ,
不如叫巴士公司唔好收費丫 ~
如果想有熱車再出現 ,
不如你去運輸署做署長要求巴士公司入熱狗啦 ,
好唔好 ?!~

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年6月6日 17:42:48 ]
文章主題 : 

S3M133 :大家有冇留意其實冷氣都係好自私既機器黎既呢?

有邊樣人做出黎既野唔係以"自私"為先...?

發表人:  1032~HW1045 [ 2007年6月6日 22:19:02 ]
文章主題 : 

炎髮灼眼 :學澳門咁,開得窗+lock得窗的冷氣車
春,夏天開冷氣,抽濕
秋天開風機多D生風
冬天開暖氣

劃一收一個價不分冷熱
呢個正正巴士公司堅持要全冷既誘因......

發表人:  1032~HW1045 [ 2007年6月6日 22:28:35 ]
文章主題 : 

KU8654 :
人根本就係一種自私o既動物 .
至於冷氣車唔環保就 . . . . . .
起碼好過每人坐一架私家車返工 .
呢個世界無完美 ,
根本車就係自私啦 ,
自己行得快d但有廢氣排出 .
不如全香港唔好想用車呢種野啦 ~
至於冷氣車收多dd 錢 ,
咁又係o既 ,
不如叫巴士公司唔好收費丫 ~
如果想有熱車再出現 ,
不如你去運輸署做署長要求巴士公司入熱狗啦 ,
好唔好 ?!~
根本任何生物可以生存既第一大條件就係自利*

但係當大家盡情用冷氣,
或者濫用膠袋等唔環保既生活之時,
其實同你不斷同銀行要求提高你既信用咭limit,
走去碌名牌手袋完全冇分別。

的確,大家可以享受到呢一刻既舒適生活,
但係有一日,呢一間銀行係會要你找數。

好似喬治布殊呢一類反智人物,
企圖不斷還最低還款額了事,
最終一樣都係註定破產。

*按:不可等同於自私

問題只係有冇人願意做帶頭既人

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年6月8日 16:55:32 ]
文章主題 : 

.....買熱狗就應該唔會啦,
但相信將來總有機會會買設有空調裝置的活窗車~

始終環保、健康等問題根本就係一個惡性循環...
越多廢氣/熱氣就越需要開冷氣,
但越開冷氣又會造成更多的廢氣同熱氣衍生...
自欺欺人的人其實有好多,
佢地都只著眼於呢個循環的其中一節,
另邊廂又會空口講白話話支持環保...
難道佢地真係覺得現有的狀況應該維持? 不變應萬變的做法真係咁無懈可擊?

說實在,
現有九巴的收費制度,
仲有餘下的二百零架熱狗,
無疑都係推行活窗空調車的重大障礙~

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年6月8日 17:32:16 ]
文章主題 : 

S3BL469 :
輕鐵1070 :最好好似AL1咁樣

甚至好似以前中巴時代既DA(尾批除外)、LA同VA(尾批除外),淨係開上半部分既窗,可能仲正

其實如果仿效好似以前BL/3BL咁的T字窗會最好,
又唔怕郁下吹到怒髮衝冠,
但又可以令車廂變得涼爽~

DA、S3V的雞翼窗實在太細啦...
代碼: 選擇全部

藍田 GIGI :會不會買番我不作猜測啦,但九巴唔買番D非空調巴士絕對是一個很大的問題 :x

九巴有咁多條線,每一條線都有不同的用車需求 (如郊外線).而乘客不是人人都接受或喜歡空調巴士(於任何季節) 或負擔得起較貴的車費,一些路線對非空調巴士服務是有一定的需要,故不是每條線都適合全部用空調車行走.

佢好應該要迎合不同市場 (即不同路線) 和不同乘客的需要,九龍已經沒有對面海大受歡迎的電車,這個市場已被忽略.

藍田 GIGI

其實車費已經唔係一個問題...
依家基本上同假全冷係無分別(港島同離島甚至已經係全冷)
但人對公交的需求都冇減少到,
相信一般人對車費負荷都唔係問題...
(另外我會咁諗...
假如全冷可以令九記唔會加價...維持現有車資,
我都唔介意佢全冷)

經過一個酷熱夏天,
相信會有好多人更加肯定空調機的好處~
但對於巴士、地鐵呢一類體積遠遠不及一般基建的object,
又有冇需要依賴大量製冷黎達到舒適效果呢?
其實地鐵有樣比巴士好...
就係佢行車果陣空氣比較流通,
所以響地鐵度就算頂閘都唔會好似巴士咁覺得熱而焗促
另外亦唔需要將空調溫度大輻降低(加上依靠呢種方法, 室內空氣清新極都有限)到可以造成車廂佈滿水珠的情況...

代碼: 選擇全部

浪花的毘沙門天 :其實以一單5B/10的時間計,繁忙時段所需行車時間真係可以同電車睇齊...
巴士一定快過電車?不太見得。

其實我個人比較討厭熱的季節,故此討論起上來會較偏向冷一點 8)
基本上,我認為室內地方應加上空氣調節裝置或通風裝置,
貴為服務大眾的政府部門,應該行多一些如此的德政,才是有用的部門。

如果有一份可以在低於21度的環境下工作,我都會不抗拒去做的,
那管是地盤工/掃垃圾/廚師...其實做甚麼工作也無傷大雅,
只要順心而行就可,本身對呢d職位有辛苦、收入微薄的負面意見,
才會用作"身在褔中不知褔"的藉口,做人應積極前望,居安思危泰半多餘。

老實講,我覺得老虎豪的上層車頭位置係比較焗促的,風集中於上方吹過,
如果係全車活窗,空氣的流通性會唔會爭D?別忘記香港的空氣污染問題,
經過一些塵土飛揚的地方,空氣欠流通會唔會令車箱空氣更惡劣呢?
對了,乾脆有呼吸道毛病的人不要乘巴士好了(本人係其中之一)。

後補:本人並非完全反對活窗車的idea,只不過,除左想熱狗慾
仲有冇其它有力、完善的理由說服港人接受...?

其實夏天要涼快,
唔一定要開大冷氣...
只要將冷氣調和一點,
再配合風扇,
相信呢種冷凍效果會更有效之餘,
夾埋的耗電量都不及將冷氣較到21度甚至以下...

我只係擔心,
如果咁多香港人抵抗炎夏的方式都咁唔理性,
萬一香港出現熱浪果陣,
真係唔敢想像會有幾多人中暑/因為機件過熱而引起火災...
尤其係當溫度接近40度果陣(冇記錯05年前有次因為颱風響台灣而令香港特別焗, 果陣屯門同赤立角都超過37度)
冷氣機會有highcut的效果...以防過份製冷果陣會令機件過熱...
so...開大冷氣除左唔環保之外仲有咩效果呢?

另邊廂就係,
太大的溫差對人根本就唔健康,
甚至可以話係一種對肉體的折磨...
就算係受空氣污染影響的肺炎病人,
都不及哮喘病人般受溫差同污染兩料影響般來得更慘...
佢地唔止唔好搭巴士? 簡直係要連街都唔好出...
空氣差同熱島問題...應該要由用冷氣習慣、耗電同城規度著手(雖然唔見得環保署有何約束力)
如果依賴空調系統黎抵抗呢類問題,
其實只係本末倒置的諗法...亦都令更多人會有「一落車就想死」的感覺...

OT:
果類又要寒冷又要添衣加被的人,
去寒帶地方居住可能比響亞熱帶更適合...

發表人:  903 [ 2007年6月13日 15:20:28 ]
文章主題 : 

其實有冇可能重新設計一d車

個車"槍"可以又開又關家呢?

(好似中巴d la/va),夏天就lock住d"槍",等唔好走冷氣

冬天就解lock :)

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年6月15日 01:57:45 ]
文章主題 : 

903 :其實有冇可能重新設計一d車

(好似中巴d la/va),夏天就lock住d"槍",等唔好走冷氣

設計冇問題

成本就好玩喇...而家冷馬一塊玻璃,如果又開得又lock得,

即係要兩塊玻璃再加一舊lock,成本、存倉所需的空間有1開3的增長

發表人:  Naphthalene [ 2007年6月15日 18:55:56 ]
文章主題 : 

或者可以試下Wright B7TL demonstrator咁,唔用趟窗,用輕鐵果d推拉窗

發表人:  903 [ 2007年6月16日 00:01:21 ]
文章主題 : 

浪花的毘沙門天 :

設計冇問題

成本就好玩喇...而家冷馬一塊玻璃,如果又開得又lock得,

即係要兩塊玻璃再加一舊lock,成本、存倉所需的空間有1開3的增長

假如政府資助又點呢??

因為政府一定係覺得環保>成本

以符合籃天行動 8)

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年6月16日 00:32:02 ]
文章主題 : 

903 :
浪花的毘沙門天 :

設計冇問題

假如政府資助又點呢??

以符合籃天行動 8)

政府如果資助九巴,你估下新巴城巴、以致小巴、地鐵、的士等等行業
會唔會作反?

發表人:  Naphthalene [ 2007年6月20日 19:28:39 ]
文章主題 : 

浪花的毘沙門天 :
903 :
浪花的毘沙門天 :

設計冇問題

假如政府資助又點呢??

以符合籃天行動 8)

政府如果資助九巴,你估下新巴城巴、以致小巴、地鐵、的士等等行業
會唔會作反?

但係你唔可以一口假設政府一定淨係資助九巴架喎!
你唔畀佢資助埋新巴、城巴同嶼巴架咩?

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年6月20日 21:39:23 ]
文章主題 : 

S3BL469 :
浪花的毘沙門天 :
903 :
浪花的毘沙門天 :

設計冇問題

假如政府資助又點呢??

以符合籃天行動 8)

會唔會作反?

但係你唔可以一口假設政府一定淨係資助九巴架喎!
你唔畀佢資助埋新巴、城巴同嶼巴架咩?

咁駛唔駛資助埋的士小巴地鐵?剩係資助巴士公司對業界發展平衡有冇影響?

發表人:  瘋波裡的大班 [ 2007年6月20日 22:16:50 ]
文章主題 : 

浪花的毘沙門天 :咁駛唔駛資助埋的士小巴地鐵?剩係資助巴士公司對業界發展平衡有冇影響?

唔使, 因為小巴同的士已經就係冬天開窗, 夏天開冷氣; 至於地鐵, 唔知會唔會有市民會支持地鐵冬天唔開冷氣開窗吸沼氣呢......

發表人:  3ad144 [ 2007年6月20日 22:24:43 ]
文章主題 : 

地鐵簡單好:係車頭安d集風口,在隧道行車時開風口涼過開冷氣

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年6月20日 22:24:58 ]
文章主題 : 

瘋波裡的大班 - 神經漢 :
浪花的毘沙門天 :咁駛唔駛資助埋的士小巴地鐵?剩係資助巴士公司對業界發展平衡有冇影響?

唔使, 因為小巴同的士已經就係冬天開窗, 夏天開冷氣; 至於地鐵, 唔知會唔會有市民會支持地鐵冬天唔開冷氣開窗吸沼氣呢......

我所指既資助,並不單只適用於發展活窗適用性,巴士公司可以問政府呢筆錢,
其他行業一樣會爭取政府撥更多資源比佢...

發表人:  int[] [ 2007年6月20日 22:26:57 ]
文章主題 : 

瘋波裡的大班 - 神經漢 :唔使, 因為小巴同的士已經就係冬天開窗, 夏天開冷氣; 至於地鐵, 唔知會唔會有市民會支持地鐵冬天唔開冷氣開窗吸沼氣呢......

LU百幾年來都係無冷氣
又何來沼氣呢?

發表人:  東武東上線ときわ台駅 [ 2007年6月20日 22:35:31 ]
文章主題 : 

3ad144 :地鐵簡單好:係車頭安d集風口,在隧道行車時開風口涼過開冷氣
依家地鐵個空調已經係靠撞生風黎運作架喇 :roll:

發表人:  瘋波裡的大班 [ 2007年6月20日 22:38:22 ]
文章主題 : 

Volante-KA8657 :LU百幾年來都係無冷氣
又何來沼氣呢?

我當然知道倫敦地鐵冇冷氣啦, 之不過唔知大家有冇聞過地鐵果種獨有0既氣味......真係幾難頂......

發表人:  int[] [ 2007年6月21日 21:17:48 ]
文章主題 : 

瘋波裡的大班 - 神經漢 :我當然知道倫敦地鐵冇冷氣啦, 之不過唔知大家有冇聞過地鐵果種獨有0既氣味......真係幾難頂......

果種味可以話係痴住咸水海就一定有...

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年6月27日 22:57:37 ]
文章主題 : 

如以中立角度來看,非空調巴士服務確實有她的存在價值.在香港,熱日天 (5月至11月中晴天日照時間每天8小時) 的時間只佔全年的 12%<詳見非空調巴士去留文章>,那麼其餘時間空調的價值便大大下降.感覺非常浪費兼沒有空氣和涼風.像 Night~Kids.EH4145 兄話齋,是否只應顧及空調的部份而忽略活窗的另一半 ? 就算我熱天日間最熱的時侯著住件短袖衫長褲 (不是穿裙子) 坐於非空調巴士內也沒有什麼問題,問心那句不但不覺得熱,還覺得幾涼快,皆因車子行走時是有風吹入的 (正常不是熱風,如有人辯駁熱風只是非常酷熱的極少數日子),而夏天夜晚是很 enjoy 的一律涼風,錢都買不到,冬天更不用說.故此非空調於夏天已夠涼,是一種標準和合理的服務,但經常被人抺黑為<蒸籠,大熱天時坐住架熱狗>,實對該等車的一種不敬和侮辱,也是偏向冷和欠客觀,沒迫切性的想法.是否任何時間都咁熱 ? 熱得過一D女仔大熱天時著住件長袖冷衫 ? 一些人夏天這麼不理性依賴空調,其適應能力和生存能力也偏低.其實一些郊區行活窗車是最舒服.九巴其實可以買附有吹風機 (類似風扇) 的活窗巴士.當車子停下來便自動開啟吹風機才最實際.

我們不應介定某年某月之後買的巴士一定要附有空調,因為非空調服務一定要存在下去.就算同一型號的巴士都可以分空調和非空調版本.就以深圳西的蛇口,南頭和南山區的同一款新式單層巴士,已經有空調車和非空調車之分.除空調外,兩者於設備和其他是沒有分別.那邊夏天熱過香港很多,但這款新式單層巴士卻可以享非空調,於夏天時照樣人山人海,像香港的電車般企到爆.而冷狗只佔該等路線的 15-20%.故香港買的新車也應該有非空調版本.九巴買新的非空調巴士是必須也是合情合理.

:D

空氣差同熱島問題應該要由用冷氣習慣、耗電同城規度著手.無錯,空調是會造成廢氣同熱氣,人人抱有如此自私的想法難怪這個地球會這樣,像1032~HW1045 話齋,呢一間銀行是會要你找數,環境遲早破產.我們是否應這麼消極去開空調讓這惡性循環繼續下去 ? Night~Kids.EH4145 也在別處說過,為何我們每個人不踏出第一步,盡小小力去幫呢個地球減慢污染速度 ? 明知會死就攬住一齊死.

如以現今購買的新巴士 (歐三或歐四) 計,運作上一部無空調的一定會環保過一部有空調很多.一架巴士內的空調機所耗用的能源一定多過非空調車很多.兼且像 S3M133 話齋周圍放熱氣.所有支持環保的人應極力反對九巴全空調及要求九巴繼續買非空調巴士或活窗巴士.我夏季時每一天放工 suffer 夠一整天的冷氣還要我上一架帶空調的交通工具是一件非常受罪的事情,怎麼會架架空調 ? 相信好多女仔都有同感.不少人 (特別於冬天) 都希望有非空調巴士這個選擇 (起碼一小時一班),而這個需要是十年後,廿年後都是需要的,九巴最值得驕傲是能夠 keep 住於一些路線固定時間行走非空調服務班次 (全日一小時一班或更密) 而極少脫班,值得它拿 Q 嘜.有得選擇才可算是最完美的巴士服務.才是德政,而無選擇才是劣政.有呼吸道毛病的人如嫌空氣差是有足夠空調車選擇.冬天很多人不需要空調卻被迫付較高車資 (特別對窮人因缺乏其他較平的選擇而被迫上車) 不是屈錢是什麼 ? 有人說比多左錢是換來多一種空調服務,但是否要窮人或其他人冬天都要付額外錢去買這個服務 ? 巴士是最基層的服務和社會責任,窮人怎可無平車這個 social infrastructure 和服務 ?

以九巴角度看,如果九巴全冷不加價的機會不高.因為全冷必須全線減價,反而整體收入少了.人的選擇卻無了.百害而無一利.反而現在於一些大線多數行空調車,間中來部非空調一小時一班,是可以保持到空調和非空調的車費差距.故保留非空調巴士對九巴有利,乘客亦有選擇.我十分同意空調車應收取較現時高的車費,因為乘客要付出環境這個 social cost.只要該線乘客全日起碼有一小時一班的非空調巴士選擇.如乘客認為沒有選擇,可透過投訴機制向運輸署和九巴要求解決.實際上現況和全冷有很大分別,起碼以下路線現時全日是提供到一小時一班或更密的非空調巴士服務,實際上有很多人 (包括街外客) 反映和投訴過他們需要非空調車選擇,就算夏天都要吹晚風,故不能抺殺這班人的需要:
2B, 5A, 6A, 6C, 7M, 11, 11B, 11C, 11D, 11K, 12A, 14, 14B, 16, 23, 23M, 24, 32, 32B, 32M, 33A, 36, 36A, 37M, 38A, 39A, 43B, 66, 70, 70K, 71K, 71A, 72A, 73, 73A, 74A, 80K, 81M, 82K, 88M, 95M

至於引入空調活窗巴士,亦是引入新非空調巴士的另一折衝辦法.運作上要好像以前大嶼山巴士般,該巴士可以做冷狗線,關了冷氣開了窗亦可以做非空調線或班次.調車較靈活.問題是一些路線一年四季既要行非空調班次,如乾脆買新非空調巴士豈不是更平更直接 ? 至於有版友和壇主擔心買空調活窗巴士車價高,倒不必顧慮更不用人津貼.因浪花天說過九巴是以資產值計回報的.資產越貴對九巴越有利.

故從任何角度看,要求保留部份非空調巴士服務,絕對不是以自己的一貫思想去剝削左大眾利益,這是個自私,極主觀和令人反感的言論.客觀來說很多人於冬天是很需要活窗服務,夏天要吹晚風 (起碼幾十萬人,難度是小眾?).誰去保障他們的利益? 故取個平衡是最重要.不是可悲到要去外國坐和自己買部,這是香港人應得的選擇權利,人云亦云,不去主動爭取應得的服務才是最悲哀.

發表人:  HU7527 [ 2007年6月27日 23:29:58 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :如以中立角度來看,非空調巴士服務確實有她的存在價值.在香港,熱日天 (5月至11月中晴天日照時間每天8小時) 的時間只佔全年的 12%<詳見非空調巴士去留文章>,那麼其餘時間空調的價值便大大下降.感覺非常浪費兼沒有空氣和涼風.像 Night~Kids.EH4145 兄話齋,是否只應顧及空調的部份而忽略活窗的另一半 ? 就算我熱天日間最熱的時侯著住件短袖衫長褲 (不是穿裙子) 坐於非空調巴士內也沒有什麼問題,問心那句不但不覺得熱,還覺得幾涼快,皆因車子行走時是有風吹入的 (正常不是熱風,如有人辯駁熱風只是非常酷熱的極少數日子),而夏天夜晚是很 enjoy 的一律涼風,錢都買不到,冬天更不用說.故此非空調於夏天已夠涼,是一種標準和合理的服務,但經常被人抺黑為<蒸籠,大熱天時坐住架熱狗>,實對該等車的一種不敬和侮辱,也是偏向冷和欠客觀,沒迫切性的想法.是否任何時間都咁熱 ? 熱得過一D女仔大熱天時著住件長袖冷衫 ? 一些人夏天這麼不理性依賴空調,其適應能力和生存能力也偏低.其實一些郊區行活窗車是最舒服.九巴其實可以買附有吹風機 (類似風扇) 的活窗巴士.當車子停下來便自動開啟吹風機才最實際.

我們不應介定某年某月之後買的巴士一定要附有空調,因為非空調服務一定要存在下去.就算同一型號的巴士都可以分空調和非空調版本.就以深圳西的蛇口,南頭和南山區的同一款新式單層巴士,已經有空調車和非空調車之分.除空調外,兩者於設備和其他是沒有分別.那邊夏天熱過香港很多,但這款新式單層巴士卻可以享非空調,於夏天時照樣人山人海,像香港的電車般企到爆.而冷狗只佔該等路線的 15-20%.故香港買的新車也應該有非空調版本.九巴買新的非空調巴士是必須也是合情合理.

空氣差同熱島問題應該要由用冷氣習慣、耗電同城規度著手.無錯,空調是會造成廢氣同熱氣,人人抱有如此自私的想法難怪這個地球會這樣,像1032~HW1045 話齋,呢一間銀行是會要你找數,環境遲早破產.我們是否應這麼消極去開空調讓這惡性循環繼續下去 ? Night~Kids.EH4145 也在別處說過,為何我們每個人不踏出第一步,盡小小力去幫呢個地球減慢污染速度 ? 明知會死就攬住一齊死.

如以現今購買的新巴士 (歐三或歐四) 計,運作上一部無空調的一定會環保過一部有空調很多.一架巴士內的空調機所耗用的能源一定多過非空調車很多.兼且像 S3M133 話齋周圍放熱氣.所有支持環保的人應極力反對九巴全空調及要求九巴繼續買非空調巴士或活窗巴士.我夏季時每一天放工 suffer 夠一整天的冷氣還要我上一架帶空調的交通工具是一件非常受罪的事情,怎麼會架架空調 ? 相信好多女仔都有同感.不少人 (特別於冬天) 都希望有非空調巴士這個選擇 (起碼一小時一班),而這個需要是十年後,廿年後都是需要的,九巴最值得驕傲是能夠 keep 住於一些路線固定時間行走非空調服務班次 (全日一小時一班或更密) 而極少脫班,值得它拿 Q 嘜.有得選擇才可算是最完美的巴士服務.才是德政,而無選擇才是劣政.有呼吸道毛病的人如嫌空氣差是有足夠空調車選擇.冬天很多人不需要空調卻被迫付較高車資 (特別對窮人因缺乏其他較平的選擇而被迫上車) 不是屈錢是什麼 ? 有人說比多左錢是換來多一種空調服務,但是否要窮人或其他人冬天都要付額外錢去買這個服務 ? 巴士是最基層的服務和社會責任,窮人怎可無平車這個 social infrastructure 和服務 ?

以九巴角度看,如果九巴全冷不加價的機會不高.因為全冷必須全線減價,反而整體收入少了.人的選擇卻無了.百害而無一利.反而現在於一些大線多數行空調車,間中來部非空調一小時一班,是可以保持到空調和非空調的車費差距.故保留非空調巴士對九巴有利,乘客亦有選擇.我十分同意空調車應收取較現時高的車費,因為乘客要付出環境這個 social cost. 我十分認同九巴這個收費制度.只要該線乘客全日起碼有一小時一班的非空調巴士選擇.如乘客認為沒有選擇,可透過投訴機制向運輸署和九巴要求解決.實際上現況和全冷有很大分別,起碼以下路線現時全日是提供到一小時一班或更密的非空調巴士服務,實際上有很多人 (包括街外客) 反映和投訴過他們需要非空調車選擇,就算夏天都要吹晚風,故不能抺殺這班人的需要:
2B, 5A, 6A, 6C, 7M, 11, 11B, 11C, 11D, 11K, 12A, 14, 14B, 16, 23, 23M, 24, 32, 32B, 32M, 33A, 36, 36A, 37M, 38A, 39A, 41, 42, 43B, 66, 70, 70K, 71K, 71A, 72A, 73, 73A, 74A, 80K, 81M, 82K, 88M, 95M

至於引入空調活窗巴士,亦是引入新非空調巴士的另一折衝辦法.運作上要好像以前大嶼山巴士般,該巴士可以做冷狗線,關了冷氣開了窗亦可以做非空調線或班次.調車較靈活.問題是一些路線一年四季既要行非空調班次,如乾脆買新非空調巴士豈不是更平更直接 ? 至於有版友和壇主擔心買空調活窗巴士車價高,倒不必顧慮更不用人津貼.因浪花天說過九巴是以資產值計回報的.資產越貴對九巴越有利.

故從任何角度看,要求保留部份非空調巴士服務,絕對不是以自己的一貫思想去剝削左大眾利益,這是個自私,極主觀和令人反感的言論.客觀來說很多人於冬天是很需要活窗服務,夏天要吹晚風 (起碼幾十萬人,難度是小眾?).誰去保障他們的利益? 故取個平衡是最重要.不是可悲到要去外國坐和自己買部,這是香港人應得的選擇權利,人云亦云,不去主動爭取應得的服務才是最悲哀.

首先,春天、秋天或冬天都會下雨

問心0個句,出晒汗...個個人體質唔同,邊有得比較?

熱風效應唔一家係非常酷熱的極少數日子,係市區已經有呢個效果,夏天有涼風?我都想,一打開個窗,仲衰過關埋窗=.=

<蒸籠,大熱天時坐住架熱狗>->又唔可以侮辱既...個個人既成受都唔同,同埋,講得自己感受邊會有客觀架 :?

無錯,行郊區路線使用行活窗車的確係最舒服,但行市區路線使用行活窗車的確係最受罪(食晒四周圍既商廈熱氣)

知唔知點解電車咁多人搭?唔係因為可以吹自然風,而係價錢便宜/可以睇風景,你試下幾條空調巴士線收$1(跟電車行法),可以保證電車會無咁部份客,同埋點解只著眼於九巴?難度不能要求其它巴士公司「復古的嗎?」

要先改既唔係巴士公司,而係由政府帶頭做起

如果係買一批較環保既非空調巴士取代這批無咁環保既非空調巴士,我都會贊成既...Keep住用?免喇

既然係咁,點解唔要求閣下既公司關掉冷氣呢?點計都係一間公司開既冷氣多過巴士啦...

咁你又知唔知以前輕鐵壞車,九巴幫手出車時,非空調$6.5,空調$8,但出親都係空調車?咁唔係付出環境這個 social cost,而係比巴士公司搵笨!

現在有熱狗的路線就有代表乘客有需求,難度沒有的就沒需求嗎?請閣下既以好少少既論據來支持閣下既論點(雖則我都唔係咁好 :oops: )

*你話深圳既巴士用非空調巴士好受歡迎,但你有無比較過空調巴士同非空調巴士既收費、出車比例等資料先?無既好難講落去...

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年6月28日 22:33:32 ]
文章主題 : 

DA35 :熱風效應唔一家係非常酷熱的極少數日子,係市區已經有呢個效果,夏天有涼風?我都想=.=

無錯,行郊區路線使用行活窗車的確係最舒服,但行市區路線使用行活窗車的確係最受罪(食晒四周圍既商廈熱氣)

知唔知點解電車咁多人搭?唔係因為可以吹自然風,而係價錢便宜/可以睇風景,你試下幾條空調巴士線收$1(跟電車行法),可以保證電車會無咁部份客

如果係買一批較環保既非空調巴士取代這批無咁環保既非空調巴士,我都會贊成既...Keep住用?免喇

既然係咁,點解唔要求閣下既公司關掉冷氣呢?點計都係一間公司開既冷氣多過巴士啦...

咁你又知唔知以前輕鐵壞車,九巴幫手出車時,非空調$6.5,空調$8,但出親都係空調車?咁唔係付出環境這個 social cost,而係比巴士公司搵笨!

現在有熱狗的路線就有代表乘客有需求,難度沒有的就沒需求嗎?

*你話深圳既巴士用非空調巴士好受歡迎,但你有無比較過空調巴士同非空調巴士既收費、出車比例等資料先?

電車的確太受歡迎,如果電車收二元,計及巴士快D的速度,巴士有得和它競爭的收費最貴會是$2.70 (空調車不能做到的價錢),而不會是$3.40.

我的確感覺到涼風 (近排越乾燥越感覺到),我也喜歡乘活窗車於夏天夜晚吹晚風遊河,每位乘客對周遭溫度/濕度的感覺不盡相同,但比較怕熱的人有熱的感覺都不會是經常性 (只是日數多與少之分),同樣地,市區的熱氣於冬季和夏夜也不會出現.如果你還介意的話,你還有空調車可選.每種車都有它的受歡迎的季節,但不能只因部份熱天日子而排除非空調巴士的存在,因選擇就在你面前.

有時我公司開幾大冷氣是無得由我地D小職員話事.成個 OFFICE 咁大,係咁凍就咁凍.另外我相信現時沒有提供全日起碼一小時一班普通巴士的路線,是因為該等路線的乘客不主動向運輸署和九巴投訴及爭取所致,他們太被動而不出聲導致利益受損 (雖然可能有部份想坐非空調車).如果他們果敢投訴和跟進而不獲受理,運輸署和九巴便犯了很大罪了.

以我所見,於深圳西一些大線是以非空調巴士為主 (但有一些全冷線和這些大線重疊,但較少人坐),非空調巴士收一至三元人仔 (我沒留意空調價錢).但大熱天時,大部份乘客見非空調巴士就湧上去,很開心和滿意的,不覺得他們很熱 (車內實在很涼快),也許他們沒有被蹤壞,同一條線的冷馬乘客較少.

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年6月28日 23:33:02 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :
DA35 :熱風效應唔一家係非常酷熱的極少數日子,係市區已經有呢個效果,夏天有涼風?我都想=.=

知唔知點解電車咁多人搭?唔係因為可以吹自然風,而係價錢便宜/可以睇風景,你試下幾條空調巴士線收$1(跟電車行法),可以保證電車會無咁部份客

現在有熱狗的路線就有代表乘客有需求,難度沒有的就沒需求嗎?

*你話深圳既巴士用非空調巴士好受歡迎,但你有無比較過空調巴士同非空調巴士既收費、出車比例等資料先?無既好難講落去...

電車的確太受歡迎,如果電車收二元,計及巴士快D的速度,巴士有得和它競爭的收費最貴會是$2.70(空調車不能做到的價錢),不會是$3.40.

我的確感覺到涼風 (近排越乾燥越感覺到),我也喜歡乘活窗車於夏天夜晚吹晚風遊河,每位乘客對周遭溫度/濕度的感覺不盡相同,但比較怕熱的人有熱的感覺都不會是經常性 (只是日數多與少之分),同樣地,市區的熱氣於冬季和夏夜也不會出現.如果你還介意的話,你還有空調車可選.每種車都有它的受歡迎的季節,但不能只因部份熱天日子而排除非空調巴士的存在,因選擇就在你面前.

東區有唔少巴士線都比$2.7便宜

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年6月30日 02:10:26 ]
文章主題 : 

近來小弟因為遊覽同工作關係,
分別搭過電車同新渡輪,
而兩者都係非空調的~

先講電車,
可能係近日天氣冇咁熱+較大風啦,
小弟並冇見到電車乘客會做出類似搭熱狗果陣的舉動,
例如煽紙扇、扯衫領令自己涼快......etc

至於響新渡輪上更加唔駛講...
有唔少人甚至刻意企響船邊吹風...
好唔好坐?
Well...佢的座椅就即係LA、DA、VA等的座椅...坐感都唔會差天共地~

冇錯,
呢兩種公交的搭乘環境根本唔可以同巴士比擬,
尤其係搭船~
但留意清楚.......係環境~
非空調巴士欠缺的,
都係舒適的座位同寬敞的內籠...
我絕有理由相信一部非空調B9的坐感一定比AL1更好...
(至於冷唔冷氣的野就唔想再多講= =)

奉勸各位汽車定所謂環保支持者,
麻煩你地將個焦點轉移去路面環境身上...
你響搭乘過程舒唔舒服,
唔係淨係睇部車的...
而支持環保的,
好應該確切諗下熱島效應的由來再想辦法根治...
要著眼響巴士上的都應該係機械配搭、出車頻率而唔係係咪冷馬定係直唔直梯...
所以將一個乘客或街外客的舒適感聚焦一線地歸咎響有冇空調機的問題上,
無疑係個本末倒置的諗法~

OT:其實經過咁耐討論,
我開始發覺已經唔係討論車的問題(錢亦都更加唔係一個問題)
而係唔同人的享受冷氣習慣問題...
(真係...幾令人隱憂...)
如果因為熱就要多開冷氣...仲要有咁勁開咁勁,
咁打個比喻...
如果屋企水浸...係咪只需要識得(短期時)愚公移山地堆沙包
而唔需要(長遠地)考慮防洪設施?

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年6月30日 02:42:56 ]
文章主題 : 

正當20坐滿時,我又見隔鄰的,同樣途經世界之窗的223黐哂玻璃...

根本上文中板友正正忽略了南山區、寶安區巴士服務的飽和

且中國國情有不同,以鐵路為例,綠皮車被稱為"民工車",價錢遠低於

特快的車次,但我們又見到,即使空調車行走同等價錢級數的快速車次,

仍然超員(如K8、K36等等),為的無非是能準時的上車、準時的到達,

可見中國乘客比較重行程而不重過程,所謂"蹤壞、開心、滿意"等等,

只是發文者強加上去的個人觀感,啼笑皆非也!
-------------------------------------
冷氣習慣問題,頂多是個人觀感問題,經濟學的說法,

可當成大量使用冷氣令社會成本出現,解決方法始終係市場交易問題,

假使有一日人類察覺到開冷氣的後果嚴重到大於自己的享受價值,

佢自然會熄冷氣,或自動自覺調至均衡的水平。

否則,要人唔開冷氣?"我比錢你麻煩你熄左佢\"

故此,愚公移山的吊詭絕不出奇,否則何來雨季時新聞經常報導xx村水浸,

需要消防員拯救的畫面?最後始終係利益 vs 成本的問題...

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年6月30日 22:49:29 ]
文章主題 : 

Night~Kids.EH4145 說得很對,乘車的<環境>是影響乘客的滿意度多於有否空調.而香港人似乎對非空調的小輪船艙 (是船艙,不是帆布露空那部份) 的好感高過現今狹窄的非空調巴士車廂.皆因船艙的坐位比較寬敞.故我也絕對同意一部非空調 B9 的坐感一定比AL更好,特別於香港真正需要開冷氣的時間只佔一部份.深圳那種新式單層非空調巴士於熱天都坐得咁舒服便是因為坐位寬敞,但不幸地於香港,很無辜辜地,人們對<非空調巴士>形成極傾斜的偏見,造成了極錯誤的運輸政策:只買空調車,甚至不給予乘客選擇 :evil:,不公平地將欠舒適感的原因通通歸咎於<非空調>這個非決定性和似是而非的因素上.

熱島效應已經殺到埋身,社會成本已經出現.如果人們還不再想辦法根治,改變依賴空調的習慣,要等到有一日人類察覺到開空調的後果嚴重到大於自己的享受,一切將會太遲.以香港的經驗看,好像環保購物袋的例子,一定要有一個收費機制去改變人們的習慣,才會杜絕<社會成本唔駛本>的現象.

有否空調機不能對舒適度造成重要的影響.請醒覺吧 ! 買返環保非空調巴士 / 環保活窗巴士吧,把歪曲了的運輸政策改正過來.

發表人:  903 [ 2007年6月30日 23:14:53 ]
文章主題 : 

[題外話]都係一個惡性循環

d巴士公司(好似新記)話咩全冷就將d hotdog退左

之後係禁入冷氣車令香港周遭都變得像個焗爐禁(當然總有好多其他因素)

我地又不斷係咪係屋企開冷氣,好可能我地過多50年就講88[題外話]

都唔知d巴士公司玩咩全冷,形象係就係好好多,但係就真係一d都唔為個環境著想!

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年7月1日 02:44:10 ]
文章主題 : 

一個文明而有架構的社會,
係唔應該只偏重於個別學說/思想而忽略其他...

提升車子設備,
在商言商...都係提升個體戶競爭力的方法,
但客觀考量...人家的競爭籌碼絕對唔係個別群體浪費的漂亮藉口...
如果人人都將個人成本偏重於個別的科技先得到享受,
只會令整個市場體系唔平均...咁已經係一個問題(幸好...事實上仍然有很多人識得節制)
雖然香港並冇稀少性問題,
但考慮到環保同資源分配...
任何野都應用則用...不用則儉~
又要浪費電力又要響「寒舍」下添衣加被,
會否多此一舉?
而且要響「嚴寒密室」下先覺舒適的人...何嘗唔係個人觀感問題?

另外...有好多環境問題都係可緩而不可決,
甚至有D問題一旦出現左就不可逆的...
開幾大冷氣固然係睇溫度為主...
如果係以利害關係去決定開幾大,
除左有失空調機原意之外...
當有問題出現果陣想走回頭路已經太遲啦...
到果陣就名副其實做緊隻撲火燈蛾...

仲有一點令人矛盾...
冷氣系統產生的環境問題,
可以因未夠致命性而可以"忽略"...
但同樣空氣污染問題都未夠致命性,
不過針對污染的方案卻比比皆是...
對於一身多用的汽車本身,
會否唔夠consistent?

*誠然,
作為乘客及路人身份的我,
對於因個別巴士空調溫度太低...
(我可以用溫度計證明...部份巴士的內外溫度之差可以超過15度)
而造成的強烈溫差以及車窗上密舖平面的水珠(阻礙景觀),
仲有車身對街外散射的熱能...
甚為反感...

發表人:  Éireann [ 2007年7月1日 05:31:41 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :Night~Kids.EH4145 說得很對,乘車的<環境>是影響乘客的滿意度多於有否空調.而香港人似乎對非空調的小輪船艙 (是船艙,不是帆布露空那部份) 的好感高過現今狹窄的非空調巴士車廂.皆因船艙的坐位比較寬敞.故我也絕對同意一部非空調 B9 的坐感一定比AL更好,特別於香港真正需要開冷氣的時間只佔一部份.深圳那種新式單層非空調巴士於熱天都坐得咁舒服便是因為坐位寬敞,但不幸地於香港,很無辜辜地,人們對<非空調巴士>形成極傾斜的偏見,造成了極錯誤的運輸政策:只買空調車,甚至不給予乘客選擇 :evil:,不公平地將欠舒適感的原因通通歸咎於<非空調>這個非決定性和似是而非的因素上.

熱島效應已經殺到埋身,社會成本已經出現.如果人們還不再想辦法根治,改變依賴空調的習慣,要等到有一日人類察覺到開空調的後果嚴重到大於自己的享受,一切將會太遲.以香港的經驗看,好像環保購物袋的例子,一定要有一個收費機制去改變人們的習慣,才會杜絕<社會成本唔駛本>的現象.

有否空調機不能對舒適度造成重要的影響.請醒覺吧 ! 買返環保非空調巴士 / 環保活窗巴士吧,把歪曲了的運輸政策改正過來.

其實都係兩個問題。

一、最大問題並唔係開唔開窗的問題(雖然無冷氣幾近Imply一定要開窗)
而係車內空氣流唔流通

巴士風阻夠大,理論上係可以利用前方風壓將生風扯入,
然後再係車身兩邊抽出(伯努利定律話畀我地知車身兩邊的窗係抽風多於吸風的)

但係一黎單靠個只有幾百pa的壓力未必去晒十二米咁遠,二黎停車個陣風壓基本上可以當係零。而第二個問題更因為巴士一定走走停停,而鐵路的均速行走時間遠比巴士來得多。

當然,呢個唔係無解決方法。

1. 將佢變做冷馬。

2. 機械送風系統: 一個火車式的設計,搵風扇將風吹入車度。不過主要問題係一黎唔係人人都想畀風吹住個頭(係巴士每層得兩米唔到的環境下,唔吹頭就假),二黎係成套系統需要非常多的風扇—因為呢套野只有HVAC的V,所以係空氣溫度不變之下,用大量風扇去控制每個出風口的風速成為左唯一的選擇。

當然用Tangential fan/Tower fan去處理呢個問題唔係唔得,但呢類風扇保養上面會比較麻煩—相信呢個就係九記Decom晒以前D風扇的原因。

3. 吸風口: 同上,呢個問題幾乎係有載客火車就有人開始考慮,說穿了其實係一個側邊/頂頭向車前面開的風口。但一黎落雨就大鑊,二黎架車唔行的話都係無用。

4. 水冷。之不過,有必要放棄二十人的載客量。

二、對問題認識不足。

一來係出於對問題的一種偏見,二黎係現有的資助系統並不鼓勵節約能源。

一早講過,Subsidy/L(斷燃料消耗量派錢)係一個鼓勵消費燃油的做法,而且增加一兩成的運作成本可以帶來三成的收入增加,計落除笨有精。

計我話無論係Subsidy/route(斷路線派錢),Subsidy/subsided departure(斷班次派錢),Subsidy/Pax(斷乘客派錢),定係Subsidy/PaxKM(斷乘客公里派錢)都比Subsidy/L來得更能保護環境及減少浪費—第一個Inevitably會係價低者得,第二個開多車未必有著數,第三個多載多得,雖然各有缺點(將貨就價,減低加班意識,過度集中乘客,難以計算且鼓勵兜路),但總比一個鼓勵亂開車的制度好—倒轉頭黎講,用Quota制只係嘗試用一個問題去處理另一個問題。

發表人:  cn2661 [ 2007年7月2日 18:28:25 ]
文章主題 : 

講真丫,執意要重回熱狗時代真係唔得架.
我也係奧黏珍寶雞鴨的孩子.曾幾何時我真係會知左timetable後等熱狗班次上...

不過呢,時代一直進步,走回頭路係冇可能的事
熱狗的確環保d同好多人覺得健康d
但世界氣候暖化唔係單單香港冇晒冷車,個個人都25.5度地球就會涼番
一日地球仲係又熱又局,你一日局係架熱車入面都會中暑頭暈(唔係講笑)
唔好話乜公司型象丫,當年新巴唔係承諾全冷,城巴亦如是
佢地點可能說服政府交晒d線比佢地丫.
你估唔係政府管住晒,有公司肯換B9換trident 牙.
冇政府限17年車的年代, 我地現在仲係坐緊烏咀狗,坐緊牛牛.
乜鬼丹拿abcde,坐到你個孫果代,50年車喇,未到斷陣都有得你坐萍果綠同木椅呀.

講真果句.世界轉緊,社會進步緊
冇人會想走回頭路.你用左MP3後唔會再想用卡式機
你用緊LCD唔會再想用CRT(當然好多人仲話LCD色冇crt咁靚)
你試過乜係彩色電視就唔會有人話喜歡懷舊坐熱狗咁去買黑白電視.
接受現實吧.你唔會想我地同個仔同個孫都仲好似印度人咁坐住架Ashok Leyland左口魚周街走...

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年7月4日 23:56:06 ]
文章主題 : 

武神裝攻 :巴士風阻夠大,理論上係可以利用前方風壓將生風扯入,
然後再係車身兩邊抽出(伯努利定律話畀我地知車身兩邊的窗係抽風多於吸風的)

(略)
如果空氣係完全laminar的,
忽略其他外來因素,
除左受風位置局限,
側窗附近的氣流都會好穩定向外抽
但事實上唔係...(側窗同內籠佈局其實已經擾亂左呢個機制)

另外,
巴士始終冇私家車咁有"撞風"能力...
而且對於SLF的車黎講,
除左要安排一定頭幅面積作吸風之外,
佢的送風管道都會佔車廂唔少必要空間...(尤其係雙層車...吸風簡單但抽風麻煩)
基本上機械送風唔太可能...(加上要流通, 用活窗點都更簡單既)

[code][/code]
cn2661 :講真丫,執意要重回熱狗時代真係唔得架.
我也係奧黏珍寶雞鴨的孩子.曾幾何時我真係會知左timetable後等熱狗班次上...

(略)

其實強要回復熱狗時代的確冇可能,
咁的確係時代退步...
但點解仲有人提及熱狗的好處?
畢竟空調的彈性同空氣流通係空調車的弱點...

先旨聲明,
我並唔係覺得空調車新不如舊...
只係...現有冷馬的環境...係咪真係咁完美呢?
除左少人果陣凍到飛、多人果陣焗到死等問題外,
ventilation的欠缺可以引黎衛生問題...
當然,
冷馬如此的問題,
並唔係要令熱狗起死回生的理由,
不過理性點去諗,
係咪應該針對通風同過於死板的溫調系統諗出改善新車車廂環境,
總比為反舊車而反...來得更實際呢?

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年7月17日 23:58:08 ]
文章主題 :  香港巴士公司會買熱狗嗎 ?

有版友話不可能走回頭路,首先怎樣為之<走回頭路>? 要將已經全冷了的路線夏季部份或全部車轉返非空調巴士 (不是一小時一班咁少) 才叫做走回頭路,如果我們這麼界定,我都覺得<走回頭路>對香港人是困難的.問題是如果我們只是爭取現時部份路線仍繼續有定時非空調巴士選擇 (保持現狀),怎麼會有<走回頭路>之理 ? 現時的非空調車要退役,當然要買新的活窗非空調車補充遺缺.況且於深圳西或世界其他地方,買新車都買空調車,同時也買非空調車.

我不是要推倒冷馬,但沒有理由要推倒非空調車吧.畢竟兩種車都有不同的優點和缺點.非空調巴士於很多時候是比較舒適和對人健康些,例如冬天,春秋,晚上及清晨 (包括夏夜),清風吹入來的感覺是有錢也買不到的,可以有開逢車的感覺和享郊外清風,好正,亦是空調車不能做到,(當然有人不識欣賞,但亦有很多人識欣賞,很多人不是因價錢因素冬天較愛非空調) 而這個時間比例是很高的.你於活窗車內點熱都不會慘得過於空調車內多人少冷氣時空氣焗促果種辛苦法 (通風和溫度控制差, 冬天地鐵多人果種焗真的很難頂),起碼有風,亦不必怕凍死和減少細菌於車內散播,更可給窮人於價錢上有個選擇 (社會責任).無錯,社會是進步緊,但是否進步到D冷氣可以先進到用好少電和能源,而不傷害環境,開空調電費及社會成本很低 ? 及進步到時時擁有好像活窗車的清新環境和空氣 ? 否則就同一個未識搵錢但猛用錢的人,搞到周身債.自然的空氣永遠是最好的 (像水和汽水一樣),空調只不過是好熱的時候的一個附加品 (治標不治本,一個吹慣冷氣的人一出到街好易成身汗),而空調產生的環境問題和其他污染問題同樣令人擔心 (前者卻被人忽視),加快二氧化碳的排放和暖化速度,故空調 / 非空調車又怎可用彩色電視 / 黑白電視和 MP3 / 卡式帶來比較呢 ? 根本很多情況下空調車是不能代替非空調車,就等於萍果和橙,無得比.

人做了錯事要認,要改,明知錯都要錯下去才是最卑劣,我們要想辦法根治熱島效應的同時,明知空調對環境造成危害我們還要繼續增加空調巴士數目甚至全冷 (或開大空調) 即是同我們的地球和子孫過不去,也說不通.這是我和版友 903 的共同看法.現時已有很多路線全冷,即使有非空調車的路線很多只提供最少的非空調巴士班次 (一小時一班,甚至非繁時全冷),故絕對不會影響想乘空調車的乘客.現時的空調車數目已經是平衡點或超過平衡點.看看今年的夏天空氣明顯比較清新,我相信我們的地球是可以有救的,是有希望的,為何我們不去救還要用多D空調 ? 買多D空調車 ? 政府責無旁態,除了要停止增加空調巴士數量外,更不應再降低空調車票價,現時空調車的票價已很合理及偏低,用減價去全冷是違反了自付社會成本的原則,更是和環保這個世界潮流對著幹.

非常感謝武神裝攻技術上的一些見解,為了省卻空調只要於巴士形狀設計上和停車時的吹風機上著手便行 (今日的吹風機會比20年前優勝) ,因為行車時是夠涼的.大家有否發覺,電車是很涼的,因為電車成隻窗可以 100% 打開,如以巴士的速度行你話會幾爽.

上星期六是夏季一個熱日天的日子,大約下午四時,我坐在一條大線的一部非空調巴士的下層 (該線班次很密),而我部車跟住前面一架同線的空調車.即兩部同一路線的巴士同時埋站 (前面空調,後面非空調).其中一個站有2人上車,全部選後面的非空調,而下一個站有7個人上車,5個上前面的空調,2個人選後面的非空調.

這4位乘客是互不認識的,但即使在熱日天,他們都不約而同作出同一個選擇:選後面的非空調巴士而不上前面的空調車.為什麼 ? 他們的消費行為是否非理性呢 ? 他們如果不是滿意及接受當日的天氣下非空調車內開了窗的環境 (當然可能想健康,環保D,空氣流通D),又怎麼會上車 ? 總之就是選了它,非空調並非如一些版友所講咁差,況且而家不是叫你去坐AEC,丹拿E,珍寶的舊車,而是康明斯勁龍,勁豪,垣克.你不喜歡坐普通巴士可以選空調,為何要抺黑 ? 重要累到這4位乘客及其他人無得坐,這是個非常自私的想法.你有選擇自由,人地 buy 活窗的,是不是都應該有選擇的自由嗎 ? 既然非空調巴士和空調巴士都有它們同存的價值,況且廿年後這個需要還存在,而社會上不少聲音要求保留非空調普通巴士服務和極力反對全冷,九巴購入新的歐三,歐四的非空調巴士是刻不容緩的,責無旁態.

女仔本色的藍田 GIGI ( 我的簽名檔及個人資料已 Updated :wink: )

發表人:  白露時雨村雨夕立春雨 [ 2007年7月18日 01:03:34 ]
文章主題 : 

唔好諗到電車咁好
上層係涼,下層就焗死

夏天塞車就真係有排你受
電車就話有專線,巴士的話跟著部冷氣車的話D熱氣就好勁

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年7月18日 01:55:24 ]
文章主題 : 

深展買既係宇通冷氣...邊有熱狗?

不過,深西果面搭熱狗相對就較香港舒服,因為d樓較疏,熱氣散得好d

發表人:  felix1172003 [ 2007年7月18日 02:51:24 ]
文章主題 : 

冇冷氣巴比較大塵.
大家都唔想撘完之後成面都係塵.
始終在好多因素下, 香港人較鐘意空調巴士
巴士公司係商檢機構, 固然會盡力迎合大比數既意願la
冇理由為咗少數為咗用少D錢/鍾意熱狗既少數人

發表人:  2110 [ 2007年7月18日 02:59:34 ]
文章主題 : 

felix1172003 :冇冷氣巴比較大塵.
冇理由為咗少數為咗用少D錢/鍾意熱狗既少數人

其實我就咁諗既

市區線就通通用哂空調巴
郊區線先好用熱車

不過事與願違 ,
51,53,54,64K,65K,73K,74K,75K,76K,77K,78K,79K,94,99 通通冷化哂

反而市區線都仲未攪得掂.....
似乎......有需要加快換車進度
(明明講左2006 年全冷, 到而家都仲未攪掂...唉 :? )

發表人:  ~Gavin~ [ 2007年7月18日 11:47:41 ]
文章主題 : 

DA35 :
藍田 GIGI :如以中立角度來看,非空調巴士服務確實有她的存在價值.在香港,熱日天 (5月至11月中晴天日照時間每天8小時) 的時間只佔全年的 12%<詳見非空調巴士去留文章>,那麼其餘時間空調的價值便大大下降.感覺非常浪費兼沒有空氣和涼風.像 Night~Kids.EH4145 兄話齋,是否只應顧及空調的部份而忽略活窗的另一半 ? 就算我熱天日間最熱的時侯著住件短袖衫長褲 (不是穿裙子) 坐於非空調巴士內也沒有什麼問題,問心那句不但不覺得熱,還覺得幾涼快,皆因車子行走時是有風吹入的 (正常不是熱風,如有人辯駁熱風只是非常酷熱的極少數日子),而夏天夜晚是很 enjoy 的一律涼風,錢都買不到,冬天更不用說.故此非空調於夏天已夠涼,是一種標準和合理的服務,但經常被人抺黑為<蒸籠,大熱天時坐住架熱狗>,實對該等車的一種不敬和侮辱,也是偏向冷和欠客觀,沒迫切性的想法.是否任何時間都咁熱 ? 熱得過一D女仔大熱天時著住件長袖冷衫 ? 一些人夏天這麼不理性依賴空調,其適應能力和生存能力也偏低.其實一些郊區行活窗車是最舒服.九巴其實可以買附有吹風機 (類似風扇) 的活窗巴士.當車子停下來便自動開啟吹風機才最實際.

以九巴角度看,如果九巴全冷不加價的機會不高.因為全冷必須全線減價,反而整體收入少了.人的選擇卻無了.百害而無一利.反而現在於一些大線多數行空調車,間中來部非空調一小時一班,是可以保持到空調和非空調的車費差距.故保留非空調巴士對九巴有利,乘客亦有選擇.我十分同意空調車應收取較現時高的車費,因為乘客要付出環境這個 social cost. 我十分認同九巴這個收費制度.只要該線乘客全日起碼有一小時一班的非空調巴士選擇.如乘客認為沒有選擇,可透過投訴機制向運輸署和九巴要求解決.實際上現況和全冷有很大分別,起碼以下路線現時全日是提供到一小時一班或更密的非空調巴士服務,實際上有很多人 (包括街外客) 反映和投訴過他們需要非空調車選擇,就算夏天都要吹晚風,故不能抺殺這班人的需要:
2B, 5A, 6A, 6C, 7M, 11, 11B, 11C, 11D, 11K, 12A, 14, 14B, 16, 23, 23M, 24, 32, 32B, 32M, 33A, 36, 36A, 37M, 38A, 39A, 41, 42, 43B, 66, 70, 70K, 71K, 71A, 72A, 73, 73A, 74A, 80K, 81M, 82K, 88M, 95M

首先,春天、秋天或冬天都會下雨

問心0個句,出晒汗...個個人體質唔同,邊有得比較?

熱風效應唔一家係非常酷熱的極少數日子,係市區已經有呢個效果,夏天有涼風?我都想,一打開個窗,仲衰過關埋窗=.=

<蒸籠,大熱天時坐住架熱狗>->又唔可以侮辱既...個個人既成受都唔同,同埋,講得自己感受邊會有客觀架 :?

知唔知點解電車咁多人搭?唔係因為可以吹自然風,而係價錢便宜/可以睇風景,你試下幾條空調巴士線收$1(跟電車行法),可以保證電車會無咁部份客,同埋點解只著眼於九巴?難度不能要求其它巴士公司「復古的嗎?」

要先改既唔係巴士公司,而係由政府帶頭做起

現在有熱狗的路線就有代表乘客有需求,難度沒有的就沒需求嗎?請閣下既以好少少既論據來支持閣下既論點(雖則我都唔係咁好 :oops: )

少OT:
輕鐵壞車出KxxS果陣,無錯會標個同通宵線有得揮既貴價,
但實際上,上車應該都係免費,錢都係由九鐵比番九巴架咋喎 :roll:

發表人:  felix1172003 [ 2007年7月19日 01:25:25 ]
文章主題 : 

天空之神 :
felix1172003 :冇冷氣巴比較大塵.
冇理由為少數為用少D錢/鍾意熱狗既少數人

其實我就咁諗既

市區線就通通用哂空調巴
郊區線先好用熱車

不過事與願違 ,
51,53,54,64K,65K,73K,74K,75K,76K,77K,78K,79K,94,99 通通冷化哂

反而市區線都仲未攪得掂.....
似乎......有需要加快換車進度
(明明講左2006 年全冷, 到而家都仲未攪掂...唉 :? )

Yes, at least 郊區 will not have so much traffic jam, so pessengers won't need to stuck in a very hot situation.

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年8月14日 23:25:57 ]
文章主題 : 

我就覺得如果一個<非用家>去評定普通巴士這個選擇是否多餘實欠公允,亦犯了以上我提到以一己偏冷的想法加諸和凌駕於別人需要之上的錯誤.事實以一個用家的經驗去看,如果一條路線是大約一小時有一班 (或更密) 的固定非空調班次,乘客知道了時間去夾這班車是不難的,上面提過有白領這樣做.九巴正做緊呢樣野.這能夠滿足到雙方,和無選擇絕對有很大分別.何來多餘 ? 我這篇文章的論點足証全冷 (或咁多冷) 已經是政策錯誤,故有人不喜遇上非空調車,似乎問題在於他們而不在於那部非空調車.

有關一些數字呢,煩請發問者留意一下相關文章.現重提一下:有調查指在現行收費下,香港冬天喜愛非空調巴士的市民約佔40%.而熱日天是這樣計算的 (鳴謝版友 EH4145 的指引):日照時間只佔一年的 22% (每天 8小時扣除 1/3 陰雨天即每天 5.3小時=22%,但這已包括夏冬),而夏天 (5月至11月上半月) 佔每年共 6.5個月,即真正熱日天的時間大約只佔全年的 12%,這個數據已可客觀地肯定了非空調巴士的存在價值.

至於區議員反對加冷的問題,就是因每區的居民有不同的喜好,就算真的有其他非車費的理由而反對全冷,他們為了選票一定會把箭頭指向票價的,但這個<人為>的理由可信性有幾高呢? 這是民選制度的一個壞處.故切勿見此就誤信一定係票價問題,否則每區的議員反應也會一樣.要九記空調不加價也是不可能的,故唯一解決辦法係繼續引入非空調巴士.

風機,我都記得 S3N 是嘈但無風嗰隻,而 3BL是堅嗰隻.但描述得很誇張.試想 20 多年前的科技又怎可和現在比較? 畢竟我們在家多數日子開風扇是正常,開空調是奢侈和對環境有害,為何不去想想怎樣去減少空調的使用而去否定了今日的風機 ? 以今日有人可以楂住一隻薄薄的小風扇和 3BL 的風力這麼強來看,絕對可以相信<風機活窗巴士>能夠成功,何況不裝風機也是絕對可以的.至於有人話身濕,我就好少啦.視乎個人的體質而定呢,就算有也絕不是一年四季是這樣.而下雨也未必會濕很多凳,要視乎雨有幾大和窗開了幾多.很多時濕了的凳很快乘客便自行弄乾及坐上了.影響到巴士的載客量似乎跨大了點,相信很少會因為呢個原因而令乘客上不到車及巴士公司賺少了錢.

非常感謝 S3BL469 的客觀意見 :wink: ,<求同存異>是代表社會進步,自私和守舊的人才會不認同<求同存異>.而<少數服從多數>已經過時.而巴士有咁多條線和班次.是最有客觀條件可發揮這個市場分流.人有權選擇是最可貴的,為何還需取捨及犧牲部份人利益而不做得更好? <大勢所趨>也絕不能構成全冷的理由.有人不喜遇上非空調車就說到好像一年四季都是這樣,似乎有言論是比較主觀和誇張,只提出非空調車部份時間的一些弱點,但相比它的好處,這些論點也不能構成推倒活窗車的價值及作為全冷 (或不買新非空調車) 的理由.

發表人:  GTA [ 2007年8月15日 00:25:42 ]
文章主題 : 

你只係識得站係所謂非空調巴士支持者既角度
但又有無站係空調巴士支持者既角度諗呢?
我諗你唔會否認支持空調巴士既人遠比非空調多
從 43c 甚或 70 既情況都反映得幾明顯
我諗你未見過巴士公司因車務問題而熱代冷
真係有一大堆乘客唔會上車
再加上運吉現時有極嚴謹的車隊quota
你整多一部熱狗 就係少一部冷馬
咁的確對大部分乘客做成不便和不滿
九記咁做只係方便自己運作
因為冷熱狗都可能有柯打要做
撈埋一齊會有一定問題存在
睇返而家有唔少線熱狗都係特別車
時間唔固定就奇啦

天氣熱唔一定要搵個太陽曬住先覺得既
係既點解 d 人夜晚訓覺先黎開冷氣丫?
所以開冷氣同有太陽無必然關係
仲有 天陰可以好焗 落雨閂晒窗更甚
坐熱狗既辛苦情況 比有太陽可以開窗
分分鐘係有過之而無不及

我諗你真係無乜留意區議會既會議
反加冷既 絕大多數都係同價錢有關
內裏都係支持加冷甚至全冷 但反對既只係"藉此加價"
今時今日 反而見到有唔少區議員爭取加冷全冷
好似我樓下條 43c 區議員係爭取全冷
但可以半冷都照殺 最緊要有冷咁話~
事實證明 加冷後 43c 客量有顯著上升

我唔明點解你咁支持風機
但風機只係吹風 d風本身係熱或者濕
點吹出黎都係熱同濕 只係因為有流動性先感覺上比較涼快
實際係唔會好得去邊
但冷氣既空調系統係除製冷之外 同時有抽濕功能
所以尤其係香港呢種氣候中感覺更見舒服
你都識講科技會進步 咁冷馬既空調系統亦係進步緊既
將來相信係會更環保

求同存異係最好既
但世界無咁完美
當社會資源不足
就必需作出合理取捨

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年8月15日 00:56:44 ]
文章主題 : 

keyman唔識施丹轉身、七旋斬都一樣有權講波o者

非用家點解唔可以評論?

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年8月24日 08:39:52 ]
文章主題 : 

GTA :.....

支持空調車的人較多又如何? 難度冬季都一樣比例地支持? 現時九巴空調車和非空調車的比例,已經充份考慮到整體乘客的喜好,有過之而無不及.如果冬天有 40% 的乘客較愛非空調,更反映出現時空調巴士的數量太多.故此我一直都站於<非空調巴士支持者>和<空調巴士支持者>雙方的角度看問題.要求兩種車永久同存,那怕有人只偏幫晒<空調支持者>.

如果一條線咁多架空調車之中,都容納不到一小時一班的非空調車,我實在覺得令人難以置信.普通巴士的比例這樣低,少一架空調車影響有幾大? 是否一年四季都做成不便? 這是否跨大了? 普通巴士冬天D人都照上,夏天亦有好多人上去吹風.現時九巴的混合車制度和 order 車制度都幾好喎.

我又不覺得夏天訓覺一定要開冷氣 (起碼我無),風扇已經很涼.故空調於陰天和落雨天只覺浪費,起碼熱是有個限度.另外如你要空調而捨風機,便得捨棄我上面所提及活窗的各種好處和環保及靈活的優點,而食盡現今封閉車廂的缺點和不足,故整體上活窗配風機的車輛是不會差過空調車.

這個話題已經不是一個<資源分配>的問題 (因資源已不成問題),而是一個<求同存異>和<社會成本和責任>價值觀的問題,很涉及論者個人對事物的態度和是否包容別人的問題,為何會有人不明白 ? 我不會因為自己喜愛空調就主觀地要求所有巴士都要跟足我的意願是空調車,相反亦然.否則便對另一方是極不公平.我們要求活窗巴士的,當初已經妥協了讓人有更多的空調車,但這個妥協卻引來更多和不合理的要求,造成惡性循環,到最後卻害了自己.連自己想搭的車也沒有了 ! 人已經忘了本 (故此我說過不上普通巴士是人的問題多於那部車的問題).我們已經給了別人妥協,但別人又會給我們一個妥協嗎 ?

發表人:  貝莎國際BellaGroup [ 2007年8月24日 18:51:23 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :

支持空調車的人較多又如何? 難度冬季都一樣比例地支持? 現時九巴空調車和非空調車的比例,已經充份考慮到整體乘客的喜好,有過之而無不及.如果冬天有 40% 的乘客較愛非空調,更反映出現時空調巴士的數量太多.故此我一直都站於<非空調巴士支持者>和<空調巴士支持者>雙方的角度看問題.要求兩種車永久同存,那怕有人只偏幫晒<空調支持者>.

如果一條線咁多架空調車之中,都容納不到一小時一班的非空調車,我實在覺得令人難以置信.普通巴士的比例這樣低,少一架空調車影響有幾大? 是否一年四季都做成不便? 這是否跨大了? 普通巴士冬天D人都照上,夏天亦有好多人上去吹風.現時九巴的混合車制度和 order 車制度都幾好喎.

我又不覺得夏天訓覺一定要開冷氣 (起碼我無),風扇已經很涼.故空調於陰天和落雨天只覺浪費,起碼熱是有個限度.另外如你要空調而捨風機,便得捨棄我上面所提及活窗的各種好處和環保及靈活的優點,而食盡現今封閉車廂的缺點和不足,故整體上活窗配風機的車輛是不會差過空調車.

這個話題已經不是一個<資源分配>的問題 (因資源已不成問題),而是一個<求同存異>和<社會成本和責任>價值觀的問題,很涉及論者個人對事物的態度和是否包容別人的問題,為何會有人不明白 ? 我不會因為自己喜愛空調就主觀地要求所有巴士都要跟足我的意願是空調車,相反亦然.否則便對另一方是極不公平.我們要求活窗巴士的,當初已經妥協了讓人有更多的空調車,但這個妥協卻引來更多和不合理的要求,造成惡性循環,到最後卻害了自己.連自己想搭的車也沒有了 ! 人已經忘了本 (故此我說過不上普通巴士是人的問題多於那部車的問題).我們已經給了別人妥協,但別人又會給我們一個妥協嗎 ?

我唔覺得你有同時企係兩者立場去唸 ,
你由頭到尾都只係為熱車而要熱車 ,
空調車根本係大勢所要求要ge野 ,
巴士由最初單層去雙層 , 再有單層冷氣去雙層冷氣
非低地台去低地台 , 根本一直都係進步緊 ,
你呢d一味為熱而熱ge思想 , 就同一味死話要保留皇后碼頭果班人一樣 ,
四個字可以講晒 : 不思進取 .
唔拆舊野就起唔到新野 , 進步只會停滯不前什至會退步 ;
同樣道理 , 冇空調巴士服務同樣唔會得到進步什至退步 ,
乘客只會慢慢流失 .
記得昨日香港巴士回顧第四集其中一位主持講過 ,
愈引入競爭 , 服務至會有進步 , 最終得益就係乘客 .
試問非空調巴士服務又點會好過空調巴士服務 .
既然你講到非空調巴士咁好 , 咁洗乜有冷熱價收費 .
咁不如掉番轉非空調巴士收貴過空調巴士 .
空調巴士收貴過非空調巴士就係因為佢可以比乘客一個更舒適環境 .
不過點講都冇用 , 你思想唔識去進步最終只會比社會淘汰 .

發表人:  S3BL264-DY2528 [ 2007年8月24日 19:45:36 ]
文章主題 : 

其實到時全泠後有冇機會開一條全熱線係for觀光/遊河用途呢?? 好似英國d RM咁, 比人懷念一下..因為我覺得熱狗係香港咁耐以o黍其中一個不可多得的交通工具....

發表人:  KMB59 [ 2007年8月25日 17:09:31 ]
文章主題 : 

S3BL264-DY2528 :其實到時全泠後有冇機會開一條全熱線係for觀光/遊河用途呢?? 好似英國d RM咁, 比人懷念一下..因為我覺得熱狗係香港咁耐以o黍其中一個不可多得的交通工具....

新記15C符合要求嗎? :)

發表人:  Éireann [ 2007年8月25日 18:33:45 ]
文章主題 : 

卓斯達國際 :
藍田 GIGI :

我唔覺得你有同時企係兩者立場去唸 ,
你由頭到尾都只係為熱車而要熱車 ,
空調車根本係大勢所要求要ge野 ,
巴士由最初單層去雙層 , 再有單層冷氣去雙層冷氣
非低地台去低地台 , 根本一直都係進步緊 ,
你呢d一味為熱而熱ge思想 , 就同一味死話要保留皇后碼頭果班人一樣 ,
四個字可以講晒 : 不思進取 .
唔拆舊野就起唔到新野 , 進步只會停滯不前什至會退步 ;
同樣道理 , 冇空調巴士服務同樣唔會得到進步什至退步 ,
乘客只會慢慢流失 .
記得昨日香港巴士回顧第四集其中一位主持講過 ,
愈引入競爭 , 服務至會有進步 , 最終得益就係乘客 .
試問非空調巴士服務又點會好過空調巴士服務 .
既然你講到非空調巴士咁好 , 咁洗乜有冷熱價收費 .
咁不如掉番轉非空調巴士收貴過空調巴士 .
空調巴士收貴過非空調巴士就係因為佢可以比乘客一個更舒適環境 .
不過點講都冇用 , 你思想唔識去進步最終只會比社會淘汰 .

六個字回你:歷史唯物主義

咁樣同按時間次序去決定社會主義>共產主義>資本主義係一樣的

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年9月7日 09:09:29 ]
文章主題 : 

卓斯達國際 :...

我不企於兩者立場去唸,難度你有企於兩者立場去唸 ? 閣下有沒有企於<普通巴士支持者>的角度去唸先 ? 怎麼會<唔拆舊就起不到新 >咁誇張 ? 買一些新的活窗車又怎麼會買不到空調車 ? 為何要把這件事扯去<皇后碼頭>? 跟本普通巴士和空調巴士各有優劣,兩者不能取代對方.普通巴士空氣可以流通,於冬季和春秋絕對舒服過空調巴士,冬季空調車開大冷氣又太凍,開小又太焗兼空氣差.對有風濕和怕冷的人是很受罪和極不適宜.為何冬季和春秋也要被迫困在密封和細菌滿佈的空間而不能享受自然的風 ?

現時 9 月初早晚已經有秋涼的感覺,穿住件短袖衫或者裙子已會覺得寒冷.近日於非空調巴士內已常聽到人話:<呢D天氣坐呢D車都幾舒服,D風好正>,而這些說話於夏夜和 30'C 的夏日我 GIGI 也曾聽過.故很多日子非空調巴士是很適合行的.而我公司也曾於今個夏天壞過冷氣幾日,但這幾天我發現有把風扇吹住是完全能夠取代到冷氣,更加舒服 (我家中一向不開空調,開風扇很舒服),這幾日感覺上踏實好多和很健康.事實上,一個人處於一個空調環境內 (還要長時間) 是極不健康 (夏天會降低人的耐熱能力和適應能力,好像毒品般使人依賴).空調車對環境的損害 (噴到周圍都是熱氣和虛耗地球有限的能源等) 上面已說過.故於很多時間非空調巴士服務是好過空調車.故絕對不應為了少部份熱日天 (12%時間) 而不買新的非空調巴士.

既然兩者都是一種各有好處的服務和各有喜愛者 (就像冷飲和熱飲一樣) 和客觀的存在價值,不能取代對方, 加上冷狗絕對不是任何情況都較普通巴士好,故<大勢所趨>絕不是要全冷的理由,也不能否定活窗車的存在價值.因此把<空調>說成等同進步,<活窗>等於不思進取實在是很膚淺,不公平和歪曲事實的想法.難度噴到周街熱氣叫做<進步>? 要享受清風和環保不污染地球叫做不思進取 ?

發表人:  CX1 GD4678 [ 2007年9月7日 09:47:24 ]
文章主題 : 

樓上你試過連續一個月o係三十幾度ge氣溫
坐住一架迫爆人ge熱狗, 外面吹入黎ge風係極之濕熱未?
我相信你試過一頭半個月日日如是的話
唔信的話我可以介紹妳下年盛夏去搭荔廠某A線
(下年果條A線轉全冷/加直我自己永停自己)
我肯定你會對熱狗有唔少的改觀(除非你真係日日都想「享受sanua」的話)

自問近排秋涼左先對熱狗無咁多怨言

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年9月7日 11:10:10 ]
文章主題 : 

其實鐘意凍飲同熱飲既原因可以同喜好、購買力無關。
因為長遠計飲得多凍野係唔健康。

不過世上沒有搭得多冷馬會唔健康的道理,用飲品同巴士混為一談似乎有d打橫黎。

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年9月20日 08:40:11 ]
文章主題 : 

:twisted: 未 解 決 :twisted: >

我恨不得日日有得坐果條 A 線.講真,我任何季節日日都專登選非空調巴士坐,故很清楚你講的情況.但你所說的情況一年之中唔會多囉 (就算夏天有時會好爽,有時會陰天 / 下雨),你都識講秋涼 (9月) 會好D啦 (呢D時間不少).你於冬天享受到活窗車 (或者一樣野) 的好處的同時,你都要包容它的弱點,正於我之前我說過冷狗都有好多壞處的.天氣熱不是問題,最緊要你是有選擇的.還需說甚麼 ?

我想時下年青人應該要學下點樣提高自己的適應能力,使到自己更堅壯,不要做一個平凡的人,所謂<生於憂患,死於安樂>,對於環境有少少不順意便怨天悠人,又不想想有更多人炎夏中要烈日當空去做粗重工作或者搬野去討生活 (他們有空調嗎?),你又怎去和他們比 ? 請記住幸福不是必然的.

另外其實大家有否想過我們作為一個消費者,怎麼去保障自己的消費權益 ? 不必駛無辜錢 ? 就以乘巴士為例,一年之中有起碼有一大半時間個冷氣是多餘的,但點解冬天巴士公司都係咁出冷狗又收貴價 ? 而無起碼一個小時一班的非空調巴士選擇 ? 作為一個消費者,你話市民條氣點會順 ? 我地夏天都不會成日 (或者有咁多$) 開住個冷氣,點解冬天重要俾九巴屈冷氣費 ?

巴士服務的對象是普羅大眾,不同巴士乘客的收入也有很大差別,有D幾萬元中產收入的人不太介意車費,但有些連要行 25 分鐘路都不捨得坐巴士,或專選非空調巴士 (如一些版友於九巴加價的文章所述),事實上香港貧富懸殊使到為數很多的低收入市民負擔不起高昂的空調車資.但他們卻要和幾萬元中產收入的人去付相同的空調車費,公平嗎 ?

政府和運輸署是有不可推卸的社會責任,去保障不同收入和階層的市民 (巴士乘客) 有其所需的巴士服務,九巴現時已經和鐵路爭緊<中收入市民運輸市場>,故政府同運輸署已經明顯失職,卻漠視了<低收入市民的巴士服務>非空調服務 (即武神裝攻說過九巴低一個服務水平,如港島的電車).那些窮人 (或普通市民於任何季節) 都需要或適合坐車價咁高的冷狗嗎 ?

故於收費層面上,九巴全冷會加劇貧富懸殊,使巴士變成中產公交,窮人無車可坐.要為數眾多的低收入人士去遷就中產巴士乘客的享樂和價值觀對前者是絕對不公平,故運輸署及九巴引入新的非空調巴士及保留非空調巴士服務,責無旁態 :!:

女仔本色的藍田 GIGI

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年9月20日 21:11:14 ]
文章主題 : 

我恨不得日日有得坐果條 A 線.講真,我任何季節日日都專登選非空調巴士坐,故很清楚你講的情況.但你所說的情況一年之中唔會多囉 (就算夏天有時會好爽,有時會陰天 / 下雨),你都識講秋涼 (9月) 會好D啦 (呢D時間不少).你於冬天享受到活窗車 (或者一樣野) 的好處的同時,你都要包容它的弱點,正於我之前我說過冷狗都有好多壞處的.天氣熱不是問題,最緊要你是有選擇的.還需說甚麼 ?

>>"我....."、"我.....",然後得出"天氣熱不是問題"的論點,怪否? 8)

我想時下年青人應該要學下點樣提高自己的適應能力,使到自己更堅壯,不要做一個平凡的人,所謂<生於憂患,死於安樂>,對於環境有少少不順意便怨天悠人,又不想想有更多人炎夏中要烈日當空去做粗重工作或者搬野去討生活 (他們有空調嗎?),你又怎去和他們比 ? 請記住幸福不是必然的.

>>幸福不是必然,反過來說有時候痛苦也不是必然的(非tautology),
但係--->"我想時下年青人應該要學下點樣提高自己的適應能力,使到自己更堅壯,不要做一個平凡的人,所謂........" :shock:
臭蛋不用整個吞下方知其臭。

另外其實大家有否想過我們作為一個消費者,怎麼去保障自己的消費權益 ? 不必駛無辜錢 ? 就以乘巴士為例,一年之中有起碼有一大半時間個冷氣是多餘的,但點解冬天巴士公司都係咁出冷狗又收貴價 ? 而無起碼一個小時一班的非空調巴士選擇 ? 作為一個消費者,你話市民條氣點會順 ? 我地夏天都不會成日 (或者有咁多$) 開住個冷氣,點解冬天重要俾九巴屈冷氣費 ?

>>一年之中起碼有一大半時間個冷氣是多餘的
邊個權威講?
況且冷氣巴士其實係叫"空氣調節巴士",儘管出既係冷風為主,但係功能唔止製冷。

巴士服務的對象是普羅大眾,不同巴士乘客的收入也有很大差別,有D幾萬元中產收入的人不太介意車費,但有些連要行 25 分鐘路都不捨得坐巴士,或專選非空調巴士 (如一些版友於九巴加價的文章所述),事實上香港貧富懸殊使到為數很多的低收入市民負擔不起高昂的空調車資.但他們卻要和幾萬元中產收入的人去付相同的空調車費,公平嗎 ?

>>麥當奴一個餐$22.8,中產食都係22.8、李+x食都係22.8,對中產又公唔公平?

政府和運輸署是有不可推卸的社會責任,去保障不同收入和階層的市民 (巴士乘客) 有其所需的巴士服務,九巴現時已經和鐵路爭緊<中收入市民運輸市場>,故政府同運輸署已經明顯失職,卻漠視了<低收入市民的巴士服務>非空調服務 (即武神裝攻說過九巴低一個服務水平,如港島的電車).那些窮人 (或普通市民於任何季節) 都需要或適合坐車價咁高的冷狗嗎 ?

>>如何界定"中收入"、"低收入"階層?月入$4000算乜階層?
月入$8996.7算乜階層?

故於收費層面上,九巴全冷會加劇貧富懸殊,使巴士變成中產公交,窮人無車可坐.要為數眾多的低收入人士去遷就中產巴士乘客的享樂和價值觀對前者是絕對不公平,故運輸署及九巴引入新的非空調巴士及保留非空調巴士服務,責無旁態
>>同麥當奴22.8一個餐有同一問題,不贅。

大家有冇發現,呢位板友講既係"都需要或適合坐車價咁高的冷狗"
而唔係"都需要或適合坐冷狗的車價咁高"? :lol:

發表人:  Éireann [ 2007年9月20日 21:47:03 ]
文章主題 : 

浪花的毘沙門天 :>>麥當奴一個餐$22.8,中產食都係22.8、李+x食都係22.8,對中產又公唔公平?

大家有冇發現,呢位板友講既係"都需要或適合坐車價咁高的冷狗"

1. 比麥記平的飲食選擇實在太多太合理
但係巴士係政府的壟斷保護之下,除左紅小之外已經無一個比巴士平的市場

用大眾服務做Income redistribution唔係唔得,問題係涉及一個貧富可使用的私人企業的話就會好複雜

所以你問我話公唔公平,我話係唔公平架,所以政府咪要資助公共交通服務(#1)去補助窮人囉。

2. 只要有保證回報的話,冷狗幾乎可以保證價高。

(#1)唔收燃油稅已經可以看做一種累退的資助

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年9月20日 21:57:46 ]
文章主題 : 

武神裝攻ФユК⑦ヮみ :
浪花的毘沙門天 :>>麥當奴一個餐$22.8,中產食都係22.8、李+x食都係22.8,對中產又公唔公平?

1. 比麥記平的飲食選擇實在太多太合理
但係巴士係政府的壟斷保護之下,除左紅小之外已經無一個比巴士平的市場

用大眾服務做Income redistribution唔係唔得,問題係涉及一個貧富可使用的私人企業的話就會好複雜

所以你問我話公唔公平,我話係唔公平架,所以政府咪要資助公共交通服務(#1)去補助窮人囉。

(#1)唔收燃油稅已經可以看做一種累退的資助

據知有跨區津貼去撐下場,不過個人認為申請的Transaction cost太高。
最實際既方法係,設一個case出黎睇下車費佔左佢幾多,簡單D講,
解決車費問題,先解決生活問題,香港應該仲未有工低到3餐飽而又無錢搭車。
不如買少包煙、飲少枝藍妹好過。

另一方面,揀搭車既條件中,唔應該剩係睇Money cost,因為除左搭車你揀,
你仲可以揀行路。

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年10月3日 09:12:29 ]
文章主題 : 

吉都兄說出什麼<痛苦不是必然,臭蛋不是必然 ...>只是一些很主觀的個人看法,而很多人都認同一年之中起碼有一大半時間個冷氣是多餘的,並不需要什麼權威像 A-Maths / B-Maths 般去核實,市民冬天時都想吹吓風多過焗於架空調車內.

香港便是缺乏為低收入人士而設的公交,每人的負擔能力很不同,故政府和九巴給予乘客非空調巴士選擇是絕對正確和很迫切的,是一個極大的社會責任.而市民於不同季節應要有一個選擇,這是消費者應有的權益.事非黑白勝於洪辯.故我非常概嘆很多人放棄了原則,現在是需要有正義之士出來說句公道話,謝謝武神裝攻 :wink:

壇主的麥記比喻好像要市面上的房租只有月租 $8,000 的選擇而沒有更平的,而收入三萬和收入五千都要負擔每月$8,000 的房租.

但有些人甚至無工開或拿綜緩,或要食積蓄,其窮苦程度不是想像中簡單,並不是食少包煙、飲少枝藍田妹便可解決.另外,你又怎可因人無非空調巴士選擇而叫人行路 ?

始終 Income redistribution 會涉及用中產的稅款去補助貧人,故增加不同水平的巴士服務選擇,繼續提供非空調巴士服務及購買新的普通巴士才是最佳的解決辦法.

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年10月3日 15:19:25 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :吉都兄說出什麼<痛苦不是必然,臭蛋不是必然 ...>只是一些很主觀的個人看法,而很多人都認同一年之中起碼有一大半時間個冷氣是多餘的,並不需要什麼權威像 A-Maths / B-Maths 般去核實,市民冬天時都想吹?風多過焗於架空調車內.

香港便是缺乏為低收入人士而設的公交,每人的負擔能力很不同,故政府和九巴給予乘客非空調巴士選擇是絕對正確和很迫切的,是一個極大的社會責任.而市民於不同季節應要有一個選擇,這是消費者應有的權益.事非黑白勝於洪辯.故我非常概嘆很多人放棄了原則,現在是需要有正義之士出來說句公道話,謝謝武神裝攻 :wink:

壇主的麥記比喻好像要市面上的房租只有月租 $8,000 的選擇而沒有更平的,而收入三萬和收入五千都要負擔每月$8,000 的房租.

但有些人甚至無工開或拿綜緩,或要食積蓄,其窮苦程度不是想像中簡單,並不是食少包煙、飲少枝藍田妹便可解決.另外,你又怎可因人無非空調巴士選擇而叫人行路 ?

始終 Income redistribution 會涉及用中產的稅款去補助貧人,故增加不同水平的巴士服務選擇,繼續提供非空調巴士服務及購買新的普通巴士才是最佳的解決辦法.

吉都兄說出什麼<痛苦不是必然,臭蛋不是必然 ...>只是一些很主觀的個人看法,而很多人都認同一年之中起碼有一大半時間個冷氣是多餘的,並不需要什麼權威像 A-Maths / B-Maths 般去核實,市民冬天時都想吹?風多過焗於架空調車內.

Re:喊賊捉賊?小心過分主觀

香港便是缺乏為低收入人士而設的公交,每人的負擔能力很不同,故政府和九巴給予乘客非空調巴士選擇是絕對正確和很迫切的,是一個極大的社會責任.而市民於不同季節應要有一個選擇,這是消費者應有的權益.事非黑白勝於洪辯.故我非常概嘆很多人放棄了原則,現在是需要有正義之士出來說句公道話,謝謝武神裝攻

Re:缺乏低收入人士而設的公交一定要由公交公司負責?

壇主的麥記比喻好像要市面上的房租只有月租 $8,000 的選擇而沒有更平的,而收入三萬和收入五千都要負擔每月$8,000 的房租

Re:我寫左一個價錢並唔係預設成個假設得一個價錢,只係一個標準,在此澄清先。

Re:o拿,呢D就叫打橫黎講。
根據計算,1家5口拎綜援加上大部份津貼都過5位數字,記住當中係包括
交通津貼,竟然仲有人講巴士車費貴到嗌救命?真係食少包煙好過行路唔搭車架
唔係綜援?搵勞工署批跨區交通津貼囉,不過,如果真係有case係住沙頭角去
大澳番工,呢d就叫捉自己蟲。
跨區津貼只限$5600月入以下人士申請,我計佢一日3餐平均$24,都係2200左右,
都仲有3000蚊剩,加上最多$600的津貼,都過$6000一個月,搭飛機就唔夠。

Re:當上個財政年度有586億財政盈餘,今日政府竟然唔幫低收入人士
加多個機票津貼,同時有人要向六年黎盈利不斷下跌既九巴走回頭路,
真係哭笑不得,順帶一提,如熱狗離開巴士公司車隊,而其他因素不變的話,
增加同型號的冷氣巴士會降低維修成本,達至規模經濟(Economies of scale),
騰出減價空間;相反繼續盲目增加熱狗,由於沒有同類型車種,
反而會一闊三大,增購零件,現有零件互換性降低,成本大增!
最嚴重係路線繼續有冷馬熱狗價的分歧,有冷馬到繼續收冷馬價,
路線全冷化仲有以往全冷減價的例子back-up,可以爭取減價,
但係比熱狗數量繼續增加,路線全冷減價的日子仍遙遙無期,巴士公司
亦可以大條道理去加價,車費的根本問題仍然未解決。

發表人:  KMB59 [ 2007年10月4日 13:21:49 ]
文章主題 : 

從來不坐吉都 :跨區津貼只限$5600月入以下人士申請,我計佢一日3餐平均$24,都係2200左右,

這些人士還要住在屯門區、元朗區、北區或離島區。

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年10月17日 23:58:29 ]
文章主題 : 

人生很多突然錢要花 :arrow: 朋友突然結婚,表舅突然結婚,朋友的家人突然死咗,男友不是突然結婚但他上大陸之後突然被人捉去劏死牛要我俾錢贖人,自家的手機電池突然永久失去功能,手機壞咗,電腦中毒 …

為何要全冷 ? 而家十月 GIGI 夜晚放工都覺得D冷氣好多餘好浪費 (直情冷得討厭),成個冬天這麼長,對很多人來說普通巴士和冷氣巴士是分別不大 (普通巴士甚至更好,外國活窗密窗並存是世界標準),對非空調巴士是有很大的需求.我不明白當局點解要完全取消這個可貴的服務而不給予市民及消費者選擇 ! 點解要架架焗窗車而一部活窗也沒有 ? 點解要所有低收入的乘客去遷就中產巴士乘客的享樂和價值觀 ? 事實上密封了的車廂要消耗額外能源,產生熱氣和廢氣傷害環境污染地球,我們為何要這麼消極去全冷開空調讓這惡性循環繼續,明知地球會死就攬住一齊死 ! 是與非大家應該要識分,不要人云亦云無晒原則和主見.

$5,600 (拿跨區津貼) 的收入,並不只是食飯這麼簡單,扣了伙食 (及租和其他開支) 每個月真的有 $3,000 剩 ? 未當過家是不知生活艱苦 (特別是很多支出有父母俾錢的人),度度都要用錢,買張梁詠琪的唱片都要錢的.就算一家五口有 $10,000 的綜緩扣了租,學費什費等,每個人真正可瓜分使用到都所餘無幾.

事實有很多連鎖店的基層員工時薪只有十多元一個鐘,每月開足工收入都只有 $3,000-$4,000,她們又怎過活 ? 她們不是失業故沒資格取綜緩,難道你要鼓勵她們違反尊嚴和社會道德而不工作去取綜玩 ?

因香港窮人將會越來越多,不斷大派社會福利只會令政府很快用晒D儲備,將來經濟下滑時財赤點算 ? 故此要政府用納稅人有限的血汗錢去資助低收入人士乘冷氣巴士是絕對說不通的和不負責任的,這些錢應用於更有效的地方.

無人叫九巴走回頭路,只是要它保持現有的非空調巴士數目不要減少,如果新的歐三歐四非空調巴士 (同一款式) 有 100 或 200 部,都可以達至 Economies of scale,一款車有 200 部和 700 部於零件的互換性和 Economies of scale 效果分別不大 (現時很多款巴士只有 300 部以下).另外現時很多路線全冷時是不會減價的,因現時空調車已收取全冷價.因九記全冷而達至有減價空間實在可能性不大,只是一廂情願和會誤中巴士公司副車和圈套的想法.既然價無得點減,要迫使俾開非空調巴士車費的廣大低層市民去坐冷狗,等於已經即時加了他們價,先蒙其害.

:arrow: 請注意 :arrow: 本文章於12月15日或之前是在<巴士閒談>版面.
      2007年12月15日之後請往<巴士討論.精華>版內觀看 :D

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年10月18日 02:24:48 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :生活真的很多意外錢要花 :arrow: 朋友無啦啦結婚,朋友的家人死,自家的手機電池死:cry:,手機壞,電腦中毒,人體中毒 …
答:如果每個月都有家人死的話。

$5,600 (拿跨區津貼) 的收入,並不只是食這麼簡單,扣了伙食 (及租和其他開支) 每個月真的有 $3,000 剩 ? 未當過家是不知道生活艱苦 (特別是很多支出有父母俾錢的人),甚麼都要錢,買張梁詠琪的唱片都要錢.就算一家五口有 $10,000 的綜緩扣了租,學費什費等,每個人真正可使用都所餘無幾.
答:公屋細單位(指3人以下)月租就點都唔過$2000、計佢$1700蚊啦,
電費、水費就唔係月月交一次、上網費、電話費計佢$300、理應約有$1200
剩,係剩呀!另一方面,子女的書簿、學費、車費可以申請資助,
$10000的水平已經可以申請全額資助了,條數點計都有4位數字剩囉。

事實有很多連鎖店的基層員工時薪只有十多元一個鐘,每月開足工收入都只有 $3,000-$4,000,她們又怎過 ? 她們不是失業故沒資格取綜緩,難道你要鼓勵她們違反尊嚴和社會道德而不工作去取綜玩 ?
答:事實上亦有好多人唔係打一份工,特別係M記果d,佢地做一個月
連買一個agnes b袋都有問題,但其實有好多M記員工都係名牌上身囉。
另一方面,我唔認為食綜援係違反尊嚴,社會有唔同階層既人我地
都唔應該放棄,而且社署唔會比你食綜援過世,呢d野唔拎綜援既人都識啦。

因香港窮人將會越來越多,不斷大派社會福利只會令政府很快用晒D儲備,將來經濟下滑時財赤點算 ? 故此要政府用納稅人有限的血汗錢去資助低收入人士乘冷氣巴士是絕對說不通的和不負責任的,這些錢應用於更有效的地方.
答:儲備邊度黎?都係稅款收番黎,近年香港經濟發展旺盛,剩係收直接稅,
以06年財政年度既數字睇都過11000百萬港元!加上持續的財政盈餘,
政府絕對可以利用儲備大展拳腳推行更多福利。與其擔心經濟下滑既影響,
點解唔而家做好福利,到經濟衰退有福利支持,甚至爭取退稅?
凱恩斯模型話比我地知,較好福利的國家於經濟下滑時,GNP會
跌得冇咁嚴重,咁都唔叫有效的地方?悖理也!

無人叫九巴走回頭路,只是要它保持現有的非空調巴士數目不要減少,如果新的歐三歐四非空調巴士 (同一款式) 有 100 或 200 部,都可以達至 Economies of scale,一款車有 200 部和 700 部於零件的互換性和 Economies of scale 效果分別不大 (現時很多款巴士只有 300 部以下).另外現時很多路線全冷時是不會減價的,因現時空調車已收取全冷價.因九記全冷而達至有減價空間實在可能性不大,只是一廂情願和會誤中巴士公司副車和圈套的想法.既然價無得點減,要迫使俾開非空調巴士車費的廣大低層市民去坐冷狗,等於已經即時加了他們價,先蒙其害.

答:我認為一日先不去除熱狗的存在,路線都唔會有減價機會,呢個我相信
大部份人都會認同,姑勿論九巴仲有冇計劃咁做,至少有施以壓力的理據。
無錯同款熱狗係可以享有Economies of scale,但係個效果相比起
增購同款冷馬就顯得係一絆腳石,唔通真係以為拆左個冷氣就係一樣?
E蛇同AD又有幾多樣野可以互換?S3V同AV有幾多樣野可以互換?
已經不計算設計、成車、測試等等涉及龐大交易費用的事件了,
話增購與現時車型同款熱狗的人,有冇諗過呢d意料之內既成本呢?

發表人:  2110 [ 2007年10月24日 18:26:04 ]
文章主題 : 

談天說地 -> 巴士閒談

請版友集中討論本題重點 , 謝

ref: 本文主題
香港巴士公司會買熱狗嗎?

發表人:  CNR4806 [ 2007年10月25日 23:29:07 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :人生很多突然錢要花 :arrow: 朋友突然結婚,表舅突然結婚,朋友的家人突然死咗,男友不是突然結婚但他上大陸之後突然被人捉去劏死牛要我俾錢贖人,自家的手機電池突然永久失去功能,手機壞咗,電腦中毒 …

此部分全無意義,本人不作評論

為何要全冷 ? 而家十月 GIGI 夜晚放工都覺得D冷氣好多餘好浪費 (直情冷得討厭),成個冬天這麼長,對很多人來說普通巴士和冷氣巴士是分別不大 (普通巴士甚至更好,外國活窗密窗並存是世界標準),對非空調巴士是有很大的需求.我不明白當局點解要完全取消這個可貴的服務而不給予市民及消費者選擇 ! 點解要架架焗窗車而一部活窗也沒有 ? 點解要所有低收入的乘客去遷就中產巴士乘客的享樂和價值觀 ? 事實上密封了的車廂要消耗額外能源,產生熱氣和廢氣傷害環境污染地球,我們為何要這麼消極去全冷開空調讓這惡性循環繼續,明知地球會死就攬住一齊死 ! 是與非大家應該要識分,不要人云亦云無晒原則和主見.

請問你所謂既外國係指乜野國家?除左我地偉大祖國中國以外既國家全部都係外國!請問你以乜野國家作準?係唔係果個凍到出汁既加拿大?先唔講呢點,請問閣下搬出「世界標準」一詞有何意思?香港就係香港,全球一體化的根本意義並唔係將唔適合既野強行係唔適合既地方實行。講句真,香港雨多又潮濕,由天氣影響車箱環境活窗車係香港並唔係所有人都接受得到。當然我唔能夠否定閣下提出冬天熱狗有捧場客既言論,但我個人認為>40%的人並唔代表乜野。40%既乜野乘客?果班不思進取既老人家?(註:我唔係鬧緊所有老人家)此外閣下指出左「冷馬是中產巴士乘客的享樂」,有何根據?「要所有低收入的乘客去遷就中產巴士乘客的享樂和價值觀」亦不見得係事實,我想講我身邊果班唔係巴迷既朋友,唔係個個既家庭都有錢(指中產或更富有),但係冇人講過佢係鐘意熱狗,我接觸既人絕大部分都鐘意冷馬。至於「密封了的車廂要消耗額外能源,產生熱氣和廢氣傷害環境污染地球,我們為何要這麼消極去全冷開空調讓這惡性循環繼續」,請問熱狗係唔係用風力行駛冇污染?我相信全部人都識答,既然你咁鐘意數據,點解唔比較一下一個車款有同冇冷氣產生污染既分別?(eg.Dennis Dominator 6x2)

$5,600 (拿跨區津貼) 的收入,並不只是食飯這麼簡單,扣了伙食 (及租和其他開支) 每個月真的有 $3,000 剩 ? 未當過家是不知生活艱苦 (特別是很多支出有父母俾錢的人),度度都要用錢,買張梁詠琪的唱片都要錢的.就算一家五口有 $10,000 的綜緩扣了租,學費什費等,每個人真正可瓜分使用到都所餘無幾.

請問你係唔係一定要買唱片買呢樣買果樣?我相信買一隻梁詠琪既唱片唔會平過你搭10程巴士

事實有很多連鎖店的基層員工時薪只有十多元一個鐘,每月開足工收入都只有 $3,000-$4,000,她們又怎過活 ? 她們不是失業故沒資格取綜緩,難道你要鼓勵她們違反尊嚴和社會道德而不工作去取綜玩 ?

事實上有幾可呢班人會搭車??PERCENTAGE PLEASE

一個型號分開裝唔裝冷氣已經係兩回事,你有冇見過九記將非空調Dennis Dragon既車箱零件裝落空調版到?呢D野已經差好遠囉

:arrow: 請注意 :arrow: 本文章現已移至<談天說地>版面.
      2007年10月19日後的回文需於<談天說地>內才可看到.

粗體為本人回應
Paris TGV

發表人:  cinderella727yin [ 2007年10月26日 00:11:47 ]
文章主題 : 

哈哈 ... 冬天實鐘意坐熱狗 ? 誰說的 ... :twisted:

我試過冬天坐 66 熱狗 , 響屯公凍得要命 , 呢個時候冷狗車廂最少都 keep 到十幾度 , 你話邊種車舒適 D 喇 ? 8)

發表人:  903 [ 2007年10月26日 18:43:33 ]
文章主題 : 

cinderella727yin :哈哈 ... 冬天實鐘意坐熱狗 ? 誰說的 ... :twisted:

我試過冬天坐 66 熱狗 , 響屯公凍得要命 , 呢個時候冷狗車廂最少都 keep 到十幾度 , 你話邊種車舒適 D 喇 ? 8)

不過又唔係用哂HOTDOG行Highway

用Hotdog行市區都得家姐....

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年10月26日 18:46:27 ]
文章主題 : 

903 :
cinderella727yin :哈哈 ... 冬天實鐘意坐熱狗 ? 誰說的 ... :twisted:

不過又唔係用哂HOTDOG行Highway

用Hotdog行市區都得家姐....

我想講既係行郊區會仲凍D囉...

發表人:  KMB Volvo B9TL [ 2007年10月26日 19:07:41 ]
文章主題 : 

我唔信你關窗都會覺凍law,又冇人叫你著咁少3出街。
你冬天出街如果凍D ge點都會著件厚D ge3 ga la,我唔覺得有咩問題wow。
熱狗可以令到空氣流通,咁唔係幾好咩?
人地話熱狗唔環保,只不過係巴士公司冇買新型號D ge熱狗ja ma,所以人地咪話熱狗唔好law。或者有D唔識野ge人會認為環保車係一定有冷氣ge,你諗下,一部巴士開左冷氣唔係仲唔環保咩?

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年10月26日 19:20:20 ]
文章主題 : 

KMB Volvo B9TL :我唔信你關窗都會覺凍law,又冇人叫你著咁少3出街。
你冬天出街如果凍D ge點都會著件厚D ge3 ga la,我唔覺得有咩問題wow。
人地話熱狗唔環保,只不過係巴士公司冇買新型號D ge熱狗ja ma,所以人地咪話熱狗唔好law。或者有D唔識野ge人會認為環保車係一定有冷氣ge,你諗下,一部巴士開左冷氣唔係仲唔環保咩?

首先你犯左一個謬誤:
我唔信你關窗都會覺凍law

熱狗可以令到空氣流通

如果關左窗既熱狗唔可以令空氣流通,咁應該係冷馬較可取。
如果關左窗既熱狗可以令空氣流通,咁即係上面既句子有矛盾。
除非你話關左窗既熱狗,可以令空氣流通入車廂而唔會影響車內溫度。
-------------------
另外,單講環保根本係廢話,仲要顧及上其他因素,如果剩係講環保,
請立即停止使用化石燃料,而唔係起度講用冷馬定熱狗。
有人一個月交$16電費既同時,你地屋企張電費單又係寫幾多錢呢?

發表人:  CNR4806 [ 2007年10月26日 22:27:40 ]
文章主題 : 

KMB Volvo B9TL :我唔信你關窗都會覺凍law,又冇人叫你著咁少3出街。

原來熱狗關晒窗空氣會流通既...真係有所不知 :roll:
正如壇主所講,如果只講環保,請停止使用化石燃料,
以香港既情況黎講,即係:Cut電,乜都唔駛做

發表人:  903 [ 2007年10月27日 08:39:27 ]
文章主題 : 

熱狗可以令到空氣流通

認為佢唔係講緊部車可以空氣流通

而係外面空氣會流通一D

發表人:  2110 [ 2007年10月27日 23:41:07 ]
文章主題 : 

延長置頂時間至 2359 15/11/2007
轉為精華貼 , 於 2359 15/11/2007 後移至巴士討論精華區

* 我可以為呢篇文做的 , 只有咁多 :D
希望大家接受

香港巴士論壇巴士閒談區版主
天空之神

發表人:  NoobTanker [ 2007年10月28日 14:05:30 ]
文章主題 : 

除非非空調巴士係附合歐三/歐四條件
否則非空調巴士肯定玩完
歐前歐一歐二都噴極多黑煙
總結:一係唔要非空調巴士,一要非空調巴士就要歐三/歐四

發表人:  903 [ 2007年10月29日 19:28:02 ]
文章主題 : 

K :除非非空調巴士係附合歐三/歐四條件
否則非空調巴士肯定玩完

和議

發表人:  2110 [ 2007年10月29日 19:40:00 ]
文章主題 : 

903 :
否則非空調巴士肯定玩完

和議

和議原因?? :roll:

註 : 精華貼違規會更快處理

發表人:  903 [ 2007年11月5日 19:29:14 ]
文章主題 : 

天空之神 :
903 :
否則非空調巴士肯定玩完
總結:一係唔要非空調巴士,[color=red]一要非空調巴士就要歐三/歐四[/color]

和議

和議原因?? :roll:

註 : 精華貼違規會更快處理

(紅字)可以令大部分認為hotgog係唔環保嘅市民接受

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年11月13日 03:23:19 ]
文章主題 : 

GIGI 近日冬眠的時侯謝謝 903 在此撐住個場,估唔到其間這篇文發生咁多事 :cry:,有人被指違章,有人慘遭圍插.我現在訓醒咗出來說公道話 (我仲未一睡不起,但基於壽命問題,有部份動物冬眠後真的會一睡不起.故它們有需要於冬眠之前立定遺囑).903 的頭檔很威猛呀.有關違例一事,903 的一句<和議>的確是精簡了少少,但<精華區>內的發言不是可以精華一點嗎 ?

香港冬天是很適合行普通巴士的,好舒服是冷狗不能代替,而這段時間的確不短.這個時候冷氣的附加價值接近零 (不開冷氣是應該和正常,很多人在家中也不開空調).當你無需要開冷氣時運輸署和巴士公司卻要所有巴士開住空調是否很浪費和多餘 ? 冬天非空調巴士是有絕對的存在價值,即使夏天有些全冷派話佢無存在價值,非空調巴士於整年來計都有 50% 的存在價值 (即理論上應該有 50% 的巴士是非空調),而不是 0% 的存在價值 (即全空調).故此全冷的理論已經是站不住腳和違反常理.無論從任何角度,包括環保角度,公理,道德 (教育和鼓吹市民及下一代浪費),消費者權益,國際標準,低端收入人士乘車需要市場的角度去斷定,運輸署不買新的環保非空調巴士絕對是嚴重失職.口邊說環保,但買車架架都是噴氣空調車你運輸署怎向世人交代呀 ? 怎樣向下一代以身作則 ?

從來不坐吉都 :事實上亦有好多人唔係打一份工,特別係M記果d. 我唔認為食綜援係違反尊嚴. 政府絕對可以利用儲備大展拳腳推行更多福利。

我認為一日先不去除熱狗的存在,路線都唔會有減價機會,至少有施以壓力的理據。E蛇同AD又有幾多樣野可以互換?

如果她們做全職,再做多份工即表示她們要盡飲奶之力去增加工作時間.如果是兼職,表示她們於麥劏牛是無全職的 3000-4000 元一個月.另名牌單身的她們和一位經濟支柱是不可相提並論.要實施福利社會一定要提高稅率 (包括打工仔和公司),削減香港競爭力和使香港步向財赤之路.總括來說,這麼多人接受低薪工作,表示很多人是很窮和是被迫的,很多人都知,故很多窮人都想坐像電車的平車,否則 11D 的非空調巴士於咁多空調冷狗的代替品下,又怎會有這麼多乘客 ?

討論至今,全空調導致有減價空間實在看不出有力的原因去證明兩者有關,只能看出是一廂情願的想法.歐三環保非空調巴士和歐三空調車的規格設備會很一致 (除空調外),和現今的E蛇和 AD 不同.另看看全冷新巴城巴的情況,它們有幾多錢賺 ? 多數的路線有幾多減價空間 ? 有幾多線收費是不合理高 ? 當新城車費減無可減的時候你鬼哭神號叫它們減價就等如你猛叫你校長幫你剪腳甲 (無用).

Paris TGV :請問你所謂既外國係指乜野國家?香港雨多又潮濕,唔係所有人都接受得到。當然我唔能夠否定冬天熱狗有捧場客既言論,但我個人認為>40%的人並唔代表乜野.40%既乜野乘客?果班不思進取既老人家?「要所有低收入的乘客去遷就中產巴士乘客的享樂和價值觀」亦不見得係事實. 事實上有幾可呢班低收入的人會搭車?

南非算不算 ? 該處很多非空調巴士.於各國非空調車是很普遍的 (幾十年都是),活窗和冷狗並存,非空調巴士已是世界各地人民生活的一部份,很多國家雖然冬天很冷,但那些國家夏天照樣焗熱到連老豆都要變阿爺.中國大陸夏天溫度高於香港很多都是有非空調車.香港非空調不是所有人都接受不緊要,他們是有冷狗選擇的,影響不到普通巴士的存在價值.最重要的是如我今次開頭說,這些對非空調服務的需要 (不短的時間和涉及相當多乘客) 絕對不應被忽略,故現時的定時普通巴士班次是很重要.另活窗不等同不思進取 (之前說過,否則很多人包括版友和窮人和電車客都會被屈),況且服務這些人都是一個市場,有何問題 ? 總之到今天,非空調巴士還是有一些市場.

你說那些賣包人士有幾可搭車,但請記住佢地都有乘車的權利.我想閣下的朋友個個也不是很低收入嗰班,<低收入的乘客遷就中產乘客的享樂和價值觀>是指劃一服務和空調票價嚴重忽略了負擔不起空調車費而無車坐的一郡 ,或令到高一些收入而不想搭冷狗的乘客可用的錢是少了 (遷就了人).有趣的是,其實於冬天我們是會<窮>一點,相當多人都想來一部非空調 (但很多時是因沒有非空調選擇而捱貴車),我們那時便會變成受害者 (遷就了人).

:arrow: 請注意 :arrow: 本文章已移至<巴士討論 精華版>內,最新討論是於第8頁 (之前開不到第8頁,現在已可開到).

發表人:  903 [ 2007年11月13日 17:54:47 ]
文章主題 : 

Paris TGV :請問你所謂既外國係指乜野國家?香港雨多又潮濕,唔係所有人都接受得到。當然我唔能夠否定冬天熱狗有捧場客既言論,但我個人認為>40%的人並唔代表乜野.40%既乜野乘客?果班不思進取既老人家?「要所有低收入的乘客去遷就中產巴士乘客的享樂和價值觀」亦不見得係事實. 事實上有幾可呢班低收入的人會搭車

我地都唔可以以絕對黎死睇老人家/低收入人士唔塔車...

同意藍田 GIGI話冷氣巴唔會減,只會加呢個point

而家油費上升,唔加價都偷笑,何況係減呢...

如果用熱狗的話,一黎又可以節省d錢去比冷氣費

二黎d巴士公司又唔可以成日同油貴做籍口
去申請加價

純粹個人意見,不喜勿插 :!:

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年11月13日 19:56:50 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :GIGI 近日冬眠的時侯謝謝 903 在此撐住個場,估唔到其間這篇文發生咁多事 :cry:,有人被指違章,有人慘遭圍插.我現在訓醒?出來說公道話 (我仲未一睡不起).903 的頭檔很威猛呀.有關違例一事,903 的一句<和議>的確是精簡了少少,但<精華區>內的發言不是可以精華一點嗎 ?

香港冬天是很適合行普通巴士的,好舒服是冷狗不能代替,而這段時間的確不短.這個時候冷氣的附加價值接近零 (不開冷氣是應該和正常,很多人在家中也不開空調).當你無需要開冷氣時運輸署和巴士公司卻要所有巴士開住空調是否很浪費和多餘 ? 冬天非空調巴士是有絕對的存在價值,即使夏天有些全冷派話佢無存在價值,非空調巴士於整年來計都有 50% 的存在價值 (即理論上應該有 50% 的巴士是非空調),而不是 0% 的存在價值 (即全空調).故此全冷的理論已經是站不住腳和違反常理.無論從任何角度,包括環保角度,公理,道德 (教育和鼓吹市民及下一代浪費),消費者權益,國際標準,低端收入人士乘車需要市場的角度去斷定,運輸署不買新的環保非空調巴士絕對是嚴重失職.口邊說環保,但買車架架都是噴氣空調車你運輸署怎向世人交代呀 ? 怎樣向下一代以身作則 ?

回應:
無錯,冷氣起天冷時係無存在價值,但係天冷時冷氣巴有恆溫空調,同時間係會
出暖氣去平衡車廂溫度到20度以上的水平,但係熱狗又做唔做到呢樣野呢?
靈活因應氣候去維持車廂穩定舒適既溫度,就係冷氣巴既價值。
我唔會話做唔到,只係非常困難去調節穩定既車廂溫度。加上熱狗係靠吹風
令空氣流動,起四周溫度係22度既時候,熱狗用50km/h行車時,特別係夜晚,
仲開大個窗,吹入黎既空氣氣溫講緊係22度以下架,坐果個真係爽死左。
熱狗又做唔做到一個舒適、車程中溫度穩定適中既環境?
我實在唔明點解有人會話天冷坐熱狗係舒服,剩係d冷風碰碰聲吹入黎,仲凍過企起海邊。

從來不坐吉都 :事實上亦有好多人唔係打一份工,特別係M記果d. 我唔認為食綜援係違反尊嚴. 政府絕對可以利用儲備大展拳腳推行更多福利。

我認為一日先不去除熱狗的存在,路線都唔會有減價機會,至少有施以壓力的理據。E蛇同AD又有幾多樣野可以互換?

如果她們做全職,再做多份工即表示她們要盡飲奶之力去增加工作時間.如果是兼職,表示她們於麥?牛是無全職的 3000-4000 元一個月.另名牌單身的她們和一位經濟支柱是不可相提並論.要實施福利社會一定要提高稅率 (包括打工仔和公司),削減香港競爭力和使香港步向財赤之路.總括來說,這麼多人接受低薪工作,表示很多人是很窮和是被迫的,很多人都知,故很多窮人都想坐像電車的平車,否則 11D 的非空調巴士於咁多空調冷狗的代替品下,又怎會有這麼多乘客 ?

討論至今,全空調導致有減價空間實在看不出有力的原因去證明兩者有關,只能看出是一廂情願的想法.歐三環保非空調巴士和歐三空調車的規格設備會很一致 (除空調外),和現今的E蛇和 AD 不同.另看看全冷新巴城巴的情況,它們有幾多錢賺 ? 多數的路線有幾多減價空間 ? 有幾多線收費是不合理高 ? 當新城車費減無可減的時候你鬼哭神號叫它們減價就等如你猛叫你校長幫你剪腳甲 (無用).

回應:人工係市場供求決定,多人肯做唔係被迫,而係佢地暗中已經接受呢個市場價格而去做,
呢個世界唔會有份工係指住枝槍一定要你去做,果d唔係叫工作,係叫責任。
中國大陸一樣有好多低收入勞工,但係佢個GNP直逼德國喎,
睇工作去決定社會經濟結構係不切實際既低層次睇法。當然好多人想搭電車咁平,
如果的士1蚊起錶5毫跳錶我都會坐的士去買送啦,但係呢個同窮、貴無關,
當PSP係1蚊1部,買PSP去玩既就唔止係窮人,我都會入番箱番黎啦。
11D非空調巴士人多唔係非空調巴士呢個因素獨大,至少佢有地鐵同佢爭,
咁點解D人唔搭地鐵搭11D,我會話係定線、整體價錢、班次因素。
*11D出3熱2冷,正常黎講熱狗乘客量總和的確會多過冷馬...但係無助解釋熱狗的存在價值。

以經濟角度解釋過,以以往事例解釋過,竟然仲話無有力原因,只係話不成立!不成立!
去矇混過關,實在哭笑不得 :lol:
我會講:
歐三環保非空調巴士和歐三空調車的規格設備會很一致 (除空調外),和現今的E蛇和 AD 不同,實在看不出有力的理據去證明兩者有關。

至少近近地,睇AD同密龍,佢地之間互換我認為點都唔及ATE同ATE互換咁方便。

另外新巴城巴仲有地鐵、小巴、電車同佢地競爭,情況同九巴有分別
(當城巴10仔做緊3.4,九巴某d路線都可以咁做,否則,就係城巴自找麻煩)
普遍黎講,城巴新巴的整體路費比九巴黎得更便宜,但係可唔可以加價去賺錢?
理論上係可以,但係新巴城巴、甚至九巴背後都有強大的企業後盾,做巴士蝕唔蝕
未必係車費調整的唯一原因。

要增加稅收,未必要透過直接稅去達到目標,而且稅制中有樣野叫免稅額,
唔係每個打工仔都要交稅架,而且你話香港加稅後既競爭力會削弱,你知唔知
香港既稅率係數一數二的低?加高d唔一定要加到瑞典果種程度。
*為免過份離題,不以乘數原理作進一步演繹解釋

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年11月26日 23:53:07 ]
文章主題 : 

從來不坐吉都 :
KMB Volvo B9TL :熱狗可以令到空氣流通,咁唔係幾好咩?
人地話熱狗唔環保,只不過係巴士公司冇買新型號D熱狗ja ma,所以人咪話熱狗唔好law。或者有D唔識野ge人會認為環保車係一定有冷氣,你諗下,一部巴士開左冷氣唔係仲唔環保咩?

首先你犯左一個謬誤:
我唔信你關窗都會覺凍law
熱狗可以令到空氣流通

如果關左窗既熱狗唔可以令空氣流通,咁應該係冷馬較可取。
如果關左窗既熱狗可以令空氣流通,咁即係上面既句子有矛盾。
除非你話關左窗既熱狗,可以令空氣流通入車廂而唔會影響車內溫度。
-------------------
另外,單講環保根本係廢話,仲要顧及上其他因素,如果剩係講環保,
請立即停止使用化石燃料,而唔係起度講用冷馬定熱狗。

非常感謝 KMB Volvo B9TL,我真的冷落了你囉 :cry: (上次 GIGI 因為有其他野要講,怕阻住篇幅及浪費本壇寶貴的網絡資源 :!: 故今次才覆,請諒).說得好,認為環保車一定有冷氣的人真的欠缺知識.我於此文較早前說,深圳有很多環保巴士是非空調的.香港絕對應該要有 :x

說出環保便等如要 CUT 電 CUT 水 CUT 衫 CUT 褲 (例如某人一星期只獲分配兩條短褲),乜都唔駛做的言論,只能夠說這反映了對環保的不重視和消極的態度,沒有盡力去環保.

熱和冷的時侯是有不同需要,普通巴士的窗戶發揮了很大的功用:冬天時關左窗要是保暖 (但壇主說得對:點都有空氣但不會影響車內溫度),熱天時開窗是要空氣流通和涼快.

cinderella727yin :我試過冬天坐 66 熱狗 , 響屯公凍得要命 , 呢個時候冷狗車廂最少都 keep 到十幾度

903 :不過又唔係用哂HOTDOG行Highway 用Hotdog行市區都得家姐....

這個問題其實不是一個問題,<怕冷的人:? >應該會無咁怕熱.於冬天當你穿著褸和冷衫關密窗坐於一部普通巴士內,又怎會覺得凍 ? 難道這個天氣你會時常著裙或者短褲出街 ? 如果你這樣也凍,你不要離開這部非空調巴士 :twisted:,因為出面重凍.況且真的低過 10'C 的日子也不多.903 這一句証明了普通巴士行公路和市區都是好,推翻了非空調巴士不宜行市區的荒論.

K :總結:一係唔要非空調巴士,一要非空調巴士就要歐三/歐四

謝謝 K ,家樂的說話顯示了很多人是接受到環保非空調巴士,運輸署和九巴為何不引入 ?

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年11月27日 02:00:53 ]
文章主題 : 

非常感謝 KMB Volvo B9TL,我真的冷落了你囉 Crying or Very sad (上次 GIGI 因為有其他野要講,怕阻住篇幅導致浪費了本壇的網絡資源故今次才覆,請諒).說得好,認為環保車一定有冷氣的人真的欠缺常識.我於此文較早前說,深圳有很多環保巴士是非空調的.香港絕對應該要有

熱和冷的時侯是有不同需要,普通巴士的窗戶發揮了很大的功用:冬天時關左窗要是保暖 (但壇主說得對:點都有空氣但不會影響車內溫度),熱天時開窗是要空氣流通和涼快.另說出環保便等如要 Cut 電 Cut 水 Cut 衫 Cut 褲 (例如某人一星期只獲分配兩條短褲),乜都唔駛做的言論,只能夠說這反映了對環保的不重視和消極的態度,什麼叫盡力去環保呀 ?

答:事實上歐州不少已發展國家例如德國,
歐五新車設有空調已經係基本裝備,連深圳新出的深展104的金龍都係
全空調裝備,佢地都配有歐三或以上的規格,相反無冷氣的,例如廣州牌、
珠江、沈飛果d,副偈都唔知幾多年前製造,論環保,深展金龍絕對比d
咩廣州牌有保証。而且深圳巴士運作模式、規格、環保要求以至公司營運
標準同香港根本係兩回事,兩者比較實在無乜意思囉。

熱和冷的時侯是有不同需要,普通巴士的窗戶發揮了很大的功用:冬天時關左窗要是保暖 (但壇主說得對:點都有空氣但不會影響車內溫度),熱天時開窗是要空氣流通和涼快.另說出環保便等如要 Cut 電 Cut 水 Cut 衫 Cut 褲 (例如某人一星期只獲分配兩條短褲),乜都唔駛做的言論,只能夠說這反映了對環保的不重視和消極的態度,什麼叫盡力去環保呀 ?

答:咁你又錯喇喎,你係十分難去確保架熱狗全車車窗都關上,而且
關左窗又好難做空氣交換,結果令到車廂暖係暖左,但係會焗死人囉,
而且風機口的抽風效能其實好低,最主要係因為空氣有入無出,結果都係
焗,開窗先可以解決問題,但係開窗又會引黎大量冷凍氣流,所以點解話
熱狗控制穩定既室溫係十分困難。夏天係點其實都係差唔多,最主要
係空氣乜野廢氣都會連同涼快既感覺吹拂到你的臉上。
無人講過環保一定要做呢d野先得,但係呢個係事實,又何來重視不重視?
咁講似乎同閣下的環保立場背道而馳囉。

這個問題其實不是一個問題,<怕冷的人Confused >應該會無咁怕熱.於冬天當你穿著褸和冷衫關密窗坐於一部普通巴士內,又怎會覺得凍 ? 難道這個天氣你會時常著裙或者短褲出街 ? 如果你這樣也凍,你不要離開這部非空調巴士,因為出面重凍.況且真的低過 10'C 的日子也不多.903 這一句証明了普通巴士行公路和市區都是好,推翻了非空調巴士不宜行市區的荒論.

答:<怕冷的人Confused >應該會無咁怕熱------->悖理也。
正題:首先第二句明顯犯上非黑即白的邏輯謬誤,而且係有人唔記得左
大部份學校女學生冬季校服係裙黎架。(一星期五、六天要上學,都應該係時常掛)
而且我都講過,熱狗凍就凍在行車時既風,有時唔會咁如意會揀到個窗口位
可以閂窗,或者前後左右乘客會開窗,結果都係要硬食冷風;
低過10度唔係一個"凍"既標準,有人18度都嗌凍架,個個唔同,點樣去
照顧個個唔同既標準呢,就係需要一個穩定既室溫,呢一點只有空調設備的
車廂先做到。而且密封車廂可以避免廢氣吹入車廂,
市區路絕對比熱狗更適合行走;公路呢?空調設備可以穩定車廂微氣候,
免受突如其來既陣風影響,我相信一個普通既乘客會鐘意一個安定舒適既
環境多過所謂既"自然(烈)風的吹拂",後者我諗只有追求"快"、"刺激"、
"過癮"既巴士迷同埋念舊、貪得意既乘客先會鐘意,在於通勤者的立場,
通勤過程先係重點,而非冷唔冷熱唔熱既問題。

縱觀大部份有關熱狗既回應,其中心思想無非顯露左佢地係過於追求熱狗既
行車表現多於環保立場...

發表人:  Phenolphthalein [ 2007年12月29日 15:24:36 ]
文章主題 : 

我認為其實冷馬取代熱狗都正常...

冷馬熱天開冷氣可以解熱,凍既天氣就可以開少少冷氣FOR空氣流通

再以秋冬為春夏的70%,即是:春夏冷馬為$3.0,秋冬$2.1

咁其實我諗都算環保掛...這只是我小小的意見,新巴迷的話不要見怪

發表人:  藍田 GIGI [ 2007年12月31日 23:58:23 ]
文章主題 : 

903 :我地都唔可以以絕對黎死睇老人家/低收入人士唔塔車...
同意藍田 GIGI話冷氣巴唔會減,只會加呢個point
而家油費上升, 如果用熱狗的話,一黎又可以節省d錢去比冷氣費
二黎d巴士公司又唔可以同油貴做籍口去申請加價

903 說得對,呢班低收入人口數目真的不能講笑 :lol::evil: ,九巴如忽視佢地便等如自己倒米 (自毀電車市場).

<油 :D >是我們的好朋友.我今日很榮幸請到其中一個<油 :D >向大家講幾句說話:

我們投胎到這個世界做<油 :D >,係燒俾你地人類帶來幸福.但我們是有限的資源和會很污染地球的.天意係預了要我地幾百萬同胞為人類犧牲.但是不是所有同胞都死得有價值呢 :cry: ? 無錯我們死於正常的行車運作我們心甘命抵,但是要一些<油 :D >的同事葬身於冷狗的空調機組內 (特別於冬季這麼長時間),便認真違反天意和罪大惡極 :!:

人類今天的決定是可以影響他們的將來是禍是福 :idea:.運輸署和九記是否要做歷史罪人 :evil: ? <油 :D >要在此怒吼 :x:你們人類怎不對我們好一點 ? 一部有流動空氣的環保車有幾失禮呀 :evil: ? 冷氣絕對不是一定必須囉,現在一些港人是絕對過度依賴物質,但要所有人跟住佢地一起浪費.

因為我只是一滴<油 :D >,故說話無 GIGI 姐姐咁叻,希望吳英俊醫生就吓我地D死物,謝謝.

發表人:  從來不坐吉都 [ 2008年1月3日 00:46:53 ]
文章主題 : 

有人自爆自泄自己無知既一面,對討論黎講可以作出一槌定音既作用...

做乜講到空調機組只係識製造冷氣?呢幾日搭d冷馬都不知幾溫暖...

空調機組既作用係調節室溫,同你屋企入面果部冷氣機係唔同架,

空調機組製冷只係其中一種用途,冬天時可以靠系統維持溫暖既氣溫...

但係無冷氣既熱狗起冬天可以做d乜?閂窗? :lol:

你試下你屋企入面閂哂窗會唔會暖番?

發表人:  巴士狂徒 [ 2008年1月3日 01:03:23 ]
文章主題 : 

從來不坐吉都 :有人自爆自泄自己無知既一面,對討論黎講可以作出一槌定音既作用...

做乜講到空調機組只係識製造冷氣?呢幾日搭d冷馬都不知幾溫暖...

空調機組製冷只係其中一種用途,冬天時可以靠系統維持溫暖既氣溫...

話時話,雖然我都好鐘意熱狗
不過冬天搭熱狗真係唔係咁好受(尤其o係夜晚)...
我前晚倒數完之後去搭70(EU5923)返屋企,搭果陣真係凍到...
窗已經開得少,就算係冇開o既窗都有風o係條"lar"度"zip"入o黎...
就算我今日(2/1)約4:40pm搭70(GK9398)果陣都覺得幾凍下...

發表人:  FZ7937EU6010 [ 2008年1月3日 20:58:34 ]
文章主題 : 

巴士狂徒 :
從來不坐吉都 :有人自爆自泄自己無知既一面,對討論黎講可以作出一槌定音既作用...

話時話,雖然我都好鐘意熱狗
不過冬天搭熱狗真係唔係咁好受(尤其o係夜晚)...
我前晚倒數完之後去搭70(EU5923)返屋企,搭果陣真係凍到...
窗已經開得少,就算係冇開o既窗都有風o係條"lar"度"zip"入o黎...
就算我今日(2/1)約4:40pm搭70(GK9398)果陣都覺得幾凍下...

我就唔係好覺得好凍喇

而且我鍾意熱狗多d

吹下風幾好 :) :) :)

發表人:  白露時雨村雨夕立春雨 [ 2008年1月8日 19:24:34 ]
文章主題 : 

可能版友無去過外國唔知空調機組冬天的用途

空調機組既作用係調節室溫同濕度,保持舒適的環境
再者濕度高的時候更會滋生細菌及有利病毒的散布

發表人:  藍田 GIGI [ 2008年1月21日 08:59:21 ]
文章主題 : 

無錯,冷氣起天冷時係無存在價值,但係天冷時冷氣巴有恆溫空調,維持溫暖既氣溫.
非空調巴士開大個窗,吹入黎既空氣氣溫講緊係22度以下架,坐果個真係爽死左。
空調機組既作用係調節室溫,同你屋企入面果部冷氣機係唔同架.

上次我請來的那位 <油 :D >早幾日已經俾一架冷狗的空調機組化成<煤屎 :shock: >了.佢真的死得好元往呀 :cry: :cry:.佢一直的心願是燒俾正常的行車使用 (絕不想獻身於空調機組內 :!:).自從佢上次篇文俾壇主插之後,佢一直耿耿於懷 :cry:,直至被燃燒前的一刻.最慘是我重未俾返D稿費佢,我重以為佢無咁快.

從來不坐吉都 :低菥人已暗中接受呢個市場價格而去做,呢個世界唔會有份工係指住枝槍一定要你去做,
中國大陸一樣有好多低收入勞工,但係佢個GNP直逼德國喎,
歐三環保非空調巴士和歐三空調車的規格會很一致 (除空調外),實在看不出有力的理據去證明兩者有關。

上次壇主講到有人<暗中已經接受呢個市場價格去做>已經表示了低薪問題是存在的 (實際上很嚴重 :x).如一個國家的人均收入及國民生活差,貧富懸殊,GNP 直逼德國都無用.另外,如考試有<巴士>呢一科,吳醫生去考就真的會無佢考<醫科>咁高分:佢不知道深圳西的單層冷狗和單層非空調巴士 (除空調外) 幾乎是一樣的,又怎可證明香港的歐三冷狗和歐三普通巴士會不相容 / 不相似 :roll: ? 女都未生出來便知道她樣貌會似 GIGI 還是似女乞兒 ?

巴士狂徒 :我前晚倒數完之後去搭70(EU5923)返屋企,搭果陣真係凍到...

炎髮灼眼的夏娜 :可能版友無去過外國唔知空調機組冬天的用途

FZ7937EU6010 :我就唔係好覺得好凍喇
而且我鍾意熱狗多d ,
吹下風幾好 :) :) :)

非常感謝 FZ7937EU6010 :D,事實上俾到病人信心的吳醫生 (憑相中看到 :arrow: 他醫術高明,有錢有經驗,手術刀法好,成熟有韻味,收費價錢平 :arrow: 見佢個樣好好人應不會收得貴啩 :roll:) 今次他真是嚴重誇大了非空調車於冬季的凍況.普通巴士很多時是關了窗 (開了窗只屬少數和例外情況),實際情況是於冬夜非空調巴士的車內已經暖過車外很多 :wink:,溫度的差異已可令人上車脫衣 (就算凍都可以著返衫,我不相信一個人著的衫是會少過佢於經過室外所能忍受的,否則出了車點算),相反空調車的車內外溫差實在太大,大到會使人感冒和想焗死 :x,上車後除衫都除到手跛.

況且香港的冬天很冷的日子不是太多,多數日子溫度寫意,非空調車那些隙風絕對令人享受 :D.否則又怎會有很多人話冬天最好坐非空調巴士之普遍之說 ? 有無人會話冬天小巴太凍而不坐小巴 ? 故此於香港,非空調巴士於冬天凍呢一個問題整體上是不成立的 :idea:,你的父母的經驗都會知道 :arrow: 空調機組於香港冬天的作用其實不大 (你試吓對比起歐洲,此地凍到零下幾十度但都有很多非空調巴士).

如果冬天關了窗開空調是好的話,小巴車長又怎會於冬天關冷氣俾人開窗 ? 但於巴士,我們有機會於不需開空調的時侯偏偏去開 :twisted:,即是時時刻刻都是要開住空調 (更不惜關掉窗去開 :!:),運輸署和巴士公司更不讓人去選擇不做這些破壞環境的事和容許有困難人仕選擇俾少些無謂的車費,真是天地萬物所不容 :evil:.香港人幾時會醒覺呀 ? :idea:

發表人:  巴士狂徒 [ 2008年1月22日 02:43:48 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :況且香港的冬天很冷的日子不是太多,多數日子溫度寫意,非空調車那些隙風絕對令人享受 :D.否則又怎會有很多人話冬天最好坐非空調巴士之普遍之說 ? 有無人會話冬天小巴太凍而不坐小巴 ? 故此於香港,非空調巴士於冬天凍呢一個問題整體上是不成立的 :idea:,你的父母的經驗都會知道 :arrow: 空調機組於香港冬天的作用其實不大 (你試吓對比起歐洲,此地凍到零下幾十度但都有很多非空調巴士).

你o既意思唔知係咪話如果我o係冬天搭非空調巴士而覺得凍係唔正常呢?
咁係咪即係話我唔正常? 8)

我同意「非空調車那些隙風絕對令人享受」呢一句,但只限夏天o既郊區,夏天日間o係市區搭中架非空調車慢慢碌簡直想死 :?

發表人:  從來不坐吉都 [ 2008年1月22日 22:53:40 ]
文章主題 : 

上次壇主講到有人<暗中已經接受呢個市場價格去做>已經表示了低薪問題是存在的 (實際上很嚴重 Mad).如一個國家的人均收入及國民生活差,貧富懸殊,GNP 直逼德國都無用.另外,如考試有<巴士>呢一科,吳醫生去考就真的會無佢考<醫科>咁高分:佢不知道深圳西的單層冷狗和單層非空調巴士 (除空調外) 幾乎是一樣的,又怎可證明香港的歐三冷狗和歐三普通巴士會不相容 / 不相似 Rolling Eyes ? 女都未生出來便知道她樣貌會似 GIGI 還是似女乞兒 ?

顯然自打咀巴

非常感謝 FZ7937EU6010 Very Happy,事實上俾到病人信心的吳醫生 (憑相中看到 Arrow 他醫術高明,有錢有經驗,手術刀法好,成熟有韻味,收費價錢平 Arrow 見佢個樣好好人應不會收得貴啩 Rolling Eyes) 今次他真是嚴重誇大了非空調車於冬季的凍況.普通巴士很多時是關了窗 (開了窗只屬少數和例外情況),實際情況是於冬夜非空調巴士的車內已經暖過車外很多 Wink,溫度的差異已可令人上車脫衣 (就算凍都可以著返衫,我不相信一個人著的衫是會少過佢於經過室外所能忍受的,否則出了車點算),相反空調車的車內外溫差實在太大,大到會使人感冒和想焗死 Mad,上車後除衫都除到手跛.

證據?空調車就大約23-25度,熱狗起12度果陣上層如果閂窗,行大埔公路都一樣會凍,
原因較早前都講左,唔講多次...(其實捉住呢個point只係有人輸打贏要,回帶也)

況且香港的冬天很冷的日子不是太多,多數日子溫度寫意,非空調車那些隙風絕對令人享受 Very Happy.否則又怎會有很多人話冬天最好坐非空調巴士之普遍之說 ? 有無人會話冬天小巴太凍而不坐小巴 ? 故此於香港,非空調巴士於冬天凍呢一個問題整體上是不成立的 Idea,你的父母的經驗都會知道 Arrow 空調機組於香港冬天的作用其實不大 (你試吓對比起歐洲,此地凍到零下幾十度但都有很多非空調巴士).
首先我唔認為冬天最好坐非空調巴士係普遍之說,頂多是HKBF普遍之說,
但係呢個說法對社會普遍性趨近零,又何來成為一個成立既idea?
再者,就算凍到零下幾十度都有很多非空調巴士,都唔代表d乜,
相信呢d地方既汽車擁有率都好高下。(再者,歐洲邊d地方會零下幾十度?只有北歐國家
,呢d國家就算有巴士都係長途coach為主)

如果冬天關了窗開空調是好的話,小巴車長又怎會於冬天關冷氣俾人開窗 ? 但於巴士,我們有機會於不需開空調的時侯偏偏去開 Twisted Evil,即是時時刻刻都是要開住空調 (更不惜關掉窗去開 Exclamation),運輸署和巴士公司更不讓人去選擇不做這些破壞環境的事和容許有困難人仕選擇俾少些無謂的車費,真是天地萬物所不容 Evil or Very Mad.香港人幾時會醒覺呀 ? Idea
小巴既營運環境同巴士唔同,開冷氣食多左油,開得多自然唔著數,根本就唔關事。
事實上生活中有好多野唔係必需但係一樣要用到,冷氣都係一樣,理由只有一個,
就係果樣野根本係有價值,而個價值比起個trade off更大,所以先會去做。
再詳細解釋就涉及更多經濟學既層次,有需要再詳述,但係結果始終唔會變,只有一個,
就係空調化巴士服務並唔會做成社會浪費。

發表人:  藍田 GIGI [ 2008年2月5日 23:59:01 ]
文章主題 : 

巴士狂徒 :你意思唔知係咪話我冬天搭非空調巴士而覺得凍係唔正常呢?
咁係咪即係話我唔正常?

何解你會話我話你唔正常 ? 我都無講過<唔正常>這個名詞 :cry:.我只是說坐普通巴士坐到凍的日子比例不多而已.

從來不坐吉都 :歐州的歐五新車空調已係基本裝備,連深圳新出的深展104金龍都係全空調,無冷氣的副偈都唔知幾多年前造
有人唔記得左大部份學校女學生冬季校服係裙黎架。穩定既室溫只有空調車先做到.
普通既乘客會鐘意安定舒適多過"自然(烈)風的吹拂",有人追求熱狗既行車表現多於環保立場.

深圳單層非空調巴士和冷氣巴士的偈聲有何分別 ? 真的要搵法師來打場齋,唸緊經果時才可聽得出.呢兩種車除空調外都是極相似和極現代化 :idea:,值得香港作為引入新非空調巴士的模式.現時叫大陸車廠啤D歐三歐四環保非空調巴士出來真的你要幾多部佢都啤到俾你,啤完可以再啤 (不是外國至有啤機的 8)),現今世界很多名牌貨何來不是中國幫手操刀你們先有得用 ? 再者香港和深圳的條件幾乎一樣 (包括氣候),故不能說深圳的標準要和香港不同.

雖然冬天校服要穿裙子 :wink:,但我們讀書果陣都不會夜晚著住套校服通街走,而家返工當知道果日凍就一定著褲啦.另外<烈風的吹拂>這個形容是絕對貶低了活窗車的乘車環境,查實吹來的風很多日子不是凍而是溫和,是為乘客接受和享受的 :D,點解講到好似好痛苦咁 ? 喜歡活窗的人絕不如你說這麼少 :shock:,這完全忽視了眾多喜歡自然空氣 (無循環細菌和人造空氣) 者的訴求.難度你可以話喜歡吹風的長者貪刺激,過癮和貪得意嗎 :lol: ? 而且無論從行車表現和環保來看,冷狗都係輸晒 :x

KV8663 :再以秋冬為春夏的70%,即是:春夏冷馬為$3.0,秋冬$2.1

巴士公司是不會應你所求的 :x.唯一的辦法是買新的非空調巴士 :D.否則車費永遠不會是 $2.1.市民不去爭取只會放棄應有的權利和自食苦果 :twisted:

發表人:  從來不坐吉都 [ 2008年2月16日 16:22:48 ]
文章主題 : 

深圳單層非空調巴士和冷氣巴士的偈聲有何分別 ? 真的要搵法師來打場齋,唸緊經果時才可聽得出.呢兩種車除空調外都是極相似和極現代化 :idea:,值得香港作為引入新非空調巴士的模式.現時叫大陸車廠啤D歐三歐四環保非空調巴士出來真的你要幾多部佢都啤到俾你,啤完可以再啤 (不是外國至有啤機的 8)),現今世界很多名牌貨何來不是中國幫手操刀你們先有得用 ? 再者香港和深圳的條件幾乎一樣 (包括氣候),故不能說深圳的標準要和香港不同.
就算比佢啤到,有關車輛既壽命、質量過唔過到關又係另一回事...
如果真係講到咁理想,點解英國仲會收到香港成500部新巴士既訂單?
唔係話閣下d point垃圾,但係無例子無推論叫人點信?

雖然冬天校服要穿裙子 :wink:,但我們讀書果陣都不會夜晚著住套校服通街走,而家返工當知道果日凍就一定著褲啦.另外<烈風的吹拂>這個形容是絕對貶低了活窗車的乘車環境,查實吹來的風很多日子不是凍而是溫和,是為乘客接受和享受的 :D,點解講到好似好痛苦咁 ? 喜歡活窗的人絕不如你說這麼少 :shock:,這完全忽視了眾多喜歡自然空氣 (無循環細菌和人造空氣) 者的訴求.難度你可以話喜歡吹風的長者貪刺激,過癮和貪得意嗎 :lol: ? 而且無論從行車表現和環保來看,冷狗都係輸晒 :x
又係欠缺例子,紙上談兵也。解釋行為如果好似閣下咁只由一個角度睇就
根本同無講無分別。

發表人:  藍田 GIGI [ 2008年2月29日 23:58:40 ]
文章主題 : 

從來不坐吉都 :如果真係咁理想,點解英國仲會收到香港500部新巴士既訂單?
就算比佢啤到,有關車輛既壽命、質量過唔過到關又係另一回事...

過唔到關 ? 這些車輛的邊一個部位過唔到關 ? 現今大陸車廠生產的車已經轉危為安,蓄勢延展升浪.車廠已經供應緊全國的巴士行走,維繫著全國人民大大小小高矮肥瘦男女老幼的生命 :idea:.就算最新的冷氣車都是它們經手.它們生產用作劏車的<私家車攪拌機>行刑速度快如風 :twisted:.說到尾 GIGI 舉出大陸車廠的例子已可證明外國車廠一定能生產到環保非空調巴士.

從來不坐吉都 :又係欠缺例子,紙上談兵也。

活窗車接受程度的例子,大家已經耳熟能詳 (例如 40% 人喜愛),又何必再舉例來浪費你個論壇的伺服器儲存空間 ? (我等如想幫你慳錢 :wink: ) 你問香港人於秋冬季接不接受非空調巴士的乘車環境,我相信超過 80% 會答接受 (不信你可於 BF 做一個調查問一問版友及其家人).除非你不住在香港,否則你都會看過一部普通巴士來時有些乘客都是笑住咁上 (不限年齡),而楓樹於 :arrow:<又是早死的> 的以下見解可反映一些港人心聲,值得九巴反省 :arrow:

楓樹 :講真, 我而家都幾仲意坐返di舊車
唔知點解一見到di無冷氣既車就好想坐
一陣陣涼風吹來好正:

發表人:  從來不坐吉都 [ 2008年3月3日 00:43:59 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :過唔到關 ? 這些車輛的邊一個部位過唔到關 ? 現今大陸車廠生產的車已經轉危為安,蓄勢延展升浪.車廠已經供應緊全國的巴士行走,維繫著全國人民大大小小高矮肥瘦男女老幼的生命 :idea:.就算最新的冷氣車都是它們經手.它們生產用作劏車的<私家車攪拌機>行刑速度快如風 :twisted:.說到尾 GIGI 舉出大陸車廠的例子已可證明外國車廠一定能生產到環保非空調巴士.[/size]

http://news.sina.com/oth/chinanews/301- ... 65691.html
起香港,有邊單巴士反車意外會好似佢咁傷?就算係雞車咁多單都無架好似佢咁喎,
係咪反映中國內地巴士製造平均水平連雞車都比唔上?要買大陸車唔係問題架,
但係你比到信心人地坐先有用,如果唔係同d錢扔落咸水海有乜分別? 8)
*得罪講句,以中國國情睇,有錢都落自己袋啦,買架Citaro番黎益市民咩?

活窗車接受程度的例子,大家已經耳熟能詳 (例如 40% 人喜愛),又何必再舉例來浪費你個論壇的伺服器儲存空間 ? (我等如想幫你慳錢 :wink: ) 你問香港人於秋冬季接不接受非空調巴士的乘車環境,我相信超過 80% 會答接受 (不信你可於 BF 做一個調查問一問版友及其家人).除非你不住在香港,否則你都會看過一部普通巴士來時有些乘客都是笑住咁上 (不限年齡),而楓樹於 :arrow:<又是早死的> 的以下見解可反映一些港人心聲,值得九巴反省 :arrow:

BF做調查都好難有一個持平既結果,最好就由板友set問題,將問題印做一份問卷,
親自走去巴士站比人填,自己做歸納,有番d公平有力既數據先服到人地把口,
最弊係有人連assumption-->prediction呢部份都做唔足,再奉上"我...我..."、
"我認為...."、"我相信...."呢d無根據既個人第一身觀點推斷...

楓樹 :講真, 我而家都幾仲意坐返di舊車
唔知點解一見到di無冷氣既車就好想坐
一陣陣涼風吹來好正:

唔知呢位人兄早於10年前會唔會咁講呢? :lol: 大家個objective唔同...

發表人:  2110 [ 2008年3月3日 00:59:25 ]
文章主題 : 

忍 !

我覺得巴士公司唔會買熱狗

主要原因有五

1. 用冷車收冷車價 , 幫助提高人圴消費

2. 用冷車提高服務水平 , 無容置疑
就算係 15C , 下層一樣要轉埋空調

3. 提供一個較好既工作環境予車長們
熱車+ 3x 度工作 , 重要有一 set 制服
似乎真係差左 D wor

4. 與其他公交競爭
小巴有空調 , 巴士如果冇既話 , 競爭力會下降
價廉物美一詞如果行得通既話 , 中巴時代 10 號 同 城巴 5/5A/5B 號之戰 應該唔會輸
事實係有大部分市民見冷車先上 , 的的確確係事實

5. 製造一個較好的形象
於亞熱帶地區 , 夏天氣溫高 , 如果市區線放熱車
市民只係諗到點解要搭佢?
某些公司以往就係咁樣 , 就算保養幾好都好
形象差就係差 , 空調只係一個因素 , 而非全部

仲有其他其他的 , 不述 ,

發表人:  藍田 GIGI [ 2008年3月16日 23:59:00 ]
文章主題 : 

天空之神 :1. 用冷車收冷車價 , 幫助提高人圴消費
2. 用冷車提高服務水平 , 15C 下層一樣要轉埋空調
4. 與其他公交競爭 有大部分市民見冷車先上
5. 製造一個較好的形象 市區線放熱車, 市民:點解要搭佢?

已過身的前九巴 EA4329 於陰間有以下說話同大家講 :arrow:

我可以在此同大家說話真是很感動呀 :cry:.現在我於下面每天都只有一碟梅菜扣肉飯,重要同我當年一齊行刑的 DZ483 一起分食 :? .餐餐佢都事先扣起D廋肉,留番D肥豬肉俾我.佢D肉就廋到暈,我D肉就肥騰騰 :evil:.真是極不平均 :x

天空之神以上的論點,如果窮人或中人的支出已飽和,全冷是不大會提高人均消費卻加劇貧富懸殊 :x.另港鐵及冷狗 (服務水平) 於冬天的焗促空氣不會勝於普通巴士.全冷的服務是劣過非全冷 :idea:,因大部份車已是空調,故這已是<一種服務>和<兩種服務>的分別.如空調是好,為何冷狗車長很多時開工會自動長期開窗 :twisted: ? (非空調車長有勁涼的車頭隙窗和風扇).和乘客一樣,我們不值得為每年的 12% 熱日天時間而完全放棄活窗服務 :roll:.否則重衰過你企的位置有些草阻住你影巴士,你即刻拿把較剪出來剪草.

大部分市民見冷車先上亦說不通,起碼今天下午 (25'C) 全部人上 GIGI 姐姐坐的非空調巴士 :D (不是大部分市民見冷車先上).故起碼超過一半時間這論點是完全不對的.

和天空的論點相反,九巴於一些線出空調車競爭力會下降 :roll:.如 73, 73A 由大埔往粉嶺大窩西的鄉村如坑頭,普通 / 空調為 $3.9 / $5.1,小巴收 $4.20.另外 14B 普通 / 空調為 $3.0 / $4.3,小巴收 $3.80 :).另 38 號普通 / 空調為 $5.3 / $7.5,港鐵收 $8.00,乘客 (特別於一半時間的冬天和貪快下) 會選什麼 :?: 於一些大線會否因間中一部普通巴士而令人改坐其他交通工具 ? 相反,如無那班普通巴士人們棄巴取鐵的可能性更大 :!: 當人們的環保 / 扶貧 / 追求清風的意識提升成一個大氣候時,九記現會否因擁有非空調車而損害形象 ? 九巴不買新的非空調巴士是否倒自己米 ?

我 EA4329 講了咁多我都無氣啦 :P,而且我老友 DZ483 叫緊我返落去吃佢D<扣肉>啦,有機會再見啦 :wink:

發表人:  HZ6921_KV7059 [ 2008年3月17日 00:04:24 ]
文章主題 : 

藍田 GIGI :
天空之神 :1. 用冷車收冷車價 , 幫助提高人圴消費
2. 用冷車提高服務水平 , 15C 下層一樣要轉埋空調
4. 與其他公交競爭 有大部分市民見冷車先上
5. 製造一個較好的形象 市區線放熱車, 市民:點解要搭佢?

已過身的前九巴 EA4329 於陰間有以下說話同大家講 :arrow:

我可以在此同大家說話真是很感動呀 :cry:.現在我於下面每天都只有一碟梅菜扣肉飯吃,重要同我當年一齊行刑的 DZ483 一起分享 :? .餐餐佢都事先扣起D廋肉,留番D肥豬肉俾我.佢D肉就廋到暈,我D肉就肥淋淋 :evil:.真是極不平均 :x

天空之神以上的論點,如果窮人或中人的支出已飽和,對於提高人均消費是沒有幫助.另港鐵及冷狗 (服務水平) 於冬天的焗促空氣不會勝於普通巴士.全冷的服務是劣過非全冷,因大部份車已是空調,故這已是<一種服務>和<兩種服務>的分別.冷狗車長很多時開工時開窗 (還可增加安全性).和乘客一樣,不能為每年的 12% 熱日天時間而完全放棄活窗車.

大部分市民見冷車先上亦說不通,起碼今天 (25'C) 全部人上我坐的非空調巴士 (不是大部分市民見冷車先上).故起碼超過一半時間這論點是不對的.

但熱狗仍可生存在世...
係因為九巴有部分冷氣路線係抽水抽得好多...
部分線轉全冷而減價.....收入減少
先可以比熱狗仍可生存在世...

發表人:  從來不坐吉都 [ 2008年3月18日 13:16:12 ]
文章主題 : 

先離題一下,EA4329好似仲未湯,定係凹頭果部係另有其車?

發表人:  VA11‧6588 [ 2008年3月26日 11:26:28 ]
文章主題 : 

出部歐四NON-AIR咪最環保? :lol: 但歐四的車價仍是一個問題,而且在歐四車好似唔單只要入柴油,好似仲要入一D化學物料,成本都幾大下

發表人:  從來不坐吉都 [ 2008年3月27日 07:01:04 ]
文章主題 : 

VA11 :出部歐四NON-AIR咪最環保? :lol: 但歐四的車價仍是一個問題,而且在歐四車好似唔單只要入柴油,好似仲要入一D化學物料,成本都幾大下

不...最環保係出架單車,巴士都唔需要出現。
咁以前亞比安係棍波,而家d巴士用緊自動波,個波箱結構複雜左,成本都一樣大左喎
而家入多左ADBlue,同以上例子可以話同出一徹...
更何況入AdBlue既方法有其可持續性,此技術足以應付未來歐五既標準,
可謂與時並進,大勢所趨。目前應用起巴士改善廢排既技術,AdBlue係有效過EGR

發表人:  巴士狂徒 [ 2008年3月28日 15:02:43 ]
文章主題 :  Re:

從來不坐吉都 :
VA11 :出部歐四NON-AIR咪最環保? :lol: 但歐四的車價仍是一個問題,而且在歐四車好似唔單只要入柴油,好似仲要入一D化學物料,成本都幾大下

不...最環保係出架單車,巴士都唔需要出現。
咁以前亞比安係棍波,而家d巴士用緊自動波,個波箱結構複雜左,成本都一樣大左喎
而家入多左ADBlue,同以上例子可以話同出一徹...
更何況入AdBlue既方法有其可持續性,此技術足以應付未來歐五既標準,
可謂與時並進,大勢所趨。目前應用起巴士改善廢排既技術,AdBlue係有效過EGR

行路唔係仲好咩 :lol:
連錢都慳埋 :lol:

發表人:  L. C. [ 2008年3月28日 16:47:30 ]

Night~Kids.EH4145 :
Chung Ka Lok :如果可以出一部又開得窗又開得冷氣(例如AL1),而又係歐四,夏天收冷馬價,冬天收熱狗價,咪仲好XDD :!: :lol:
其實假如有咁的情況,
可能學番以前咁...
分"一等價"同"二等價"會仲適合~ :wink:

咁收錢未好煩囉...

發表人:  藍田 GIGI [ 2008年4月10日 08:27:55 ]
文章主題 :  Re: [來自:巴士閒談][討論]香港巴士公司會買熱狗嗎?

從來不坐吉都 :先離題一下,EA4329好似仲未湯,定係凹頭果部係另有其車?

如 EA4329 依然在,我謹向 EA4329 及其車主致歉.如有冒犯,小妹願接受一巴掌.

HZ6921_KV7059 :但熱狗仍可生存在世...
係因為九巴有部分冷氣路線係抽水抽得好多...部分線轉全冷而減價.....收入減少

九巴要保留非空調巴士還有很多商業原因 :D,它要同小巴和港鐵哥哥於價錢上競爭 (有些路線的空調巴貴過但慢過小巴 / 港鐵,但普通價較平,這些線的平車有一定支持者 :wink:,但冷狗卻欠競爭力,特別於漫長的冬天和夜晚 :idea:.無了 93A 的 $3 車你會坐 93A 還是小巴 / 港鐵 ? ).普通巴士除可減輕蝕媽線的成本 (蝕媽線內有很多是假冷線及九巴不能不為它們燒冷氣 / 燒銀紙 banghead ),還可吸納到大班原本原區消費的基層<電車客>坐巴士,造就新的需求.

另我上面講過於超過一半時間,冷狗的焗促空氣及質素是劣於普通巴士.有女仔於小巴上熄冷氣口及開窗 8),追求活窗服務很多時是為了更高的服務質素.巴士公司基於商業上是一定要買新的非空調巴士.

發表人:  從來不坐吉都 [ 2008年4月10日 17:29:21 ]
文章主題 :  Re: [來自:巴士閒談][討論]香港巴士公司會買熱狗嗎?

藍田 GIGI :天空之神以上的論點,如果窮人或中人的支出已飽和,全冷是不大會提高人均消費卻加劇貧富懸殊 :x.另港鐵及冷狗 (服務水平) 於冬天的焗促空氣不會勝於普通巴士.全冷的服務是劣過非全冷 :idea:,因大部份車已是空調,故這已是<一種服務>和<兩種服務>的分別.如空調是好,為何冷狗車長很多時開工會自動長期開窗 :twisted: ? (非空調車長有勁涼的車頭隙窗和風扇).和乘客一樣,我們不值得為每年的 12% 熱日天時間而完全放棄活窗服務 :roll:.否則重衰過你企的位置有些草阻住你影巴士,你即刻拿把較剪出來剪草.

大部分市民見冷車先上亦說不通,起碼今天下午 (25'C) 全部人上 GIGI 姐姐坐的非空調巴士 :D (不是大部分市民見冷車先上).故起碼超過一半時間這論點是完全不對的.

和天空的論點相反,九巴於一些線出空調車競爭力會下降 :roll:.如 73, 73A 由大埔往粉嶺大窩西的鄉村如坑頭,普通 / 空調為 $3.9 / $5.1,小巴收 $4.20.另外 14B 普通 / 空調為 $3.0 / $4.3,小巴收 $3.80 :).另 38 號普通 / 空調為 $5.3 / $7.5,港鐵收 $8.00,乘客 (特別於一半時間的冬天和貪快下) 會選什麼 :?: 於一些大線會否因間中一部普通巴士而令人改坐其他交通工具 ? 相反,如無那班普通巴士人們棄巴取鐵的可能性更大 :!: 當人們的環保 / 扶貧 / 追求清風的意識提升成一個大氣候時,九記現會否因擁有非空調車而損害形象 ? 九巴不買新的非空調巴士是否倒自己米 ?

我 EA4329 講了咁多我都無氣啦 :P,而且我老友 DZ483 追緊我返落去吃佢D<扣肉>啦,有機會再見啦 :wink:

首先我要問:
對低收入人士的自發性支出有何客觀的量度標準?
如不能提出的話,與廢話無異。

就冷氣巴士車廂空氣唔流通問題...我既回應係:
你未坐過冷馬我唔怪你,不過有D野係夏蟲不可語冰...有機會去比$4.2坐下冷馬吧----
仲要坐埋樓上車尾,之後拎一張紙巾,拎住放起坐椅下面既網前面,
如果張紙巾無吸付上去層網上面,即係空氣無流動性,咁先會做成焗促既環境。

車長長期開大個窗,的確我都成日見,不如我地調轉咁諗---
點解冷氣巴個司機位要整個活窗,唔好似其他窗一塊過封實? :lol:

冷氣巴的需求唔剩係對應炎熱天氣,冷氣巴的存在係生活質素上昇的例子,
落雨、潮濕、颱風、寒流、甚至頂閘,冷氣巴都可以有效穩定車廂的微氣候,
令到車廂的溫度、濕度調節得宜、令乘客倍感舒適。呢幾點係熱狗永遠做唔到。

冷馬熱狗邊個先上呢個問題,根本無從解釋市民對以上兩種車既接受程度,
首先,兩架車既到達時間好難一樣,而且,埋站先後次序已經左右乘客傾向上邊一部。
再者,兩種車既收費不同,但係我可以話呢個原因先唔係最重要果個,
睇邊架車較多空位呢個原因已經比上面果個重要,如果是但一架車無位,
已經唔駛考慮價錢個point,再者,如果熱狗坐滿,冷馬有空位剩,冷馬多付的
車資可以係"換取坐位的差額",種種原因已經證明熱狗冷馬受歡迎程度起巴士站
乘客傾向上係不能觀察...

有關出空調巴會削弱競爭力一部份,更加係無稽之談!
首先,例子已經用錯左,竟然以疏到無朋友既路線同一條小巴線相比?
唔怪得要Cut 70,原來係因為火車又密又快得滯!
聰明既板友都明白當中有甚麼吊詭之處,似是而非的在混淆視聽。
相反,我就認為14B有冷馬會加強競爭力,
全線熱狗先係令14B乘客比小巴服務吸引的元凶。
試諗下,小巴同14B服務上有乜分別?就係車程時間同上落方法既分別。
相信各位板友坐得小巴,如果唔係當地無巴士線途徑,就係行車時間吸引了。
巴士好難起呢D範疇取得優勢,結果就係更多乘客被小巴服務吸納。
所以,巴士公司就要起服務上進步,加派空調巴士提升服務,
打造一個更舒適的乘車環境,小巴都要上兩級,14B ATS剩係上一級就得,
呢d唔係優勢係乜?以前就係熱狗的服務質素未達標,先令小巴有利可圖!
以前$3平係平,但係只係買個坐位,又站站停,$3.8有冷氣嘆又快,
$4.3有冷氣又方便上落,其實係一路進步緊。

發表人:  loklok [ 2008年4月12日 12:41:01 ]

藍田 GIGI :和天空的論點相反,九巴於一些線出空調車競爭力會下降 :roll:.如 73, 73A 由大埔往粉嶺大窩西的鄉村如坑頭,普通 / 空調為 $3.9 / $5.1,小巴收 $4.20

以平日所見,該段路程不見得有冷氣巴士的時候乘客會等下一班車。

無論冬天夏天,天晴下雨打風都一樣。

反而在夏天,會有人等冷氣巴士。

發表人:  藍田 GIGI [ 2008年4月25日 23:59:21 ]

從來不坐吉都 :空調巴削弱競爭力,更加係無稽之談!竟然以疏到無朋友線同一條小巴線相比?
我就認為14B有冷馬會加強競爭力,提升服務.

壇主以上呢番話令到我對住部電腦流眼淚 sosad.你為何話我混淆視聽 ? GIGI 都無心咁做 :cry: :cry:.那邊的綠小的確幾疏,而 70,73,73A 的聯合班次於 GIGI 的心目中是不錯 (很少冷狗).至於 14B 空調車對比綠小的問題,其實每一種服務應該要有佢一個獨有吸引人的賣點及定位 :arrow: 藍田綠小以快取勝.但 14B 的定位應該以價錢取勝 (它無可能快過綠小).港人乘車最重要的是看時間及班次,其次是價錢,跟住才是服務 (計及季節性的因素,否則落馬洲D人怎會排餐死搭綠小也不乘貴些的 B1 :?: ).但 14B 的冷狗 (即使降至 $4.00) 這麼慢誰會坐 (特別於冬天) ? 小巴又快又和空調巴一樣舒服 8) (14B 於最重要的價錢和速度都輸咗 :cry:,服務打平),即 14B <價錢>的強項已經被奄沒了兼失去班平價客,即市場政策失敗.如果它保留部份非空調巴士班次,它才能留住佢撈世界的本錢,否則它會變成另一條 28A.查實很多路線絕不宜全冷 :!:

從來不坐吉都 :於冷馬內拎一張紙巾放起坐椅下既網前,它會吸付上去層網上面,即空氣有流動性.
車長長期開大個窗,的確我都成日見, 點解冷氣巴個司機位要整個活窗 ?
落雨、潮濕、颱風、寒流、甚至頂閘,冷氣巴都可以有效穩定車廂的微氣候
冷馬熱狗邊個先上,根本無從解釋兩種車既接受程度. 取決於先後次序及坐位.

如果單憑一張紙巾吹到郁郁吓便代表空氣質素好,吉都兄對空氣的要求實在太低.假氣又怎比得上帝之風 ? 患病者的身體對空調車的負面反應最能公平反映 :P .點解冬天坐非空調巴士會舒服過坐港鐵 ? (假設兩者都有位坐),點解冬天小巴已變了活窗車 ?  :arrow: 因為冬天活窗 (較密窗) 已是高了一個層次的服務 :D,事實有很多人追求較密窗公交優勝的乘車環境,而這個<一半>的時間是不短 (另一半包括 12% 熱日天+潮濕+打風+寒等).再加上成本和服務對象 variety 的車費負擔能力等因素,九巴商業上必須購買及保留起碼 10% 非空調車選擇以迎合基層電車客和另一些冬季貪求活窗服務的需求 :!: 

車長開窗主要原因要和生風做朋友 :D (因揸車不必開窗,私家車司機多不開 8) ) 另外,既然乘客上普通 / 空調巴士多數取決於巴士到站的先後和空位,這已證明<空調 / 普通>對乘客上車已變成次要的因素 :idea:,故保留少部份普通巴士會影響巴士公司的收入這說法仲令人反感過你將G樂冰倒落人地條頸度 :shock: 但又話無倒到.

於饑饉三十演出時遇上消暑G樂冰的奧運女歌手藍田 GIGI :wink:

發表人:  如要按鐘請落車一次 [ 2008年4月28日 17:02:51 ]

藍田 GIGI :
從來不坐吉都 :空調巴削弱競爭力,更加係無稽之談!竟然以疏到無朋友線同一條小巴線相比?
我就認為14B有冷馬會加強競爭力,提升服務.

壇主以上呢番話令我忍不住於電腦面前流眼淚 sosad.你為何話我混淆視聽 ? GIGI 都無心咁做 :cry: :cry:.那邊的綠小的確幾疏,而 70,73,73A 的聯合班次於 GIGI 的心目中是不錯 (很少冷狗).至於 14B 空調車對比綠小的問題,其實每一種服務應該要有佢一個獨有吸引人的賣點及定位 :arrow: 藍田綠小以快取勝.但 14B 的定位應該以價錢取勝 (它無可能快過綠小).港人乘車最重要的是看時間及班次,其次是價錢,跟住才是服務 (計及季節性的因素,否則落馬洲D人怎會排餐死搭綠小也不乘貴些的 B1 :?: ).但 14B 的冷狗 (即使降至 $4.00) 這麼慢誰會坐 (特別於冬天) ? 小巴又快又和空調巴一樣舒服 8) (14B 於最重要的價錢和速度都輸咗 :cry:,服務打平),即 14B <價錢>的強項已經被奄沒了兼失去班平價客,即市場政策失敗.如果它保留部份非空調巴士班次,它才能留住佢撈世界的本錢,否則它會變成另一條 28A.查實很多路線絕不宜全冷 :!:
你呢個例呢,將兩樣野倒轉左
搭小巴原因的確係為錢,
至於佢班次... banghead
如果係好既唔駛咁多人排隊 sosad

發表人:  HU7527 [ 2008年5月1日 19:42:43 ]

藍田 GIGI :壇主以上呢番話令我忍不住於電腦面前流眼淚 sosad.你為何話我混淆視聽 ? GIGI 都無心咁做 :cry: :cry:.那邊的綠小的確幾疏,而 70,73,73A 的聯合班次於 GIGI 的心目中是不錯 (很少冷狗).至於 14B 空調車對比綠小的問題,其實每一種服務應該要有佢一個獨有吸引人的賣點及定位 :arrow: 藍田綠小以快取勝.但 14B 的定位應該以價錢取勝 (它無可能快過綠小).港人乘車最重要的是看時間及班次,其次是價錢,跟住才是服務 (計及季節性的因素,否則落馬洲D人怎會排餐死搭綠小也不乘貴些的 B1 :?: ).但 14B 的冷狗 (即使降至 $4.00) 這麼慢誰會坐 (特別於冬天) ? 小巴又快又和空調巴一樣舒服 8) (14B 於最重要的價錢和速度都輸咗 :cry:,服務打平),即 14B <價錢>的強項已經被奄沒了兼失去班平價客,即市場政策失敗.如果它保留部份非空調巴士班次,它才能留住佢撈世界的本錢,否則它會變成另一條 28A.查實很多路線絕不宜全冷 :!:

Um...搭唔搭B1同季節無關,你在75總站排隊尾同搭B1其實時間一樣

如果你話價錢排頭,點解象山既32B咁少客,但係紅小就好多客?

發表人:  從來不坐吉都 [ 2008年5月4日 01:18:32 ]

壇主以上呢番話令我忍不住於電腦面前流眼淚 sosad.你為何話我混淆視聽 ? GIGI 都無心咁做 :cry: :cry:.那邊的綠小的確幾疏,而 70,73,73A 的聯合班次於 GIGI 的心目中是不錯 (很少冷狗).至於 14B 空調車對比綠小的問題,其實每一種服務應該要有佢一個獨有吸引人的賣點及定位 :arrow: 藍田綠小以快取勝.但 14B 的定位應該以價錢取勝 (它無可能快過綠小).港人乘車最重要的是看時間及班次,其次是價錢,跟住才是服務 (計及季節性的因素,否則落馬洲D人怎會排餐死搭綠小也不乘貴些的 B1 :?: ).但 14B 的冷狗 (即使降至 $4.00) 這麼慢誰會坐 (特別於冬天) ? 小巴又快又和空調巴一樣舒服 8) (14B 於最重要的價錢和速度都輸咗 :cry:,服務打平),即 14B <價錢>的強項已經被奄沒了兼失去班平價客,即市場政策失敗.如果它保留部份非空調巴士班次,它才能留住佢撈世界的本錢,否則它會變成另一條 28A.查實很多路線絕不宜全冷 :!:

用錯例子,B1同75小巴走線唔同,前者偏兜。
用番粗字的假設,14B應該唔會蝕過小巴,至少14B的班次相對地穩定,價錢並非<強項>也,
即使計上價錢,因班次穩定的利好因素,訂價稍高於小巴亦不至流失捧場客,市場政策仍然有效。
最簡單的證明,不妨睇睇繁時的14B之客量。

如果單憑一張紙巾吹到郁郁吓便代表空氣質素好,吉都兄對空氣的要求實在太低.假氣又怎比得上帝之風 ? 患病者的身體對空調車的負面反應最能公平反映 :P .點解冬天坐非空調巴士會舒服過坐港鐵 ? (假設兩者都有位坐),點解冬天小巴已變了活窗車 ?  :arrow: 因為冬天活窗 (較密窗) 已是高了一個層次的服務 :D,事實有很多人追求較密窗公交優勝的乘車環境,而這個<一半>的時間是不短 (另一半包括 12% 熱日天+潮濕+打風+寒等).再加上成本和服務對象 variety 的車費負擔能力等因素,九巴商業上必須購買及保留起碼 10% 非空調車選擇以迎合基層電車客和另一些冬季貪求活窗服務的需求 :!: 

在下從來無講過空氣質素好壞同空氣流動有關係,請勿再混淆視聽。
請問閣下有無基礎汽車常識?使用冷氣系統會令燃油使用量增加,
冬天唔開冷氣既原因以慳油為目的,並非閣下所謂提升服務,否則,何不索性取消整個冷氣系統?
另外,與其要等待所謂既<一半>合適的天氣,何不儘早對應一個穩定車箱微氣候既方案?
需知weather forecast呢樣野唔係100%準確,但至少一個空氣調節系統運作既穩定性接近100%。
最佳例子係輕鐵,輕鐵的行車速度同巴士好接近,點解都要全冷?請解釋。

車長開窗主要原因要和生風做朋友 :D (因揸車不必開窗,私家車司機多不開 8) ) 另外,既然乘客上普通 / 空調巴士多數取決於巴士到站的先後和空位,這已證明<空調 / 普通>對乘客上車已變成次要的因素 :idea:,故保留少部份普通巴士會影響巴士公司的收入這說法仲令人反感過你將G樂冰倒落人地條頸度 :shock: 但又話無倒到.

又一自暴其短的說法,開窗既作用係作出一個清晰既手號,增加其他路面車輛的警覺性,
在下楂車都會開少少窗,必要時伸手作手號切線。
另外,雖然乘客係唔會就車型而對乘車意欲明顯改變,
但係就咁推出對公司收入無影響的結論真係貽笑大方,顯然無視規模經濟呢樣野。

朋友,請不要再自暴其短吧。

發表人:  Snoopy@J&H [ 2008年5月4日 09:37:05 ]

藍田 GIGI :九巴要保留非空調巴士還有很多商業原因 :D,它要同小巴和港鐵哥哥於價錢上競爭 (有些路線的空調巴貴過但慢過小巴 / 港鐵,但普通價較平,這些線的平車有一定支持者 :wink:,但冷狗卻欠競爭力,特別於漫長的冬天和夜晚 :idea:.無了 93A 的 $3 車你會坐 93A 還是小巴 / 港鐵 ? ).普通巴士除可減輕蝕媽線的成本 (蝕媽線內有很多是假冷線及九巴不能不為它們燒冷氣 / 燒銀紙 banghead ),還可吸納到大班原本原區消費的基層<電車客>坐巴士,造就新的需求.

另我上面講過於超過一半時間,冷狗的焗促空氣及質素是劣於普通巴士.有女仔於小巴上熄冷氣口及開窗 8),追求活窗服務很多時是為了更高的服務質素.巴士公司基於商業上是一定要買新的非空調巴士.

價錢雖便宜,又如何?
全球既溫度愈來愈高
如果用非空調巴士於香港行走
反而會令到車入面更熱
夏天出面吹來既全部都係熱風
心想你唔會好鐘意熱風吹來既感覺
冬天就吹涷風
大多數人都會關窗
但係個個關窗既,空氣唔見得好
空調雖然一開既時候好熱
但係過左一陣就會舒服
不論冬天定夏天都一樣咁舒服
還有冬天既時候有暖氣
此外,當下雨既時候
搭熱狗有D窗冇close
D雨飛晒係個座位到
冇人會坐上果D座位,令到座位數減少
活窗方面
空調既流失係一個大問題
活窗唔一定提升服務質素
小巴唔同,小巴佢細,開窗之後空氣好快就可以充滿,其他人都可以感受出面既風
但係巴士大,開一兩隻窗都之係果一兩個人感受到,返而會抽走冷氣,對其他乘客不公
除非你果果都開窗,咁就無話可說
非空調可以提升競爭力?
正反相方都有point
正方面,便宜已經殺死你
就好似72A,大圍<>樟樹灘
非空調$3.5,對於繁時係源禾路等唔到80K或者88K係一大好處
有D人唔理你熱狗定冷車
仲之車到我返屋企既心態
當然便宜都係一個重要因素
空調要$4.7,寧願等80K,88K
反方面,舒適度差,還有香港人的心態
香港人已經習慣左空調既生活
忽然之間多左非空調既巴士
之終會唔習慣
經常搭熱狗既時候都會聽到有人講以下說話:
熱死人咩!又熱狗?頂XXX
或者有D人唔出聲,忍一陣快快手手落車
除左一D低下階層想搭非空調既巴士safe錢
很多香港人現在都到熱狗唔算好鐘意
唔係果果香港人都係巴迷,就算係有巴迷都會唔鐘意熱狗
我地唔應該以巴迷既觀點去睇市民既想法甚至是利益
你可以話當熱狗退晒既時候咁低下階層咁點
我只可以講九巴唔係政府
貧窮問題係又政府去解決,唔應該用九巴以非空調巴士解決問題
多言了

發表人:  HZ6921_KV7059 [ 2008年5月4日 23:10:33 ]

非空調巴士是公益福利的一種....
而且好多非空調巴士所收的價錢是十分低的....
同樣...空調巴士的冷氣排放的熱空氣又是很多~~

發表人:  Snoopy@J&H [ 2008年5月4日 23:33:21 ]

HZ6921_KV7059 :非空調巴士是公益福利的一種....
而且好多非空調巴士所收的價錢是十分低的....
同樣...空調巴士的冷氣排放的熱空氣又是很多~~

九巴並唔係社署
冇須一定要提供公益福利
空調巴士亦都可以係一種公益福利
雖然空調巴士會排放熱氣
但係作為一架巴士,排熱氣係一定
只係空調會多少少

發表人:  從來不坐吉都 [ 2008年5月6日 21:27:04 ]

我想問"公益褔利"既定義係乜?抑或係想講"公益"、"福利"?

發表人:  藍田 GIGI [ 2008年5月19日 23:58:11 ]

從來不坐吉都 :14B應該唔會蝕過小巴,至少14B的班次相對地穩定,價錢並非<強項>也,
因班次穩定的利好因素,訂價稍高於小巴亦不失捧場客,市場政策仍然有效。不妨睇睇繁時14B客量.
小巴冬天唔開冷氣既原因以慳油為目的,並非閣下所謂提升服務
與其要等待<一半>合適的天氣,何不儘早對應一個穩定氣候. 輕鐵點解都要全冷?

該條 2 分鐘一班的小巴線就像一股極具破壞力的龍捲風 :twisted:,足以打死方圓 2 公里內的所有同價空調競爭者,把處於風眼內的巴士乘客通通捲走 :!:.巴士無了平價後,為何要捨棄 2 分鐘一班的<龍捲風>而貪 14B <穩定>的 12 分鐘一班 ? (況且該線繁時班次都脫得好壯觀,非繁更加一時 12 分鐘一班,一時 15 分鐘一班,夠晒穩定 :mrgreen:) 壇主說的巴士繁時客量其實來自<贊唔落 :? >架小巴度的人士,因為乘客一多,龍捲風都無辦法吹起佢地 :!: 故巴士你想留住乘客還是做番本份吧.

慳油的解釋不能蓋過<冬天活窗好過冷氣>的事實,否則易變誤導 :idea:.小巴有冷氣因市場定位不同.而輕鐵是當年夾硬谷出來的孩子 :P.當時很多丹拿型舊九巴因此而執行了< :shock: 死刑 :shock: >,其政府背景和壟斷的環境造就它可收低價,但巴士卻做不到這個價 (苦眾成為其全冷多一重阻力).其次輕鐵和巴士的全冷都不能解決能源浪費和環保的問題.你要 100% 開空調用晒D油便一定會有浪費 :x (不必開的時間越長,浪費越多).企業 (巴公) 造出來的收入 (註:根本收入可能下降 :!: ) 是絕對抵消不到社會成本.(除環境破壞外,還包括乘客選擇,苦人出唔到街等 …)

發表人:  2110 [ 2008年5月20日 00:09:50 ]

某 D 人只識講"冷氣"
但係佢地唔明白咩叫"空氣調節"

控制車內濕度 , 溫度以達至較舒適的乘車環境
(唔知某人知唔知有d 車有暖氣既呢? ,
而下雨果陣 , 點解架車行完高速公路之後好似冇咁濕呢?)

冷氣 , 只係空氣調節其中一個部分
當中的意思又係需要深究

發表人:  白露時雨村雨夕立春雨 [ 2008年5月20日 08:59:50 ]

年幾前英國巴士都熱死過人。
近年英國好多新車都有小型的空調組件,對付熱浪

實際上好明顯有人唔明咩係咩叫"空氣調節",
就算係凍如北海道好多新巴士都係有空調。
而東京都營巴士的新款的巴士亦沒有活窗的設計。
你見人地D巴士無空調係因為比較舊款。

新的空調巴士係冬天係會關冷凍組件抽車外的生風再利用引擎的餘熱加熱
而且密封的車廂唔會有公路上寒風撲面,塞車食塵,同入隧道的問題,
同所以對車內恆溫係比熱車好。

某版友一直在自說自話造成局部性失明,一路以外國例子來自曝其短。

如版友一廂情願的認為 空氣調節 必定等同 冷氣 的話,繼續討論已無意義

發表人:  Snoopy@J&H [ 2008年5月22日 21:16:53 ]

藍田 GIGI :慳油的解釋不能蓋過<冬天活窗好過冷氣>的事實,否則易變誤導 :idea:.小巴有冷氣因市場定位不同.而輕鐵是當年夾硬谷出來的孩子 :P.當時很多丹拿型舊九巴因此而執行了< :shock: 死刑 :shock: >,其政府背景和壟斷的環境造就它可收低價,但巴士卻做不到這個價 (苦眾成為其全冷多一重阻力).其次輕鐵和巴士的全冷都不能解決能源浪費和環保的問題.你要 100% 開空調用晒D油便一定會有浪費 :x (不必開的時間越長,浪費越多).企業 (巴公) 造出來的收入 (註:根本收入可能下降 :!: ) 是絕對抵消不到社會成本.(除環境破壞外,還包括乘客選擇,苦人出唔到街等 …) [/size]

冬天活窗真係好過冷氣?
個個都唔會想食涷風
齊齊close窗
同冷氣有冇唔同?
空調仲可以暖車

除非現在所有既公司,企業冬天都唔開冷氣
咁就冇野講,九巴實俾環保團體插死
但係開空調已經係一個習慣
不是話改就改
市民經常抱怨點解仲有非空調巴士
非空調D巴士質素差D,當然係一個心理問題
有一種非空調巴士就係舊
如果你出街同人講有一架歐四2+2既非空調巴士出街
D人都係覺得佢舊

環保都要環得合理
如果真係要環保既唔該請研發新科技去環保,例如太陽能巴士等等
並唔係用非空調巴士解決
如果可以的話
咁注重環保既政府應該係會規定巴士公司必需引入歐四非空調巴士

用空調巴士收入下降?
作為精打細算既九巴仲唔向政府談判?
成條彌敦道都係非空調巴士
如果真係減少收入既話,甚至連空調巴士都會大幅減少

發表人:  GZG50 [ 2008年6月1日 22:25:38 ]

某女仕好似講到有o左冷馬之後先令苦人出唔到街,
回顧歷史,
地鐵初開個時都有空調,
但一樣一開就好好客,
唔通70年代就冇苦人,
係有了冷馬先有苦人出唔到街?

放且個d苦人,
係咪應該盡自己力令自己可以走出困境呢?
或者咁講,
去d好階級分明的地方工作,
例如酒店,
西裝員工日日都可以享受酒店式服務,
而普通制服員工就永遠都係工廠式的待遇,
點解?
就係因為冇理由叫學歷高的西裝員工去遷就普通制服員工囉

呢個社會就係咁,
如果永遠要一班可以負擔得起的人去遷就一班負擔唔起的人,
例如因為一班負擔唔起的人重新引入熱狗,
呢個唔會係脫貧的方法,
而整個社會亦冇辦法進步

發表人:  白露時雨村雨夕立春雨 [ 2008年6月3日 15:04:52 ]

.....
而家社會窮人不知幾惡
就係要你有錢人就佢

發表人:  藍田 GIGI [ 2008年6月16日 23:58:57 ]

天空之神 :但係佢地唔明白咩叫"空氣調節"

炎髮灼眼的夏娜 :凍如北海道好多新巴士都係有空調
密封的車廂唔會有公路上寒風撲面,塞車食塵,同入隧道的問題
某版友一直在自說自話造成局部性失明,一路以外國例子來自曝其短。
而家社會窮人不知幾惡, 就係要你有錢人就佢.

NeoMan-Centro-APM1 :地鐵初開就好好客, 唔通70年代就冇苦人
苦人係咪應該盡自己力走出困境呢?
酒店內階級分明, 冇理由叫學歷高的西裝員工去遷就普通制服員工囉.
要一班可以負擔得起的人去遷就一班負擔唔起的人,重新引入熱狗,
呢個唔會係脫貧的方法,而整個社會亦冇辦法進步

有早知,又怎會有人要做乞兒 :cry: ? 如果人人都去走出困境 8),快餐店的檯上又豈不是滿佈污穢殘渣 :? ? 始終有一些基層或厭惡性的工作要交由一些苦人去執行.故抱有<你為何要繼續做這些工>的思想是忽視了<基層>一定會存在的事實 :idea:

70年代的確很多苦人,如有需要我可以上佢哋身出來同大家講野 :o,不個而家費時啦 :P ( GIGI 之前差D搞到一鑊粥 :twisted: ).當時D人窮但地鐵好客是因為當時地鐵較快和有中產市場的支持 :roll:,但它不能取走巴士客 (那時的巴士全是非空調),故基層是有選擇的 :D.但今日巴士卻和鐵路爭同一塊餅 :twisted:,巴士公司又拿不到基層的餅而賺少了但市民卻失去選擇 :evil:

引入少部份非空調巴士又怎可說成是<富人去遷就負擔唔起的人>? 而家通街冷狗實際是<貧人遷就富人>喎 :roll:.這個思想是否很自私和巔倒事非 :x ? 富人有冷狗坐,俾普通巴士貧人坐怎可叫做<富人遷就貧人> banghead ? 你是否只從一個微觀角度去看而不是從宏觀角度 (譬如20%要坐普通巴士的人有非空調,其他喜冷狗的人有冷狗坐) 去看 ? 另狂開空調便等於脫貧和進步是絕對不成立 (請看晒這文之前的 posts 才說 :!:),活窗和<恆溫的空調>各有各好 (不重複,請看前 posts),而香港的天氣無日本 / 歐洲這麼極端,但版友卻盲目地指出空調一定好過活窗 banghead.

發表人:  巴士狂徒 [ 2008年6月17日 00:19:52 ]

真正ge富人又有幾多個會坐巴士?
唔敢話100%唔會坐,但實際有幾多心照啦

搭得巴士大部份都唔會太有錢吧 :roll:

發表人:  Snoopy@J&H [ 2008年6月17日 16:00:51 ]

藍田 GIGI :有早知,又怎會有人要做乞兒 :cry: ? 如果人人都去走出困境 8),快餐店的檯上又豈不是滿佈污穢殘渣 :? ? 始終有一些基層或厭惡性的工作要交由一些苦人去執行.故抱有<你為何要繼續做這些工>的思想是忽視了<基層>一定會存在的事實 :idea:

70年代的確很多苦人,如有需要我可以上佢哋身出來同大家講野 :o,不個而家費時啦 :P ( GIGI 之前差D搞到一鑊粥 :twisted: ).當時D人窮但地鐵好客是因為當時地鐵較快和有中產市場的支持 :roll:,但它不能取走巴士客 (那時的巴士全是非空調),故基層是有選擇的 :D.但今日巴士卻和鐵路爭同一塊餅 :twisted:,巴士公司又拿不到基層的餅而賺少了但市民卻失去選擇 :evil:

引入少部份非空調巴士又怎可說成是<富人去遷就負擔唔起的人>? 而家通街冷狗實際是<貧人遷就富人>喎 :roll:.這個思想是否很自私和巔倒事非 :x ? 富人有冷狗坐,俾普通巴士貧人坐怎可叫做<富人遷就貧人> banghead ? 你是否只從一個微觀角度去看而不是從宏觀角度 (譬如20%要坐普通巴士的人有非空調,其他喜冷狗的人有冷狗坐) 去看 ? 另狂開空調便等於脫貧和進步是絕對不成立 (請看晒這文之前的 posts 才說 :!:),活窗和<恆溫的空調>各有各好 (不重複,請看前 posts),而香港的天氣無日本 / 歐洲這麼極端,但版友卻盲目地指出空調一定好過活窗 banghead.

巴士和鐵路爭同一塊餅?
因為空調?
真係好好笑
巴士既客源同鐵路既客源完全不同
如果係因為空調有關係
點解而家仲有咁多巴士路線呢?
大把路線可以由鐵路做
又唔見D路線會取消?
空調與非空調既選擇
香港市民已經選擇左
有冇人因為空調巴士而反對?
就算貧人大多數都係選擇空調巴士
佢地搭非空調只係架車到左冇理由唔上
反正仲要便宜D既心態
並唔係一定要有非空調車既心態
空調與非空調中間並沒有任何我遷就你定你遷就我既關係
窮人唔一定要搭非空調車
富有人唔一定要搭空調車
請勿標籤窮人與富有人
你可以講咁咪需要非空調車lo
但係弱肉強食,物競天擇既情況下
空調車被非空調車有絕對既優勢
如果唔係,九巴真係咁笨,唔去死爭可以買熱狗?
咁你有咩証明活窗既好處呢?
如果冇既就唔好死爭

發表人:  白露時雨村雨夕立春雨 [ 2008年7月28日 10:17:48 ]

早兩日有個九巴司機駕駛熱狗途中疑中暑暈倒
唔知支持熱狗的朋友有咩回應?

前日疑中暑的姓曾(約三十歲)九巴車長,昨日請假休息。昨午三時許,記者登上來往大埔工業眤及沙田的72A「熱狗」巴士,車廂溫度仍高達三十五點二度,乘客均汗流浹背。姓鄺乘客表示,因「熱狗」巴士收費較低,雖然熱浪逼人,為了節省開支只好乘搭。

發表人:  藍田 GIGI [ 2009年12月31日 23:59:26 ]

北陸·能登 :早兩日有個九巴司機駕駛熱狗途中疑中暑暈倒

每個職業都有它的苦處,就算做演員都要記熟劇本 :roll:,做餐廳的待應更要長期企直.做老師不能於教書時買賣股票 :twisted:.做開窗巴士的車長長期有得坐已比很多工作幸運 ( 如速遞,警察等 ),一年熱的時間只佔部份.有人話冬天搭冷狗一係好凍 (架車出冷氣) 一係好焗 (架車出暖氣),搭普通巴是最舒暢 :D 和便宜,其實每樣野都有一個代價.難道你不請看更而放一隻門口狗你不用定時替牠清理糞便 ?

非空調巴士的陸續退役已經敲響了窮人的喪鐘 sosad,一些苦人已被排出公交市場外 ( 因欠缺佢地價錢的交通選擇 ).有一些則被迫繳付冷狗差價而犧牲了其他生活質素.

發表人:  ATS123 [ 2010年1月5日 18:43:53 ]

藍田 GIGI :

每個職業都有它的苦處,就算做演員都要記熟劇本 :roll:,做餐廳的待應更要長期企直.做老師不能於教書時買賣股票 :twisted:.做開窗巴士的車長長期有得坐已比很多工作幸運 ( 如速遞,警察等 ),一年熱的時間只佔部份.有人話冬天搭冷狗一係好凍 (架車出冷氣) 一係好焗 (架車出暖氣),搭普通巴是最舒暢 :D 和便宜,其實每樣野都有一個代價.難道你不請看更而放一隻門口狗你不用定時替牠清理糞便 ?

非空調巴士的陸續退役已經敲響了窮人的喪鐘 sosad,一些苦人已被排出公交市場外 ( 因欠缺佢地價錢的交通選擇 ).有一些則被迫繳付冷狗差價而犧牲了其他生活質素.

相比起以前坐住個大暖爐,已經好得多啦

發表人:  kmb_68x [ 2010年1月8日 19:13:39 ]

ATS123 :
藍田 GIGI :

相比起以前坐住個大暖爐,已經好得多啦

而且唔見得下層車頭有冷氣(尤其金巴)
司機最後都要開窗 sosad

發表人:  NoobTanker [ 2010年1月9日 09:42:20 ]

藍田 GIGI :
從來不坐吉都 :14B應該唔會蝕過小巴,至少14B的班次相對地穩定,價錢並非<強項>也,
因班次穩定的利好因素,訂價稍高於小巴亦不失捧場客,市場政策仍然有效。不妨睇睇繁時14B客量.
小巴冬天唔開冷氣既原因以慳油為目的,並非閣下所謂提升服務
與其要等待<一半>合適的天氣,何不儘早對應一個穩定氣候. 輕鐵點解都要全冷?

該條 2 分鐘一班的小巴線就像一股極具破壞力的龍捲風 :twisted:,足以打死方圓 2 公里內的所有同價空調競爭者,把處於風眼內的巴士乘客通通捲走 :!:.巴士無了平價後,為何要捨棄 2 分鐘一班的<龍捲風>而貪 14B <穩定>的 12 分鐘一班 ? (況且該線繁時班次都脫得好壯觀,非繁更加一時 12 分鐘一班,一時 15 分鐘一班,夠晒穩定 :mrgreen:) 壇主說的巴士繁時客量其實來自<贊唔落 :? >架小巴度的人士,因為乘客一多,龍捲風都無辦法吹起佢地 :!: 故巴士你想留住乘客還是做番本份吧.

慳油的解釋不能蓋過<冬天活窗好過冷氣>的事實,否則易變誤導 :idea:.小巴有冷氣因市場定位不同.而輕鐵是當年夾硬谷出來的孩子 :P.當時很多丹拿型舊九巴因此而執行了< :shock: 死刑 :shock: >,其政府背景和壟斷的環境造就它可收低價,但巴士卻做不到這個價 (苦眾成為其全冷多一重阻力).其次輕鐵和巴士的全冷都不能解決能源浪費和環保的問題.你要 100% 開空調用晒D油便一定會有浪費 :x (不必開的時間越長,浪費越多).企業 (巴公) 造出來的收入 (註:根本收入可能下降 :!: ) 是絕對抵消不到社會成本.(除環境破壞外,還包括乘客選擇,苦人出唔到街等 …)

咁85K 88得
打死方圓 2 公里內的所有同價空調競爭者喎

發表人:  藍田 GIGI [ 2011年2月9日 23:58:33 ]
文章主題 :  【討論】香港巴士公司會買熱狗嗎 ?

以下轉載一篇我之前寫的一封信,希望大家把它原封 copy 或斬件 send 去九巴等人,無任歡迎 :!:  我已經放棄了此封信的版權,大家任抄任載至任何地方甚至見報也不拘 :mrgreen:,甚至乎印幾十萬份派街坊我都會一定由得佢 :lol:,最重要是要使每一個人知道,全冷不是對市民最有利.

各位可以把此文章簡化成一封較簡短的信,然後回文貼出來 :idea:,再 send 往有關人等.看誰改得最好 :!: 原本這封信是 2010年寫去反對 2011年全空調的.請留意這只是一篇轉載,如語氣重了,請見諒 :smile:

極力要求運輸署和九巴買入新型環保非空調巴士
極力反對九巴全空調,極力反對九巴全退非空調巴士

敬啟者,

我們是一群每天乘坐九巴非空調巴士的市民,但我們得知,九巴將不理會區議會和一些市民的反對,強行把所有路線全空調,我們對此極度憤怒 :evil:!並堅決反對到底! 我們極力要求  貴署和九巴立即引入新型環保的非空調活窗巴士 (可附加風機或不附加風機),去行走區議會或市民反對全空調的路線.

(1)巴士全空調漠視區議會和市民的意見

現時區議會和市民是一直反對一些九巴路線全空調 :idea: (下稱全冷),而這些路線的全冷是未經區議會同意.故如果九巴強行全冷,貴署和九巴便等同和民意作對!因區議會是反映市民意見的官方機構, 貴署和九巴如果連區議會的反對和市民的投訴都不理會,這樣便等如自把自為 :evil:!嚴重違背民意和犯了嚴重的錯誤!因每一條線的全冷必須經過廣泛咨詢無反對和區議會通過方可落實.

(2)現有最後一批非空調巴士未到法定年期 2013 年更換

現時九巴空調巴士可行走18年.但九巴最新一批非空調巴士於 1995年 5月投入服務,為數有 30 部 (型號為S3V),故法例上它們應行走至 2013年 5月,如要它們提早強行退役是完全浪費資源和極不環保 :sad:,兼漠視市民利益.而其餘百多部非空調巴士於 2012 年才滿 18 年,故於 2011年把它們退役是浪費資源和說不通!

(3)貴署容許九巴提早把非空調巴士退役和只買空調巴 - 一個極不環保的政府!

貴署為何不理會反對聲音和民間疾苦,容許九巴把較環保非空調巴士提早退役也不為低下階層提供非空調服務 :x?為何卻把同期較污染環境的空調巴士續牌至 18年?為何九巴買新巴士時只買耗用較多能源的空調冷狗車? 貴署這做法完全違反環保的原則!  貴署的行為怎能使人覺得公正和令人信服?於一些反對聲下,如果那批 95年服役的 S3V 非空調巴士不能服役至 18 年至 2013 年和空調車看齊 :roll:,市民會質疑為何 貴署為了大財團的利潤而不擇手段! 貴署和特區政府還有什麼公信可言?

空調巴士除耗用更多能源污染環境外,還向街上工作的人仕和行人狂噴熱氣!嚴重加劇全球暖化!等同自尋死路!創物者是否預了這個世界所有東西都要有空調 [sosad]? 清新的綠油油郊區,變成空調巴士溫室效應場!全空調表示九巴所有巴士時時刻刻都要開動空調 (更不惜關掉窗去開!),更不讓人去選擇不做這些破壞環境的壞事兼強搶窮人錢,真是天地萬物所不容! 貴署你幾時會醒覺呀 :sad: ?  貴署的官員不要求九巴買新的環保非空調巴士絕對是嚴重失職!口邊說環保,但買車架架都是噴熱氣空調車你們怎向世人交代 ? 怎樣向下一代以身作則 :? ? 人做了錯事要認,要改,這個政府明知錯都要錯下去才是最卑劣!我們要想辦法根治熱島效應的同時,明知空調對環境造成危害我們還要繼續增加冷狗數目和全冷即是同我們的地球和子孫過不去!

(4)香港的熱日天時間只佔全年的 15%,全空調絕無需要!

香港冬天多數是攝氏 20 度以下 (全年一半時間以上),每年到 4月為止多數是這些天氣.日照時間 (包括冬天) 只佔一年的 28% :idea: (每天 10小時扣除 1/3 陰雨天即每天 6.7小時=28%),而夏天 (5月至11月上半月) 佔每年共 6.5個月,即真正熱日天的時間大約只佔全年的 15%,其餘時間空調車是多餘.這個數據於香港已可客觀地肯定了非空調巴士的存在價值 :smile:.故活窗的另一半是絕對不應忽略.其實於冬天很多小巴是不開冷氣而開窗的,為何巴士乘客於冬季和春秋要被迫困在密封和細菌滿佈的空間而不能享受自然的風?

(5)民意調查顯示非空調巴士仍有大量需求,冬天選擇非空調巴士比空調巴士的乘客更多

基於各種原因,有不少人較喜歡乘非空調巴士.一個於 2008 年夏季做的調查顯示綜合所有季節和撇除答<無所謂>的回覆,平均仍有24% 市民較喜歡非空調巴士 :D (引伸人口 168萬),而冬天更有高達七成人較喜歡和會選擇非空調巴士 (引伸人口 490萬) (參閱網址:http://www.dab.org.hk/hk/content/web.do?id=bb3c88711f028ad8011f0e19479c0015).而夏天仍會有41%市民不介意乘非空調車 :smile: ( 答無所謂+喜歡非空調的數 ),介意的大可坐下一班,故巴士公司是錢照收.而冬天有89%市民不介意乘非空調車.另網上一個調查顯示有 71% 市民贊成九巴現在引入新型非空調巴士 :smile: (相關網址:http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10221068&extra=&page=3).以上的數據已足可證明非空調車至今仍有一定的需求,和肯定了非空調巴士的存在價值 :smile:,而這個需要於十多年後都是存在的,故全空調於冬天是違反七成香港市民 (490萬人) 的意願!這個幾百萬人的需要 貴署和九巴又豈可不顧?故區議會反對一些路線全空調是有根有據!一些區議員是盡了責去反映部份居民反對全空調的訴求 :D,而幾乎每個區議會皆有聲音要求保留非空調服務 (即是要買新型非空調巴士),一般市民皆認同混合線 (尤其班次密的) 有非空調選擇會較好 :D (因同線空調客已有極多班次選擇),故給一個小小的選擇俾市民和買小量新型非空調巴士絕對一定比<全冷>對市民更有利! 貴署和九巴絕對沒有理由完全忽視這些對非空調巴士的大量需求!

(6)全空調打壓了所有不願捱冷氣和節儉的人

而香港患風濕,或呼吸道疾病再加上不涼得冷氣的人,不見得會比輪椅使用者為少.寫字樓一族捱了整天冷氣後放工仍要上一架冷氣巴絕對是一件受苦的事情 :cry:!小巴乘客 (特別是女士) 於任何季節一般上車會閂了冷氣口,空調巴士太凍是不能閂窗去逃避 (即使閂了風口).點解九巴買的新巴士全是超低地台,但無一架遷就這一大班受不了空調的人或怕冷的人而要令他們辛苦 :??這簡直是荒謬!

非空調巴士不會令病菌於車內積聚,令流行病毒散播.它幾十年來為人接受,因為冬天可閂窗,夏天可以開大個窗納涼,故它已是比空調更好的天然空氣調節,其實大部份時間可以很舒服 (即使 80年代和 2010年的 6月氣溫也是 22-28'C).事實有很多情況是未上車就話熱,結果車開了一陣,就反轉頭說非空調仲涼過冷氣車 #good#,故要空調絕對是心理作用而不是必需 (起碼於很多情況).天星小輪夏天的免費空調船艙只有 25% 乘客使用,而 30 歲以上經歷過非空調年代的人有這個<集體回憶>和節儉習慣而不接受和討厭冷狗巴的人亦不少,節儉的他們只認同平車,他們覺得 (事實亦是) 冷狗不是必需,為何 貴署要巴士全冷去打壓他們 ? [banghead]

(7)全空調剥奪了人們遊車河享受清風的權利

很多人 (和我一樣) 喜歡選乘非空調巴士享受清風遊車河,絕對是一種愛好,這種感覺空調車是望塵莫及!於全年的郊外或夏天夜晚開大個窗吹風絕對是一種享受 :smile:!巴士那隻窗是永遠不能代替的!故 貴署和九巴絕不能自把自為去全冷!而忽視市民這個簡單和合理的要求,像禁毒般去禁絕市民遊活窗車的愛好!

(8)一些路線使用非空調巴士是非常適合

空調巴士亦有很多壞處,坐焗促的空調巴士等如貼錢買難受,絕對比不上通風的巴士舒適.極多人認同很多郊外線如 73, 73A 等用非空調車是舒服過用冷狗行 :mrgreen:,而一些短途線如 5A, 32B, 32M, 39A, 43M, 71A 用冷狗根本作用不大,是否人人都願意坐完港鐵後還要多付 $3.40 坐接駁 (來回接近 7 元)?小巴只收 $2.70,故這些用空調和普通巴服務分別不大的路線全冷等如變相加價屈錢害民 [banghead]!兼失去競爭力 (而 73, 73A 等路線收冷狗的車費是極貴).此外一些行公路和幹道的路線亦絕無需要全冷 (如 11B, 11D, 16, 40, 42 號線等行太子道東吹風是很爽).

(9)保留部份非空調巴士班次對九巴絕對有利

現時用非空調巴士的路線,很多時有相近的空調路線選擇 (例如 5A, 39A, 66, 74A).故全空調會令原本的非空調客流失往其他票價相近的交通工具 #adore#.反而買新非空調巴士不會流失現有乘客.又例如於一些頻密班次的路線提供固定 (例如全日 60分鐘一班) 的非空調班次,可吸引一批貪平和想坐的乘客 (例如 38, 98A等一些上班族會專選那班非空調) 而不影響空調客 (因同線空調客已有極多班次選擇 :idea: ),巴士有眾多條線和班次,是最有客觀條件可發揮這個市場分流.如果全空調的話他們便會改乘較快和價近的港鐵或其他交通工具.因為香港人第一要快,然後看價錢 :D,故非空調巴士於繁忙時間可以坐無虛席,而夏天不想坐非空調的人亦可乘下一班而不會影響巴士公司收入.

(10)全空調嚴重忽略電車客量的龐大需求

港島電車夏天照樣塞滿而市民也不乘全空調的巴士,這不但認同市民是接受活窗車這個事實,亦証明了平價車於今日仍有很大的市場 :smile:,和証實<人們不接受非空調車>的說法是荒謬!一部 39A (非空調) 和一部 39M (空調) 同時到站往同一目的地,不少乘客都會選那部非空調.九龍新界已經無電車, 貴署容許九巴全冷便等如完全忽視這個香港現存經濟能力較低的龐大客量和<非港島>電車市場的龐大市民需求 :idea:,巴士卻要和其他同價公交競爭 (全空調除非坐正屋村短途線,否則中途客幾短車程都要付 $4.40),而大量窮人卻要被迫原區消費或選選擇步行 (尤其小數怕長計那班),以致被擠出巴士市場外而無車坐 :sad:!故九巴全冷便等如自毀它的 Market segments 和 coverage 而造成雙輸局面.

(11)全空調是違反國際標準和做法,歐洲和全中國包括深圳等地現時仍有引入新型非空調巴士

即使天氣嚴寒,最近歐洲如倫敦亦有買入新型的雙層非空調巴士 (如 E400).而深圳 (和中國多處地方) 最近亦買入大批新型的環保非空調巴士行走市區 :D,本函的附件有兩張這款新型非空調巴士的相片,這些巴士配有電視和低地台,除了無空調和可開窗外,它們和其他新空調巴士是完全無分別.深圳夏天是熱過香港,故香港不買新型非空調車是完全說不通兼脫離國際和祖國標準 :x,剥奪香港市民的選舉權和對港人不公平!是否香港人比深圳人更無選擇自由?全空調表示你們香港政府比一些發展中國家更不環保,更欠缺社會責任和更獨裁!

(12)全空調剥奪窮人的乘車權利,是政府和大財團對市民的一種欺壓

九龍新界無電車,空調巴士擺明是焗住搶窮人錢.你們要知道,巴士的服務對象是最基層的人,他們別無他選,收入低的家庭根本負擔不到一家人外出的車資 :cry:,是否應該尊重和照顧這些窮人為先而給他們一個選擇 ? 覆行這個社會責任.一些困苦大眾夏天於家中都不開冷氣或不能負擔冷氣費,為何冬天他們(和每個市民,有錢或無錢)乘巴士仍要俾冷氣費巴士公司 :evil:?這個簡直是天大笑話!即是要所有窮人用他們的血汗錢日日去津貼部份要求冷氣巴的貪婪人士,使他們更窮,和被迫降低其他開支和生活質素!加劇貧富懸殊!故全空調絕對是極度自私自利的做法!是硬要把一些人的價值觀強加於其他人的身上 :sad:,罪不可恕!九巴全空調絕對是政府和大財團合力對市民的一種欺壓!妄顧市民利益,把社會責任拋諸腦後!違背企業良心!

(13)給一個小小的選擇比全冷對市民更有利

故<九巴全冷是進步和對市民最好>根本是歪理和本世紀最大的謊言 :evil:!試想想全冷下一條密線一小時有 12 班冷狗對乘客好?還是該密線一小時有 1 班新型環保非空調車加 11班冷狗對市民較有利?答案已呼之欲出!不全冷對市民最有利 :smile:,因不全冷對空調客無影響 ( 因他們已有頻密的冷車選擇 ),但對數以百萬計的非空調客是雪中送炭和能滿足所有市民的需求,不會因一個所謂進步象徵去打壓其他有需要的人!如果你們仍認為全冷是最好和不買入新型的非空調巴士 :twisted:,對不起,這一封信的內容,全香港的團體和市民和領導人都會看到!你們真是無能和不講理!你們真是牛皮燈籠!你們真是無得救!

(14)全冷是貪官和奸商所為!要求立即引入新型環保活窗非空調巴士

無論從任何角度,包括環保角度,公理,道德 (包括教育下一代灌輸正確觀念不浪費),健康,商業角度,市民關係,可行性,消費者權益,國際標準,低端收入人士乘車需要市場等等的角度去斷定 :idea:,九巴全空調絕對是不合理.過去非空調巴士是一直可行.今年的區議會會議,不少議員反對一些路線全冷,和要求引入新型環保非空調巴士 :smile:.他們和市民亦不時投訴巴士公司用冷狗行非空調班次和要求任何時間有非空調巴士服務,致使運輸署說會督促九巴按規定維持其固定非空調巴士服務.面對這些議員和市民, 貴署和九巴你們還要強行全空調你簡直是奸商和貪官所為!你們有否覺得羞恥? [banghead]

(15)對普羅市民來說,無得選擇是巴士服務的大倒退!

怎樣的巴士服務才算最好?能夠照顧每一位市民,於不同路線提供不同的選擇給乘客才是最偉大,這才是巴士服務的最高境界. 貴署和九巴要一些要打份 4,000-5,000元工的市民和中產家庭去付相同的空調車費,公平嗎?冬天冷狗又收貴價,你話市民條氣點會順 :evil:?所以全空調絕對是 100% 的自私和獨裁!故最高無上和最完美的巴士服務是要俾不同乘客不同的選擇而不是<全空調>!因這已是<一種服務>和<兩種服務>的分別.空調客有權選擇空調車,但他們無權決定其他人坐什麼車的自由和剥奪非空調客的權益 :x!在這個世界,<求同存異>才是社會的進步,自私和守舊的政府才會不認同<求同存異>.而<少數服從多數>已經過時.為何還要犧牲部份人利益而不做得更好?人有權選擇是最可貴的,巴士服務有得選擇就是進步,無得選擇便是退步!

一個有良心,負責任的政府絕對應該無限期擱置香港巴士全空調的計劃,立即糾正錯誤和荒謬的巴士全冷政策,和確保新的活窗非空調車需趕及添置以維持現有非空調服務給需要的市民.無論政府,巴士公司或議員,請你們記住:對市民最有利的政策不是規範人們坐什麼或一定要坐冷狗 :sad:,而是給每條線的市民選擇他們合適的巴士類型和服務,還市民一個主動權和選擇權!這是基本的人權和消費者權益,有原則和聰明的消費者一定會堅持的 :smile:.於現今社會,消費者是老板,有得選擇才是老板! 貴署不理會市民的聲音和不添置新的非空調巴士絕對是對市民不負責任,不理人死活,愚昧和犯了嚴重錯誤!必遭強烈遣責和反對 :!:  

發表人:  GZG50 [ 2011年2月11日 08:42:40 ]
文章主題 :  Re: 【討論】香港巴士公司會買熱狗嗎 ?

我想問究竟邊條法例訂明巴士一定要行18年才可退役?巴士公司覺得某部車唔掂的話,用兩年就退返比廠都得啦,又或者狀態好的,用廿年又有邊個阻到巴士公司。

區議會反全冷?有都唔係十八區啦,GIGI你去問吓元朗的區議會睇吓佢地比唔比九巴用熱狗?嗱佢地肯我先去搭熱狗都未遲!

或者GIGI你出書啦,咁咪知實質有幾多人支持你lu,你所講個班窮人日日食得起幾十蚊一包煙,個個時期三、六/日賭馬,卻比唔起幾蚊的巴士車費 [sosad]

同埋我睇到一樣最荒謬的嘢,就係有人只將空調定性為冷氣,跟住話歐洲買非空調巴士 [sosad] ,歐洲人原來冬天坐巴士無需空氣調節去保暖,多謝GIGI同我上咁保貴的一課 #adore#

發表人:  白露時雨村雨夕立春雨 [ 2011年2月17日 15:48:08 ]

GZG50 :我想問究竟邊條法例訂明巴士一定要行18年才可退役?巴士公司覺得某部車唔掂的話,用兩年就退返比廠都得啦,又或者狀態好的,用廿年又有邊個阻到巴士公司。

區議會反全冷?有都唔係十八區啦,GIGI你去問吓元朗的區議會睇吓佢地比唔比九巴用熱狗?嗱佢地肯我先去搭熱狗都未遲!

或者GIGI你出書啦,咁咪知實質有幾多人支持你lu,你所講個班窮人日日食得起幾十蚊一包煙,個個時期三、六/日賭馬,卻比唔起幾蚊的巴士車費 [sosad]

同埋我睇到一樣最荒謬的嘢,就係有人只將空調定性為冷氣,跟住話歐洲買非空調巴士 [sosad] ,歐洲人原來冬天坐巴士無需空氣調節去保暖,多謝GIGI同我上咁保貴的一課 #adore#
三年前係前一頁講完ge野我都唔想再loop多次, 差在估唔到有人死唔斷氣不停將同樣的論點回帶
人地話歐洲同日本都係極端天氣,原來全歐洲同日本無一個地方天氣似香港,多謝GIGI同各位板友上一堂地理課 #good#

發表人:  GZG50 [ 2011年2月18日 00:50:05 ]

香港熱天愈來愈多,熱天坐熱狗又要買多幾張紙巾/買多幾條毛巾去抹汗,落o左車可能又要買多d水/飲品去解熱,買呢d o野的錢會少得過坐一程冷氣巴的車錢?LOL

到返轉坐冷氣車的人又點會等於唔識慳?要供樓的人香港通街都係,佢地慳係上黎比一個日日坐熱狗的人更慳亦不足為奇

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時