香港巴士論壇
https://www.hkbf.org/

與巴士司機、站長的友情 ...
https://www.hkbf.org/t141975.htm?style=2

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月7日 15:37:41 ]
文章主題 :  與巴士司機、站長的友情 ...

唔計一D職員家屬,
相信有唔少人都會認識一D巴士司機同站長~

通常響某線全冷/取消在即,
又或者派出某D新出/就退的車型,
都會較大機會見到有行家"跟車"~
當中可能每次全冷/取消某線時,
都見到來來去去某幾位行家主動跟車/站長長搭訕~
相信佢地識咁多staff...都未必個個都咁聯絡頻密喇... :roll:

其實...依家的巴迷,
同車/站長相熟...係真係為左識多個人?
定別有用心?
如果係後者就真係值得打量...
可能有D車/站長都真係想識我地,
偏偏我地響某線全冷/取消後就當佢地透明,
其實唔係太好...
事實上,
好多車長都比我地有更多見識、更多人生際遇~
其實同佢地溝通係可以學到做人處事的道理...
咁總比為左拎張"乳豬紙"而識對方更有意義呢~

你地有朋友係當車長/站長嘛?
除左遊車河...其實你地有冇做過其他野呢~?
一齊吹水?
一齊飲茶?
不妨分享下~ :wink:

*注:無需提供車/站長的真實姓名。

發表人:  KZ9314 [ 2007年3月7日 16:12:35 ]
文章主題 : 

我認識有48X、72A、80K同88K既司機
不過上車都只係同佢地傾下咁

發表人:  VA52@HN6509 [ 2007年3月7日 16:24:29 ]
文章主題 : 

我認識有39M、39A、30X,38A,930 同埋一個L廠 既士碑司機
不過上車都只係同佢地傾下咁
早埋有時係巴士站見到會''B''我叫我上車

發表人:  GX7271 [ 2007年3月7日 16:48:40 ]
文章主題 : 

我 識 一 個 新 巴 14 既

有 時 得 閒 就 出 去 搭 下 又 傾 下 ~ 雖 然 好 難 同 佢 食 到 飯 , 但 都 傾 得 幾 開 心 架 :D

發表人:  GA5505 [ 2007年3月7日 18:27:37 ]
文章主題 : 

我都識幾個車長 ge~ 有時都真係好好傾,由上車傾到落車~

我同某個老少少 ge 車長都飲過幾次茶~

而係某條線全冷前,我識左一個幾後生 ge 熱狗車長,全冷後到而家都仲同佢有傾有講,關係都幾好,佢又好樂意同我講佢女朋友 D 野同介紹佢我識

發表人:  葵芳站總站站務助理員 [ 2007年3月7日 19:17:21 ]
文章主題 : 

我以前成日搵前64M好好人站長
而家就無咩點搵
對上一次係上年7月

發表人:  DoN . 5287 x 5505 [ 2007年3月7日 20:18:32 ]
文章主題 : 

識 1 個 l o . . .
係 L 廠 s p a r e 車 長 . . .
沿 途 有 紅 綠 燈 就 傾 ga la

發表人:  733 HB4005 [ 2007年3月7日 20:45:23 ]
文章主題 : 

我都識幾個...最熟就係一個九巴296c同一個城巴117...

296c個司機,近個半月日日都開特見(佢架車去年檢),好多時我
lunch time都同另一位師兄落東京街搵佢...佢番到總站去完站長室
都一定會出番黎同我地傾計,傾到開車...有時佢會講下果日架車掂
唔掂(因為佢日日都開D車都唔同),仲會一齊講下起樓、成績、天氣...
今日先同佢傾完....點解我會識佢?係巴迷A識佢先,跟住巴迷A
又帶巴迷B去認識佢..巴迷A走左,巴迷B又帶巴迷C去...咁樣跟落去,
我係巴迷D...

117個司機,今日坐佢架車....係佢調左行117之後第一次見我就
主動同我傾計(係佢某日問我問題先,之後就慢慢開始熟)....我地會
傾時事,開工返學ge事,但絕對唔會傾巴士D野....

同D司機傾計我係想識多D人,學多D野,
而唔係想要豬紙(因為我從來都唔知要豬紙做咩...)
係有時296c個司機主動俾茶水站、今日九巴、九巴利是封
我唔好意思唔要...

發表人:  MT2384.NG1604@關楚耀 [ 2007年3月7日 20:52:52 ]
文章主題 : 

我都識幾個,主要在 6,102 車長
102 都有約 6-7 人,尤其蛇車掛牌最好傾
6 都有約 3 人,其中一位是 6 字頭
最近新識新巴 694 一位車長,姓朱

發表人:  JG 413 [ 2007年3月7日 21:12:52 ]
文章主題 : 

我識得一個 …

咪就係出哂名既 74A 康司傅囉 … :lol:

同佢都幾好傾呀 ,

之前搭佢車返學由上車傾到係樟樹灘落車 ~

不過我都好耐冇見過佢同跟佢車 Lu …

PS , 佢有時睇馬經睇到連綠燈開車都要我提提佢 :lol:

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月7日 23:36:54 ]
文章主題 : 

我都識過幾個,
當中比較熟的係一位屯門車長+前92的車長...

前者都經常聯絡,
仲間唔中都飲茶(有次仲同埋FD同佢行吉之島XD)
有時覺得...
對方比我地年長,
同佢傾計其實都唔錯~
有時得閒唔係影車都會專程搵佢~ 8)

至於後者...
自從92cut車後,
曾經短時間內響21見到佢...
依家...已經見唔番喇... :oops:
響我未同佢講自己的野,
佢都已經講過好多野我知...

發表人:  nwfb23 [ 2007年3月8日 00:12:38 ]
文章主題 : 

我都識一些車長,好多時都係影相時識0既,咁0岩又係屋企附近0的線,
所以成日都見。其實同普通朋友一樣,一齊食飯,有時佢地請,跟車就
少不免,係站亭傾計,係街見到會打招呼(開緊工或收工都係)。
佢地都俾著數我0既,例如可以自由出入站亭,咁我又會幫返佢地,
比如0的電腦問題啊,做Spare或Order時向我求救咁啦

發表人:  KU689‧MM4353 [ 2007年3月8日 00:43:28 ]
文章主題 : 

小弟亦認識多名荔廠車長的,
掛牌車長,後備車長,替字軌車長都有。
掛38,212,36B,235,235M,35A,278X,112,6C,31B,43A,243M,38A都有。
有部分係經常見到0既街坊朋友。

另外我認識某位資深車長,
佢講左唔少七十年代/八十年代0既渣巴士D野我聽,
使我得知當時同現今0既分別。

發表人:  S3N43_DM9890 [ 2007年3月8日 07:13:50 ]
文章主題 :  Re: 與巴士司機、站長的友情...

Night~Kids.EH4145 :唔計一D職員家屬,
相信有唔少人都會認識一D巴士司機同站長~

通常響某線全冷/取消在即,
又或者派出某D新出/就退的車型,
都會較大機會見到有行家"跟車"~
當中可能每次全冷/取消某線時,
都見到來來去去某幾位行家主動跟車/站長長搭訕~
相信佢地識咁多staff...都未必個個都咁聯絡頻密喇... :roll:

其實...依家的巴迷,
同車/站長相熟...係真係為左識多個人?
定別有用心?
如果係後者就真係值得打量...
可能有D車/站長都真係想識我地,
偏偏我地響某線全冷/取消後就當佢地透明,
其實唔係太好...
事實上,
好多車長都比我地有更多見識、更多人生際遇~
其實同佢地溝通係可以學到做人處事的道理...
咁總比為左拎張"乳豬紙"而識對方更有意義呢~

你地有朋友係當車長/站長嘛?
除左遊車河...其實你地有冇做過其他野呢~?
一齊吹水?
一齊飲茶?
不妨分享下~ :wink:

*注:無需提供車/站長的真實姓名。

吹水就成日吹架啦,茶就尋日至飲架喇~!
講真,跟車係其次,識多個朋友,學下野,好正架~!!

最正果次係同某車長(傻X 先生) 果期班人去燒下野食
勁好玩,超過20人~!!!

XP...拉大隊去食宵夜,落機鋪打機都試過
又有次,拉大隊上大陸食野,掂~!!

聯絡....um....有時d人分佈得好散
都係打電話就算....

發表人:  S3N43_DM9890 [ 2007年3月8日 07:16:19 ]
文章主題 : 

Night~Kids.EH4145 :我都識過幾個,

前者都經常聯絡,
有時覺得...
對方比我地年長,
同佢傾計其實都唔錯~

至於後者...
自從92cut車後,
響我未同佢講自己的野,

後者個拍檔,果位阿姐就成日見到
um...佢就難見d~!!

九廠識幾個...好多人都調左返荔廠
得番傻X先生仲晌九廠度

發表人:  HZ6921_KV7059 [ 2007年3月8日 09:10:15 ]
文章主題 : 

都有好多ge.....93A,297,215X,14......都好多
多數都係吹水呀....跟車囉.....

發表人:  Kamikaze [ 2007年3月8日 14:11:54 ]
文章主題 : 

情人節果日
問路搭961嘉年華邊個站落車
之後位個樣好後生既師姐竟然係咁講我知嘉年華
有咩好玩唔好玩..(我去過幾次都知啦.. :lol: )

果位士啤師姐話我知佢已經識渣四十幾條U廠線.. :shock:
做左4年到而家都仲係士啤..
無耐後係旺火經過,又再次見到佢渣58X
但我無留意佢,係佢走埋黎叫我..真係有d有緣..

之後收工叫我幫佢拆牌.. :lol:

識左佢之後,先知原來巴士司機
都可以好潮好in好型.. :lol:

再耐d之前識位93K師傅
先知康都可以用66公里時速上將軍澳道.. :shock:

發表人:  9...5...6 [ 2007年3月8日 14:20:45 ]
文章主題 : 

6C 31M 32M 58M 都識既
個個都好鬼好傾…
得閒佢地又會呻下工作唔開心野
個個都玩得嫁

發表人:  KCRC.219 [ 2007年3月8日 15:35:01 ]
文章主題 : 

我識果d都是比較冷門的鐵巴司機
d車長好鍾意同你講人生道理,而且好友善ga... :D 而且佢地唔會介意把我介紹給司機。
d司機日日坐起ga車到,都好悶ga,所以都唔會唔同我傾計。
希望找次機會同佢地食飯

p.s果次k11cancel,d司機話有人影相好狼,在馬路open flash,差d搞到撞車。

p.s希望大家10月新車來大埔時影相唔好禁狼,如果唔係搞壞印象就唔好la

發表人:  nwfb23 [ 2007年3月8日 16:37:37 ]
文章主題 : 

好多巴士司機都好潮好in 0架,超不離身,0的電話有時仲新過你0個0的
不過佢地係幾悶,所以唔介意同其他人傾計,只要唔好攪住人就得

發表人:  S3N43_DM9890 [ 2007年3月8日 17:20:41 ]
文章主題 : 

Kamiazy :情人節果日
問路搭961嘉年華邊個站落車
之後位個樣好後生既師姐竟然係咁講我知嘉年華
有咩好玩唔好玩..(我去過幾次都知啦.. :lol: )

果位士啤師姐話我知佢已經識渣四十幾條U廠線.. :shock:
做左4年到而家都仲係士啤..
無耐後係旺火經過,又再次見到佢渣58X
但我無留意佢,係佢走埋黎叫我..真係有d有緣..

之後收工叫我幫佢拆牌.. :lol:

識左佢之後,先知原來巴士司機
都可以好潮好in好型.. :lol:

再耐d之前識位93K師傅

講打扮...
我個fd果d,返工就一個樣,扮大人
休息放工出到街,就扮番細路

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月8日 18:29:16 ]
文章主題 : 

S3N43_DM9890 :
Night~Kids.EH4145 :我都識過幾個,

前者都經常聯絡,
有時覺得...
對方比我地年長,
同佢傾計其實都唔錯~

至於後者...
自從92cut車後,
響我未同佢講自己的野,

後者個拍檔,果位阿姐就成日見到
um...佢就難見d~!!

九廠識幾個...好多人都調左返荔廠
得番傻X先生仲晌九廠度
果位師姐...嘿嘿~
佢成日渣21呀...
依家久唔久都會見到佢~
可惜同佢唔算熟...
依家又少見好多,
佢都認唔到我咯...

[code][/code]

Kamiazy :再耐d之前識位93K師傅

講起93K康都,
我就諗起之前同依家都係...
識得兩位L廠師傅~
佢地都講左好多關於以前MCW行51時代的野我知... :shock:

可惜...
其中一位已經冇點聯絡咯~
*加上...我都唔係有齊晒咁多位識的司機電話#~

發表人:  Wisdom.Coach [ 2007年3月8日 18:35:45 ]
文章主題 : 

靠朋友識一位師傅
間唔中響街停燈,就 Say 個 Hello
順路得閒就搭?佢車咁

都知道做車長D私人時間真係唔多

發表人:  Kamikaze [ 2007年3月8日 21:05:53 ]
文章主題 : 

Night~Kids.EH4145 :講起93K康都,
我就諗起之前同依家都係...
識得兩位L廠師傅~
佢地都講左好多關於以前MCW行51時代的野我知... :shock:

可惜...

我識果位司機..而家無康都渣
成日都呻返工少左好多樂趣.. :lol:

發表人:  在灣景的AM [ 2007年3月8日 21:18:05 ]
文章主題 : 

識車長唔好為左某D野
我識一個34M.GU 1278 既半掛牌車長
我從來都冇為左D乜,只係吹吹水

發表人:  S3N43_DM9890 [ 2007年3月8日 21:42:34 ]
文章主題 : 

Night~Kids.EH4145 :果位師姐...嘿嘿~
佢成日渣21呀...
依家久唔久都會見到佢~
可惜同佢唔算熟...
依家又少見好多,
佢都認唔到我咯...

....

可惜...

傻X先生,你就見得多過我....

*我都唔係有齊,但好多時一收到風邊個要搵我,就自然有人會話我知佢晌邊∼!

發表人:  1357。HV5716 [ 2007年3月8日 23:21:06 ]
文章主題 : 

講到識司機既問題,
我都識幾個既,
KMB:671既有一位,70既有一位(之前仲有個,不過而家比人炒左,我諗大家都知係邊個),74A既有一位。
CTB:76有一位,7/71有兩位,40/40M有一位,73/973都有兩位
NWFB:701/702/971有三位,43X/46X有一位

發表人:  LA SEYNE FRANCE [ 2007年3月9日 01:12:11 ]
文章主題 : 

見住一位車長被革職既感覺係從不好受……中間的回憶就像被撕去一樣

發表人:  雞兔 [ 2007年3月9日 01:48:28 ]
文章主題 : 

令我諗起FM5444件事 :cry: :cry:
係我第一個識既車長
但已經不在人世... :cry:

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年3月9日 01:49:51 ]
文章主題 : 

退休了

從此D10A 3AV踩到上95km/h,Keep 4波行全程屯公,60X 45分鐘一單

成為左神話 8)

發表人:  KMB59 [ 2007年3月9日 15:19:02 ]
文章主題 : 

我運動時認識了一名嶼巴站長。

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月9日 17:42:03 ]
文章主題 : 

S3N43_DM9890 :傻X先生,你就見得多過我....

*我都唔係有齊,但好多時一收到風邊個要搵我,就自然有人會話我知佢晌邊∼!
我就好多時要專程搵先搵到佢地...

傻X先生另計~ 8)

1357。HV5716 :70既有一位(之前仲有個,不過而家比人炒左,我諗大家都知係邊個)

有傳佢又上訴要求復職~

*佢咁為得識佢的巴迷係好,
但為左佢地而嚴重破壞規矩就...... :?

LA SEYNE FRANCE :見住一位車長被革職既感覺係從不好受……中間的回憶就像被撕去一樣
咁又未至於撕去,
只係...現況變成回憶...都夠令人感可惜~

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月9日 17:42:18 ]
文章主題 : 

Kitto :令我諗起FM5444件事 :cry: :cry:
係我第一個識既車長
但已經不在人世... :cry:
FM5444發生咩事? (同佢過生有關?)
浪花的毘沙門天 :退休了

從此D10A 3AV踩到上95km/h,Keep 4波行全程屯公,60X 45分鐘一單

成為左神話 8)
仲有康偈3AV的97km/h~ :lol:
都唔知仲有無緣見番佢...
KMB59 :我運動時認識了一名嶼巴站長。
運動時...?
可以講多少少嘛~?

發表人:  1357。HV5716 [ 2007年3月9日 19:25:38 ]
文章主題 : 

Night~Kids.EH4145 :
有傳佢又上訴要求復職~

識得:wink:
佢又黎呀?
今次佢又搵乜黎上訴呀?

咁就緊係唔得啦,
我睇佢多數都係幾難返黎做架啦。

發表人:  AMS.JE3796 [ 2007年3月9日 20:08:04 ]
文章主題 : 

我識得一位勁熟o既car佬,以前做新記78,而加做spare喇...

同埋我都識一位AMS夜更car佬...同佢都幾熟o下

發表人:  AMS.JE3796 [ 2007年3月9日 20:09:06 ]
文章主題 : 

LA SEYNE FRANCE :見住一位車長被革職既感覺係從不好受……中間的回憶就像被撕去一樣

請收pm

發表人:  雞兔 [ 2007年3月9日 20:15:54 ]
文章主題 : 

AMS.JE3796 :

請收pm

係唔係某架原咀吉蘭既車長?

發表人:  AMS.JE3796 [ 2007年3月9日 20:19:01 ]
文章主題 : 

Kitto :

請收pm
係唔係某架原咀吉蘭既車長?
收pm pls

發表人:  S3N43_DM9890 [ 2007年3月9日 21:14:12 ]
文章主題 : 

我識果個就因為工作唔如意,最後都無做....
因為份工而有病,真慘

發表人:  S3N43_DM9890 [ 2007年3月9日 21:16:17 ]
文章主題 : 

S3N43_DM9890 :傻X先生,你就見得多過我....

我就好多時要專程搵先搵到佢地...

傻X先生另計~ 8) ~

我就相反,好多都好易搵到
傻X先生,就要專程打電話去約定

*傻X先生可能轉廠

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月10日 00:24:16 ]
文章主題 : 

1357。HV5716 :
有傳佢又上訴要求復職~

識得:wink:
佢又黎呀?
今次佢又搵乜黎上訴呀?

咁就緊係唔得啦,
我睇佢多數都係幾難返黎做架啦。
我冇打錯呀~ :P
的確係「『佢』、『咁為得』、『識佢的巴迷』……」~

咁詳情真係唔清楚~
但據聞佢唔成功...

S3N43_DM9890 :我就相反,好多都好易搵到

*傻X先生可能轉廠
話時話,
我識的師傅當中有部份都好快要退休咯...
睇黎要聯絡佢地就只有靠電聯...
(的確, 約人出黎飲茶、聊天不失為最好的方法 :wink: )

發表人:  9...5...6 [ 2007年3月10日 00:37:57 ]
文章主題 : 

成為左神話 8)

喜伯嗎!?

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月10日 00:41:26 ]
文章主題 : 

9...5...6 :

成為左神話 8)

喜伯嗎!?
正是~

發表人:  1357。HV5716 [ 2007年3月10日 01:07:37 ]
文章主題 : 

Night~Kids.EH4145 :我冇打錯呀~ :P

咁詳情真係唔清楚~
但據聞佢唔成功...

哦,唔好意思,我搞錯左呀。

咁我都希望佢唔成功復職囉,
成日都衝燈,打大,又飛站呀。
開車又開到鬼死咁快呀。

仲有呀,佢真係連站長都會照打的。
有次我係佐匯影車,
因為佢返工遲左少少,站長同佢係度嘈。
之後佢就郁手打站長......

發表人:  2110 [ 2007年3月10日 01:10:16 ]
文章主題 : 

我希望大家的言論唔係針對某些機構 , 人物

多謝合作

繼續討論啦 :D

發表人:  HG8271 [ 2007年3月10日 01:16:00 ]
文章主題 : 

我識4,5位九巴車長,
一位太出名唔講,一位是東九某過海線車長(因為我中學同學係佢個仔,我同學有一排帶我跟車而識),
其餘果D係後備(搵佢地多數電話聯絡)
亦識一位新巴後備車長,
鐵巴車長就唔算識,不過影車果陣多數會同你傾計

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月10日 01:21:52 ]
文章主題 : 

1357。HV5716 :
Night~Kids.EH4145 :我冇打錯呀~ :P

咁詳情真係唔清楚~
但據聞佢唔成功...

哦,唔好意思,我搞錯左呀。

咁我都希望佢唔成功復職囉,
成日都衝燈,打大,又飛站呀。
開車又開到鬼死咁快呀。

仲有呀,佢真係連站長都會照打的。
有次我係佐匯影車,
因為佢返工遲左少少,站長同佢係度嘈。
之後佢就郁手打站長......

講起打架,
我都識得位L廠司機,
畀位醉酒佬打... :!:

雖然事後位司機好難得因為咁而抽到假期約我地出黎,
但聽佢大吐苦水都幾同情...

有D司機可能會畀面色人睇,
但有唔少司機又成日要睇人面色...
(的確...咁又可以感受到一個處世經驗)

*純粹討論好咯...
唔再深究果位70司機的事跡~ :wink:

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年3月10日 01:25:26 ]
文章主題 : 

果位司機

好打唔打,就比人打臉... :lol:

不過,要deal with d乘客,好多時都好考司機個應變..

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月10日 01:30:23 ]
文章主題 : 

浪花的毘沙門天 :果位司機

好打唔打,就比人打臉... :lol:

不過,要deal with d乘客,好多時都好考司機個應變..
我記得事主好似講過「唔好打面」,
結果條友仲專登打佢果度...=.="

所以...
呢類職業司機唔單止要識渣車咁簡單...

發表人:  KMB59 [ 2007年3月10日 09:43:16 ]
文章主題 : 

KMB59 :我運動時認識了一名嶼巴站長。
運動時...?
可以講多少少嘛~?

他和我都玩野外定向。:D

發表人:  S3N43_DM9890 [ 2007年3月11日 22:23:03 ]
文章主題 : 

S3N43_DM9890 :我就相反,好多都好易搵到

*傻X先生可能轉廠
話時話,
我識的師傅當中有部份都好快要退休咯...
睇黎要聯絡佢地就只有靠電聯...
(的確, 約人出黎飲茶、聊天不失為最好的方法 :wink: )

我識果堆...最近就有人自己唔做
退休...就新記果面就有一位就快退休
九記果面,就過兩年度
少左親身落站頭搵佢地,多數電聯...
果日至俾個朋友話,話佢新上左牌某線兩個月都未出現過

(食宵夜,就最多)

發表人:  AMS.JE3796 [ 2007年3月11日 22:43:24 ]
文章主題 : 

FX8032~HW7228 :我識4,5位九巴車長,
一位太出名唔講,一位是東九某過海線車長(因為我中學同學係佢個仔,我同學有一排帶我跟車而識),
其餘果D係後備(搵佢地多數電話聯絡)
亦識一位新巴後備車長,
鐵巴車長就唔算識,不過影車果陣多數會同你傾計

你識o個位新巴車長係唔係做spare?

發表人:  ABC [ 2007年3月11日 23:36:46 ]
文章主題 : 

2 7 1 識 多个司 機 出 尖 咀 唔 洗 $ :lol:
ATR36x 司 機 比 時 間 表 我 搭 佢 車~X

發表人:  [ 2007年3月12日 06:03:12 ]
文章主題 : 

咁又未至於撕去,

到而家唔多唔少都仲有d野唔知叫後悔好定叫乜野好..........
感覺真係一d都唔好受
始終覺得我地原本應該可以阻止呢件事發生

親眼睇住件事發生
之後以為阻止左, 以後唔會再發生
但到最後原來係乜都冇成效
個感覺真係好難受....

:roll:

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月12日 18:03:51 ]
文章主題 : 

影 :
咁又未至於撕去,

到而家唔多唔少都仲有d野唔知叫後悔好定叫乜野好..........
感覺真係一d都唔好受

親眼睇住件事發生

其實任何人每做一件事之前都會預期一個後果/效果,
但事實好多時都會跟願相違...
所以,
阻止唔到佢,
未必係人為,
但一定係天意...
人的行動未必可改寫一切...

亦都因為咁,
我地係唔可能後悔,
始終事情都係發生左...
佢一樣被革職...
感可惜、自責就梗既...

希望佢會重新開始好的生活啦...

發表人:  dominic3286 [ 2007年3月12日 18:08:47 ]
文章主題 : 

影 :
咁又未至於撕去,

感覺真係一d都唔好受

親眼睇住件事發生

所以,
阻止唔到佢,
未必係人為,
但一定係天意...

亦都因為咁,
我地係唔可能後悔,
佢一樣被革職...

Hopefully he will!!! Never get any photos like my 簽名檔 again!!

發表人:  [ 2007年3月12日 18:32:13 ]
文章主題 : 

影 :
咁又未至於撕去,

感覺真係一d都唔好受

親眼睇住件事發生

所以,
阻止唔到佢,
未必係人為,
但一定係天意...

亦都因為咁,
我地係唔可能後悔,
佢一樣被革職...

最大問題係我接受唔倒........
叫過佢唔好咁自責攪到咁大壓力
叫過佢休息一下

講完唔夠一個星期就發生左作事
講真
我到而家都真係仲未完全接受到.......

發表人:  AV521.HU7855 [ 2007年3月12日 18:53:46 ]
文章主題 : 

以前成日搭215x...識左好多師傅...
係佢地身上學到好多野...etc.駕駛態度..搵食辛苦果d...

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月12日 19:06:46 ]
文章主題 : 

dominic3286 :Hopefully he will!!! Never get any photos like my 簽名檔 again!!
2600轉...87kph...
咁激動呀~? :shock:

影 : 最大問題係我接受唔倒........
叫過佢休息一下

講真
講真,
我都唔係接受到,
第一下聽到消息後仲好愕然...

但...冇辦法...
或者我地/你地做到的野已經多到冇得再多.........

發表人:  Joe [ 2007年3月12日 21:08:20 ]
文章主題 : 

AL1@73x :我識果d都是比較冷門的鐵巴司機
d車長好鍾意同你講人生道理,而且好友善ga... :D 而且佢地唔會介意把我介紹給司機。
希望找次機會同佢地食飯

p.s果次k11cancel,d司機話有人影相好狼,在馬路open flash,差d搞到撞車。

p.s希望大家10月新車來大埔時影相唔好禁狼,如果唔係搞壞印象就唔好la

Very agree!!!
I just be a friend of a KCR bus driver~
and I just bought 1 book about bus~
then he introduced to the drivers~~
Then they all knew me :lol:

PS.He is a KMB driver before...

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月13日 22:55:08 ]
文章主題 : 

Joe :
AL1@73x :我識果d都是比較冷門的鐵巴司機
希望找次機會同佢地食飯

Very agree!!!
I just be a friend of a KCR bus driver~
and I just bought 1 book about bus~
then he introduced to the drivers~~
Then they all knew me :lol:

PS.He is a KMB driver before...
其實有D師傅幾誇張架~
當佢同你傾緊計果陣有其他司機行埋黎,
真係會將自己"介紹"畀人...
「哩 ~ 呢個叻仔黎架 !」
「你睇下佢影相咁靚 ... 攝影師黎架 !」
... :lol:

不過佢地每日咁機械式咁渣車,
的確幾悶下...
好多時就係靠呢下吹水的過程黎輕鬆一下~

*亦都因為工作壓力,
其實...作為巴迷,
出去影相定坐車果陣真係要識做... :roll:
試過曾經有司機吐苦水...
話應付某部份"行家"真係好麻煩...

發表人:  nwfb23 [ 2007年3月13日 23:20:30 ]
文章主題 : 

dominic3286 :Hopefully he will!!! Never get any photos like my 簽名檔 again!!

叫過佢休息一下

講真
講真,
我都唔係接受到,

但...冇辦法...

全公司0既結論都係一樣
佢就唔緊要,最弊係屋企0個幾個

發表人:  HG8271 [ 2007年3月13日 23:27:23 ]
文章主題 : 

FX8032~HW7228 :亦識一位新巴後備車長

你識o個位新巴車長係唔係做spare?

係,見粗字 :lol:
邊個你應該知啦

*仲識一位前九巴L廠車長

發表人:  LA SEYNE FRANCE [ 2007年3月14日 01:24:45 ]
文章主題 : 

叫過佢休息一下

講真
講真,
我都唔係接受到,

但...冇辦法...

近排我發左個夢, 夢中見到佢入番去做, 有新既員工號碼, 而佢同以前一樣咁去渣車

或者咁講, 我地要展望將來, 有機會去約出來食飯傾計其實已經很不錯, 只可惜未身體力行
而我地而就要更關心眼前人, 始終冇人想有同類事件發生

唉......

發表人:  從來不坐吉都 [ 2007年3月14日 01:31:48 ]
文章主題 : 

但奈何各種情況都十分不利...要再坐上巴士駕駛席,機會真係幾渺茫...

留下 只有思念

發表人:  靈格斯 [ 2007年3月14日 01:36:48 ]
文章主題 : 

16座既或者有機會吧..

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月14日 01:43:15 ]
文章主題 : 

Re樓上各位:
其實要再次感受呢位師傅的駕駛生涯,
都唔一定要響巴士度的
當然...唔響巴士度...某程度上的確少左一點特色...
的確...除左回味就再別無他法了...

不過最重要都係個人姐...
所以打後無論佢係咪再渣巴士都好,
得閒聯絡下...
關心下佢...
相信佢身心都會回復番的~

*慶幸,
睇到呢度咁多回文,
好多人都真正做到跟巴士司機/站長的友誼不止於跟車...
幾值得鼓舞! :wink:

發表人:  S3N232 [ 2007年3月15日 11:54:53 ]
文章主題 : 

我自己都有兩個識左好耐既巴士司機
而家都耐不耐去跟佢地車
有時都會約佢地食飯
試過有次仲厲害
自己大膽約左個司機去深井食燒鵝

發表人:  dominic3286 [ 2007年3月15日 12:49:14 ]
文章主題 : 

Night~Kids.EH4145 :Re樓上各位:
都唔一定要響巴士度的

得閒聯絡下...
關心下佢...

*慶幸,
睇到呢度咁多回文,

我識既司機都有30幾40個!好fd既有8,9個,佢直頭係top 3!
有邊個好似佢咁同我地玩到…!

發表人:  Night~Kids.EH4145 [ 2007年3月15日 22:40:37 ]
文章主題 : 

dominic3286 :
Night~Kids.EH4145 :Re樓上各位:
都唔一定要響巴士度的

得閒聯絡下...
關心下佢...

*慶幸,
睇到呢度咁多回文,

我識既司機都有30幾40個!好fd既有8,9個,佢直頭係top 3!
有邊個好似佢咁同我地玩到…!
不過識咁多...
其實又係咪同個個都真係好似朋友咁?
定只係...萍水之交?

發表人:  KCRC.219 [ 2007年3月16日 11:54:32 ]
文章主題 : 

Night~Kids.EH4145 :不過識咁多...
定只係...萍水之交?

唔一定,不過我諗點都會有d ga :D

發表人:  S3N232 [ 2007年3月22日 09:53:43 ]
文章主題 : 

AL1@73x :
Night~Kids.EH4145 :不過識咁多...
定只係...萍水之交?

唔一定,不過我諗點都會有d ga :D

只要有相同話題既野
就一定可以做得落朋友既

我早前樓上講過果兩位我講既車長
皆因我同果兩位車長都係基督徒
再加上有時都會傾下近期既新聞
而且有時都會問下佢地一 d 待人接物既技巧
所以而家我同果兩位車長都已經係朋友既關係

*而家都耐不耐會約佢地出黎食飯

發表人:  chin_adr [ 2007年3月23日 02:24:00 ]
文章主題 : 

以前同某九巴某線車長幾熟,佢渣很多年3BL/3N,我就係一個普通客.有時有導航位坐,我通常都坐.坐得多佢都認得我.跟住,果條線加冷兩部,佢又話我知.最令我估不到的是,原來佢都有份渣冷馬.大熱天時我放學上車,一坐下,車長就張下層的冷氣開到最大,仲要將駕駛室的風口令正對實我,對我真的好.車長手車係快,一般要20分的路程佢用15分跑完.果時睇佢飛車真係好正.佢有時仲撩我放學後打兵乓.呢位車長已退休

近呢幾年就同某城巴車長熟.識呢位城巴車長就源於某次影相,我諗住跑去下一站上車(當時車已離站),點知佢開門等埋,我連忙向佢道謝.而車內其它巴迷就話”有無搞錯”. 之後又有一次,我坐佢車,佢唔識用HANOVER電牌,我就充當老師

呢位城巴車長講好多城巴內部的故事比我聽,有時大家又會齊齊返深圳玩
我連佢屋企人都見過.果時我返一份外勤工成日都坐都佢車.直到今天我上佢車佢都係照講”唔駛返工咩?”

發表人:  R仔 [ 2007年6月26日 21:59:09 ]
文章主題 : 

本身和十多廿個車長是現實中的朋友,大家會一齊約出來食飯,平時會通下電話咁。

發表人:  KK2883 [ 2007年7月6日 13:29:20 ]
文章主題 : 

我認識3個KMB,1個龍運,1個KCR,但大部分都係晚間
JX7494晚間:因為係我最留意,影相影得最多果2個字軌(12,13)但早更時間因為要番學,如果2個字軌出特見都多數係下午/晚上影,而且因為字軌方面掉動唔大
JG5070晚間:當我某次影佢部車果時佢主動走過來問我影咩,我話影廣告,因為我有跟開63X既掛牌車廣告,現在如果佢換廣告,我都會下去影
專替60X,63X荔廠字軌司機:應該係某次JG2912@63X果時識,果時仲係下緊雨,我見到部(HH9138)車早上有出,但下午就壞車換入,後傾傾下,但現在轉左做早更,況且現在jx7494,HH9138出特見既機會都小左.現在都好小見到佢la

發表人:  Phenolphthalein [ 2007年12月29日 15:29:52 ]
文章主題 : 

唉,我每次想認識車長/站長就驚

無瞻,成日想同佢傾計,但都唔敢

前排去搭11號,排我後面既車長就問我露營D野(因為我個裝係露完營)

之後就同佢傾左好多野,之後我就坐左車頭,佢就上左去

最後同佢SAY GOODBYE,睇佢好似係深資的,幫仔留意D野咁

不過就無傾巴士既野,只係講平時童軍做d咩,佢個仔係點點之類

發表人:  Joe [ 2007年12月29日 16:16:57 ]
文章主題 : 

我再用中文回文~~
我d driver朋友全部都係kcr~
有個driver話俾我知
d driver唔鐘意巴士迷的reason係d巴迷影完相之後
將d相放晒上去forum/website
佢地其實唔想俾人見樣
佢講俾我知
佢話你影相
話個driver係"粉x"個d,never mind
但係upload埋個樣上去
佢地就好唔like
所以佢hope我地d巴迷post相的時候
唔好post樣(最好係cover佢)

發表人:  Phenolphthalein [ 2007年12月29日 17:35:08 ]
文章主題 : 

我都同意,但係又時唔粉既原因係因為覺得已經足夠,見唔清個樣

發表人:  R仔 [ 2008年10月20日 07:31:18 ]
文章主題 :  Re: 【閒談】與巴士司機、站長的友情 ...

識就唔多...有時同埋2~3個朋友跟吓車...吹吓水咁LOR
40X 1個(同我有D親戚關係)
74A 1個(康生...)
93A 1個(前2日先識)
U廠 2個(後備)
110 1個(梁生...前中巴司機)
CTB85 1個(明叔...上次請我食飯)

發表人:  HD7610@297 [ 2008年10月20日 18:13:03 ]
文章主題 :  Re: 【閒談】與巴士司機、站長的友情 ...

我識幾個啦...一個6C,一個297,269B,一個屯廠Spare 同一個796X carlo sosad

其實我都冇諗住識的....全部都係佢地主動同我傾計的 :lol: 例如 有D 因為一件事 已開始傾計

例如行錯路,有人問野...同埋我好記得..有次搭62X...有個carlo問我點解唔係彩虹 直接搭62X 入屯門

要去油塘>再入 :mrgreen: 之後上車佢又同我傾計... 又話 >..好多野啦...(最緊要係話..唔好講哂全名..記低編號放上網,同埋影佢個樣....只係吹下水好啦) :|
其實我都想...拿電話...又唔係幾夠膽 sosad

發表人:  leungfan [ 2008年10月20日 20:05:06 ]

我識一個新巴 Spare [吳生]
同佢幾好傾, 上車傾到落車, 講既野小至車既某角落, 大至新聞^^

發表人:  Kwai Fong.葵芳 [ 2008年10月23日 18:57:56 ]

我識葵芳站長 ~~ 平時會同埋d carlo 搵站長用手機交流短片睇下 ~~

發表人:  Fu8336. [ 2008年10月23日 19:04:33 ]

係差唔多就開學果陣 ...
我就去左跟 FU8336 @ 82K
咁果陣我跟左轉 ..
早更師姐見我有影相 ..
就同我吹左陣水 ..
之後就個個禮拜都去左大圍搵佢 ..
但之後聽到個消息就係 8336 要離開佢我都覺得有 D 可惜 ..
識左個司機又有得搭愛車 ..
但最後架愛車都要走 ..
之後最近仲識埋前 8336 既夜更 ..
姐係兩個拍檔都識哂 .. :mrgreen:

仲有一個冠忠的司機 ..
佢係渣 KU8893 的 .. ( VOLVO B7R )
係中一的時候 ( 兩年前 ) 我就日日都搭佢早上柯打 NLB 37 果班車 .. ( 果陣仲未識佢 )
但之後係年幾前 ..
我同我 fd 去左買大嶼通遊河 ..
當係大澳等緊 21 果陣 ..
就撞中 KU8893 ..
果陣得我地兩個上車 ..
我自己仲傻左拍左八仔 ..
佢就叫我下次小心 D ..
之後我就話 ..
你係咪平日朝早柯打 37 果個 ?
佢就話你又知既 ..
之後就吹水吹水再吹水了 ..
之後最近又日日搭番佢 ..
有時吹下水幾開心架 ~~

我識司機就唔係為左 D 咩便宜
只係同 D carlo 增加下感情 ..
當係搭緊車果陣一齊吹下水有傾有笑我覺得係好開心架 ~~ :idea:

發表人:  FB8617@82K [ 2008年10月23日 20:09:20 ]

開學無幾耐
就要補課
補課後放學諗住碰下運氣
係大圍站搭FB8617@82K返屋企
俾我撞中架8617
坐係導航位有個細路錄緊片
我就坐佢後面
個細路係乙明落車
之後諗住同個司機傾計
其實我好細膽
好怕俾人話(因為由細到大都成日俾人話)
但最後都同佢傾計
真係好開心
識到8617晚間司機 :mrgreen:

依家每日放學一有時間就坐佢車
真係咁好彩
無論放學一話補課後放學
都會咁岩搭中佢果轉車 :D

更有一次同友人搭早更8617
點知黎左架S3N
後來仲識埋早更 :mrgreen:
去大圍影完車返火炭
搭在晚更FA9671
同佢傾左一陣
估唔到我尋晚搭佢車佢仲認得我 :mrgreen:

發表人:  Universal Mk 2008 [ 2008年10月24日 09:16:48 ]

我識一個2A嘅車長,揸GV8635,佢好好人成日俾嘢我,同佢幾好傾, 上車傾到落車^^

發表人:  JV6680@58M [ 2008年10月24日 20:06:49 ]

小弟都識大約十個車長同兩三個站長既.佢地有時想呻下都會打黎吹下水咁..站長如果經過見到佢既都會吹兩句
車長就有時會出黎玩添 :lol:

發表人:  ~花帶桔~ [ 2008年10月25日 18:53:16 ]

我識個d全部都係ctb85咁滯:

CTB:
85:早更7個,夜更5個
站長3個
698R:1個(禮哥)
529:1個(任生)

NWFB:
110:1個(梁師傅(花名 綱牙)

601:1個(榮哥)

KMB:
118:3個(彭生,梁生,吳師姐)

6C:1個(鄧生)

93A:1個(陳師傅)

R仔 :CTB85 1個(明叔...上次請我食飯)

你所講ge明叔係咪姓陳?

發表人:  AP139 [ 2008年10月26日 12:04:35 ]

s20041437 :開學無幾耐
就要補課
補課後放學諗住碰下運氣
係大圍站搭FB8617@82K返屋企
俾我撞中架8617
坐係導航位有個細路錄緊片
我就坐佢後面
個細路係乙明落車
之後諗住同個司機傾計
其實我好細膽
好怕俾人話(因為由細到大都成日俾人話)
但最後都同佢傾計
真係好開心
識到8617晚間司機 :mrgreen:

依家每日放學一有時間就坐佢車
真係咁好彩
無論放學一話補課後放學
都會咁岩搭中佢果轉車 :D

更有一次同友人搭早更8617
點知黎左架S3N
後來仲識埋早更 :mrgreen:
去大圍影完車返火炭
搭在晚更FA9671
同佢傾左一陣
估唔到我尋晚搭佢車佢仲認得我 :mrgreen:

呢次真係好難忘呀 :D
仲有上星期六見返 8617
估唔到芬姐仲記得我地 - -

發表人:  Snoopy@J&H [ 2008年10月26日 15:01:52 ]

KR 3941.KG 4055 :呢次真係好難忘呀 :D
仲有上星期六見返 8617
估唔到芬姐仲記得我地 - -

芬姐好好人(除左有少少粗外...)
佢都同過我傾計
但係最近都好少見到佢...

發表人:  6862584 [ 2008年10月27日 21:37:02 ]

以我所知,聯和墟巴總的司機係最好人

我都識得一位273的師姐,她好好人 :D

發表人:  JV6680@58M [ 2008年10月27日 23:05:25 ]

~花帶桔~ :我識個d全部都係ctb85咁滯:

CTB:
85:早更7個,夜更5個
站長3個
698R:1個(禮哥)
529:1個(任生)

NWFB:
110:1個(梁師傅(花名 綱牙)

601:1個(榮哥)

KMB:
118:3個(彭生,梁生,吳師姐)

6C:1個(鄧生)

93A:1個(陳師傅)

R仔 :CTB85 1個(明叔...上次請我食飯)

你所講ge明叔係咪姓陳?

姓陳唔使用叔黎形容掛 :lol:

發表人:  GE2449~AV36 [ 2008年12月7日 20:40:27 ]

我識一個沙廠後備
佢成日請我食野 真係好好人
另外都識一個6F 的 不過都好耐冇跟佢lo

發表人:  MV6593 [ 2008年12月9日 12:13:21 ]

MT2384.NG1604@關楚耀 :我都識幾個,主要在 6,102 車長
102 都有約 6-7 人,尤其蛇車掛牌最好傾
6 都有約 3 人,其中一位是 6 字頭
最近新識新巴 694 一位車長,姓朱

其實你口中嘅嗰位嘅694朱師傅係咪叫朱x林?佢啱啱上咗新創建個廣告喎……

發表人:  RE1317.ChLoe~* [ 2009年7月22日 21:31:22 ]

我識既大部分都係CTB
117 CTB 12個都識得
117 KMB識4個
點解?
因為我搭坐117返放學4年多了! :shock:

601 KMB 1個(棟強師兄)

NWFB Spare 1 個(根叔)<--超好人

其實只要巴士迷守本分,個個師傅都肯分享經歷,同你講人生道理,support 你 tim 8)
我識d師傅都好鍾意講:「努力d讀書 ar...」

有時真係幾開心架,又跟車,又有得著 :D

發表人:  matthew8 [ 2009年7月23日 13:22:13 ]

其實你地識就好啦… banghead
我個姨丈做站長@梨木樹…
不過退休左啦 sosad
果陣成日比茶水站我睇 :mrgreen:

發表人:  愛卓妍.LS 4896 [ 2010年6月13日 14:58:40 ]

有 GA . 有做緊 . 而有FD沒做了
FD Ge . 前6號 S1 掛牌 . 好掛念之前遊佢操刀 ES S3N , 坦克蘭 . 在大埔道真是好難忘Ga ... 現在好似渣緊紅小 ....
249M 的 HB 1972 :lol:
110 梁生 . 體儉哀了 . 沒做 ...... 唉 ...唯一新記都沒埋
K廠 5 - S1 . 方中 . 手車之前操刀 EL 6857 最正 !
S廠 40X 的 David . :twisted:

發表人:  情侶檔 [ 2010年6月13日 20:25:01 ]

59X好多個-.-
鐵記唯一女司機
鐵記一站長
59M有1個
U廠後備有1個
2A的K廠掛牌司機非常多個(親戚搭橋認識..)
新記84M巴士迷司機
38A一掛牌司機
42A一掛牌司機
66兩掛牌司機(好耐冇見)
大興站長

發表人:  FZ7116.MT4228 [ 2010年6月15日 12:59:22 ]

我識個d全部都係79k咁滯
79k全部都識
73k-01同蛇車都有時傾下

發表人:  HD 9401 [ 2010年6月15日 13:39:49 ]

我識既唔少
38 6個(3個K廠,3個L廠)
47X 8個(3個正字軌,5個蛇車)
80X 3個(1個正字軌-即係我個名HD 9401,2個蛇車)
81M 2個(一齊早更又一齊夜更,仲要係前後車 :lol:)
82K 2個(聰明仔,龔生)
82X 1個
85B 1個(長夜,已榮休) :cry:
87B(同一更份-一齊早更又一齊夜更,仲要係前後車 :lol: )
110 2個(新記:梁師兄,但過唔到體檢 :cry: ,九記:胡師兄)
沙廠後備 2個
新記84M(現82X) 1個
新記後備 2個
秦石站長 2個
退休車長 4個

而家同某2位47X師兄同新記84M(現82X)師兄有係FB度聯絡架(其中一個係4位數字深資車長 :shock: )

發表人:  GU8384@34 [ 2010年6月18日 17:54:31 ]

HD 9401 :我識既唔少
38 4個(3個K廠,1個L廠)
46X 1個(六叔)
47X 8個(4個正字軌,3個蛇車,1個後備)
80X 3個(1個正字軌-即係我個名HD 9401,2個蛇車)
81M 1個(唯一龍仔掛牌FU1694)
85B 1個(長夜,黎緊星期六揸HC2446最後一日) :cry:
87B(同一更份)
110 2個(新記:梁生,但過不了體檢 :cry: ,九記:祥哥)
沙廠後備 1個(早排揸89B,六叔嘅強哥)
新記84M 1個
秦石站長 1個
退休車長 4個
而家同某2位47X師兄同新記84M師兄有係FB度聯絡架(其中一個係4位數字深資車長 :shock: )

4個number係咪校長掛47x??

發表人:  HD 9401 [ 2010年6月21日 16:28:24 ]

GU8384@34 :
HD 9401 :我識既唔少
38 4個(3個K廠,1個L廠)
46X 1個(六叔)
47X 8個(4個正字軌,3個蛇車,1個後備)
81M 1個(唯一龍仔掛牌FU1694)
85B 1個(長夜,黎緊星期六揸HC2446最後一日) :cry:
87B(同一更份)
110 2個(新記:梁生,但過不了體檢 :cry: ,九記:祥哥)
沙廠後備 1個(早排揸89B,六叔嘅強哥)
新記84M 1個
秦石站長 1個
退休車長 4個
而家同某2位47X師兄同新記84M師兄有係FB度聯絡架(其中一個係4位數字深資車長 :shock: )

4個number係咪校長掛47x??

發表人:  Ng6783 . 259d [ 2010年6月28日 11:56:32 ]

我認既唔少都係由細個就識

62X K廠既陳生
6D L廠既丁丁(不過係5月退左休,依家仲有聯絡)
14B S30司機、GZ6177、KA9813、GZ6795既司機
93A 夏生
690 S1司機(渣ASU)
2 某女司機
13X 渣HF2608既呂司機(係男.唔係女)
259D 胡司機(不過叫慣胡叔叔XD)
基本上係咁多=]

發表人:  nwfb_5508 [ 2010年8月17日 00:06:07 ]

我識少少

57M U廠既吳生
新記H1既巴迷司機-樂樂
606 K廠既輝哥
新記2X既巴迷司機-武哥
新記H2既巴迷司機-俊,(果位成日被你地話係師姐)
98A,98C 既所有師傅(包後備)
灣碼站長
新記人力車站長
港碼站長
基本上係咁多

發表人:  city_alexander [ 2010年8月18日 01:55:54 ]

我識[大部份]既師傅都係城巴姓劉同姓袁 [banghead]
KMB 39M----->A貨Benz 雄<----親戚關係~

發表人:  MT695 [ 2010年8月18日 08:52:16 ]

我就咁:
(NWFB)
ISR: 夜更站長一個+84M早更5個字軌+106早更2個字軌+8P早更N個字軌+82早更3個字軌+Spare車長3個
TIK: 早/夜更站長+694早更3個字軌+79系線車長10幾個
(CTB)
ISR: 早/夜更站長+Spare站長4個+定ISR車長80幾人
SSW: 長守督察1個+助理督察2個(有時會有其他督察過黎替站,其他督察7個)
NPF: 85早更1個字軌
HVL: 早更站長+117早更3個字軌
(KMB)
118: 大部份掛牌/後備車長
106: 某部份掛牌車長
606: 3個掛牌車長

PS 遲下做左全職助站,重要識更多carlo.....到時5駛揾人揾得咁辛苦........

發表人:  GL7388 [ 2010年8月29日 08:50:04 ]

我識得咁多:
KMB
52X U廠陳生(即將退休)
58X U廠陳生,李生
62X K廠陳生,鄺生,蘇生(已退休)
74A K廠康生,林生

NWFB
106夜更一個字軌

CTB
E21A早/夜一個字軌

發表人:  EU7649 [ 2011年1月10日 22:53:55 ]

DEL

發表人:  pkyou2010 [ 2011年1月22日 17:02:53 ]

新記116 李車長
九記5 方車長

發表人:  3M_K230UB [ 2015年5月4日 00:44:26 ]
文章主題 :  Re: 與巴士司機、站長的友情 ...

首先先講句唔好意思
篇文過咗咁耐我都要推
唔好講以前,就算而家來到2015年,呢個情況都係冇改善到,反而愈來愈多
好多巴迷(普遍)識佬為咩,我諗我可以歸納做以下幾點:
1.要威(例如某某車手/督察/稽查,諸如此類)
2.R牌R豬紙(有人係因為識佬所以成套948都攞到)
3.控車
4.控攞全廣/特別車種/樣版(呢一樣點控我就真係唔識)
5.跟私牌入廠
6.免費車(呢啲野好common姐)
其實而家有邊個會真係講心唔講金?
好記得舊年定前年,有幾個巴迷好鐘意跟42C某李姓車長,貪佢果時成日中全廣(冇記錯好似係)
之後愈玩愈過份,可以搞到6個一齊跟
好啦,結果個佬終於頂唔順,最後出聲話佢
最後吵大鑊,
加埋果時佢又冇攞全廣
最後都係比人放埋一邊唔理
講到尾都係利用姐
而家真係冇人會講心
自己有跟開3M某潘車長
有人話我比錢
係,我的確比錢,
但起碼真係講心唔講金
呢個佬由中一識到而家中五都係咁fd
有咩事搵佢傾,
始終都係人生閱歷多啲
聽完之後好多野都諗通咗
我諗樓主真係好有遠見
佢呢番說話都係好有用
作為巴迷
我地係咪好應該諗清楚自己點對人?
我跟到就好少既姐:
九記:
3M潘車長
5C鄧車長
龍運:
Spare劉車長
城記:
Spare吳車長

發表人:  S3BL401 [ 2015年5月13日 12:35:55 ]

個時10-11年前年前識左個66既司機,個陣係EH8911,之後已經冇再見到佢...

係3年前係迪士尼酒店做part time,
識左好多酒店穿梭巴士既司機,樂園同外來特車,
但日日番工,好快同佢地熟晒,
有時食飯都會坐埋一齊咩都講,
而家有幾個熟d已經有佢地電話,得閒會約佢地食飯....

而亦同時,我係KMB做PT,成日坐5D,
亦好快識到其中一個,
之前仲約食飯...

不過而家已經冇係KMB做PT,
所以上車都係照入錢,
雖然以前66同而家個5D師兄罵鬼我上佢車做咩要入$?
不過太多客係到..但我唔想佢地難做,
同埋,而家已經打緊工,最多咪請食糖水....

發表人:  PD 7829 [ 2015年7月1日 22:50:57 ]

3M_K230UB on 2015年5月4日 00:44:26:

講咁多都唔知你想講乜
再者上面所謂目的已經全部都前設不當, 當識多個車長朋友甚至為左搭車吹下水have fun既大有人在
要威既似係你自己多d

發表人:  3M_K230UB [ 2015年7月2日 08:08:39 ]

PD 7829 on 2015年7月1日 22:50:57:
3M_K230UB on 2015年5月4日 00:44:26:

講咁多都唔知你想講乜
再者上面所謂目的已經全部都前設不當, 當識多個車長朋友甚至為左搭車吹下水have fun既大有人在
要威既似係你自己多d

我冇講過話冇呢啲人,但睇trend係少過以前好多
所以我想講既就係想引發大家反思:
我地應該係當個佬係真心既朋友,定只係一個用來攞著數既利用對象
sorry for 1999

發表人:  PD 7829 [ 2015年7月3日 00:09:16 ]

3M_K230UB";p=2773090]
PD 7829 on 2015年7月1日 22:50:57:

講咁多都唔知你想講乜
要威既似係你自己多d

我冇講過話冇呢啲人,但睇trend係少過以前好多
所以我想講既就係想引發大家反思:
我地應該係當個佬係真心既朋友,定只係一個用來攞著數既利用對象
sorry for 1999

嘩你講到有下降趨勢咁勁, 咁請問呢個"調查結果"係點得返黎架? 問卷? 訪問? 定打電話抽樣問呀?
係連咩叫"真心朋友"都未界定既情況下就話少左人當車長係真心朋友, 你都得架喇你, 家陣做IES呀?

唔好坐井觀天, 呢個世界好廣闊既
你要一路覺得車長係被利用既我都幫唔到你, 不過唔該你睇清楚而家邊d跟車既人係majority(識朋友), 邊d人係minority(純粹為方便影車)先

講完

updated: 3.7.2015 1737 GMT+8
[quote="3M_K230UB :好威咁wo,咁你講晒啦,呢啲都要define,你當自己讀緊幼稚園?
我一向講道理, 係你講到模凌兩可, 連乜叫"當車長係真心朋友"都唔講就亂落定論先
唔好係自己理據不足, 處於下風果陣就亂咁鬧

重有, 你鍾意既都可以當我讀幼稚園既, 不過你連一個讀幼稚園既人都拗唔過就真係好可悲
立論時先推論同提出論據是常識吧? :smile:

發表人:  JH8051 [ 2015年9月2日 16:27:04 ]

3M_K230UB on 2015年5月4日 00:44:26:首先先講句唔好意思
篇文過咗咁耐我都要推
唔好講以前,就算而家來到2015年,呢個情況都係冇改善到,反而愈來愈多
好多巴迷(普遍)識佬為咩,我諗我可以歸納做以下幾點:
1.要威(例如某某車手/督察/稽查,諸如此類)
2.R牌R豬紙(有人係因為識佬所以成套948都攞到)
3.控車
4.控攞全廣/特別車種/樣版(呢一樣點控我就真係唔識)
5.跟私牌入廠
6.免費車(呢啲野好common姐)
其實而家有邊個會真係講心唔講金?
好記得舊年定前年,有幾個巴迷好鐘意跟42C某李姓車長,貪佢果時成日中全廣(冇記錯好似係)
之後愈玩愈過份,可以搞到6個一齊跟
好啦,結果個佬終於頂唔順,最後出聲話佢
最後吵大鑊,
加埋果時佢又冇攞全廣
最後都係比人放埋一邊唔理
講到尾都係利用姐
而家真係冇人會講心
自己有跟開3M某潘車長
有人話我比錢
係,我的確比錢,
但起碼真係講心唔講金
呢個佬由中一識到而家中五都係咁fd
有咩事搵佢傾,
始終都係人生閱歷多啲
聽完之後好多野都諗通咗
我諗樓主真係好有遠見
佢呢番說話都係好有用
作為巴迷
我地係咪好應該諗清楚自己點對人?
我跟到就好少既姐:
九記:
3M潘車長
5C鄧車長
龍運:
Spare劉車長
城記:
Spare吳車長

冇錯,
而家d巴士迷都係每況愈下,見好多過全部都係只係識利用carlo攞利益

發表人:  FH4676~* [ 2015年11月24日 21:25:09 ]

離題一講

我識又熟既都多數係紅色小巴司機...

有時行過站頭都會搵佢地吹水

發表人:  FH4676~* [ 2015年11月24日 21:25:09 ]

離題一講

我識又熟既都多數係紅色小巴司機...

有時行過站頭都會搵佢地吹水

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時