香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年3月29日 08:00:08

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 116 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 45678
發表人 內容

(u#12244)
 文章主題 : Re: 【閒談】與巴士司機、站長的友情 ...
文章發表於 : 2010年8月29日 08:50:04  (p#1961445)
離線
在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資
會員

錢包: 0.20 明彩 
攝影器材: CANON EOS M
我識得咁多:
KMB
52X U廠陳生(即將退休)
58X U廠陳生,李生
62X K廠陳生,鄺生,蘇生(已退休)
74A K廠康生,林生

NWFB
106夜更一個字軌

CTB
E21A早/夜一個字軌

文章#106
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#14493)
 文章主題 : Re: 【閒談】與巴士司機、站長的友情 ...
文章發表於 : 2011年1月10日 22:53:55  (p#2037754)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: -64.150 明彩 
DEL

最後由 EU7649 於 2011年7月11日 16:57:43 編輯,總共編輯了 1 次。

文章#107
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#11075)
文章發表於 : 2011年1月22日 17:02:53  (p#2043930)
離線
在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資
會員
頭像

錢包: 325.07 明彩 
攝影器材: Nikon D3200
新記116 李車長
九記5 方車長

文章#108
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#25337)
 文章主題 : Re: 與巴士司機、站長的友情 ...
文章發表於 : 2015年5月4日 00:44:26  (p#2756166)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員

錢包: 2.06 明彩 
攝影器材: Nikon D5100+AF-S DX NIKKOR 18-55mm 3.5-5.6G+Canon EOS 350D+Panasonic DMC-FS7
首先先講句唔好意思
篇文過咗咁耐我都要推
唔好講以前,就算而家來到2015年,呢個情況都係冇改善到,反而愈來愈多
好多巴迷(普遍)識佬為咩,我諗我可以歸納做以下幾點:
1.要威(例如某某車手/督察/稽查,諸如此類)
2.R牌R豬紙(有人係因為識佬所以成套948都攞到)
3.控車
4.控攞全廣/特別車種/樣版(呢一樣點控我就真係唔識)
5.跟私牌入廠
6.免費車(呢啲野好common姐)
其實而家有邊個會真係講心唔講金?
好記得舊年定前年,有幾個巴迷好鐘意跟42C某李姓車長,貪佢果時成日中全廣(冇記錯好似係)
之後愈玩愈過份,可以搞到6個一齊跟
好啦,結果個佬終於頂唔順,最後出聲話佢
最後吵大鑊,
加埋果時佢又冇攞全廣
最後都係比人放埋一邊唔理
講到尾都係利用姐
而家真係冇人會講心
自己有跟開3M某潘車長
有人話我比錢
係,我的確比錢,
但起碼真係講心唔講金
呢個佬由中一識到而家中五都係咁fd
有咩事搵佢傾,
始終都係人生閱歷多啲
聽完之後好多野都諗通咗
我諗樓主真係好有遠見
佢呢番說話都係好有用
作為巴迷
我地係咪好應該諗清楚自己點對人?
我跟到就好少既姐:
九記:
3M潘車長
5C鄧車長
龍運:
Spare劉車長
城記:
Spare吳車長

本文章評分: +4

評分:
會員時間評分評語
梁天琦@290A2015年5月5日 17:44:45+1知你有得跟車啦,你唔係都有跟私牌咩,有冇比錢
Chickenwings2015年5月6日 19:01:36+13M個潘車長真係好好傾
IvanS10692015年5月6日 20:30:06+1求此文中心主旨
Nelsonly2015年5月12日 18:31:49+1又喺度靠害xx(

4Thanks 文章#109
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3393)
文章發表於 : 2015年5月13日 12:35:55  (p#2759278)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 1.90 明彩 
個時10-11年前年前識左個66既司機,個陣係EH8911,之後已經冇再見到佢...

係3年前係迪士尼酒店做part time,
識左好多酒店穿梭巴士既司機,樂園同外來特車,
但日日番工,好快同佢地熟晒,
有時食飯都會坐埋一齊咩都講,
而家有幾個熟d已經有佢地電話,得閒會約佢地食飯....

而亦同時,我係KMB做PT,成日坐5D,
亦好快識到其中一個,
之前仲約食飯...

不過而家已經冇係KMB做PT,
所以上車都係照入錢,
雖然以前66同而家個5D師兄罵鬼我上佢車做咩要入$?
不過太多客係到..但我唔想佢地難做,
同埋,而家已經打緊工,最多咪請食糖水....

文章#110
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#18026)
文章發表於 : 2015年7月1日 22:50:57  (p#2772997)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員
頭像

錢包: 9.91 明彩 
3M_K230UB on 2015年5月4日 00:44:26:

講咁多都唔知你想講乜
再者上面所謂目的已經全部都前設不當, 當識多個車長朋友甚至為左搭車吹下水have fun既大有人在
要威既似係你自己多d

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
henryho2015年7月2日 02:21:48+1係甘架拉

1Thanks 文章#111
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#25337)
文章發表於 : 2015年7月2日 08:08:39  (p#2773090)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員

錢包: 2.06 明彩 
攝影器材: Nikon D5100+AF-S DX NIKKOR 18-55mm 3.5-5.6G+Canon EOS 350D+Panasonic DMC-FS7
PD 7829 on 2015年7月1日 22:50:57:
3M_K230UB on 2015年5月4日 00:44:26:

講咁多都唔知你想講乜
再者上面所謂目的已經全部都前設不當, 當識多個車長朋友甚至為左搭車吹下水have fun既大有人在
要威既似係你自己多d

我冇講過話冇呢啲人,但睇trend係少過以前好多
所以我想講既就係想引發大家反思:
我地應該係當個佬係真心既朋友,定只係一個用來攞著數既利用對象
sorry for 1999

文章#112
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#18026)
文章發表於 : 2015年7月3日 00:09:16  (p#2773198)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員
頭像

錢包: 9.91 明彩 
3M_K230UB";p=2773090]
PD 7829 on 2015年7月1日 22:50:57:

講咁多都唔知你想講乜
要威既似係你自己多d

我冇講過話冇呢啲人,但睇trend係少過以前好多
所以我想講既就係想引發大家反思:
我地應該係當個佬係真心既朋友,定只係一個用來攞著數既利用對象
sorry for 1999

嘩你講到有下降趨勢咁勁, 咁請問呢個"調查結果"係點得返黎架? 問卷? 訪問? 定打電話抽樣問呀?
係連咩叫"真心朋友"都未界定既情況下就話少左人當車長係真心朋友, 你都得架喇你, 家陣做IES呀?

唔好坐井觀天, 呢個世界好廣闊既
你要一路覺得車長係被利用既我都幫唔到你, 不過唔該你睇清楚而家邊d跟車既人係majority(識朋友), 邊d人係minority(純粹為方便影車)先

講完

updated: 3.7.2015 1737 GMT+8
[quote="3M_K230UB :好威咁wo,咁你講晒啦,呢啲都要define,你當自己讀緊幼稚園?

我一向講道理, 係你講到模凌兩可, 連乜叫"當車長係真心朋友"都唔講就亂落定論先
唔好係自己理據不足, 處於下風果陣就亂咁鬧

重有, 你鍾意既都可以當我讀幼稚園既, 不過你連一個讀幼稚園既人都拗唔過就真係好可悲
立論時先推論同提出論據是常識吧? :smile:

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
3M_K230UB2015年7月3日 16:00:05+1好威咁wo,咁你講晒啦,呢啲都要define,你當自己讀緊幼稚園?

1Thanks 文章#113
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13482)
文章發表於 : 2015年9月2日 16:27:04  (p#2788924)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員

錢包: 1.83 明彩 
3M_K230UB on 2015年5月4日 00:44:26:首先先講句唔好意思
篇文過咗咁耐我都要推
唔好講以前,就算而家來到2015年,呢個情況都係冇改善到,反而愈來愈多
好多巴迷(普遍)識佬為咩,我諗我可以歸納做以下幾點:
1.要威(例如某某車手/督察/稽查,諸如此類)
2.R牌R豬紙(有人係因為識佬所以成套948都攞到)
3.控車
4.控攞全廣/特別車種/樣版(呢一樣點控我就真係唔識)
5.跟私牌入廠
6.免費車(呢啲野好common姐)
其實而家有邊個會真係講心唔講金?
好記得舊年定前年,有幾個巴迷好鐘意跟42C某李姓車長,貪佢果時成日中全廣(冇記錯好似係)
之後愈玩愈過份,可以搞到6個一齊跟
好啦,結果個佬終於頂唔順,最後出聲話佢
最後吵大鑊,
加埋果時佢又冇攞全廣
最後都係比人放埋一邊唔理
講到尾都係利用姐
而家真係冇人會講心
自己有跟開3M某潘車長
有人話我比錢
係,我的確比錢,
但起碼真係講心唔講金
呢個佬由中一識到而家中五都係咁fd
有咩事搵佢傾,
始終都係人生閱歷多啲
聽完之後好多野都諗通咗
我諗樓主真係好有遠見
佢呢番說話都係好有用
作為巴迷
我地係咪好應該諗清楚自己點對人?
我跟到就好少既姐:
九記:
3M潘車長
5C鄧車長
龍運:
Spare劉車長
城記:
Spare吳車長

冇錯,
而家d巴士迷都係每況愈下,見好多過全部都係只係識利用carlo攞利益

文章#114
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4119)
文章發表於 : 2015年11月24日 21:25:09  (p#2804707)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 0.14 明彩 
離題一講

我識又熟既都多數係紅色小巴司機...

有時行過站頭都會搵佢地吹水

文章#115
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4119)
文章發表於 : 2015年11月24日 21:25:09  (p#2804708)
離線
會員

錢包: 0.14 明彩 
離題一講

我識又熟既都多數係紅色小巴司機...

有時行過站頭都會搵佢地吹水

文章#116
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 116 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 45678

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :