香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月20日 04:33:05

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔
圖檔

【資料:日本 N 比例 及 日本鐵路模型, 物品區

發表新文章 回覆主題  [ 37 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容

(u#537)
 文章主題 : Re: [新模型消息] 1:76 陽光Street deck+ ASU
文章發表於 : 2022年5月6日 23:53:36  (p#2943453)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員
頭像

錢包: 219.41 明彩 
yww18 on 2022年5月5日 11:26:56:聽聞架streetdeck係創英+8記合作,即係英國版即將出現?

今時今日仲要分咩 #hehe#

2022年5月6日 23:54:25 :

愛麗絲公主 on 2022年5月5日 08:22:25:
HV9990@211 on 2022年5月5日 01:18:01:Streetdeck都開模估你唔到啵,唔知有冇機會出埋部九巴版

無記錯九巴那部未出街時,老郭同Steve吳都去咗度車影車

應該會出,否則呢個模無咩用途

P. S. 喺咪有條件改下模出埋英國版 :roll:

但架車好似只係行過81C咁大把 [sosad]

文章#16
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#317)
 文章主題 : Re: [新模型消息] 1:76 陽光Street deck+ ASU
文章發表於 : 2022年5月7日 01:40:47  (p#2943454)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

錢包: 1,465.70 明彩 
愛麗絲公主 on 2022年5月6日 14:47:25:
魔法先生 Super Bus on 2022年5月6日 12:15:03:FB 某群組 Post 左 Streetdeck 模型相,
本來今次出 Streetdeck 的確係驚喜,
但係一見到車尾, 我依家真係要 "吞呔",
唔明點解佢會學左 M1 出嘅新城 B8L 咁畫蛇添足整埋幾把風扇上去,
上次出新城 B8L 果陣我都曾經講過,
要整埋果幾把風扇上去嘅話, 唔該不如學似以前 CsM 出嘅冷龍冷鷹咁,
出到嚟嘅效果一定會好好多 :?

認同
幾把風扇又唔一定要獨立做出黎, 但最少個網係做獨立件, 例如蝕刻片或者膠件另外裝上, 而唔係全部刻係個車殼度 #ng# [banghead]

佢個尾同新城 B8L 唔同油法
Streetdeck 係冷氣網底銀色 + 5 個黑色圓形,但新城 B8L 係銀色網底但得風扇葉油黑
我覺得 Streetdeck 個處理尚可接受,新城 B8L 突出扇葉就好核凸

個網其實今年 12m Facelift 己經轉用緊蝕刻片獨立件,我懷疑呢架都係,但要實物拎上手摸先知

文章#17
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#6319)
文章發表於 : 2022年5月7日 01:54:29  (p#2943455)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員
頭像

錢包: 3,678.86 明彩 
攝影器材: Canon SX60 HS / Samsung Galaxy S9+
Jetfoil on 2022年5月6日 23:53:36:
yww18 on 2022年5月5日 11:26:56:聽聞架streetdeck係創英+8記合作,即係英國版即將出現?

HV9990@211 on 2022年5月5日 01:18:01:Streetdeck都開模估你唔到啵,唔知有冇機會出埋部九巴版

1986 年嘅冷都出嚟行 68X 載客行左唔夠一日 Game over 咪又一樣出到模型 [sosad]

文章#18
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#317)
文章發表於 : 2022年5月7日 01:55:34  (p#2943456)
離線
會員

錢包: 1,465.70 明彩 
Jetfoil on 2022年5月6日 23:53:36:

呢個模係出唔到英國版
香港同英國 Streetdeck 上下層高度分配唔同,令車身玻璃高度同車頭擋風玻璃造形唔同,要出英國版基本上要起過個模
正常廠家唔會做蝕本生意,起碼預出一水賣得晒唔會係蝕先會起模,你睇近年部分車款好似 11 米 E200 產量低見 1000 都起模出,Streetdeck 唔使夾英國車先出到啦
反而係奇怪連 Streetdeck 都出,點解話 AVBML 得兩架唔肯起模,反正都有晒數據,有架 V6X 做辦又好放心一定出得靚仔

W6S1 載客行過 5 81C 88 93A

文章#19
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3139)
文章發表於 : 2022年5月7日 23:22:58  (p#2943473)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
壇規執行顧問、行政及文書助理
壇規執行顧問、行政及文書助理
頭像

錢包: 9.37 明彩 
Club1933㩒倒331,尋晚收工拎車,揀車時有一部見疑似起泡

文章#20
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#7648)
文章發表於 : 2022年5月9日 00:03:08  (p#2943482)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 1,415.47 明彩 

你話share數據就應該會有,但你話英國版幾時出到
創英成兩年前公佈咗E400city最新講緊第二季先可能有影

文章#21
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#33431)
文章發表於 : 2022年5月9日 00:47:41  (p#2943483)
離線
在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資
會員

錢包: 7.51 明彩 
5月10日可以拎Wright

5月17日可以拎ASU

文章#22
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21563)
文章發表於 : 2022年5月9日 18:50:47  (p#2943486)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員
頭像

錢包: 97.29 明彩 
攝影器材: Nikon D7200
Crayon 40 on 2022年5月9日 00:47:41:5月10日可以拎Wright

5月17日可以拎ASU

ASU 16 號喎 :smile:

文章#23
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#19291)
文章發表於 : 2022年5月10日 02:57:39  (p#2943495)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

錢包: 155.73 明彩 
魔法先生 Super Bus on 2022年5月6日 12:15:03:FB 某群組 Post 左 Streetdeck 模型相,
本來今次出 Streetdeck 的確係驚喜,
但係一見到車尾, 我依家真係要 "吞呔",
唔明點解佢會學左 M1 出嘅新城 B8L 咁畫蛇添足整埋幾把風扇上去,
上次出新城 B8L 果陣我都曾經講過,
要整埋果幾把風扇上去嘅話, 唔該不如學似以前 CsM 出嘅冷龍冷鷹咁,
出到嚟嘅效果一定會好好多 :?

睇返實物,其實今次車尾把風扇效果唔錯,因為扇葉造埋立體凹凸感(類似N scale火車車頂把扇咁,不像M1架B8就咁印上去),而且個網係獨立件,效果有D似CsM,同真車好似👍

文章#24
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#6319)
文章發表於 : 2022年5月10日 17:01:31  (p#2943498)
離線
會員
頭像

攝影器材: Canon SX60 HS / Samsung Galaxy S9+
最後都係忍唔住手入左架 331 挪亞方舟 [sosad]

本來諗住入 WRIGHT, 希望我果架好好睇睇啦,
話時話都成半年冇去衣濕買巴模, 對上一次已經係 Dennis "盒仔" 大搶

文章#25
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#18548)
文章發表於 : 2022年5月10日 17:16:53  (p#2943499)
離線
會員

錢包: 123.96 明彩 
剛上1933 app, ASU sold out, 咁受歡迎?之前出过asu,二手280起咋wo

文章#26
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21350)
文章發表於 : 2022年5月10日 20:35:26  (p#2943501)
離線
會員

錢包: 188.96 明彩 
攝影器材: Canon SX70 HS + HUAWEI P30
辛豬肉 on 2022年5月10日 17:16:53:剛上1933 app, ASU sold out, 咁受歡迎?之前出过asu,二手280起咋wo

多$200,呢部全新就有精細籠加更像樣轆軨

文章#27
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#6319)
文章發表於 : 2022年5月11日 00:03:08  (p#2943522)
離線
會員
頭像

尋晚先至訂左架 331, 今朝起身再上去衣濕睇就已經 Sold out,
仲要係 For overseas only, 有冇咁癲...?? :shock: :shock:

文章#28
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#33484)
文章發表於 : 2022年5月11日 03:15:27  (p#2943523)
離線
在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資
會員

錢包: 65.75 明彩 
攝影器材: Canon Powershot SX50 HS
辛豬肉 on 2022年5月10日 17:16:53:剛上1933 app, ASU sold out, 咁受歡迎?之前出过asu,二手280起咋wo

網店38快過X42C賣晒,裕民坊就掉轉38有貨X42C冇,另外各客戶服務中心兩款都有貨

文章#29
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#18548)
文章發表於 : 2022年5月11日 13:49:32  (p#2943525)
離線
會員

錢包: 123.96 明彩 
希望橙牌出多一兩水,如12, 36A, 36M,38A, 39A 40,

文章#30
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 37 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 52 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :