香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月25日 16:14:36

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔
圖檔

【資料:日本 N 比例 及 日本鐵路模型, 物品區

發表新文章 回覆主題  [ 31 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容

(u#28676)
 文章主題 : Re: [新模型消息] 九鐵黃頭同新R train
文章發表於 : 2021年3月19日 09:01:19  (p#2933361)
離線
在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資
會員

錢包: 99.97 明彩 
愛麗絲公主 on 2021年3月18日 11:24:58:
ap136 on 2021年3月18日 11:04:44:不知道會否再版出頭等呢?

那要睇港鐵肯唔肯出中間卡 :roll:

一出中間卡就有好多可以出

MTR App 限自取中心派貨或順X本地速遞

文章#16
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#59222)
 文章主題 : Re: [新模型消息] 九鐵黃頭同新R train
文章發表於 : 2021年3月22日 09:53:51  (p#2933455)
離線
在論壇有 3 年年資
新會員

錢包: 3.44 明彩 
HV9990@211 on 2021年3月18日 02:14:43:今次老角仲未出開訂post,有啲奇怪
唔知會唔會見銷情好再加推?

一定會啦

文章#17
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#537)
文章發表於 : 2021年3月25日 22:07:49  (p#2933670)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員
頭像

錢包: 219.41 明彩 
HV9990@211 on 2021年3月19日 01:52:46:
yww18 on 2021年3月18日 23:14:31:多數係極少貨先會咁,只有VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVIP先買到 :smile:

白頭同MLR都出成3500/3000部,黃頭咁受歡迎應該都唔會少過呢個數掛

回正題,黃頭唔同年代有唔同配置,其實係好多嘢可以出
不過睇返之前啲車佢都唔多會改模
同埋龜鐵負責嗰班都未必會同你考據到咁深入

1900都出咗多一次。

出唔到多一次嘅應該得迪士尼線。

文章#18
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21350)
文章發表於 : 2021年3月29日 20:38:06  (p#2933824)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

錢包: 188.96 明彩 
攝影器材: Canon SX70 HS + HUAWEI P30
Jetfoil on 2021年3月25日 22:07:49:
HV9990@211 on 2021年3月19日 01:52:46:
yww18 on 2021年3月18日 23:14:31:多數係極少貨先會咁,只有VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVIP先買到 :smile:

白頭同MLR都出成3500/3000部,黃頭咁受歡迎應該都唔會少過呢個數掛

回正題,黃頭唔同年代有唔同配置,其實係好多嘢可以出
不過睇返之前啲車佢都唔多會改模
同埋龜鐵負責嗰班都未必會同你考據到咁深入

1900都出咗多一次。

出唔到多一次嘅應該得迪士尼線。

迪士尼如果要再出唔該執返好過拉花先, 唔好又錯 [sosad]

文章#19
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#121)
文章發表於 : 2021年4月11日 04:49:19  (p#2934128)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

錢包: 466.59 明彩 
冇留意官方預售
又唔覺連鎖店網上有公布
見有人收貨後貼相先知出左

再嘗試問門市,已經得番韓國新車
雖然預計唔會只出一水2000部(起碼輕鐵都好快翻出)
但架黃頭真係不得了
頭幅神還原,橙椅
忍唔住食炒入咗 [sosad]

冇考究今次座椅配搭是否正確
但希望之後會出埋3+2 及座椅下組件係黑色既版本
以及頭等卡

翻新列車如果出多水
希望出埋KCR logo及車門有黃邊版
咁樣由電氣化到韓國車大致就齊了

文章#20
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#6319)
文章發表於 : 2021年4月11日 11:36:40  (p#2934131)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員
頭像

錢包: 3,679.89 明彩 
攝影器材: Canon SX60 HS / Samsung Galaxy S9+
ME6694 on 2021年4月11日 04:49:19:冇留意官方預售
又唔覺連鎖店網上有公布

但架黃頭真係不得了
頭幅神還原,橙椅

以及頭等卡

翻新列車如果出多水

我喺美國更加冇可能為左架黃頭去Download 黨鐵 App,
而且佢地又唔知寄唔寄外國...

連鎖店 FB 直頭冇任何消息公佈,
估唔到佢地今次咁秘密, 我都唔知仲有冇機會入到,
真係恨左佢出黃頭好耐㗎, 上次架 506 橙頭輕鐵都好似冇呢架黃頭咁癲... :sad:

文章#21
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#121)
文章發表於 : 2021年4月11日 12:08:34  (p#2934133)
離線
會員

魔法先生 Super Bus on 2021年4月11日 11:36:40:
ME6694 on 2021年4月11日 04:49:19:冇留意官方預售
又唔覺連鎖店網上有公布

但架黃頭真係不得了
頭幅神還原,橙椅

以及頭等卡

翻新列車如果出多水

我喺美國更加冇可能為左架黃頭去Download 黨鐵 App,

真係恨左佢出黃頭好耐㗎, 上次架 506 橙頭輕鐵都好似冇呢架黃頭咁癲... :sad:

相比平時,今次連鎖店安排真係...
一般新野FB會出post話接受預訂
或者,起碼直接到開售日出會post話現正發售
今次無啦啦變咗只做有緣人walk in 訂(睇此post留言先知)

對比平時,今次FB乜都冇
真係唔會無啦啦去門市 (仲要疫情下)

文章#22
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21350)
文章發表於 : 2021年4月11日 12:55:49  (p#2934134)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

攝影器材: Canon SX70 HS + HUAWEI P30
ME6694 on 2021年4月11日 12:08:34:
魔法先生 Super Bus on 2021年4月11日 11:36:40:
又唔覺連鎖店網上有公布

但架黃頭真係不得了
頭幅神還原,橙椅

以及頭等卡

翻新列車如果出多水

相比平時,今次連鎖店安排真係...
一般新野FB會出post話接受預訂
或者,起碼直接到開售日出會post話現正發售
今次無啦啦變咗只做有緣人walk in 訂(睇此post留言先知)

對比平時,今次FB乜都冇
真係唔會無啦啦去門市 (仲要疫情下)

呢款得2000架,而且外殼無什麼地方可說

呢部係老郭近十年外殼最似樣既一部

內籠就有不足之處,例如車內隻尾門既玻璃位完全唔夠圓,直頭唔係圓角

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
ME66942021年4月11日 13:04:55+1外殼無什麼地方可說

1Thanks 文章#23
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#7648)
文章發表於 : 2021年4月12日 02:27:12  (p#2934161)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 1,415.47 明彩 
愛麗絲公主 on 2021年4月11日 12:55:49:呢款得2000架,而且外殼無什麼地方可說

內籠就有不足之處,例如車內隻尾門既玻璃位完全唔夠圓,直頭唔係圓角

通道位隻門你可以話爭少少,但又唔係話唔圓既

不過今次情意結都有影響既,龜公自己部白頭反而仲賣緊
黃頭外殼就真係近乎完美,唔怪得佢夠膽收人$598 [sosad]
今次咁成功希望佢會繼續出多啲九鐵既車

文章#24
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21350)
文章發表於 : 2021年4月12日 03:34:01  (p#2934162)
離線
會員

HV9990@211 on 2021年4月12日 02:27:12:
愛麗絲公主 on 2021年4月11日 12:55:49:呢款得2000架,而且外殼無什麼地方可說

黃頭外殼就真係近乎完美,唔怪得佢夠膽收人$598 [sosad]

白頭車頭近車頂爭d

塊路線仲要印係玻璃出面

白頭車窗延續M-Train模問題,略大

內籠扶手柱有問題
新車時只有一支支企身柱
中間打通穿高企身柱那支係荃灣綫開通前先裝,裝既目的係為了加裝黑色波波

既然白頭諗住係出新車時期就不如就一支支企身柱算

正如之後出橙色輕鐵都係出開通後不足兩個月既樣式

文章#25
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#51)
文章發表於 : 2021年4月12日 23:26:00  (p#2934216)
離線
會員

錢包: 26.59 明彩 
黃頭出 2000 架, 而 R Train 出 2200 架.
早兩日去禮品店拿架黃頭, 都選了三架才選得落手, 可能做得太似, check QC 都更認真 check (有些車身外穀, 窗位置有 d 少少甩油 / 盒有些花 情況出現), overall 部車 QC 都 OK 的.
而 R Train QC 都 OK, 選了第一架已經收貨, 但是個駕駛室門位有 d 鬆...

文章#26
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#7648)
文章發表於 : 2021年4月13日 02:27:31  (p#2934217)
離線
會員

錢包: 1,415.47 明彩 
愛麗絲公主 on 2021年4月12日 03:34:01:白頭車頭近車頂爭d

塊路線仲要印係玻璃出面

白頭車窗延續M-Train模問題,略大

內籠扶手柱有問題
新車時只有一支支企身柱
中間打通穿高企身柱那支係荃灣綫開通前先裝,裝既目的係為了加裝黑色波波

既然白頭諗住係出新車時期就不如就一支支企身柱算

正如之後出橙色輕鐵都係出開通後不足兩個月既樣式

所以點解今次黃頭出得咁好,就係因為有部真車俾佢照住嚟出
白頭嗰啲冇乜得參考佢咪易整錯
如果叫佢出早期版黃頭又係好易會出事

文章#27
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#6319)
文章發表於 : 2021年4月13日 23:52:47  (p#2934258)
離線
會員
頭像

錢包: 3,679.89 明彩 
攝影器材: Canon SX60 HS / Samsung Galaxy S9+
睇嚟今次真係要迫住食炒價入, 冇計... [banghead]
N年前出過我又入唔到, 我唔想今次又錯過過,
如果唔係因為我對呢款黃頭嘅情意結我真係唔會咁癲...

文章#28
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#121)
文章發表於 : 2021年4月20日 02:13:22  (p#2934401)
離線
會員

80_同MTR E shop 都擺左韓國車上去
黃頭冇影....
希望好快有下一水

文章#29
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#537)
文章發表於 : 2021年4月20日 11:59:43  (p#2934402)
離線
會員
頭像

錢包: 219.41 明彩 
HV9990@211 on 2021年4月12日 02:27:12:

想要KTT [sosad]

文章#30
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 31 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :