香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月18日 09:06:55

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔
圖檔

【資料:日本 N 比例 及 日本鐵路模型, 物品區

發表新文章 回覆主題  [ 43 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123
發表人 內容

(u#21563)
 文章主題 : Re: [新模型] 城巴復古色 9149 9150
文章發表於 : 2021年1月25日 21:12:20  (p#2931503)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員
頭像

錢包: 97.29 明彩 
攝影器材: Nikon D7200
superfung500 on 2021年1月25日 02:06:18:唔係城巴12M都普車會裂油

係全部

2201 未見有事
JN9883 我所知我所見都係谷底,未見裂油

文章#31
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21350)
 文章主題 : Re: [新模型] 城巴復古色 9149 9150
文章發表於 : 2021年1月26日 01:02:19  (p#2931519)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

錢包: 188.96 明彩 
攝影器材: Canon SX70 HS + HUAWEI P30
KE7066.LokFu on 2021年1月25日 21:12:20:
superfung500 on 2021年1月25日 02:06:18:唔係城巴12M都普車會裂油

係全部

2201 未見有事

當時好似講過話2201係另一間廠造, 那間廠就保留到車頭燈透明位

文章#32
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#10433)
文章發表於 : 2021年1月26日 19:23:07  (p#2931529)
離線
在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資
會員
頭像

錢包: 14.47 明彩 
攝影器材: 愛車: 捷聯Volvo B6LE、新巴Dennis Dart SLF、城巴短車、新巴布牌3A黨、城巴TD豪444
KE7066.LokFu on 2021年1月25日 21:12:20:

係全部

2201 未見有事

你唔熟真係唔洗講咁多,嗰條友九唔答八一回事
91xx、城巴都普(2201除外)、64xx 啲油全部都係自然裂,就算擺防潮櫃唔見光都係照裂,自己手上JN9883、珀麗dart都有起疹,80M啲車就咁擺都無事
乜嘢「除咗第二批城巴 12.8 Facelift 之外冇邊部無耐就出事」「同樣地其他廠一樣擺到咁上下都有機會起泡,呢樣唔係只限個別生產商問題」 [sosad] [sosad] [sosad]
我自己係M1 fans都唔會死攬M1,QC差甚至上油有問題係事實(當然唔係全部都係咁啦),佛系合埋眼揀車係後話

不過話Model 1做爛市我又唔係太認同,個市場係佢開發出來,精細籠個行業標準又係佢訂出來,本身城新車就少人買,加埋經濟差咗,前景又不明,我2018年訂咗兩套城巴NL262之後都無再訂

另外價位問題,其實人工租金上升嗰啲無得唔反映落售價到,純粹買開398覺得498貴啫,2015到2021 6年時間大陸啲人工都升咗20-30%,$498其實合理價位,只係睇吓過唔過到心理關口
以前$288年代突然轉到$398精細都有唔少人覺得貴啦

文章#33
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21563)
文章發表於 : 2021年1月26日 22:02:38  (p#2931540)
離線
會員
頭像

白蘭氏冰糖雞精 on 2021年1月26日 19:23:07:你唔熟真係唔洗講咁多,嗰條友九唔答八一回事
91xx、城巴都普(2201除外)、64xx 啲油全部都係自然裂,就算擺防潮櫃唔見光都係照裂,自己手上JN9883、珀麗dart都有起疹,80M啲車就咁擺都無事
乜嘢「除咗第二批城巴 12.8 Facelift 之外冇邊部無耐就出事」「同樣地其他廠一樣擺到咁上下都有機會起泡,呢樣唔係只限個別生產商問題」 [sosad] [sosad] [sosad]
我自己係M1 fans都唔會死攬M1,QC差甚至上油有問題係事實(當然唔係全部都係咁啦),佛系合埋眼揀車係後話

前排見部Buses GB2444、80M AM 276 一樣起疹,全部車差唔多 condition 咁唔見光擺;巴模點擺先唔會出事呢個話題好多年前都有討論,所以絕對唔係得 M1 先有嘅問題 [sosad]
JN9883 早排拎過出黎睇, 你講完我特登望多次就未覺有疹;當然可能係個別批次問題啦,呢點除咗靠網上討論我冇辦法知
64XX 果批起泡係講緊推出之後幾個月內果種「無耐」,其他車起碼都叫擺到幾年先出事 xx(
我自己都同意冇必要死攬,事實的確係有批車出事,但係咪就代表得佢指明嘅「N1」有?絕對唔係

文章#34
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#317)
文章發表於 : 2021年1月26日 23:57:31  (p#2931557)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

錢包: 1,465.70 明彩 
KE7066.LokFu on 2021年1月26日 22:02:38:
白蘭氏冰糖雞精 on 2021年1月26日 19:23:07:你唔熟真係唔洗講咁多,嗰條友九唔答八一回事

前排見部Buses GB2444、80M AM 276 一樣起疹,全部車差唔多 condition 咁唔見光擺;巴模點擺先唔會出事呢個話題好多年前都有討論,所以絕對唔係得 M1 先有嘅問題 [sosad]
JN9883 早排拎過出黎睇, 你講完我特登望多次就未覺有疹;當然可能係個別批次問題啦,呢點除咗靠網上討論我冇辦法知
64XX 果批起泡係講緊推出之後幾個月內果種「無耐」,其他車起碼都叫擺到幾年先出事 xx(
我自己都同意冇必要死攬,事實的確係有批車出事,但係咪就代表得佢指明嘅「N1」有?絕對唔係

AM 同 S3BL470 係 2011 年車呀清,M1 堆裂油起泡車出廠幾耐開始出事呀 [sosad]
依家所謂無事既 M1 車,你起碼擺多五六年都仲係無事先講佢係咪同其他廠質素一樣

M1 起模靚係一件事,精細係一件事,但油漆質素的確係非常麻麻無必要死攬佢
畢竟佢出既官方鐵車歷史都唔長,但油出事比例都係高,唔係話其他廠唔會出事,但 Drumwell Cars 出廠 15 年以上既車都有唔少,油出事既比例事實上一o的都唔高

我自己有 8 架車新車買返黎就一直擺書檯 Display 長期俾燈照住照足十幾年,
APM1 AVW5 ATE33 AMN39 AMN7 ASV11 ATR144 ATR10,只有 Corgi 兩架同 ASV11 係有起疹,無一架會裂油
就算出名裂油既 ME41 其實全架車都係得泵把會裂油,而 ME41 泵把係膠件黎,同全車裂既 DM Trident 91xx 完全係兩回事,而且 ME41 出左差唔多 20 年啦,人地個車身都無裂無起疹呢

有一點之前有師兄改車時發現過,
就係佢就咁甩城巴車隊編號改車,改 80M 車係可以就咁甩走面層字樣而唔傷黃色油,但 M1 一抹就下面層黃油都化埋,就係呢一下我相信兩間廠上油功力係有明顯分別

文章#35
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#10433)
文章發表於 : 2021年1月27日 10:10:50  (p#2931563)
離線
在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資
會員
頭像

錢包: 14.47 明彩 
攝影器材: 愛車: 捷聯Volvo B6LE、新巴Dennis Dart SLF、城巴短車、新巴布牌3A黨、城巴TD豪444
3ASV174 on 2021年1月26日 23:57:31:
KE7066.LokFu on 2021年1月26日 22:02:38:

AM 同 S3BL470 係 2011 年車呀清,M1 堆裂油起泡車出廠幾耐開始出事呀 [sosad]
依家所謂無事既 M1 車,你起碼擺多五六年都仲係無事先講佢係咪同其他廠質素一樣

M1 起模靚係一件事,精細係一件事,但油漆質素的確係非常麻麻無必要死攬佢
畢竟佢出既官方鐵車歷史都唔長,但油出事比例都係高,唔係話其他廠唔會出事,但 Drumwell Cars 出廠 15 年以上既車都有唔少,油出事既比例事實上一o的都唔高

我自己有 8 架車新車買返黎就一直擺書檯 Display 長期俾燈照住照足十幾年,
APM1 AVW5 ATE33 AMN39 AMN7 ASV11 ATR144 ATR10,只有 Corgi 兩架同 ASV11 係有起疹,無一架會裂油
就算出名裂油既 ME41 其實全架車都係得泵把會裂油,而 ME41 泵把係膠件黎,同全車裂既 DM Trident 91xx 完全係兩回事,而且 ME41 出左差唔多 20 年啦,人地個車身都無裂無起疹呢

就係佢就咁甩城巴車隊編號改車,改 80M 車係可以就咁甩走面層字樣而唔傷黃色油,但 M1 一抹就下面層黃油都化埋,就係呢一下我相信兩間廠上油功力係有明顯分別

雞同鴨講 [sosad] [sosad] [sosad] 佢肯定無買開M1所以唔明我哋講乜,我諗無乜廠嘅車出一兩年就開始出事

文章#36
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#317)
文章發表於 : 2021年1月27日 11:16:46  (p#2931564)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

白蘭氏冰糖雞精 on 2021年1月27日 10:10:50:
3ASV174 on 2021年1月26日 23:57:31:

雞同鴨講 [sosad] [sosad] [sosad] 佢肯定無買開M1所以唔明我哋講乜,我諗無乜廠嘅車出一兩年就開始出事

下你覺得佢真係唔明咩 [sosad]
佢只係要表達呢個問題唔係 M1 獨有,其他廠都有,咁就唔係 M1 問題

所以我一向都話呢個品牌對部分人嚟講係信仰嚟 [sosad]

文章#37
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#537)
文章發表於 : 2021年1月27日 11:57:46  (p#2931567)
離線
會員
頭像

錢包: 219.41 明彩 
白蘭氏冰糖雞精 on 2021年1月27日 10:10:50:

少許OT: 有廠出事,但唔係1/76 巴士 [sosad]

文章#38
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21563)
文章發表於 : 2021年1月27日 12:03:04  (p#2931568)
離線
會員
頭像

3ASV174 on 2021年1月26日 23:57:31:有一點之前有師兄改車時發現過,

係咪即係該部 80M 車厚油所以冇咁易傷到?冇玩開改裝唔係好肯定啱唔啱 #adore#
3ASV174 on 2021年1月27日 11:16:46:下你覺得佢真係唔明咩 [sosad]
佢只係要表達呢個問題唔係 M1 獨有,其他廠都有,咁就唔係 M1 問題

前半段啱,後半段唔啱
其他廠有唔等於唔係問題,一樣應該要正視 #vmv

文章#39
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#317)
文章發表於 : 2021年1月27日 12:16:19  (p#2931569)
離線
會員

KE7066.LokFu on 2021年1月27日 12:03:04:
3ASV174 on 2021年1月26日 23:57:31:有一點之前有師兄改車時發現過,

係咪即係該部 80M 車厚油所以冇咁易傷到?冇玩開改裝唔係好肯定啱唔啱 #adore#

點解仍然一定覺得係 80m 厚油而唔係 M1 層油上唔實

厚唔厚油真係個別車款,但 DW 常見啲,80M 反而唔多
不過我覺得上油係唔需要拗,因為 80M 真係好啲
M1 呢一兩年暫時睇係有改善,但擺多幾年唔裂唔起泡我先會話佢真係好咗

2021年1月27日 12:17:29 :

KE7066.LokFu on 2021年1月27日 12:03:04:

3ASV174 on 2021年1月27日 11:16:46:下你覺得佢真係唔明咩 [sosad]

前半段啱,後半段唔啱
其他廠有唔等於唔係問題,一樣應該要正視 #vmv

其實短期裂油呢個問題真係 M1 獨有
或者應該咁講,裂油呢個問題就算係其他廠中古車都唔見得有好多例子

文章#40
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21563)
文章發表於 : 2021年1月27日 13:04:45  (p#2931571)
離線
會員
頭像

3ASV174 on 2021年1月27日 12:16:19:

點解仍然一定覺得係 80m 厚油而唔係 M1 層油上唔實

我唔識係度估估下咋,唔洗咁緊張 #adore#
冇諗到其他因素例如油漆嘅附著力之類

文章#41
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#293)
文章發表於 : 2021年1月28日 00:00:48  (p#2931589)
離線
會員
頭像

錢包: 794.92 明彩 

首先呢個係唔同廠用既油性質既問題,同上油功力同附著力冇關係

唔知果位板友係用Thinner 定磨光膏甩Fleet no.,如果前者的話其實8記車都會甩到陣面果陣油,只不過普遍8記車顏色油上再加多左層厚光油先再印Fleet No.所以唔係好覺,但其實反光一睇都會見到用thinner捽過既地方都會矇左一撻。2011年出果架HS7847會直情乸起埋陣金油添。更有板友N年前改架EY4088果陣噴光油果陣乸溶哂成條紅線添 [sosad]

所以如果甩車隊編號呢啲移印野最好用細目磨光膏,既方便又快捷#good#

文章#42
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#317)
文章發表於 : 2021年1月28日 00:27:52  (p#2931590)
離線
會員

吳啟華 on 2021年1月28日 00:00:48:

首先呢個係唔同廠用既油性質既問題,同上油功力同附著力冇關係

唔知果位板友係用Thinner 定磨光膏甩Fleet no.,如果前者的話其實8記車都會甩到陣面果陣油,只不過普遍8記車顏色油上再加多左層厚光油先再印Fleet No.所以唔係好覺,但其實反光一睇都會見到用thinner捽過既地方都會矇左一撻。2011年出果架HS7847會直情乸起埋陣金油添。更有板友N年前改架EY4088果陣噴光油果陣乸溶哂成條紅線添 [sosad]

所以如果甩車隊編號呢啲移印野最好用細目磨光膏,既方便又快捷#good#

EY4088 上油本身都係有o的奇怪
呢架係連揀新車既時候,窗框同紅油都已經有化開

文章#43
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 43 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :