香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月20日 20:03:07

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔
圖檔

【資料:日本 N 比例 及 日本鐵路模型, 物品區

發表新文章 回覆主題  [ 43 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容

(u#2910)
 文章主題 : Re: [新模型] 城巴復古色 9149 9150
文章發表於 : 2021年1月20日 12:12:11  (p#2931286)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員

錢包: 54.55 明彩 
辛豬肉 on 2021年1月20日 09:00:09:1:76應該轉用紙盒包裝, 不要所謂証書,一律$330, 賣完再出,類似tiny1:110玩法

做爛個市咪就係
1)貨品質量問題(N1)
- 裂油起泡甩油
新巴豬;12 FL MMC;城巴11.3 舊頭MMC;12.8 FL MMC

2)貨品定位錯配(KMR)
- A)賣得OK出多水:
車皇ME;S3M;E6X;V6B
- B)同編號出兩款:
3AVBWU1;無車牌LWB B8L;白牌 紅AVBWU;水塘3ATENU

3)開賣不足一個月就劈價(KMR+N1)

第3點唔多唔少都因為頭2點少咗意欲買多架,然後惡性循環。

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
CSN2021年1月22日 11:29:39+1

1Thanks 文章#16
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21563)
 文章主題 : Re: [新模型] 城巴復古色 9149 9150
文章發表於 : 2021年1月20日 13:58:10  (p#2931289)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員
頭像

錢包: 97.29 明彩 
攝影器材: Nikon D7200
3asv500 on 2021年1月20日 12:12:11:1)貨品質量問題(N1)
- 裂油起泡甩油
新巴豬;12 FL MMC;城巴11.3 舊頭MMC;12.8 FL MMC

唔知你有時光機定係點,可以預知啲車未來質量會有問題
除咗第二批城巴 12.8 Facelift 之外冇邊部無耐就出事
同樣地其他廠一樣擺到咁上下都有機會起泡,呢樣唔係只限個別生產商問題,亦完全唔知關做爛一手市場咩事
同時間你舉出黎果啲都唔係款款出事,最起碼豬未見過亦未聽過有人講呢點

反而 KMR 早幾年就真係貨品質量問題啦,出咩一樣收 $460,非精細內籠果啲 sell 情懷多過模型,追唔上市場需求 xx(
舊年有進步呀,但豬個殼以現今標準唔係個個都收貨 xx(
3asv500 on 2021年1月20日 12:12:11:2)貨品定位錯配(KMR)

S3M E6X 哪來第二水? #adore#
3asv500 on 2021年1月20日 12:12:11:- B)同編號出兩款:
3AVBWU1;無車牌LWB B8L;白牌 紅AVBWU;水塘3ATENU

換咗個車牌都唔代表大家都會買多部
何況部龍運 B8L 同白牌根本冇得變 [sosad]

辛豬肉 on 2021年1月20日 09:00:09:1:76應該轉用紙盒包裝, 不要所謂証書,一律$330, 賣完再出,類似tiny1:110玩法

呢個價錢大量出嘅話大概做到玩具質素(aka 十年前質素),咁不如玩 1:64/1:110 算
成個定位完全冇吸引力

再者證書呢家嘢成本唔高,你見 Tiny 出咩都搵下嘢改就知道通通都係限量版,賣完基本上唔會搵得翻一模一樣嘅組合
同時以 Tiny 依家個玩法,根本賣完一兩年先有機會翻出,即係同 1:76 唔會差好遠

文章#17
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2910)
文章發表於 : 2021年1月20日 17:33:18  (p#2931290)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員

錢包: 54.55 明彩 
KE7066.LokFu on 2021年1月20日 13:58:10:
3asv500 on 2021年1月20日 12:12:11:1)貨品質量問題(N1)
- 裂油起泡甩油

除咗第二批城巴 12.8 Facelift 之外冇邊部無耐就出事
同樣地其他廠一樣擺到咁上下都有機會起泡,呢樣唔係只限個別生產商問題,亦完全唔知關做爛一手市場咩事
同時間你舉出黎果啲都唔係款款出事,最起碼豬未見過亦未聽過有人講呢點

反而 KMR 早幾年就真係貨品質量問題啦,出咩一樣收 $460,非精細內籠果啲 sell 情懷多過模型,追唔上市場需求 xx(
舊年有進步呀,但豬個殼以現今標準唔係個個都收貨 xx(
3asv500 on 2021年1月20日 12:12:11:2)貨品定位錯配(KMR)

S3M E6X 哪來第二水? #adore#
3asv500 on 2021年1月20日 12:12:11:- B)同編號出兩款:

換咗個車牌都唔代表大家都會買多部
何況部龍運 B8L 同白牌根本冇得變 [sosad]

呢個價錢大量出嘅話大概做到玩具質素(aka 十年前質素),咁不如玩 1:64/1:110 算
成個定位完全冇吸引力

再者證書呢家嘢成本唔高,你見 Tiny 出咩都搵下嘢改就知道通通都係限量版,賣完基本上唔會搵得翻一模一樣嘅組合
同時以 Tiny 依家個玩法,根本賣完一兩年先有機會翻出,即係同 1:76 唔會差好遠

模型出事就預咗會有,無諗過唔洗坐時光機都咁快出事同大面積。品質唔穩定,炒家仲會入貨等變壞?

S3M@41A/52X(第一水),44/58M(第二水)
E6X(非太陽能) 89D/278X,271/258D

無錯,兩架唔同車牌未必會買多架,但兩架一樣就一定令人卻步。個個都話九巴豬樣衰,最後咪又清晒,只係隻膠豬得一架有散熱網先無人買多架啫(類似同車牌囉),橙牌配電視框紅蛋明明有但唔出,偏要揀獨特嘢出兩款,唔賣淨至奇。

文章#18
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21563)
文章發表於 : 2021年1月21日 00:31:25  (p#2931306)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員
頭像

3asv500 on 2021年1月20日 17:33:18:模型出事就預咗會有,無諗過唔洗坐時光機都咁快出事同大面積。品質唔穩定,炒家仲會入貨等變壞?

炒家入貨通常即走,有幾多個會咁有恆心持貨幾年? #adore#
3asv500 on 2021年1月20日 17:33:18:S3M@41A/52X(第一水),44/58M(第二水)
E6X(非太陽能) 89D/278X,271/258D

無錯,兩架唔同車牌未必會買多架,但兩架一樣就一定令人卻步。個個都話九巴豬樣衰,最後咪又清晒,只係隻膠豬得一架有散熱網先無人買多架啫(類似同車牌囉),橙牌配電視框紅蛋明明有但唔出,偏要揀獨特嘢出兩款,唔賣淨至奇。

S3M 一水大 Logo 一水細 Logo :?
E6X 冇太陽能板實際上係一水貨分開推,KMR 好鍾意擠牙膏咁出,往往導致之後出果款蟹,呢部分明顯係佢銷售策略有問題唔係貨品定位有問題
出白牌明顯係因為塊白牌,你走去叫人出返橙牌 [sosad]

文章#19
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21350)
文章發表於 : 2021年1月21日 20:11:10  (p#2931313)
離線
會員

錢包: 188.96 明彩 
攝影器材: Canon SX70 HS + HUAWEI P30
3asv500 on 2021年1月20日 12:12:11:

做爛個市咪就係
1)貨品質量問題(N1)
- 裂油起泡甩油

2)貨品定位錯配(KMR)
- B)同編號出兩款:

3)開賣不足一個月就劈價(KMR+N1)

第3點唔多唔少都因為頭2點少咗意欲買多架,然後惡性循環。

關於"2A"方面賣得ok出多水其實有咩問題 :roll:

最少ME真係清得曬貨; S3M水都第一批41A+52X算叫賣了絕大部分, 第二水44當加推, 再加埋58M玩大logo其實無咩問題; E6X V6B玻璃梯都賣了大部分

你話第一水蟹曬都出第二水就話有問題, 第一水銷量好第二水有貨畀人walkin唔好咩? 以前開門唔訂就要食炒, 現在部分貨有walkin覺得係好事..... 當年AL@74X 3AV@74X AMNE1呢類行慢兩個鐘都停訂.. 而且仲要唔會出第二水, 呢個時候得兩個選擇: 想玩就益炒家, 一係就唔好玩

文章#20
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#7648)
文章發表於 : 2021年1月22日 02:08:09  (p#2931342)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 1,415.47 明彩 
我覺得主因應該唔係咩做爛市
而係而家咁多間巴士公司夾埋出車過密
以前主要係九巴車海,而家連城新都定期出車
仲要之前湧咋非官車出嚟,大家邊有咁既購買力呀

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
CSN2021年1月22日 11:28:24+1

1Thanks 文章#21
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#974)
文章發表於 : 2021年1月22日 10:06:42  (p#2931346)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

錢包: 24.90 明彩 
HV9990@211 on 2021年1月22日 02:08:09:我覺得主因應該唔係咩做爛市

今時今日$460/ $498 其實真是定價太高,令到不少人放棄一出就買,好多不太受歡迎或出得多的車款都偏向特價先入手。
同時,得到相關人士消息,加價到$460 之後其實收入是比之前少左,證明大家的購買力未必去到呢個定價水平。

文章#22
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#18548)
文章發表於 : 2021年1月22日 11:06:33  (p#2931349)
離線
會員

錢包: 123.96 明彩 
同意,$330比較合理,同埋自從tiny出1:110, 初期無乜人買,後期出得多款後,多人玩,原因價錢是一個考慮

2021年1月22日 11:16:24 :

其實例如大熱款式,可出半製成自砌版,路線車牌隨意喜歡,老老實實,所謂証書,限量對我無意思,我只是要部車,並不是炒

文章#23
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21350)
文章發表於 : 2021年1月22日 13:25:41  (p#2931350)
離線
會員

錢包: 188.96 明彩 
攝影器材: Canon SX70 HS + HUAWEI P30
辛豬肉 on 2021年1月22日 11:06:33:同意,$330比較合理,同埋自從tiny出1:110, 初期無乜人買,後期出得多款後,多人玩,原因價錢是一個考慮

2021年1月22日 11:16:24 :

其實例如大熱款式,可出半製成自砌版,路線車牌隨意喜歡,老老實實,所謂証書,限量對我無意思,我只是要部車,並不是炒

tiny巴士說價錢不如說款式更自由; 有些76無模具(例如雞車/國寶龍)或者唔會出既拉花或不少廣告之類tiny都做到

但同樣地tiny "巴士/列車" 較為似樣既模都係由80M協助將模具縮出黎... 如O305/3ATENU/E6X/B8L/港鐵列車/山頂纜車/7期叮/冷氣叮/遊覽叮68/觀光叮128...... 當然前期亦有不少模係不問自取地抄各間廠出黎(3N/奧粘/A95/ATR/雞/Daimler A/圓寶/平寶/天星小輪/六期叮...等等)

文章#24
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21563)
文章發表於 : 2021年1月22日 17:37:03  (p#2931353)
離線
會員
頭像

ap136 on 2021年1月22日 10:06:42:今時今日$460/ $498 其實真是定價太高,令到不少人放棄一出就買,好多不太受歡迎或出得多的車款都偏向特價先入手。
同時,得到相關人士消息,加價到$460 之後其實收入是比之前少左,證明大家的購買力未必去到呢個定價水平。

基本 econ 已經講緊 ceteris paribus,加到 $460 之後銷情差咗唔等於關鍵係定價

同埋出個量少自然就收入少架啦,根本背後太多因素冇透露導致個資訊完全冇參考價值 :smile:
辛豬肉 on 2021年1月22日 11:06:33:同意,$330比較合理,同埋自從tiny出1:110, 初期無乜人買,後期出得多款後,多人玩,原因價錢是一個考慮

2021 年仲覺得 2011 年個售價先叫合理
單計通脹都知唔合理啦,唔通我出街食飯會話 $30 碟飯比較合理咩 #adore#

HV9990@211 on 2021年1月22日 02:08:09:我覺得主因應該唔係咩做爛市

真正爆炸果期咪 RS 揸旗果期,近一兩年反而還好 [sosad]

文章#25
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2634)
文章發表於 : 2021年1月22日 20:14:06  (p#2931357)
離線
會員

錢包: 0 明彩 
今次冇套裝賣真係有D腳步, 淨係入手咗其中一款

文章#26
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#14180)
文章發表於 : 2021年1月24日 14:41:38  (p#2931441)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員

錢包: 21.44 明彩 
KE7066.LokFu on 2021年1月20日 13:58:10:
- 裂油起泡甩油

城巴11.3 舊頭MMC好似都好快出事
同埋好似有部份城巴12M都普車頂白油都有裂油
起泡真係好多都會
不過裂油除咗ME 68M bumper好似都唔多聽過
搞到而家都驚咗M1城巴

文章#27
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21421)
文章發表於 : 2021年1月25日 02:06:18  (p#2931496)
離線
會員

錢包: 17.15 明彩 
攝影器材: N/A
唔現 on 2021年1月24日 14:41:38:
- 裂油起泡甩油

起泡真係好多都會
搞到而家都驚咗M1城巴

唔係城巴12M都普車會裂油

係全部

文章#28
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#6319)
文章發表於 : 2021年1月25日 02:58:10  (p#2931497)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員
頭像

錢包: 3,678.86 明彩 
攝影器材: Canon SX60 HS / Samsung Galaxy S9+
- 裂油起泡甩油

起泡真係好多都會
搞到而家都驚咗M1城巴

啱啱睇完你呢個 Reply 之後即刻拎我架 9103 嚟 Check, My god!! 真係心痛...!!! :sad:
估唔到我呢架喺美國都中招, 咁樣裂法...

到底係咪所有 M1 車都可能會咁...?

圖檔

文章#29
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#974)
文章發表於 : 2021年1月25日 11:58:52  (p#2931499)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

錢包: 24.90 明彩 
魔法先生 Super Bus on 2021年1月25日 02:58:10:
- 裂油起泡甩油

起泡真係好多都會
搞到而家都驚咗M1城巴

啱啱睇完你呢個 Reply 之後即刻拎我架 9103 嚟 Check, My god!! 真係心痛...!!! :sad:
估唔到我呢架喺美國都中招, 咁樣裂法...

到底係咪所有 M1 車都可能會咁...?

[ 圖檔 ]

又未至於所有,至少olym系列未覺得有;不過好多dm dent, 91xx,64xx都出事,我自己部91xx都出事,所以都不需要太驚訝 [sosad]

文章#30
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 43 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 74 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :