香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月20日 09:04:03

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 26 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容

(u#44178)
 文章主題 : Re: [轉載]噴射飛航港澳航線業務下跌
文章發表於 : 2020年7月22日 08:05:05  (p#2922234)
離線
在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資
會員

錢包: 1.86 明彩 
由當初起港珠澳大橋, 噴射飛航載客率低甚至執笠已經係預期嘅一個結果
呢啲事幾時會發生都只係時間嘅問題, 始終就連住喺香港島嘅人都寧願去大嶼山用港珠澳大橋
再加埋而家疫情令到坐噴射飛航過境旅客嘅數字雪上加霜

講真頂到而家我都覺得已經算係奇蹟...
不過都覺得香港一間規模最大同埋最成功嘅船公司面臨咁嘅命運係有啲可惜
唯有真係坐等睇住佢幾時會摺埋收山

文章#16
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#36085)
文章發表於 : 2020年8月9日 22:13:39  (p#2922844)
離線
在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資
會員

錢包: 14.09 明彩 
攝影器材: SAMSUNG L100
erictsanghks on 2020年7月22日 08:05:05:由當初起港珠澳大橋, 噴射飛航載客率低甚至執笠已經係預期嘅一個結果
呢啲事幾時會發生都只係時間嘅問題, 始終就連住喺香港島嘅人都寧願去大嶼山用港珠澳大橋

不過都覺得香港一間規模最大同埋最成功嘅船公司面臨咁嘅命運係有啲可惜

始終金巴另一個優勢就係即買即上車,以前未有港珠澳大橋嗰陣,如果你即買船飛起碼都要等一、兩粒鐘上船,大時大節更加可能得豪華位、尊豪位揀,雖然金巴初期都排長龍,但起碼唔使等咁耐,金巴呢方面有優勢

文章#17
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#46200)
文章發表於 : 2020年12月10日 16:44:30  (p#2929576)
離線
在論壇有 5 年年資在論壇有 5 年年資
會員

錢包: 0 明彩 
攝影器材: Canon EOS 500D
疫情關係 應該好難頂到
封關出入境限制
加上大橋開左好多人都會搭巴士
又快又唔會驚暈船

但比著係我
打死都唔會用果條垃圾橋

希望佢地頂得住喇

文章#18
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3393)
文章發表於 : 2020年12月29日 23:46:20  (p#2930425)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員

錢包: 1.90 明彩 
EricEric97 on 2020年12月10日 16:44:30:疫情關係 應該好難頂到
封關出入境限制
又快又唔會驚暈船

但比著係我
打死都唔會用果條垃圾橋

希望佢地頂得住喇

而家TJ都開始慢慢炒人...
PS:前TJ同事講

文章#19
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#36085)
文章發表於 : 2021年2月16日 22:44:40  (p#2932271)
離線
在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資
會員

EricEric97 on 2020年12月10日 16:44:30:疫情關係 應該好難頂到
封關出入境限制
又快又唔會驚暈船

但比著係我
打死都唔會用果條垃圾橋

希望佢地頂得住喇

我諗即使開返關之後,好肯定屯門線一定會取消,因為屯赤路已經開咗,加埋A33X減咗價只會更加吸引人坐金巴去澳門,船肯定冇晒優勢

加埋B929,Foilcat呢d大浪都可以穩定嘅船都行咗起碼3,40年,加埋宜家呢個時勢仲養住佢同燒錢無分別,所以開返關好大機會得返d雙體船行,到時一到冬天大浪嘅日子個個都搭金巴算

文章#20
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#45060)
文章發表於 : 2021年5月22日 10:48:48  (p#2935114)
離線
在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資
會員

錢包: -168.350 明彩 
攝影器材: 手提電話
VA73@2A on 2020年8月9日 22:13:39:
erictsanghks on 2020年7月22日 08:05:05:由當初起港珠澳大橋, 噴射飛航載客率低甚至執笠已經係預期嘅一個結果

始終金巴另一個優勢就係即買即上車,以前未有港珠澳大橋嗰陣,如果你即買船飛起碼都要等一、兩粒鐘上船,大時大節更加可能得豪華位、尊豪位揀,雖然金巴初期都排長龍,但起碼唔使等咁耐,金巴呢方面有優勢

但係唔好唔記得澳門關口方面接駁差 :smile:

普通巴士得兩條、賭場巴士仲要另外轉車 :wink:

船就唔同,港澳碼頭同氹仔碼頭都有完善配套,氹仔仲有輕軌

文章#21
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#36085)
文章發表於 : 2021年6月5日 17:01:48  (p#2935522)
離線
會員

Qazwsaedx on 2021年5月22日 10:48:48:
VA73@2A on 2020年8月9日 22:13:39:

呢點係無錯,要怪就怪在個口岸隔住個新城A區,得一條臨時路出去,加埋個出入口喺全澳門其中一個塞車黑點,先至有咁小選擇

所以連珠海嗰班人寧願迫關閘拱北,都唔會用港珠澳

文章#22
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#45060)
文章發表於 : 2021年7月20日 16:53:17  (p#2936761)
離線
會員

VA73@2A on 2021年6月5日 17:01:48:
Qazwsaedx on 2021年5月22日 10:48:48:

呢點係無錯,要怪就怪在個口岸隔住個新城A區,得一條臨時路出去,加埋個出入口喺全澳門其中一個塞車黑點,先至有咁小選擇

所以連珠海嗰班人寧願迫關閘拱北,都唔會用港珠澳

小弟為咗費事人逼人,北上都鍾意行港珠澳

結果次次都係空無一人 #adore# 應該仲少過香港嘅沙頭角

文章#23
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#58315)
文章發表於 : 2021年7月27日 18:40:15  (p#2937042)
離線
在論壇有 3 年年資
會員

錢包: 1.92 明彩 
知識馬桶 on 2020年7月9日 20:30:38:以目前既疫情黎睇 會唔會頂到年底申請破產?

有機會, 如果到年底都不通關

文章#24
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3393)
文章發表於 : 2021年8月8日 01:03:05  (p#2937201)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員

錢包: 1.90 明彩 
dukasleung666 on 2021年7月27日 18:40:15:
知識馬桶 on 2020年7月9日 20:30:38:以目前既疫情黎睇 會唔會頂到年底申請破產?

背後仲有大財團係到...未必會破產

文章#25
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#45060)
文章發表於 : 2021年8月25日 18:53:31  (p#2937583)
離線
會員

dukasleung666 on 2021年7月27日 18:40:15:

信德集團家大業大,點會執 [banghead]

就係執都只會係何家唔想做跨境船主動結業,而唔係破產

文章#26
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 26 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :