頭像
LE8869
(u#23669)
會員
錢包: 6,908.74 明彩
獅子銀行: 0 明彩
攝影器材: 可以攝影的器材

Re: 八達通取巧繳費

LE8869 » 2019年1月19日 19:21:00 (p#2898826)

九廣通 on 2019年1月19日 00:48:54: 睇返九巴學生八達通$12以上長途路綫即日回程半價優惠單張,唔見有咁寫wor [sosad]
反而我懷疑係咪出上環個程 978 八達通機方向有誤,建議你都係打返上九巴熱綫/Apps 1933 即時通信功能問會好D [sosad]

啱啱真係去咗個網站即時通訊果度問 CS,佢地真係話唔同分段都冇問題的 :oops:
可能真係好似你咁講係去程個方向 set 錯咗 [sosad]
不過算啦,都過咗咁耐我連日子都唔記得,仲要搞到我之後一直都唔敢再咁樣搭 [banghead]

ck38
(u#5124)
會員
錢包: 5,678.01 明彩

ck38 » 2019年1月19日 23:40:16 (p#2898838)

722中環特快";p=2898822]咁究竟以上三位有無犯法呢? 法例就咁講:
香港法例第210章《盜竊罪條例》18C.不付款而離去 :(1) 除第(3)款另有規定外,任何人明知須為任何已供應的貨品或已提供的服務即場付款,或明知被預期須為該等貨品或服務即場付款,而不誠實地離去,並無如所須般或被預期般付款,意圖逃避支付應付的款項,即屬犯罪,循公訴程序定罪後,可處監禁3年。
(2) 就本條而言,即場付款 (payment on the spot)包括在收取已予施工或提供服務的貨品時的付款。

換句話講,如果有乘客「明知」沙田上W3入上水要俾$8.4,但「無如所須」咁俾錢,反而利用漏洞攞雙向分段優惠,就有可能觸犯咗以上嘅第(1)條

認同版友以上所講

點解我開頭會話有可能係違法呢?
因為之前聽過, 如果搭地鐵「交換飛」, 即係一個人由A站去Z站, 另一個人由Z站去A站, 而佢地中途交換車票, 使到佢地可以用同站出入價錢搭全程, 係屬於違法
而樓頂個例子, 我覺得同呢個case類似, 所以覺得有可能係違法
我諗重點之一係當事人係咪存心咁做
但我都認同版友所講, 舉證困難

[quote="中東呼吸中級呼綜合症 on 2019年1月19日 17:44:13: 八仔一轉方向所有雙向分段即刻 void

此 post 已完

如果八達通機認得係咪同一程車, 咁就唔會有「下一轉」呢個問題啦

不過, 如果有人搭W3去到沙田站落車, 之後即刻上返同一部車, 又點計呢?
根據部份版友意見, 呢個係系統漏洞, 唔算違法
但根據另一版友意見, 呢個行為係屬於逃票
唔知大家又點睇呢?

再引申到另一個case, 88K>87A
之前聽聞有人於新翠邨上88K拍卡後即落車再搭87A以享有優惠
其實呢個行為算唔算係逃票呢? (佢係有意圖咁做)

頭像
FB5764 X 86K
(u#19772)
會員
錢包: 351.11 明彩

FB5764 X 86K » 2019年2月2日 20:05:44 (p#2899451)

九廣通 on 2019年1月19日 00:18:44: 善用轉乘優惠個個,你可以象徵式搭一個站既
況且乘客守則冇講過唔可以上完車即刻落車ga wor [sosad]

你咁樣講令我諗起呢個例子:

港島→美孚
淨搭 N368 要俾全價,但在美孚轉 N237/N241/N260 等可以回水,
咁乘客象徵式咁轉乘搭一個站就落車,算不算是取巧呢? :lol:
沙田巴士迷天地

http://www.stbfp.com
一個關心
巴士路線發展大小事
的平台
歡迎到「沙田巴士迷天地 Sha Tin Bus Fans' Paradise」Facebook 專頁讚好!

Wings1229
(u#43760)
會員
錢包: 3.37 明彩
獅子銀行: 0 明彩

Wings1229 » 2019年2月13日 23:03:13 (p#2900235)

LE8869 on 2019年1月18日 23:37:04: 一樣唔知算唔算取巧既係用轉乘優惠平過單一程
例如 278K 轉 270A 278X 市區方向或者 273A 273D,次程會減 $4.2,但係 278K 單程只係 $3.5
即係話 278K > 273A 會收 $3.6,比起單搭 273A $4.3 會平 :lol:
即係理論上係可以拍一拍 278K 但即刻落翻車,然後再轉其他線,會平咗 [banghead]
(當然現實唔會咁做啦 :oops:

同樣嘅情況亦喺238M
Example 荃灣》屯門
單程60M $8.,4 / 238M>60M 次程會減 $4.2
平$4.2-$3.5=$0.7(可用於其他相關轉乘優惠)
現實中真係有人喺沙咀道搭238M轉車(當然好少)
Like me on Facebook

頭像
LLWHH
(u#47323)
會員
錢包: 0.25 明彩
獅子銀行: 32.91 明彩

LLWHH » 2019年2月21日 22:47:31 (p#2900684)

其實會搞到鹹魚惡搞惡記

上一頁

發表新主題
回到 巴士閒談

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客

關於我們

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。