香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年3月29日 17:14:18

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]
Rules

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容

(u#2870)
 文章主題 : Re: [新聞]電話騙徒呃三婦77萬
文章發表於 : 2015年7月30日 23:55:51  (p#2780186)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員

錢包: 75.08 明彩 
根本就係騙徙「玩Line」式
亂打電話,求其撞個1234 5678[隨便作0既...]
之後...睇下邊個「咁唔好彩」「上吊」囉...
(真係笨到只係跟到香港人晌1990年代0既技術
「大陸人」的確形象不變...學小日本人咁叫自己做「內地人」
都冚唔實上述0既事實...真係小日本0既好0野唔學
走去學小日本當年侵略世界0既衰0野...)<-笨死了

小弟0既處理方法?
(01) 去TB買0野又如何?!反正拎貨只有SMS短訊通知...
機械式電話?!小弟都仲未入貨,咁快有貨收?!喪0架?!
(02) 小弟同大陸「絕緣」,大陸阿叔仲唔__開就叫警察、公安...
「唔識你喎,做乜要小弟過$1.25過你?!10年皇家飯就有!(騙取財物嘛~)」
(不知自愛!同小弟______開!)<-粗口,無謂教壞小朋友!
(03) 「留底個Email呀唔該...」(有小弟Email 0既,留個字據過小弟望一下~
無呀?鬼知你地鐵少女[無害]定係地獄少女[即刻落地獄!好在係虛構0者...]?!「給小弟滾蛋!」)

文章#16
回頂端
 個人資料  

(u#11992)
文章發表於 : 2015年8月1日 10:14:44  (p#2780660)
離線
在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資
會員
頭像

錢包: 0.90 明彩 
佢地逐個電話試
今日公司電話響完一個又一個==''
上頭借機倍佢玩

文章#17
回頂端
 個人資料  

(u#4985)
文章發表於 : 2015年8月1日 17:44:48  (p#2780731)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員
頭像

錢包: 17.84 明彩 
攝影器材: Apple iPhone4S & 6+
AV84_251M on 2015年8月1日 10:14:44:佢地逐個電話試
上頭借機倍佢玩

其實玩下佢都岩,不過最好都係暗中報警,
比班差佬一野起哂個班人出黎 ……

最好笑而家係連中聯辦都扮先得意 ……

文章#18
回頂端
 個人資料  

(u#21714)
文章發表於 : 2015年8月5日 19:32:26  (p#2781939)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員

錢包: 2.85 明彩 
AVD1 on 2015年8月1日 17:44:48:
AV84_251M on 2015年8月1日 10:14:44:佢地逐個電話試
上頭借機倍佢玩

睇中部份怕西環嘅人士 [flowerface]

文章#19
回頂端
 個人資料  

(u#6319)
文章發表於 : 2015年8月6日 00:50:18  (p#2782089)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員
頭像

錢包: 3,675.93 明彩 
攝影器材: Canon SX60 HS / Samsung Galaxy S9+
PG9293 on 2015年8月5日 19:32:26:
上頭借機倍佢玩

其實都唔關怕唔怕思歪事,
只係捉住一啲人嘅心理, "死啦, 有部門打到上門嚟揾我啦, 唔知發生左乜事呢?"
喺美國呢度, 有時啲詐騙電話可以冒認佢地係 CIA 甚至 FBI 打嚟嘅,
不過最重要嘅喺, 呢啲部門係唔會打電話上門揾你, 更加唔會問你要錢

同埋講到詐騙電話, 香港依家唔知有冇,
喺美國呢度, 我幾日之前就收到一個電話,
個電話等左差唔多半分鐘先至有個女人應我,
個女人問我係咪有 Windows 電腦, 跟住我追問佢:
"妳到底係邊個? 妳要揾邊個, 揾我做乜事?!!"
跟住個女人就講, "Sorry I don't spe..."
我估佢係想講 "I don't speak English very much" 之類嘅, 因為聽到佢有印度定中東口音,
跟住未講得完句說話就拿拿林收線, 之後我再上網追查個電話 (呢個網真係幫左我唔少)
http://800notes.com/Phone.aspx/1-800-845-6565

發現原來由今年七月開始已經有唔少人收到同一個電話,
又係由有印度口音嘅男女打嚟, 話佢地測到你嘅電腦有毒或者有人入侵左,
要你開機比佢地睇, 同埋我亦懷疑呢啲電話都唔係喺美國國內打出嘅,
雖然來電顯示係美國嘅 1-800 系電話

p.s. 留意上面條 Link 第三頁最底果個留言就係我嘅, 佢打左兩次嚟揾我啦!! #ng#

文章#20
回頂端
 個人資料  

(u#4985)
文章發表於 : 2015年8月6日 14:31:41  (p#2782229)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員
頭像

錢包: 17.84 明彩 
攝影器材: Apple iPhone4S & 6+
魔法先生 Super Bus on 2015年8月6日 00:50:18:
PG9293 on 2015年8月5日 19:32:26:
上頭借機倍佢玩

其實都唔關怕唔怕思歪事,
只係捉住一啲人嘅心理, "死啦, 有部門打到上門嚟揾我啦, 唔知發生左乜事呢?"
喺美國呢度, 有時啲詐騙電話可以冒認佢地係 CIA 甚至 FBI 打嚟嘅,
不過最重要嘅喺, 呢啲部門係唔會打電話上門揾你, 更加唔會問你要錢

同埋講到詐騙電話, 香港依家唔知有冇,
喺美國呢度, 我幾日之前就收到一個電話,
個電話等左差唔多半分鐘先至有個女人應我,
個女人問我係咪有 Windows 電腦, 跟住我追問佢:
"妳到底係邊個? 妳要揾邊個, 揾我做乜事?!!"
跟住個女人就講, "Sorry I don't spe..."
我估佢係想講 "I don't speak English very much" 之類嘅, 因為聽到佢有印度定中東口音,
跟住未講得完句說話就拿拿林收線, 之後我再上網追查個電話 (呢個網真係幫左我唔少)
http://800notes.com/Phone.aspx/1-800-845-6565

發現原來由今年七月開始已經有唔少人收到同一個電話,
又係由有印度口音嘅男女打嚟, 話佢地測到你嘅電腦有毒或者有人入侵左,
要你開機比佢地睇, 同埋我亦懷疑呢啲電話都唔係喺美國國內打出嘅,
雖然來電顯示係美國嘅 1-800 系電話

p.s. 留意上面條 Link 第三頁最底果個留言就係我嘅, 佢打左兩次嚟揾我啦!! #ng#

1-8xx d 電話我一向都唔聽。
唔係廣告就係訪問,聽黎都係哂氣。

文章#21
回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :