香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月20日 13:59:52

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]
Rules

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 32 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容

(u#19189)
 文章主題 : Re: [新聞] 終院: 申領綜援居港7年要求違憲
文章發表於 : 2014年2月2日 00:34:27  (p#2617903)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員
頭像

錢包: 153.33 明彩 
攝影器材: Nikon D90
BUSMAN_NSHK on 2013年12月24日 16:35:38:站在大家也是 同一民族、置於同一國家 之下,大家都應該要守望相助,不過到底如何幫助呢,就值得商榷。

圖檔
Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer
一個民族,一個國家,一個元首

嘩,咩事呀,去到 21 世紀都仲有納粹主義嘅思想出現,無陰公 #ng#

文章#16
回頂端
 個人資料  

(u#4793)
 文章主題 : Re: [新聞] 終院: 申領綜援居港7年要求違憲
文章發表於 : 2014年2月2日 01:17:20  (p#2617918)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 0.02 明彩 
攝影器材: Kiev 88, Pentacon Six, Praktica MTL 50, Zorki 4, Leica IIIa
MM@! on 2014年2月2日 00:34:27:
BUSMAN_NSHK on 2013年12月24日 16:35:38:站在大家也是 同一民族、置於同一國家 之下,大家都應該要守望相助,不過到底如何幫助呢,就值得商榷。

[ 圖檔 ]
Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer

嘩,咩事呀,去到 21 世紀都仲有納粹主義嘅思想出現,無陰公 #ng#

你有權就著半句話語斷章取義,不過希望你留意你的用詞,如果閣下認為以上言論乃為納粹主義,歡迎報警。
否則,希望閣下收回所謂「納粹主義」言論,並停止製造此等侮蔑之言論! :evil:

文章#17
回頂端
 個人資料  

(u#4477)
文章發表於 : 2014年2月2日 09:26:19  (p#2617934)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 1,539.18 明彩 
攝影器材: Nikon D750
其實香港人自己又唔去要求政府,介定香港人究竟只是永久性居民還是公民,居民同公民係兩樣野黎,如果香港只有居民,係現行制度下咁大陸人實際就有權落黎團聚兼享福利,香港只能介定非永久性居民攞多少,但香港人係公民,大陸來港的只係居民的話班大陸友落到黎都唔使旨意有福利

以上係我對上一面長文的補充

文章#18
回頂端
 個人資料  

(u#4985)
文章發表於 : 2014年2月2日 15:00:20  (p#2617988)
離線
會員
頭像

錢包: 17.84 明彩 
攝影器材: Apple iPhone4S & 6+
GZG50 on 2014年2月2日 09:26:19:其實香港人自己又唔去要求政府,介定香港人究竟只是永久性居民還是公民,居民同公民係兩樣野黎,如果香港只有居民,係現行制度下咁大陸人實際就有權落黎團聚兼享福利,香港只能介定非永久性居民攞多少,但香港人係公民,大陸來港的只係居民的話班大陸友落到黎都唔使旨意有福利

問題在於究竟香港有冇「香港公民」呢個 concept 先,
如果冇即係又要立法或者修改法例吧 ~

我暫時起網上睇過香港就好似真係冇「香港公民」呢個 concept,
反而香港居民就有, 就算香港特別行政區非永久性居民都可以叫香港居民 ~

文章#19
回頂端
 個人資料  

(u#3293)
文章發表於 : 2014年2月2日 19:37:55  (p#2618021)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員
頭像

錢包: 32.22 明彩 
攝影器材: Canon PowerShot SX210 IS, Kodak Easyshare CX7300
BUSMAN_NSHK on 2014年2月2日 01:17:20:

[ 圖檔 ]

你有權就著半句話語斷章取義,不過希望你留意你的用詞,如果閣下認為以上言論乃為納粹主義,歡迎報警。
否則,希望閣下收回所謂「納粹主義」言論,並停止製造此等侮蔑之言論! :evil:

咁請問閣下言論同民族主義、納粹主義有咩分別?
如果個新移民係南亞人/黑人/白人,咁唔通唔幫?

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
白露時雨村雨夕立春雨2014年2月2日 21:05:48+1

最後由 S3BL469 於 週四 6 月 9, 6618 11:49 pm 編輯,總共編輯了 5653 次。

1Thanks 文章#20
回頂端
 個人資料  

(u#4793)
文章發表於 : 2014年2月2日 21:24:59  (p#2618047)
離線
會員

攝影器材: Kiev 88, Pentacon Six, Praktica MTL 50, Zorki 4, Leica IIIa
Naphthalene on 2014年2月2日 19:37:55:
BUSMAN_NSHK on 2014年2月2日 01:17:20:

[ 圖檔 ]

咁請問閣下言論同民族主義、納粹主義有咩分別?
如果個新移民係南亞人/黑人/白人,咁唔通唔幫?

從何見得本人有不支持幫助之意?又,本人有哪句話語帶有非中國人不幫?
本人主旨在於該如何幫助國內新移民,而非宣揚民族優先,更不主張排外請問閣下及該版友有沒有理解何謂「民族主義」和「納粹主義」?

請你先了解清楚「民族主義」和「納粹主義」(或更正確的當代名詞:「新納粹主義」),如未了解清楚其含義,煩請不要再亂扣帽子
* 本人修歷史畢業,自當明白「民族主義」和「納粹主義」的界定,上面有版友用一張一句納粹黨用語打算把本人說成納粹主義者,本人深表遺撼及要求該版友道歉。
另外,閣下可以不同意本人的立場,但請本著尊重的原則,注意自己的一言一語是否對他人造成重大影響,「納粹主義」之類的指控是極大的罪名!

文章#21
回頂端
 個人資料  

(u#3293)
文章發表於 : 2014年2月2日 21:56:31  (p#2618060)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員
頭像

攝影器材: Canon PowerShot SX210 IS, Kodak Easyshare CX7300
請循其本。閣下一開始係寫「站在大家也是 同一民族、置於同一國家 之下」,即同一民族、同一國家係幫嘅前提。
為免搞錯,鄙人想向閣下請求「民族」、「國家」之定義,以免日後口同鼻拗。

重有,你有冇修讀歷史(或者有冇取得優秀成績)同你係咪真係了解清楚民族主義同納粹主義未必有關。事先聲明,我高中以後冇讀亦唔表示我了解或者唔了解。大家互相切磋便是,只要唔係講埋啲咩「我身為乜乜乜當然就知乜乜乜」呢啲似關事其實係廢話嘅咁就冇問題。何況有「納粹主義」嘅思想可以點報警或者落charge控告呢?有邊條罪係可以起訴「有人干犯納粹主義思想」?

最後由 S3BL469 於 週四 6 月 9, 6618 11:49 pm 編輯,總共編輯了 5653 次。

文章#22
回頂端
 個人資料  

(u#4793)
文章發表於 : 2014年2月2日 23:36:43  (p#2618103)
離線
會員

Naphthalene on 2014年2月2日 21:56:31:請循其本。閣下一開始係寫「站在大家也是 同一民族、置於同一國家 之下」,即同一民族、同一國家係幫嘅前提。
為免搞錯,鄙人想向閣下請求「民族」、「國家」之定義,以免日後口同鼻拗。

重有,你有冇修讀歷史(或者有冇取得優秀成績)同你係咪真係了解清楚民族主義同納粹主義未必有關。事先聲明,我高中以後冇讀亦唔表示我了解或者唔了解。大家互相切磋便是,只要唔係講埋啲咩「我身為乜乜乜當然就知乜乜乜」呢啲似關事其實係廢話嘅咁就冇問題。何況有「納粹主義」嘅思想可以點報警或者落charge控告呢?有邊條罪係可以起訴「有人干犯納粹主義思想」?

「同一民族、同一國家」,指的是我們跟國內新移民都是中國人,活在同一個國家,由始至終我(或是其他討論中的版友)亦只是集中討論有關是次國內新移民的事件,並無討論其他國別之移民。

或許我誤解「納粹主義」在香港並不構成法律上的罪行,就些誤解我甘願致歉。

不過還是這樣一句,一個普通人活在一個多元社會,有其思想與言論自由,這是你和我都有的東西。但並不代表有人可以脅「言論自由」,拿著一句半句斷章取義,妄下判斷為他人亂扣帽子。世人憎恨「納粹主義」等極右思想,如今本人無辜被扣上「納粹主義」的帽子,感到極為不滿。如上述言論對閣下或其他版友有冒犯,本人亦願意道歉。

最後,本人再次要求該位版友收回言論!

文章#23
回頂端
 個人資料  

(u#3293)
文章發表於 : 2014年2月3日 00:24:15  (p#2618118)
離線
會員
頭像

個問題在於香港嘅福利冇可能無止境畀其他唔係喺香港居住嘅人。香港嘅福利制度同大陸嘅福利制度完全唔同。香港人納嘅稅本身就唔係攞嚟畀大陸用,量亦唔足夠畀大陸用。
Well,新移民固然係要幫,畢竟佢哋落咗嚟定居揸住香港身分證。但而家問題其實唔單只來自新移民(唔係講緊個別新移民,講緊係成個群體嘅影響)。一嚟新移民一路不斷增加,個餅根本冇得再分。二嚟真正揸住單程證落嚟香港定居嘅人佔嘅比例愈來愈少,反而係多咗班大陸人諗住落嚟香港攞完着數拍兩拍屁股就走人,有個別重要係有中介公司幫手咁做(唔單只綜援,重有假結婚、假呢樣假嗰樣)。喺香港未有得拎返單程證審批權嘅時候,香港嘅福利就係咁樣逐少逐少咁漏畀每日百五個單程證名額。而正因為係每日一定數量,所以長遠嚟計係一個無底深潭,用用下就揸乾晒。到時唔只土生土長香港人冇得享用自己香港嘅福利,連真心嚟香港定居貢獻香港社會嘅新移民都唔會有機會享用。

呢樣亦正好解釋點解基於「同一民族」或者「同一國家」呢個前提去幫人係會出現啲咁嘅問題。

又倒返轉,大陸本身有戶籍制度限晒每個地區嘅人讀書、做嘢、攞福利等等都要喺自己住嘅地區,原因其實都係因為資源分配問題。而家香港咁玩已經係中門大開,任人嚟攞着數。

文章#24
回頂端
 個人資料  

(u#4793)
文章發表於 : 2014年2月3日 01:01:14  (p#2618128)
離線
會員

Naphthalene on 2014年2月3日 00:24:15:個問題在於香港嘅福利冇可能無止境畀其他唔係喺香港居住嘅人。香港嘅福利制度同大陸嘅福利制度完全唔同。香港人納嘅稅本身就唔係攞嚟畀大陸用,量亦唔足夠畀大陸用。
Well,新移民固然係要幫,畢竟佢哋落咗嚟定居揸住香港身分證。但而家問題其實唔單只來自新移民(唔係講緊個別新移民,講緊係成個群體嘅影響)。一嚟新移民一路不斷增加,個餅根本冇得再分。二嚟真正揸住單程證落嚟香港定居嘅人佔嘅比例愈來愈少,反而係多咗班大陸人諗住落嚟香港攞完着數拍兩拍屁股就走人,有個別重要係有中介公司幫手咁做(唔單只綜援,重有假結婚、假呢樣假嗰樣)。喺香港未有得拎返單程證審批權嘅時候,香港嘅福利就係咁樣逐少逐少咁漏畀每日百五個單程證名額。而正因為係每日一定數量,所以長遠嚟計係一個無底深潭,用用下就揸乾晒。到時唔只土生土長香港人冇得享用自己香港嘅福利,連真心嚟香港定居貢獻香港社會嘅新移民都唔會有機會享用。

呢樣亦正好解釋點解基於「同一民族」或者「同一國家」呢個前提去幫人係會出現啲咁嘅問題。

又倒返轉,大陸本身有戶籍制度限晒每個地區嘅人讀書、做嘢、攞福利等等都要喺自己住嘅地區,原因其實都係因為資源分配問題。而家香港咁玩已經係中門大開,任人嚟攞着數。

或者閣下應該再看看我的原文。
BUSMAN_NSHK on 2013年12月24日 16:35:38:換一換概念,這次事件終審法院只是從法律上判決,唯一政府要做的,就是重新檢視福利制度。
的確,站在大家也是同一民族、置於同一國家之下,大家都應該要守望相助,不過到底如何幫助呢,就值得商榷。
派錢(綜援),只是治標不治本,對幫助新移民融入社會、自力更新的作用幾近零。

問題既然出現,我們現在埋怨的作用有多大,重點是政府如何改變。
我觀點是(就著事件)「重新檢視福利制度」,亦應該從法律解決引伸出來的問題,至於樓上有版友建議用行政方法解決,我不予致評,始終行政司法是兩碼子事,行政方法能否處理司法問題,我不曉得。
另外,錢本來就不應亂用,我上面說過了「派錢(綜援),只是治標不治本」,實際政府要做的是從「幫助新移民融入社會、自力更新」方向著手,這是「授人予魚」和「授之予漁」的問題,相信大家都會認為後者才是合適之法。
既然中門大開,就要把門關掉,但如何關掉那扇門,這是政府要馬上處理的問題。個人立場亦堅持七年之期。
人已來香港,法庭有這樣的裁決,目前可做的只有無奈接受。但問題要解決,就必須處理,法庭指他們同享福利,我們就從福利著手改變政策,回到「授人予魚」和「授之予漁」的問題;法庭指政府違憲,政府就應該做條文著手修正問題。

我亦沒有說過「同一民族」或「同一國家」是幫人的前提。本人「的確,站在大家也是同一民族、置於同一國家之下,大家都應該要守望相助,不過到底如何幫助呢,就值得商榷」的一句話,只帶出「大家都是中國人應該要守望相助」。我之所以用「同一民族」或「同一國家」,是大家都以國內新移民作討論。

文章#25
回頂端
 個人資料  

(u#4477)
文章發表於 : 2014年2月3日 01:19:43  (p#2618136)
離線
會員

公民的概念都未講, 就講大民族主義, 真犀利

如何關掉那扇門? 就係重寫基本法, 將香港永久性居民重新定義為公民, 未夠七年的全部只係居民, 居民冇權利攞綜援, 就係咁簡單

樓上試下移民去外國, 去到唔駛坐移民監的你返來介紹那個國家比全香港人呀

依家基本法錯, 香港人都仲未識去要求重寫基本法, 仲係度講咩同一民族, 咁我認為不如身份證都取消埋佢啦, 總之黃皮黑毛黎到香港就比公屋比錢佢地, 以後以貌取人啦

-- 2014年2月3日 01:22:35 --

AVD1 on 2014年2月2日 15:00:20:
GZG50 on 2014年2月2日 09:26:19:其實香港人自己又唔去要求政府,介定香港人究竟只是永久性居民還是公民,居民同公民係兩樣野黎,如果香港只有居民,係現行制度下咁大陸人實際就有權落黎團聚兼享福利,香港只能介定非永久性居民攞多少,但香港人係公民,大陸來港的只係居民的話班大陸友落到黎都唔使旨意有福利

問題在於究竟香港有冇「香港公民」呢個 concept 先,
如果冇即係又要立法或者修改法例吧 ~

我暫時起網上睇過香港就好似真係冇「香港公民」呢個 concept,
反而香港居民就有, 就算香港特別行政區非永久性居民都可以叫香港居民 ~

咪就係連基本法本身都冇定義

文章#26
回頂端
 個人資料  

(u#4985)
文章發表於 : 2014年2月3日 14:53:53  (p#2618208)
離線
會員
頭像

BUSMAN_NSHK on 2014年2月2日 23:36:43:「同一民族、同一國家」,指的是我們跟國內新移民都是中國人,活在同一個國家,由始至終我(或是其他討論中的版友)亦只是集中討論有關是次國內新移民的事件,並無討論其他國別之移民。

其實我諗要搞清楚一樣野,
中華人民共和國要黎香港拎身份證 o既人, 遠比中華人民共和國 o既人拎到香港身份證容易得多,
中華人民共和國 o既公民要黎香港拎身份證, 其實來來去去都係個幾個:
包括:
1) 家庭團聚, 即所謂 150 個 Quota 單程證
2) 投資移民
3) 來港產子 (即又去返 1) 個問題身上)
4) 來港讀書 (香港 o既大學早就預左部份學位比大陸學生)
5) 來港工作
6) 優秀人才入境計劃 (即所謂專才)

但係相對之下, 其他中華人民共和國 o既公民最小冇左第 1. 3. 4* 項 ~

* - 當然佢地可以來港讀書, 但係學位方面點都唔夠香港 o既大學已經預先要分學位比大陸學生,
機會上, 大陸學生係比外國學生來港留學容易 ~

文章#27
回頂端
 個人資料  

(u#3293)
文章發表於 : 2014年2月3日 18:33:14  (p#2618256)
離線
會員
頭像

BUSMAN_NSHK on 2014年2月3日 01:01:14:問題既然出現,我們現在埋怨的作用有多大,重點是政府如何改變。
我觀點是(就著事件)「重新檢視福利制度」,亦應該從法律解決引伸出來的問題,至於樓上有版友建議用行政方法解決,我不予致評,始終行政司法是兩碼子事,行政方法能否處理司法問題,我不曉得。
另外,錢本來就不應亂用,我上面說過了「派錢(綜援),只是治標不治本」,實際政府要做的是從「幫助新移民融入社會、自力更新」方向著手,這是「授人予魚」和「授之予漁」的問題,相信大家都會認為後者才是合適之法。
既然中門大開,就要把門關掉,但如何關掉那扇門,這是政府要馬上處理的問題。個人立場亦堅持七年之期。
人已來香港,法庭有這樣的裁決,目前可做的只有無奈接受。但問題要解決,就必須處理,法庭指他們同享福利,我們就從福利著手改變政策,回到「授人予魚」和「授之予漁」的問題;法庭指政府違憲,政府就應該做條文著手修正問題。

我亦沒有說過「同一民族」或「同一國家」是幫人的前提。本人「的確,站在大家也是同一民族、置於同一國家之下,大家都應該要守望相助,不過到底如何幫助呢,就值得商榷」的一句話,只帶出「大家都是中國人應該要守望相助」。我之所以用「同一民族」或「同一國家」,是大家都以國內新移民作討論。

如以行政措施補足,可限制非永久居民領取綜援金額,一來基本法冇寫,二來普通法亦無限制,唯一要擔心係會唔會惹來歧視
但最根本最直接做法其實係攞返單程證審批權限人龍(都係行政手段),呢樣比起修改基本法容易,given 修改基本法差唔多得大陸有得話事 (除非香港人集體唔承認基本法一齊起革命)

我諗幫新移民融入應該冇人反對,但問題係新移民量太多,香港無機制截龍/限人數。好喇當個新移民唔係攞綜援,其他幫新移民嘅措施都會因為人數太多應付唔嚟,到最後無論邊一條路,香港都會應付唔嚟,畀新移民累死。即使「同一民族/國家」唔係前提,亦唔係一個原因可以解釋要守望相助,點解唔係「大家都係人」而要係「大家都係中國人」?

最後由 Naphthalene 於 2014年2月3日 18:59:19 編輯,總共編輯了 1 次。

文章#28
回頂端
 個人資料  

(u#4477)
文章發表於 : 2014年2月3日 18:49:27  (p#2618258)
離線
會員

中咩國人呀,港澳人返大陸都要先攞回鄉證,仲要比大陸政府審查,隨時連回鄉證都被大陸沒收

真係咩一個民族的,點解仲講回鄉證?點解香港澳門人到今日都唔可以自由進出中國先?

至於點解今日香港連基本法都話唔到事,多謝民主黨啦,人地話明咩都要聽中央指點麻

文章#29
回頂端
 個人資料  

(u#4985)
文章發表於 : 2014年2月3日 18:58:50  (p#2618260)
離線
會員
頭像

GZG50 on 2014年2月3日 18:49:27:中咩國人呀,港澳人返大陸都要先攞回鄉證,仲要比大陸政府審查,隨時連回鄉證都被大陸沒收

真係咩一個民族的,點解仲講回鄉證?點解香港澳門人到今日都唔可以自由進出中國先?

至於點解今日香港連基本法都話唔到事,多謝民主黨啦,人地話明咩都要聽中央指點麻

其實真係要徹底解決問題,
某程度上就要放開中國人一直以黎所謂 o既大一統 o既概念,
換句話講, 等中共滅亡之時, 此等問題將會一並解決 ~

其實而家大陸上面立立亂,
尤其習總要打大老虎已經搞到滿成風雨,
此前已經有薄熙來一案, 呢單野係人都知根本就關係到上海派系,
總之一句到尾, 中共條命再係咁落去唔會長得去邊,
真係比佢玩多十年八年咩都完 ~

就算中共真係認認真真改革放權落人民手中,
我都唔覺得而家中國會有另外一位孫中山可以帶領中國人向前走 ~

文章#30
回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 32 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :