香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年3月29日 22:58:03

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]
Rules

重要事項

圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 58 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容

(u#3806)
 文章主題 : Re: 點解3AD咁唔受車長歡迎?
文章發表於 : 2011年10月26日 22:45:00  (p#2196491)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
資深板主
資深板主

錢包: 57.59 明彩 
GZG50 :我唸要睇部車使唔使停永光書院站,如果係黃大仙直踩上天馬苑斜可能Hold到20 kph,但由永光書院上以我經驗除非成部車吉車咁滯,否則坐滿上真係冇20 kph

唔係部部得,但我試過有兩部停永光書院站再踩上天馬苑斜有20km/h多DD...
不過全車約有30人...
但如果係258D既3AD(除HR9507)應該無一部多過10km/h...
HM4056仲要得個位數上 xx(

文章#31
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#17477)
文章發表於 : 2011年10月26日 22:53:19  (p#2196498)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員
頭像

錢包: 251.03 明彩 
攝影器材: Ricoh XR500
大水牛?唔夠呔呀嗎
有時要偷位偷到過晒線
而且大水牛車身長
要操得好,要有窮門,但又好難掌撐

(不過又好過新雞既..)

文章#32
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21144)
文章發表於 : 2011年10月26日 23:01:30  (p#2196506)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員
頭像

錢包: 1.57 明彩 
GNZ9068 :大水牛?唔夠呔呀嗎
有時要偷位偷到過晒線
而且大水牛車身長

乜大水牛=3AD?orz [banghead]

咁樣就有次同60X果D carlo搭訕,我唔知講左D乜野俾佢聯想到大水牛...佢就話:唉,大水牛,得把聲咋.... #ng#

文章#33
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3806)
文章發表於 : 2011年10月26日 23:05:43  (p#2196513)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
資深板主
資深板主

HT2699忠實Fans~ :
GNZ9068 :大水牛?唔夠呔呀嗎
有時要偷位偷到過晒線
而且大水牛車身長

乜大水牛=3AD?orz [banghead]

咁樣就有次同60X果D carlo搭訕,我唔知講左D乜野俾佢聯想到大水牛...佢就話:唉,大水牛,得把聲咋.... #ng#

大水牛/牛肺=3AD 係D師兄咁叫款車...

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
HT2699忠實Fans~2011年10月27日 11:52:38+1謝此一解.

1Thanks 文章#34
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#18671)
文章發表於 : 2011年10月26日 23:17:22  (p#2196527)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

錢包: 230.89 明彩 
我就聽講有幾個車長鐘意渣3AD

文章#35
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#9923)
文章發表於 : 2011年10月28日 23:38:28  (p#2197216)
離線
在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資
會員
頭像

錢包: 50.63 明彩 
GNZ9068 :(不過又好過新雞既..)

我又覺得新雞好好多喎 ....
無論轉向 力水
又舒服冷氣又夠
好過大水牛成日都要就住就住...

文章#36
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#16099)
文章發表於 : 2011年10月29日 01:06:05  (p#2197268)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: 5.40 明彩 
攝影器材: Canon 500D
點解3AD咁唔受車長歡迎?
因為樣樣都不濟
性能:得個250匹(not sure), NON-air都仲ok
可惜係拖個空調件呢
次次坐親佢地(咩9661呀, 2403呀, 9874呀, 一堆98C掛牌)跑官繞得個60km/h, 眼金金望住隔離係咁過
上斜就更加, 個位數字
起步慢
轉向:反而無咩等別, 不過次次彎位個司機都幾出力下
冷氣:有等於無, 上層都好D, 下層等於坐密室熱狗
其實主要原因係引擎D熱氣入洗去車箱內
p.s. 有次又坐中大白龍(真係坐到唔想再坐), 有個乘客終於問:「司機有冇得開大D個冷氣?!」
司機柔和地回應:「冇啦, 最大啦!」(p.s.司機原本用DM開工)
再望下四周, 個個係道抹汗 [banghead]
舒適度:亳無舒適度可言, 樓底低, 無冷氣 #adore#
總結:正一垃圾(純個人感覺)
p.s. 垃圾程度比3ASV還要垃圾 :?
多言了

最後由 021139 於 2011年10月29日 21:29:18 編輯,總共編輯了 1 次。

文章#37
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#1734)
文章發表於 : 2011年10月29日 02:02:52  (p#2197285)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員
頭像

錢包: 0 明彩 
021139 :

先唔理閃廠批3AD
過黎大廠搭下46X或者水廠278X批「專用」3AD
你可能會對3AD改觀 8)

評分:
會員時間評分評語
MZ3418 - PF34182011年10月29日 10:00:33+1我會聯想到 HL 6558 ~

1Thanks 文章#38
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3139)
文章發表於 : 2011年10月29日 02:09:16  (p#2197286)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
壇規執行顧問、行政及文書助理
壇規執行顧問、行政及文書助理
頭像

錢包: 9.37 明彩 
作為元朗人,第一樣係會將268C同3AD拉上關係
268C行呈祥龍翔,上幾多斜前面唔少人提過

但另一個重點,3AD頭避震真係唔掂,坐車尾都還可以,車頭真係...
咁車長楂車唔會走去車尾家嘛,於是日日就係張櫈度彈彈下...
試問有邊個會鍾意屁股受罪?

文章#39
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#9763)
文章發表於 : 2011年10月29日 03:24:12  (p#2197299)
離線
在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資
會員
頭像

錢包: 0 明彩 
攝影器材: Nikon D80、Nokia Lumia 925
021139 :點解3AD咁唔受車長歡迎?
因為樣樣都不濟
性能:得個250匹(not sure), NON-air都仲ok
可惜係拖個空調件呢
次次坐親佢地(咩9661呀, 2403呀, 9874呀, 一堆98C掛牌)跑官繞得個65-70km/h, 眼金金望住隔離係咁過
上斜就更加, 個位數字
起步慢
轉向:反而無咩等別, 不過次次彎位個司機都幾出力下
冷氣:有等於無, 上層都好D, 下層等於坐密室熱狗
其實主要原因係引擎D熱氣入洗去車箱內
p.s. 有次又坐中大白龍(真係坐到唔想再坐), 有個乘客終於問:「司機有冇得開大D個冷氣?!」
司機柔和地回應:「冇啦, 最大啦!」(p.s.司機原本用DM開工)
再望下四周, 個個係道抹汗 [banghead]
舒適度:亳無舒適度可言, 樓底低, 無冷氣 #adore#
總結:正一垃圾(純個人感覺)
p.s. 垃圾程度比3ASV還要垃圾 :?
多言了

作為上層客,坐落好過膠豬好多。起碼腳位多D (呢樣連電牌豬都比唔上),張凳闊好多。下層樓底?比架水塘3AV你企好未? [sosad]
至於冷氣就真係睇邊架,虧既真係好虧 (但最少我未坐過邊架係虧過某幾部根本可以收熱狗價既2+2 AV),勁既可以同AVBWU比 [banghead]

真係差到冇朋友,完全無法接受既其實就真係得避震,全港咁多批龍就係得3AD避震廢成咁 xx(

文章#40
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2991)
文章發表於 : 2011年10月29日 09:55:08  (p#2197321)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
壇規執行顧問、資深板主
壇規執行顧問、資深板主
頭像

錢包: 3.11 明彩 
攝影器材: Nikon D60
寒冬雪兔.FV8281 :
021139 :

先唔理閃廠批3AD

當遲下 3AD 夠 17 歲 , 又要掟入水廠時
你就知道好既 3AD 同差既 3AD 兩者既恐怖差別 [sosad]

無可否認 , 278X 46X 批 3AD 真係幾 fit
但又有少少唔明 , 點解 U 廠批 3AD 可以差咁遠 #ng#
搭一次就心入面爆幾次粗口 xx(
有時真係寧願搭 HL2363 HT1292 同 57M 批車都好過 3AD [sosad]
至少屁股唔洗受罪 :P

評分:
會員時間評分評語
每天都要影車2011年10月29日 18:16:41+1要我坐 HL2363 我都係坐 3AD 算啦

1Thanks 文章#41
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4477)
文章發表於 : 2011年10月29日 11:44:23  (p#2197348)
離線
會員

錢包: 1,539.18 明彩 
攝影器材: Nikon D750
GX7271 :
021139 :

先唔理閃廠批3AD

你就知道好既 3AD 同差既 3AD 兩者既恐怖差別 [sosad]

但又有少少唔明 , 點解 U 廠批 3AD 可以差咁遠 #ng#
有時真係寧願搭 HL2363 HT1292 同 57M 批車都好過 3AD [sosad]

咁又唔好睇到咁死,我昨晚坐中一部U廠的3AD,司機當部車好似小巴咁揸,部3AD當堂好似ADS咁快得,上屯公都keep到2波上,所以都唔係所有U廠3AD都咁死的

所以有時司機手車對部車都有好多影響

文章#42
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21144)
文章發表於 : 2011年10月29日 12:05:27  (p#2197362)
離線
會員
頭像

錢包: 1.57 明彩 
講到嚟琴日我個fd坐HM4457上富山頂到35km/h :|

文章#43
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4580)
文章發表於 : 2011年10月29日 16:19:01  (p#2197405)
離線
會員

錢包: 233.36 明彩 
攝影器材: Canon EOS 450D
GZG50 :
GX7271 :
021139 :

先唔理閃廠批3AD

咁又唔好睇到咁死,我昨晚坐中一部U廠的3AD,司機當部車好似小巴咁揸,部3AD當堂好似ADS咁快得,上屯公都keep到2波上,所以都唔係所有U廠3AD都咁死的

所以有時司機手車對部車都有好多影響

58M 既大白龍絕對係會搭到爆粗 #ng#
260X ? 自求多福好了

* 不過 3AD 夠多位坐, 呢個係事實
** 3AD 既 M11-235E 係 235 匹 , 不過以前有版友曾經講過已經提升到 250/270 匹

評分:
會員時間評分評語
PC40532011年10月30日 20:16:41+1

1Thanks 文章#44
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3806)
文章發表於 : 2011年10月29日 22:18:28  (p#2197600)
離線
資深板主
資深板主

2110 :
58M 既大白龍絕對係會搭到爆粗 #ng#
260X ? 自求多福好了

* 不過 3AD 夠多位坐, 呢個係事實
** 3AD 既 M11-235E 係 235 匹 , 不過以前有版友曾經講過已經提升到 250/270 匹

搭U廠3AD我諗得60X果D係掂D...
62X/258D唔好諗...

文章#45
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 58 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :