香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月20日 22:01:21

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 42 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容

(u#13796)
 文章主題 : Re: [討論] 九巴各種巴士內籠舒適度
文章發表於 : 2011年9月14日 20:36:39  (p#2178313)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: 31.58 明彩 
攝影器材: Nikon Coolpix P7700
V凳真系題人....
自問自己不高, 身長腳短,
不過就是因為身長, 搞到個尾枕頂住自己,
某種程度上真的不喜歡太彎得椅子.....

文章#16
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#21756)
文章發表於 : 2011年9月14日 21:18:05  (p#2178344)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員
頭像

錢包: 30.92 明彩 
CNR4806 :
Sholong :咁多款九巴坐過入面,真正覺得最舒服都係MK117/217J,本身張一排過嘅凳已經好似梳化,而尾牌太平門之前個空位更加可以盡情伸腳!正!

新款E200 Dart相對之下D凳就好唔掂....後期版D凳加返厚椅墊先好坐返少少,但腳位其實都唔係好夠

批三菱真係到佢地退都無緣搭,所以對於我黎講AMN34,35已經係最高享受……

至於腳位唔夠,真係雙層車下層/非旅遊巴型單層既通病黎,基本上係絕症。我批到部分雙層一文不值就係因為果堆車連上層都夠膽玩呢套 [sosad]

MK117 係退晒,
但MK217 未係時候退....
呢批車95年出牌....
樓主不妨試下.... :lol:

我都覺得AM最舒服,
坐墊夠厚...
又夠彈性.... #good#

文章#17
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#9763)
文章發表於 : 2011年9月14日 21:37:26  (p#2178365)
離線
在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資
會員
頭像

錢包: 0 明彩 
攝影器材: Nikon D80、Nokia Lumia 925
話說今日整理自己部手機D相,發現自己有次無聊得濟影左3+2 AV尾排凳

今時今日要搵張咁正既凳真係有困難
圖檔

另外,頭先用左D時間將D評分打散晒

文章#18
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15797)
文章發表於 : 2011年9月15日 18:06:12  (p#2178631)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: 5.44 明彩 
CNR4806 :話說今日整理自己部手機D相,發現自己有次無聊得濟影左3+2 AV尾排凳

圖檔

係就係好坐,不過矮d既人都會吊腳 [sosad]

文章#19
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#753)
文章發表於 : 2011年9月16日 07:19:29  (p#2178944)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

錢包: 214.04 明彩 
waiho1125 :
CNR4806 :話說今日整理自己部手機D相,發現自己有次無聊得濟影左3+2 AV尾排凳

圖檔

非專利(單門)蘭都係咁既斜度,仲有頭枕添,絕對係最好坐既尾排凳~

文章#20
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15805)
文章發表於 : 2011年9月16日 21:54:41  (p#2179215)
離線
會員

錢包: 113.85 明彩 
有冇講歐二躉冷氣不足既問題,個人認為可以加埋噪音呢一項...
個人認為Wright車身既車比較好坐,較冷氣舉高隻手就得,唔駛要咁高去較,而且內籠比較「好睇」。

文章#21
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13796)
文章發表於 : 2011年9月16日 21:56:59  (p#2179218)
離線
會員
頭像

錢包: 31.58 明彩 
攝影器材: Nikon Coolpix P7700
tung97 :有冇講歐二躉冷氣不足既問題,個人認為可以加埋噪音呢一項...
個人認為Wright車身既車比較好坐,較冷氣舉高隻手就得,唔駛要咁高去較,而且內籠比較「好睇」。

601乍dm dent好凍架禍...... [sosad]

文章#22
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#16473)
文章發表於 : 2011年9月16日 22:08:17  (p#2179233)
離線
會員
頭像

錢包: 22.50 明彩 
攝影器材: Canon Powershot G12
s3bl384 :
waiho1125 :

圖檔

非專利(單門)蘭都係咁既斜度,仲有頭枕添,絕對係最好坐既尾排凳~

呢派豪尾排D凳背比一般的更軟更好坐,相反大康豪便差不多了

文章#23
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3532)
文章發表於 : 2011年9月16日 22:29:56  (p#2179251)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員
頭像

錢包: 44.93 明彩 
我覺得新出avbwu的九巴仔凳超唔好坐囉!頂著成個背脊!!!

文章#24
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#9763)
文章發表於 : 2011年9月17日 19:41:13  (p#2179696)
離線
在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資
會員
頭像

錢包: 0 明彩 
攝影器材: Nikon D80、Nokia Lumia 925
nwfb1069 :我覺得新出avbwu的九巴仔凳超唔好坐囉!頂著成個背脊!!!

Volgelsitze凳個頭枕向前傾……冇計,仲要一代惡頂過一代 (V.Man同VVSO既V凳個頭枕係冇向前傾)

文章#25
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#17058)
文章發表於 : 2011年9月17日 21:09:38  (p#2179753)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員

錢包: 18.96 明彩 
咁多年尼我都覺得AD1既凳係最舒服 8)

冷氣方面某幾部ASB幾正

文章#26
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#14004)
文章發表於 : 2011年9月21日 20:51:32  (p#2181650)
離線
會員
頭像

錢包: 47.60 明彩 
唔知有無人覺得,
AV/3AV下層尾排好似有陣燒膠味?
↑AV/3AV嘅特徵味道
同埋AL/康豪陣味又唔同其他車型
直情唔洗聽聲聞陣味已經知搭緊咩 #hehe#

文章#27
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#18513)
文章發表於 : 2011年9月22日 23:16:20  (p#2182072)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

錢包: 352.95 明彩 
攝影器材: 傻瓜DC/手機
我覺得AM隻凳真係無敵,:有D人覺得頭枕一定要有曲面先墊到條頸先舒服,但咁既曲面設計好難fit晒所有人
AM係咩人坐都唔會有枕頭唔o岩位既問題

回應樓主,2+2白豪樓上尾二排凳特登整直既設計,係為o左遷就最尾個排因為冷氣組件而升高既凳既
你唔整直前面張凳,尾排D人坐低隻膝頭哥會頂住前面尾二排凳個頭枕= =

我都好討厭2+2ALX尾排設計,除左吊腳之外坐墊又薄,我D重磅既人一坐落去就壓住張凳既骨架,好"銀"肉
不過講整體乘坐感,2+2白豪係最定避震又好既(3ASV避震最好所以好訓覺,得衰在D凳太迫)

富豪金車有度衰格就係樓下尾軸D位既legroom
唔知點解當人地dennis d車個地台都仲整到曲面設計個陣
富豪個度既組件係要整成一個箱咁,頂腳頂到喊(有冇人明我up乜?)
(ASV 尾軸位唔夠legroom問題簡直係表表姐= =)

DM批車最好既地方就係墊高左張凳,當DM ATR/ATS同ALX ATR/ATS既車平排,你會見到DM 車既凳係高過ALX個D既
其他用L記凳既地好多都裝得太矮搞到好似屈腳坐地版咁

我諗最最最最最窄既迫既車應該係九巴批DM身AA,都唔明個時用黎做啟德機場車個陣,外國人D身型點坐…

整體傾斜度最好既車我覺得係雙門dart

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
CNR48062011年9月22日 23:53:42+1屈腳坐地版 sosad

1Thanks 文章#28
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4477)
文章發表於 : 2011年9月22日 23:43:06  (p#2182093)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 1,539.18 明彩 
攝影器材: Nikon D750
HT7701 :我覺得AM隻凳真係無敵,:有D人覺得頭枕一定要有曲面先墊到條頸先舒服,但咁既曲面設計好難fit晒所有人
AM係咩人坐都唔會有枕頭唔o岩位既問題

回應樓主,2+2白豪樓上尾二排凳特登整直既設計,係為o左遷就最尾個排因為冷氣組件而升高既凳既
你唔整直前面張凳,尾排D人坐低隻膝頭哥會頂住前面尾二排凳個頭枕= =

我都好討厭2+2ALX尾排設計,除左吊腳之外坐墊又薄,我D重磅既人一坐落去就壓住張凳既骨架,好"銀"肉
不過講整體乘坐感,2+2白豪係最定避震又好既(3ASV避震最好所以好訓覺,得衰在D凳太迫)

富豪金車有度衰格就係樓下尾軸D位既legroom
唔知點解當人地dennis d車個地台都仲整到曲面設計個陣
富豪個度既組件係要整成一個箱咁,頂腳頂到喊(有冇人明我up乜?)
(ASV 尾軸位唔夠legroom問題簡直係表表姐= =)

DM批車最好既地方就係墊高左張凳,當DM ATR/ATS同ALX ATR/ATS既車平排,你會見到DM 車既凳係高過ALX個D既
其他用L記凳既地好多都裝得太矮搞到好似屈腳坐地版咁

我諗最最最最最窄既迫既車應該係九巴批DM身AA,都唔明個時用黎做啟德機場車個陣,外國人D身型點坐…

整體傾斜度最好既車我覺得係雙門dart

Volvo尾軸係孖轆仲要全氣擔,相反Trident尾軸係單轆而且只用彈簧擔,Trident尾軸輪拱可以做得低d

文章#29
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3648)
文章發表於 : 2011年9月23日 01:37:28  (p#2182153)
離線
會員
頭像

錢包: 23.49 明彩 
攝影器材: SONY DSC-HX200V
GZG50 :Volvo尾軸係孖轆仲要全氣擔,相反Trident尾軸係單轆而且只用彈簧擔,Trident尾軸輪拱可以做得低d

Volvo尾軸係孖轆全氣擔, 但其實Volvo尾軸既氣袋係裝起轆既前後位置, 而唔係起尾軸輪拱之下, 所以對輪拱個高度應該冇乜影響既

而Trident尾軸既彈簧尾段之上都係一樣有個氣袋既

講返正題, 搭左咁多年巴士, 最正都係AMN34/35, 坐完真係想拎返張返屋企
好似梳化咁軟, 真係好正, 其他man 車其實都唔差, 至起碼椅背夠斜
其實如果龍車既款唔係咁硬避震, 2+2既龍車乘坐感都唔差
volvo 就唔使講, 除左2+2窄位同快餐椅係最唔舒服之外, 其他都舒服
trident 就只覺得太頂腳ja, 一直去到E500車先覺得好好多
單層車........AM以外我搵唔到仲有邊架好

文章#30
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 42 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :