香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月25日 22:41:33

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 90 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容

(u#15939)
 文章主題 : Re: 巴士鬼故
文章發表於 : 2010年8月21日 13:13:31  (p#1956086)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: 185.53 明彩 
KH3743 :講起870,有次坐606過我外婆家食飯
車頭明明冇出風口對住我,但係我覺得架車好凍,
搞到我身體不斷"起雞皮"
到"大酒店"附近明顯地凍
仲有架車收油停燈位果陣感覺上好似收唔切油差D撞落前面部車

後來我外婆同我講叫我唔好搭870
令到我對870有戒心

一黎性能對比起一般既8頭龍比較差(個人認為)
二黎有"歷史背景".. (唔知點解坐親870都系有d部份壞左咁)

加上7月14將至,都系避忌d好 banghead

文章#46
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#16276)
文章發表於 : 2010年8月21日 13:13:49  (p#1956088)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員

錢包: 41.87 明彩 
攝影器材: Canon IXUS 850 IS
GM7811 - 834 @ N8x :
~花帶桔~ :自已聽過一位城巴車長所講佢幾次既經歷..

六年前,佢夜晚揸架#604做969 上 天水圍,去到天水圍總站,佢巡完架車確定冇晒人之後,
就起程私牌番柴廠收工,去到屯門公路( 私番柴廠要行紅隧 ),樓上車尾有腳步聲傳出,一步
一步咁行到落下層,隔左一陣..「叮~叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮」正常離講..就
算有人噤鐘都只係會叮一下,但係個鐘就不停 叮叮叮叮叮叮叮叮 ,呢位車長就好驚,立
即泊埋一邊,著晒全車既燈,開晒頭尾閘,大叫:「要落車既快d落啦吓!」。等左一陣佢再閂
晒門開車返廠( 途中好正常 )。( 呢位車長從此唔會將塊中鏡對正車廂 )

另一次
呢位車長揸架870 行 N8X,去到港澳碼頭,見仲未夠鐘開車,就訓一陣覺,佢訓未著既時候,
隱約聽到有好多人係到傾計,但有聽唔清楚「佢地」講乜野。

呢位車長仲透露其他師兄既經歷 :
有位師兄( 3-4年前既事 ) 朝早係柴廠天台攞架870去做118,佢離遠見到下層有「人」,跟住
呢位師兄就冇理到~照開車~

870e部野真系好恐怖下 sosad 無奈自己有時趕時間唔搭都唔得.
不過搭親都系日頭,太陽咁猛,冇事掛 :D

今日去搵下870先 :lol:

文章#47
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15939)
文章發表於 : 2010年8月21日 13:15:59  (p#1956090)
離線
會員
頭像

031096 :今日去搵下870先 :lol:

唔易搵架啵 banghead

文章#48
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#16276)
文章發表於 : 2010年8月21日 13:17:40  (p#1956093)
離線
會員

031096 :今日去搵下870先 :lol:

唔易搵架啵 banghead
今日行118 wo :(

文章#49
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15939)
文章發表於 : 2010年8月21日 13:18:36  (p#1956094)
離線
會員
頭像

031096 :今日行118 wo :(

870@118...最不詳既組合

文章#50
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15953)
文章發表於 : 2010年8月21日 14:22:35  (p#1956116)
離線
會員
頭像

錢包: 395.21 明彩 
攝影器材: Nikon D90

令到我對870有戒心

二黎有"歷史背景".. (唔知點解坐親870都系有d部份壞左咁)

見到架870,盡可能等下班 sosad

文章#51
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15939)
文章發表於 : 2010年8月21日 15:01:25  (p#1956129)
離線
會員
頭像

KH3743 :見到架870,盡可能等下班 sosad

有時唔好彩,趕時間搭中870
上親橋果d位都驚驚地
例如搭中780,上鴻興道入東廊條橋,又有個彎..真系 banghead
所有東廊既線翻柴灣,出柴斜果度 banghead
有d師傅肯去既踩50~60劈果個2個連續彎. 第部龍你肯咁踩我無任歡迎加好開心.
但系870就...點都有啲陰影 banghead

文章#52
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15953)
文章發表於 : 2010年8月21日 20:46:36  (p#1956329)
離線
會員
頭像

錢包: 395.21 明彩 
攝影器材: Nikon D90
KH3743 :見到架870,盡可能等下班 sosad

有時唔好彩,趕時間搭中870
上親橋果d位都驚驚地
例如搭中780,上鴻興道入東廊條橋,又有個彎..真系 banghead
所有東廊既線翻柴灣,出柴斜果度 banghead
有d師傅肯去既踩50~60劈果個2個連續彎. 第部龍你肯咁踩我無任歡迎加好開心.
但系870就...點都有啲陰影 banghead

搭606果陣啟業入九龍灣個天橋又唔覺有野喎

P.S.我有個FD同我講,有次某N271個師傅見到前車(GP6441)上層仲有「人」係度
跟住問前車個師傅講架車仲有「人」,跟住GP6441個師傅話架車冇人係度
咁個師傅見到應該唔係人

文章#53
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#16276)
文章發表於 : 2010年8月21日 20:57:28  (p#1956336)
離線
會員

係藍灣等左成個鐘都唔見870.........

最後由 031096 於 2010年8月22日 11:59:53 編輯,總共編輯了 1 次。

文章#54
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#17986)
文章發表於 : 2010年8月21日 21:23:55  (p#1956371)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員
頭像

錢包: 20.68 明彩 
上個禮拜晏晝搭243M,明明d站一個人都冇(附近都冇人),個司機都響on
日光日白咁猛 :shock:

文章#55
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#17058)
文章發表於 : 2010年8月21日 21:29:52  (p#1956375)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員

錢包: 18.96 明彩 
其實想問番d歷史問題
870當年係邊度反車,同埋有幾多人死左。。。

*我今日食lunch同我屋企人吹吹下水我講關於部870既野
一食飽行出街就見到部車係我身邊行個。。。

文章#56
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15939)
文章發表於 : 2010年8月21日 21:36:00  (p#1956382)
離線
會員
頭像

EU5923@70 :其實想問番d歷史問題
870當年係邊度反車,同埋有幾多人死左。。。

*我今日食lunch同我屋企人吹吹下水我講關於部870既野
一食飽行出街就見到部車係我身邊行個。。。

ref.

文章#57
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13609)
文章發表於 : 2010年8月21日 21:39:54  (p#1956386)
離線
會員

錢包: 0 明彩 
kenchau :警告:以下真人真事,驚嘅唔好睇(其實唔係好驚)

2010年7月16日凌晨,我同我朋友3點幾4點到晌美孚上左架N260,坐上層車頭,我朋友擺左樽水晌車頭條孖柱到,個架係歐二豬黎,避震應該幾好,但係去到葵涌道,冇啦啦好唔正常咁dun一dun,dun到成部J牌短龍咁,之後我朋友個樽水就跌左落地,轆走左,跟住我朋友就睇下轆左去邊,點知搵勻成個上層都搵唔返,我又去搵,都搵唔到,而上層其他乘客又冇乜特別.......

會唔會碌左落下層 :lol:

唔會掛,冇野碌落樓梯嘅聲喎

文章#58
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#18341)
文章發表於 : 2010年8月21日 21:40:12  (p#1956387)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

錢包: 43.11 明彩 
KH3743 :

令到我對870有戒心

見到架870,盡可能等下班 sosad

見到一些曾經死過人的巴士...
在某些日子應該不好坐, 等下班好過 sosad sosad

P.S:上次坐5023也沒有特別事發生, 反而坐2206有一些不多舒服的感覺.... banghead

文章#59
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#17178)
文章發表於 : 2010年8月21日 21:48:35  (p#1956399)
離線
會員

錢包: 11.58 明彩 

令到我對870有戒心

好聽啲叫傳統,難聽啲叫迷信

文章#60
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 90 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :