香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月20日 17:42:05

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 90 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容

(u#17477)
 文章主題 : Re: 巴士鬼故
文章發表於 : 2010年8月20日 14:45:21  (p#1955522)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員
頭像

錢包: 251.03 明彩 
攝影器材: Ricoh XR500
Alex01 :
64K以前有個carlo一打開錢箱見到好多溪錢 :roll:

錢箱可以比司機打開ga咩? :lol:

文章#31
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#17058)
文章發表於 : 2010年8月20日 15:11:11  (p#1955533)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員

錢包: 18.96 明彩 
JX7452@69M :
Alex01 :不過如果大家凌晨坐巴士驚嗰話,建議坐導航位 :mrgreen:
仲有D車死過人嘅巴士(e.g.CTB#870、ATR101、3ASV378、MTR#607)見到都等下班車 :roll:

聽一個鐵巴車長講,739都有,每次收車巡車之後,都會望到有個「人」坐響樓上。
最近連到總站之後,係車頭亦會經樓上的玻璃望到有「人」,但739鐵巴年代係冇撞死過人,但係新巴年代大撞過。

仲有城巴火炭廠有部單層巴,係要退役,但係就車唔到去湯車場,因為引擎點唔著。
個部車好似有好多乘客被撞死的,嗰d野似乎唔俾架車退役。

唔想睇既請盡快拉下/拉上
為了增加恐佈氣氛!貼上尼先
係唔。。。。係。。。圖中。。。中既其中一部。。1487/1490
圖檔
圖檔
廠外攝!

文章#32
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#16276)
文章發表於 : 2010年8月20日 15:45:27  (p#1955543)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員

錢包: 41.87 明彩 
攝影器材: Canon IXUS 850 IS
Alex01 :好似以前中巴某條經柴灣墳場有carlo渣尾車見到有個冇左下半身嘅細路係巴士站等車,之後個carlo飛站
之後有個女人鬧carlo飛站,個carlo話個細路冇左下半身,不過後來個carlo都發現個女人係隻鬼 sosad

64K以前有個carlo一打開錢箱見到好多溪錢 :roll:

另外聽講唔少嶼巴、N線、西貢線(甚至小巴、鐵巴)都有唔少故仔

EU5923@70 :樓樓樓。。。。上有版友講70last day 第三班加班車係車個d野
但聽講個班都有唔少人坐左係架車隻 :lol:
回樓樓上
我就係e個網睇e d鬼故

咁嗰日70 last day成幾百人坐70尾車全部都撞鬼 banghead

不過如果大家凌晨坐巴士驚嗰話,建議坐導航位 :mrgreen:
仲有D車死過人嘅巴士(e.g.CTB#870、ATR101、3ASV378、MTR#607)見到都等下班車 :roll:

下星期一870收車
其他唔知收唔收

我最怕部5023下星期一行796X/796S :?

文章#33
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#16225)
文章發表於 : 2010年8月20日 15:51:42  (p#1955544)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員

錢包: 0 明彩 
攝影器材: God knows?
031096 :
Alex01 :不過如果大家凌晨坐巴士驚嗰話,建議坐導航位 :mrgreen:

下星期一870收車
其他唔知收唔收

話說舊年有一次我黃昏放學等8P
上左架豬,果時都冇留意邊架
果時我坐係上層右邊車頭個位 sosad
跟住係東區走廊係杏花村出面上上下斜,架車突然自動Cut左油
之後擺左係度冇幾耐引擎無啦啦熄埋
過左一陣準備要過車又自動著翻,再行又冇事
係全程都好古怪咁左搖右擺
跟住落車啦
一睇個編號
竟然係當年將軍澳死過人既5023 :shock: (好似坐埋係果個位 sosad )

唔知係唔係我心理作用呢? sosad

文章#34
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15792)
文章發表於 : 2010年8月20日 18:59:23  (p#1955646)
離線
會員

攝影器材: 大米手機
EU5923@70 :
JX7452@69M :

聽一個鐵巴車長講,739都有,每次收車巡車之後,都會望到有個「人」坐響樓上。
最近連到總站之後,係車頭亦會經樓上的玻璃望到有「人」,但739鐵巴年代係冇撞死過人,但係新巴年代大撞過。

仲有城巴火炭廠有部單層巴,係要退役,但係就車唔到去湯車場,因為引擎點唔著。
個部車好似有好多乘客被撞死的,嗰d野似乎唔俾架車退役。

唔想睇既請盡快拉下/拉上
為了增加恐佈氣氛!貼上尼先
係唔。。。。係。。。圖中。。。中既其中一部。。1487/1490
圖檔
圖檔
廠外攝!

好蠹咁問,點解城巴唔叫拖車拖走佢去湯車場 ?
定係連架拖車都死埋火呀 ... sosad

文章#35
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#12458)
文章發表於 : 2010年8月20日 20:45:29  (p#1955717)
離線
在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資
會員

錢包: 5.95 明彩 
自已聽過一位城巴車長所講佢幾次既經歷..

六年前,佢夜晚揸架#604做969 上 天水圍,去到天水圍總站,佢巡完架車確定冇晒人之後,
就起程私牌番柴廠收工,去到屯門公路( 私番柴廠要行紅隧 ),樓上車尾有腳步聲傳出,一步
一步咁行到落下層,隔左一陣..「叮~叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮」正常離講..就
算有人噤鐘都只係會叮一下,但係個鐘就不停 叮叮叮叮叮叮叮叮 ,呢位車長就好驚,立
即泊埋一邊,著晒全車既燈,開晒頭尾閘,大叫:「要落車既快d落啦吓!」。等左一陣佢再閂
晒門開車返廠( 途中好正常 )。( 呢位車長從此唔會將塊中鏡對正車廂 )

另一次
呢位車長揸架870 行 N8X,去到港澳碼頭,見仲未夠鐘開車,就訓一陣覺,佢訓未著既時候,
隱約聽到有好多人係到傾計,但有聽唔清楚「佢地」講乜野。

呢位車長仲透露其他師兄既經歷 :
有位師兄( 3-4年前既事 ) 朝早係柴廠天台攞架870去做118,佢離遠見到下層有「人」,跟住
呢位師兄就冇理到~照開車~

文章#36
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#14820)
文章發表於 : 2010年8月20日 21:22:25  (p#1955751)
離線
會員
頭像

錢包: 851.70 明彩 
del ..

最後由 JG249 於 2010年8月20日 21:27:15 編輯,總共編輯了 1 次。

文章#37
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15939)
文章發表於 : 2010年8月20日 21:25:01  (p#1955753)
離線
會員
頭像

錢包: 185.53 明彩 
~花帶桔~ :自已聽過一位城巴車長所講佢幾次既經歷..

六年前,佢夜晚揸架#604做969 上 天水圍,去到天水圍總站,佢巡完架車確定冇晒人之後,
就起程私牌番柴廠收工,去到屯門公路( 私番柴廠要行紅隧 ),樓上車尾有腳步聲傳出,一步
一步咁行到落下層,隔左一陣..「叮~叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮」正常離講..就
算有人噤鐘都只係會叮一下,但係個鐘就不停 叮叮叮叮叮叮叮叮 ,呢位車長就好驚,立
即泊埋一邊,著晒全車既燈,開晒頭尾閘,大叫:「要落車既快d落啦吓!」。等左一陣佢再閂
晒門開車返廠( 途中好正常 )。( 呢位車長從此唔會將塊中鏡對正車廂 )

另一次
呢位車長揸架870 行 N8X,去到港澳碼頭,見仲未夠鐘開車,就訓一陣覺,佢訓未著既時候,

有位師兄( 3-4年前既事 ) 朝早係柴廠天台攞架870去做118,佢離遠見到下層有「人」,跟住

870e部野真系好恐怖下 sosad 無奈自己有時趕時間唔搭都唔得.
不過搭親都系日頭,太陽咁猛,冇事掛 :D

文章#38
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#10196)
文章發表於 : 2010年8月20日 22:04:56  (p#1955779)
離線
在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資
會員

錢包: 0.43 明彩 
HE2933 :
ADS3_FS8419 :好似巴士夜晚返廠司機一定要巡車先好走,唔係就有麻煩

係驚載左人返廠

冇錯..
但我個FD上次..飲完酒坐3D返慈中..但司機到左BT冇CHEAK車..就車左我個FD返廠..之後我個FD要由第2個司機開門後..行返HOME(果日佢冇錢..) @@

文章#39
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#16609)
文章發表於 : 2010年8月20日 22:12:02  (p#1955791)
離線
會員
頭像

錢包: 97.28 明彩 
攝影器材: 手機
GNZ9068 :
Alex01 :

錢箱可以比司機打開ga咩? :lol:

記錯,好似係站長

仲有以前61X都好似有carlo揸尾車時原本上層係冇人坐,不過去到畢架山花園用潛望鏡望上層見到坐左好多『人』 banghead

文章#40
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2760)
文章發表於 : 2010年8月20日 22:53:14  (p#1955843)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員

錢包: 13.58 明彩 
攝影器材: Canon EOS 600D
魔法先生 Super Bus :通常行北區或者途經墳場o既路線,
又或者如果有D巴士路線, 佢地途經o既路段曾經發生過嚴重傷亡o既交通事故,
都一定有鬼故出現, 至於渣巴士o既顧忌,
記得有人講過, D車長o係開車之前, 都要先響安,
而經過墳場前o既巴士站, 唔理有冇乘客上落,
都要停站開落車門, 就係等果D野落車咁話...

因為據聞會有部分"人"都好貪訓
同普通人一樣都可能會入埋廠而不自知
所以車長係廠/站出車時(個部車既個一日第一單之前)
會響一響ON
提醒車上面既"人"要走
部車要開工~

Alex01 :好似以前中巴某條經柴灣墳場有carlo渣尾車見到有個冇左下半身嘅細路係巴士站等車,之後個carlo飛站
之後有個女人鬧carlo飛站,個carlo話個細路冇左下半身,不過後來個carlo都發現個女人係隻鬼 sosad

呢個我聽過笑話版
前頭都係咁
飛左站無接個人
之後有個女人拍膊頭問佢
佢就答左啦~
點知佢咁岩瞄一瞄塊倒後鏡
見到無人
佢驚一驚就大DUP部車
跟住佢驚魂過後
預備開車既時候
有個女人爬左起身,成身血(拍膊頭果個)
用粗口問候個車長
"XXXX!我一"MOU"低綁鞋帶,你就大DUP車,玩野呀"

S3BL417 :唔知澳門巴士鬼故又有冇聽過 ?
好似幾年前係BF聽過新福利33線果個鬼故 sosad
但唔係好記得係講咩

話果女學生夜晚6點零會上個班車
全車都見到佢
開頭唔覺有問題
但自從某一個站開始
就唔正常咁有好多人落左車
(例如平時無人落車既站,無端端就落左幾個,站站都係,令班車唔正常咁少左好多人)
(因為佢地發現佢係無腳架!!)

文章#41
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15953)
文章發表於 : 2010年8月21日 00:02:13  (p#1955903)
離線
會員
頭像

錢包: 395.21 明彩 
攝影器材: Nikon D90
GM7811 - 834 @ N8x :
~花帶桔~ :自已聽過一位城巴車長所講佢幾次既經歷..

另一次

870e部野真系好恐怖下 sosad 無奈自己有時趕時間唔搭都唔得.
不過搭親都系日頭,太陽咁猛,冇事掛 :D

講起870,有次坐606過我外婆家食飯
車頭明明冇出風口對住我,但係我覺得架車好凍,
搞到我身體不斷"起雞皮"
到"大酒店"附近明顯地凍
仲有架車收油停燈位果陣感覺上好似收唔切油差D撞落前面部車

後來我外婆同我講叫我唔好搭870
令到我對870有戒心

文章#42
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13609)
文章發表於 : 2010年8月21日 01:52:03  (p#1955960)
離線
會員

警告:以下真人真事,驚嘅唔好睇(其實唔係好驚)

2010年7月16日凌晨,我同我朋友3點幾4點到晌美孚上左架N260,坐上層車頭,我朋友擺左樽水晌車頭條孖柱到,個架係歐二豬黎,避震應該幾好,但係去到葵涌道,冇啦啦好唔正常咁dun一dun,dun到成部J牌短龍咁,之後我朋友個樽水就跌左落地,轆走左,跟住我朋友就睇下轆左去邊,點知搵勻成個上層都搵唔返,我又去搵,都搵唔到,而上層其他乘客又冇乜特別.......

文章#43
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#16276)
文章發表於 : 2010年8月21日 13:07:35  (p#1956077)
離線
會員

錢包: 41.87 明彩 
攝影器材: Canon IXUS 850 IS
NH9684 :
031096 :

下星期一870收車
其他唔知收唔收

話說舊年有一次我黃昏放學等8P
上左架豬,果時都冇留意邊架
果時我坐係上層右邊車頭個位 sosad
跟住係東區走廊係杏花村出面上上下斜,架車突然自動Cut左油
之後擺左係度冇幾耐引擎無啦啦熄埋
過左一陣準備要過車又自動著翻,再行又冇事
係全程都好古怪咁左搖右擺
跟住落車啦
一睇個編號
竟然係當年將軍澳死過人既5023 :shock: (好似坐埋係果個位 sosad )

唔知係唔係我心理作用呢? sosad
5023係撞22乜乜果部
怨氣應該重過部22乜乜

文章#44
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#15939)
文章發表於 : 2010年8月21日 13:11:10  (p#1956084)
離線
會員
頭像

錢包: 185.53 明彩 
kenchau :警告:以下真人真事,驚嘅唔好睇(其實唔係好驚)

2010年7月16日凌晨,我同我朋友3點幾4點到晌美孚上左架N260,坐上層車頭,我朋友擺左樽水晌車頭條孖柱到,個架係歐二豬黎,避震應該幾好,但係去到葵涌道,冇啦啦好唔正常咁dun一dun,dun到成部J牌短龍咁,之後我朋友個樽水就跌左落地,轆走左,跟住我朋友就睇下轆左去邊,點知搵勻成個上層都搵唔返,我又去搵,都搵唔到,而上層其他乘客又冇乜特別.......

會唔會碌左落下層 :lol:

文章#45
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 90 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :