香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月24日 07:19:56

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]
Rules

重要事項

圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 296 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 1617181920  下一頁
發表人 內容

(u#16071)
 文章主題 : Re: 勁車齊齊講
文章發表於 : 2009年4月6日 10:06:08  (p#1606860)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: 11.13 明彩 
我有一次搭AP@269C(坐滿+企左少少人),上龍祥道可以係中線快過好多車,全程都可以KEEP 住係中線。
不過以經係好好好耐嘅事囉!!~

文章#271
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13645)
文章發表於 : 2009年4月6日 11:54:46  (p#1606894)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員

錢包: 0 明彩 
Cheung Chun kit :
S3BL469 :
ats143 :
S3BL469 :照咁睇似660多過680
一般城巴68_部部都可以好廢

佢地上斜就真係冇頂...
同av拍得住..

p s 其實667解鎖左??但係點解我次次搭中佢都係得75km/h左右?

據小弟所知
667極速依然都係得70-75,仍然冇起色

隔離版兩個月前有人提過 667 已脫胎換骨
重搭到佢解鎖左
(不過相信城記已在極短時間鎖翻佢)

上面的「強如」683
應該起碼係一年前的事了
舊年搭過兩次 683 行 48
kick 晒 down 都係極度無力

至於 680
雖然無搭過
但見就見得多
綜合七年黎睇翻黎 90xx 既表現
以佢平路起步加速估計
佢係非常正常的一架 6xx

觀察得知
692 同 699 比 680好得多
但係咪算做「勁車」就未敢下定論

699其實也差不多..
佢第5個波鎖起左..要過72km/h較有難度..

文章#272
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13645)
文章發表於 : 2009年4月6日 11:58:31  (p#1606896)
離線
會員

vinceto222 :我有一次搭AP@269C(坐滿+企左少少人),上龍祥道可以係中線快過好多車,全程都可以KEEP 住係中線。

唉....我由細搭ap搭到大xd
d ap上斜真係愈黎愈差..
特別係5波果批,6波果批更加係一向的衰
4波果批如果下下用kickdown都可以跟到歐3躉尾..

p.s 我發現有好多人以為ap冇kickdown..
查實架架都有^^

文章#273
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4543)
文章發表於 : 2009年4月6日 21:50:13  (p#1607202)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

ats143 :
vinceto222 :我有一次搭AP@269C(坐滿+企左少少人),上龍祥道可以係中線快過好多車,全程都可以KEEP 住係中線。

唉....我由細搭ap搭到大xd
d ap上斜真係愈黎愈差..
特別係5波果批,6波果批更加係一向的衰
4波果批如果下下用kickdown都可以跟到歐3躉尾..

p.s 我發現有好多人以為ap冇kickdown..
查實架架都有^^

5波o既第一代不嬲都唔差

二代快o既真係可以好快..亦可以好笠

三代..Voith不嬲都又快又好力水

6波o既力水唔係差, 但真係好似不停轉波咁..
轉一次波挫一下
ats143 :p.s 我發現有好多人以為ap冇kickdown..
查實架架都有^^

6波man偈o既無kickdown

文章#274
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13645)
文章發表於 : 2009年4月6日 22:51:21  (p#1607249)
離線
會員

5波o既第一代不嬲都唔差

三代..Voith不嬲都又快又好力水

6波o既力水唔係差, 但真係好似不停轉波咁..
轉一次波挫一下
ats143 :p.s 我發現有好多人以為ap冇kickdown..
查實架架都有^^

6波man偈o既無kickdown[/quote]

下!!原來一代有5波既??
我坐開2代唔多覺一代都係5波= =

6波man偈有kickdown wor~~
我搭親都有kick到wor~(唔係6落5果陣wor)

文章#275
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3702)
文章發表於 : 2009年4月7日 01:03:16  (p#1607365)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 77.05 明彩 
聞說龍運有部份5字系上象鼻山路表現拍得住私家車 :shock:

文章#276
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13754)
文章發表於 : 2009年4月7日 01:16:01  (p#1607373)
離線
會員(永久凍結)
頭像

ml29 :
ml29 :這期坐過新巴1165和3060表現都很好,尤其是3060,起步已經快,轉二波後加速力
更很強,只是二波後會變聲;

Voith 2波開始 / ZF 3波開始順著車速上的高音「woo」聲?

沒錯就是這種聲。
不過3060真是比不少同批兄弟有力,一向覺得3043-3062這批車比其他10XX/11XX/30XX弱,
起步、加速爆發力差,上斜更可以被50XX爬頭(3046、3048尤其差),但3060卻各方面都很有
力,與我兩天前坐那部3050很大對比。

08年尾既3051笠到嗌救命

坐過601車手渣1084 , 部車起步夠勁 , 東隧衝住前面幾部新城車去 , 一出隧道即抽線爬 , 去到東廊更加行外檔怒過埋900x @ 690

呢個時候先見到原來係507x @ 682 , 900x @ 690 , 仲有前車JP5664 :shock:

相反之後果程VA59 @ 65.. sosad

司機踩油後根本唔會感覺到部車係郁緊..

文章#277
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13754)
文章發表於 : 2009年4月7日 01:21:50  (p#1607377)
離線
會員(永久凍結)
頭像

ml29 :
ml29 :這期坐過新巴1165和3060表現都很好,尤其是3060,起步已經快,轉二波後加速力

Voith 2波開始 / ZF 3波開始順著車速上的高音「woo」聲?

沒錯就是這種聲。
不過3060真是比不少同批兄弟有力,一向覺得3043-3062這批車比其他10XX/11XX/30XX弱,
起步、加速爆發力差,上斜更可以被50XX爬頭(3046、3048尤其差),但3060卻各方面都很有

坐過601車手渣1084 , 部車起步夠勁 , 東隧衝住前面幾部新城車去 , 一出隧道即抽線爬 , 去到東廊更加行外檔怒過埋900x @ 690

呢個時候先見到原來係507x @ 682 , 900x @ 690 , 仲有前車JP5664 :shock:

另外想提提部城記#902 , 呢部係我搭過咁多部9頭豪以黎第二好既一部 (第一當然係2年前搭既9035) , 果次去跟車 , 師傅一踩就去 , 水箱靜 , 坐車頭導航位可以聽到車尾傳黎強勁既偈聲 , 一起步果下既推背更加係令我拋左一下

不過fd話部903仲勁.. :twisted:

文章#278
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2897)
文章發表於 : 2009年4月7日 02:06:11  (p#1607399)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員
頭像

錢包: 425.62 明彩 
NF3567 :08年尾既3051笠到嗌救命

另外想提提部城記#902 , 呢部係我搭過咁多部9頭豪以黎第二好既一部 (第一當然係2年前搭既9035) , 果次去跟車 , 師傅一踩就去 , 水箱靜 , 坐車頭導航位可以聽到車尾傳黎強勁既偈聲 , 一起步果下既推背更加係令我拋左一下

3051 笠到貼在各大站頭的公司通告都提及被 port 一事
睇黎真係慢得好緊要

不過前幾日見 3051
偈聲俾我一種「執過」既感覺
(唔知點形容,有點似城記翻新無耐既 8xx,偈聲好實在,feel 到架車力量係好實在,但架車又唔係快)性能已回復至可接受水平

VA59
令我諗起 1356
同 07 年尾既 1344
起步慢得可怕
尤其是 1344
唔係望著司機的話一定會以為碌車
轉入 2波直結先好少少
不過都唔夠兩年前壞波箱成個 1波無左,2波油壓起步既 1348 1353 慢

9 頭
總覺得城記 d 變聲豪
低轉比九記的更好力
大部分一踩就彈出去
比康偈車反應更快,有點吉偈車的感覺
只不過架車係外強中乾定內外兼備
一上斜就知 8)
(e.g. 906,最好係搭佢出北角)

90 豪
9035 之前的確非常強勁 ( 以港島黎講)
只不過以全能黎講
同 9037 加埋對面架 HD9056 比重有大段距離
尤其起步

文章#279
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13645)
文章發表於 : 2009年4月7日 23:36:03  (p#1607902)
離線
會員

578。HE7921 :聞說龍運有部份5字系上象鼻山路表現拍得住私家車 :shock:

你咁講搞到我記得有架269d掛牌(jm7389)
架車5波上斜扯番落4波,去到一半竟然有力到上5波xd
我果陣o哂嘴..
(不過果陣係下午2點幾,冇咩人搭)

文章#280
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13754)
文章發表於 : 2009年4月8日 00:57:46  (p#1607953)
離線
會員(永久凍結)
頭像

ml29 :說到屯門區的「勁車」,我又想到60M線的JV1055,這部車在「頂
閘」情況下竟然可以用四波上完屯公斜路。

禮拜日搭完行愛線259D黎 , 新仔渣 , 爽到暈..

加埋司機肯踩 , 青葵挑嬴269C 3AD 8)

龍翔道畢架山花園果邊部車唔停 , 抽中線怒爆前面部HN2280 @ 268C :shock:

文章#281
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13754)
文章發表於 : 2009年4月8日 01:06:55  (p#1607956)
離線
會員(永久凍結)
頭像

S3N232 :
dh5011 :搭單一問
有邊部AD同3AD係勁?

EW1694 就真係幾勁
一俾油就去
上斜又好力

不過臨退果陣成日壞車..

部車出親官塘都壞車

有次見佢係啟業站頭壞 , 有次就彩虹果邊..

兩次都係70X!

Sands :先講已退役,
46X年代既DH8666同DH9487,坐滿人2波盡上城隧,我搭過之中最好力既3BL.
DM1953,白田坐滿人2波盡衝上澤安,87B當時最好力同起步最快既水塘蘭.
6年前既EL7383,協和街上滿人之後,所行既鈄路無論邊個站停車,起返步都可以踩到3波.

未退役,
40X年代既GK3199,馬鞍山警署後上錦英苑踩到3波中段,唯一一次搭巴士上呢條鈄路上到3波.
80正字軌年代既GW6829,起步好快同上鈄好好力,試過創紀之城17分鐘到顯田村.
剛入沙廠不久既HC2103,坐滿人3波上城隧,我搭過上鈄最好力既2+2AD.
KP4228,行64K上嘉道理農場鈄路爬前車頭 :shock:

上年暑假搭部GW6829 , 連個司機都鬧部車冇冷氣..

6862584 :
samsam554312 :-74X批大白豪

批大白豪係眾多3AV入面表現算吾錯

有D頂閘上荷里活道可以1波高轉上晒(30kph)

有D極速高(75kph),扒到其他行正常速度(70kph)既九記車

但係大多數冷氣吾夠

唔好講笑啦

係你咁好彩坐中部靚野者

到你坐中部廢的,你就唔會再咁講

我坐HS牌大白龍好快咁過74X GY大白豪,我仲錄埋片 :roll:

點止呀 8) ?

277X時代部JZ4159可以10秒爬完 全架GY7013 @ 74X 8)

文章#282
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4543)
文章發表於 : 2009年4月8日 11:09:17  (p#1608023)
離線
會員

ats143 :下!!原來一代有5波既??

頭批全部5波

落波既聲唔代表Kickdown..
總而言之, ZF 5波改6波既車都無

文章#283
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#406)
文章發表於 : 2009年4月8日 20:25:06  (p#1608294)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

錢包: 515.93 明彩 
NF3567 :
ml29 :

沒錯就是這種聲。

3043-3062這批車真的不知為何水準特別飄忽,除了3051外,他的兄弟3050和3052表現都是一般,
3052起步不太有力,3050則各方面表現也不太有三叉戟那種推背感,另外3047又是與3050差不多;
真正快的,除了3060我就只有3049,這部車自從早前壞波箱後修復便很有力。

反觀3001-3042的表現一般都很平穩,不少都可以被新巴的車手舞得很爽,壞波箱除外(如一年前的
3032),好像上星期前有一晚坐中3020做18號線也開得很快。

想不多1084現在狀態仍然那麼好,認真難得,難忘兩年前坐它行走18P線到西環上班時四號幹線上橋
可以三波上完 :D

S3BL469 :
照咁睇似660多過680
一般城巴68_部部都可以好廢

記得很久以前坐過688在屯公上斜很有力,平路也很快;
論慢的659、672簡直坐到我叫救命……

不過我也有至少一年多沒坐過這批6XX,不知現在怎樣了。

文章#284
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4326)
文章發表於 : 2009年4月9日 12:14:41  (p#1608614)
離線
會員
頭像

錢包: 4.61 明彩 
Jwenileha :
ats143 :下!!原來一代有5波既??

頭批全部5波

落波既聲唔代表Kickdown..
總而言之, ZF 5波改6波既車都無

我搭過6波ap係絕對冇kick down. 因為嗰時搭中個老車長, 唔知係咪知架車廢, 下下都踩盡.
佢起步係1油>1直 (中高轉)>2油 (中高轉)>2直咁, 顯然係全程kick down, 但一去到3波就
低轉轉波, 上屯公唔用波制唔識中轉kick 番落上一個波, 但一用波制就得
同埋嗰批車2制係鎖唔到2波, 只能鎖三波, 有別一般運作

文章#285
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 296 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 1617181920  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :