香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月26日 03:18:46

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 71 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345  下一頁
發表人 內容

(u#3310)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月15日 23:21:29  (p#1177842)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
行政及文書助理
行政及文書助理

錢包: 6.57 明彩 
攝影器材: Canon EOS 600D
吳湯 :我親眼也見不少車長是見著轉了黃燈,反而踩油,剛剛在紅燈那刻衝了過去-;若是因而發生禍,誰負責?

呢個情況兩睇

如果當時車速好高
臨到交通燈轉黃
如果即時煞掣,如果有乘客企就唔掂
即使無都會影響晒全車
仲有,煞盡掣=/=停到
都隨時會過晒白界
唔好彩隨時後面架車隊埋你尾
係呢個情況,你會選擇急煞定係踩油過?
我就會選踩油過喇

我有次搭13D,臨過燈位轉黃,車長選擇急煞
全部人差D撞到前面張椅不特只(可能有人已經撞到..... :? )(好在係3ASV...有頭枕)
後閘前面既位置仲過晒白界

文章#31
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3080)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月15日 23:26:25  (p#1177849)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
壇規執行顧問
壇規執行顧問
頭像

錢包: 2,984.58 明彩 
Mayuko. LB9756 :
吳湯 :我親眼也見不少車長是見著轉了黃燈,反而踩油,剛剛在紅燈那刻衝了過去-;若是因而發生禍,誰負責?

呢個情況兩睇

如果當時車速好高
臨到交通燈轉黃
即使無都會影響晒全車
仲有,煞盡掣=/=停到
都隨時會過晒白界
我就會選踩油過喇

我 有 次 搭 73A 開 龍 , 司 機 選 擇 左 超 急 剎

25 - 30 米 內 由 65km/h 去 到 0 km/h

成 車 人 衝 向 前 ..

* 好 彩 個 時 部 車 無 乜 客 ..

最後由 loklok 於 2007年5月15日 23:42:30 編輯,總共編輯了 1 次。

文章#32
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#486)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月15日 23:27:40  (p#1177851)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

錢包: 0 明彩 
所以九記o的car佬迫住要dup brake...
個policy係好nonsense做法

文章#33
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#7471)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月16日 00:09:23  (p#1177920)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 71.62 明彩 
AVW2=LF5502 :
AMS.JE3796 :
andy92 :
AV84_251M :我識果個carlo話:我做咁耐只係被人投訴超載
聽完之後O曬,心諗唔係掛超載都port?
佢地驚撞左車保險唔賠超載果 D :lol:

如果 D 車長規定乘客企到黃線後就唔準再上, 又會有人 port :lol: :(
正所謂,多又36唔多又36 sosad

我直接答你個TOPIC啦

1.洗銅銀夾大聲

2.賴正義

3.正所謂食飽飯無X呵 .......打電話發洩下

4.覺得個社會係欠佢既==不滿現實

:o

第3類人,就係呢個社會最多果批

文章#34
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#7480)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月16日 00:14:29  (p#1177925)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
壇主
壇主

錢包: 18.51 明彩 
提醒 : 應針對事件來討論.

文章#35
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#77)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月16日 00:19:40  (p#1177932)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員
頭像

錢包: 50 明彩 
咁我又覺得...
如果個別人士犯既錯係好嚴重既話,
就算冇令自己受害都好,
都可以投訴的~

不過我都幾認同樓主一點,
有時人地只係做錯D好minor的野,
畢竟都係冇影響人,
更加唔係影響到自己,
咁又投訴黎做乜呢~?
想搏做民族英雄定係傑出華人...?

依家搵食的確好艱難~
我唔係想用呢樣作為一班fault-doers的擋箭牌,
但響咁的情況下人地真係好難事事都做得咁十全十美...
渣得快又嫌快,
渣得慢又嫌慢,
停站唔準定係出左燈位又嘈一餐,
真係好不知所謂...
得罪講句:「你黎渣啦不如...」

文章#36
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2952)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月16日 00:21:03  (p#1177937)
離線
會員

錢包: 0.40 明彩 
吳湯 :那也要看為「何事」而投訴……
若果車長所做的事是危害乘客、道路駕駛者生命,或是違反職業操守,
那投訴也不無道理。
例如,難道巴士衝紅燈也要姑息乎?
我親眼也見不少車長是見著轉了黃燈,反而踩油,剛剛在紅燈那刻衝了過去-;若是因而發生禍,誰負責?

當然,
那些因為個人利益而受損而投訴車長,
或是只是以為車長「有職責」而投訴,
確是無謂、無聊,亦自私。
例如,嫌車慢,司機不給上等等。

講得好o岩
的確有投訴o既人係斷章取義
但係都有人投訴得o岩, 如果唔係設立個投訴機制有咩用 ?

調返轉頭
的確又有人係唔係都要鬧投訴o既人
如果以「保住司機飯碗」o既名義去鬧投訴o既人
睇咩情況啦, 不過我個人覺得大部份o既情況都唔合理囉

文章#37
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#77)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月16日 00:32:33  (p#1177949)
離線
會員
頭像

JC3987~* :係..我某個相熟既車長有晚渣車頂閘..
D客已經貼晒玻璃門...有個女人仲想格硬上,最尾因為唔畀上又port人..畀人照肺
佢都話..做呢D工真係要離受氣...公司係咪都的左員工番去照肺先,
無論係有理定無理 :roll:
其實唔多唔少,
劉華果個廣告都間接害死左唔少服務行業的人,
亦都增加同助就左一班蠻不講理的顧客~

既然唔少大公司都係為賺錢,
為顧客優先,
下下"的"員工去照肺係好正常,
"顧客永遠是對的"嘛.............~
代碼: 選擇全部

AV84_251M :arm arm記起有板友講過
佢話某板友坐車,覺得個carlo開得慢
跟著就夾埋FD去port個carlo
搞到個carlo收警告信

我覺得D人好白X,ON居
要搞到人無左份工先安樂
唔怪得香港D失業率咁高la
被我知道係邊做,一定脾視佢

有部份"行家"的確有貪得意的心態,
見人衡紅燈或者碌車都要port...
雖則,
呢類行為並唔值得鼓勵...
但怪就怪在點解要針對性投訴巴士司機呢?
因為巴迷熟公司運作, 所以投訴方便D~?

其實類似行為有唔少司機都會有,
如果係咁想伸張正義,
好應該見到其他車都要投訴,
甚至係要聯絡警方... :roll:

P.S:有時聽D師傅/響巴士公司做的朋友講,
人地收到某部份較"爆冷"的投訴,
例如名牌唔插好、廣告甩皮、司機風琴腳...
唔多唔少第一句都會講...「唔駛問都係巴士迷打黎架啦」

代碼: 選擇全部

S3N43_DM9890 :有時,西裝友d 態度仲衰過一個地盤佬

見到d車長等埋追車d人上車,好多時d人唔該都唔講聲
仲要老馮咁樣

更過份的一次,聽朋友講,
佢駕駛隧道線,有個女乘客話要轉火車,問佢經唔經紅隧口
當車到紅隧口,報站都出左"紅磡海底隧道"
一大班人都落晒車,之後我朋友見落晒客就開車走
個女乘客就話佢,無叫到佢落車,要投訴佢wo~

其實年中都聽唔少人"申"過,
好多知識型的打工仔係比勞動型打工仔更加離譜...
後者可能響唔滿意的情況下,
頂多鬧兩句就算(<--當然...嘈到太誇張當然唔好)
但換轉係一個知識型的搭客(包括你指西裝友果類...),
有事果陣唔單止要同司機嘈,
強詞奪理之後仲要投訴人...
而且係呢種人先有較強的語言能力去作出樣好詳盡而又感人肺腑的complaint,
務求令人冇炒魷都唔可以有好日子過............
唉~

文章#38
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#77)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月16日 00:39:07  (p#1177954)
離線
會員
頭像

KV7798 :
若果車長所做的事是危害乘客、道路駕駛者生命,或是違反職業操守,
那投訴也不無道理。
我親眼也見不少車長是見著轉了黃燈,反而踩油,剛剛在紅燈那刻衝了過去-;若是因而發生禍,誰負責?

當然,

講得好o岩

調返轉頭

咁呢樣真係要視乎「投訴者」係所為何事...
唔多唔少因為司機碌車又或者太快而投訴,
不見得會有幾合理...

就講車速,
路面限定巴士最高時速係70公里,
唔代表人地一定要任何時刻都保持最高速度,
就算係60都唔係問題...
同理,
人地踩75亦都唔係犯法,
因為就算警察捉超速都會預留時速幾公里作為誤差...

文章#39
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4314)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月16日 00:47:30  (p#1177962)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 16.88 明彩 
Night~Kids.EH4145 :
KV7798 :
那投訴也不無道理。

當然,

講得好o岩

調返轉頭

不見得會有幾合理...

就講車速,
同理,

絕對讚同,無錯,有好多人都因好小事(甚至乎司機跟本無錯)都投訴司機,但同時,亦有一班永遠站在司機可能無左份工而唔理件事唔而鬧投訴者...

文章#40
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2952)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月16日 01:01:01  (p#1177978)
離線
會員

錢包: 0.40 明彩 
KV7798 :
那投訴也不無道理。

當然,

講得好o岩

調返轉頭

不見得會有幾合理...

就講車速,
同理,

呢d小事就係 ...
但係有起d大事上離
衝燈, 拒載, 態度差呢d野就唔 port 唔得
同埋亦都有班衛道之士企出離, 係都要話人唔o岩

調返轉頭, 的確係有班人係唔係都要去 port 人地o既 ...

文章#41
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#77)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月16日 01:02:16  (p#1177980)
離線
會員
頭像

DA35 :絕對讚同,無錯,有好多人都因好小事(甚至乎司機跟本無錯)都投訴司機,但同時,亦有一班永遠站在司機可能無左份工而唔理件事唔而鬧投訴者...
所以決唔決定投訴一個司機要考慮幾樣野...
1.係咪影響到自己? 影響幾多人? (呢個問題好緊要...因為你唔可能「代表」人地去投訴, 話唔定人地唔覺得有問題...除非好多人都覺得有問題/受影響)
2.本身呢件事的嚴重性?
3.承上, 可有令人關注的必要?
4.投訴後, 你希望/預期有點樣的改善/結果?
如果諗唔齊呢四點,
而求其一句「我覺得佢唔o岩」就投訴,
已經可視此一"投"為冗談...

如果係嚴重錯誤,
例如有人落車都未雙腳惦地就閂門開車之類,
的確唔應該包庇...
但亦都唔可能一句「嚴重」就連一D雞毛蒜皮的野都投訴...
有時換轉自己爸媽係呢類司機,
遇到一班大哥大姐係唔係都投訴,
我睇怕佢地未退役都已經有精神病...果陣自己先會識諗有咩應該/唔應該投訴...

最後由 Night~Kids.EH4145 於 2007年5月16日 01:06:55 編輯,總共編輯了 1 次。

文章#42
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#77)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月16日 01:04:59  (p#1177983)
離線
會員
頭像

KV7798 :呢d小事就係 ...
但係有起d大事上離

調返轉頭, 的確係有班人係唔係都要去 port 人地o既 ...
咁講真,
燈、拒載之類的確幾離譜,
正如早前我響度開文講過的某位rt.70卡佬,
真係唔值得一句「怕人冇左份工」而包庇...(不過最後我都係冇投訴佢)

不過衝燈呢個問題...
就真係好有爭議性...
但大多數情況下真係唔可以怪人錯~

文章#43
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4314)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月16日 01:05:48  (p#1177984)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 16.88 明彩 
Mayuko. LB9756 :

呢個情況兩睇

如果當時車速好高
臨到交通燈轉黃
即使無都會影響晒全車
仲有,煞盡掣=/=停到
都隨時會過晒白界
我就會選踩油過喇

我有次搭13D,臨過燈位轉黃,車長選擇急煞
全部人差D撞到前面張椅不特只(可能有人已經撞到..... :? )(好在係3ASV...有頭枕)
後閘前面既位置仲過晒白界

搭過一次九巴(69M/X),距離燈位都超過30米,離站時綠左燈一陣,司機立刻踩行油門,趕及於黃燈尾衝過去...(都未到一半已經紅左燈)

文章#44
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#309)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年5月16日 15:15:06  (p#1178139)
離線
會員

KV7798 :呢d小事就係 ...
但係有起d大事上離

咁講真,
燈、拒載之類的確幾離譜,
正如早前我響度開文講過的某位rt.70卡佬,
真係唔值得一句「怕人冇左份工」而包庇...(不過最後我都係冇投訴佢)

不過衝燈呢個問題...
就真係好有爭議性...
但大多數情況下真係唔可以怪人錯~

黃燈係俾你停唔到都可以過埋 ga ma,所以黃燈過同停最緊要唔好做成危險~
但係我搭過好幾次係個燈係綠色,個司機離遠見到就開始減速,去到燈前架車就已經可以即刻停低,但係個燈仲係綠色,跟著佢就只有再加速,真係唔明白有無需要"安全"到咁,咁樣對後面 d 車可以仲危險 law~~~可能咁樣都會俾人投訴佢危險 law~

文章#45
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 71 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :