香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年3月29日 05:01:28

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 156 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 7891011  下一頁
發表人 內容

(u#6993)
 文章主題 : Re: [來自:巴士閒談][討論]香港巴士公司會買熱狗嗎?
文章發表於 : 2008年5月4日 23:10:33  (p#1405829)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 50 明彩 
非空調巴士是公益福利的一種....
而且好多非空調巴士所收的價錢是十分低的....
同樣...空調巴士的冷氣排放的熱空氣又是很多~~

文章#136
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13001)
 文章主題 : Re: [來自:巴士閒談][討論]香港巴士公司會買熱狗嗎?
文章發表於 : 2008年5月4日 23:33:21  (p#1405853)
離線
在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資
會員
頭像

錢包: 167.75 明彩 
HZ6921_KV7059 :非空調巴士是公益福利的一種....
而且好多非空調巴士所收的價錢是十分低的....
同樣...空調巴士的冷氣排放的熱空氣又是很多~~

九巴並唔係社署
冇須一定要提供公益福利
空調巴士亦都可以係一種公益福利
雖然空調巴士會排放熱氣
但係作為一架巴士,排熱氣係一定
只係空調會多少少

文章#137
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#199)
文章發表於 : 2008年5月6日 21:27:04  (p#1406943)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

錢包: 0 明彩 
我想問"公益褔利"既定義係乜?抑或係想講"公益"、"福利"?

文章#138
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#11322)
文章發表於 : 2008年5月19日 23:58:11  (p#1414390)
離線
在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資
會員
頭像

錢包: 54 明彩 
來自: 桂綸美 肩上x 愛得起 Sergio 無聲鹿 厚愛 G樂冰 夏花秋X 記得不記得 I've been loving you 女兒雄 X處風光
從來不坐吉都 :14B應該唔會蝕過小巴,至少14B的班次相對地穩定,價錢並非<強項>也,
因班次穩定的利好因素,訂價稍高於小巴亦不失捧場客,市場政策仍然有效。不妨睇睇繁時14B客量.
小巴冬天唔開冷氣既原因以慳油為目的,並非閣下所謂提升服務
與其要等待<一半>合適的天氣,何不儘早對應一個穩定氣候. 輕鐵點解都要全冷?

該條 2 分鐘一班的小巴線就像一股極具破壞力的龍捲風 :twisted:,足以打死方圓 2 公里內的所有同價空調競爭者,把處於風眼內的巴士乘客通通捲走 :!:.巴士無了平價後,為何要捨棄 2 分鐘一班的<龍捲風>而貪 14B <穩定>的 12 分鐘一班 ? (況且該線繁時班次都脫得好壯觀,非繁更加一時 12 分鐘一班,一時 15 分鐘一班,夠晒穩定 :mrgreen:) 壇主說的巴士繁時客量其實來自<贊唔落 :? >架小巴度的人士,因為乘客一多,龍捲風都無辦法吹起佢地 :!: 故巴士你想留住乘客還是做番本份吧.

慳油的解釋不能蓋過<冬天活窗好過冷氣>的事實,否則易變誤導 :idea:.小巴有冷氣因市場定位不同.而輕鐵是當年夾硬谷出來的孩子 :P.當時很多丹拿型舊九巴因此而執行了< :shock: 死刑 :shock: >,其政府背景和壟斷的環境造就它可收低價,但巴士卻做不到這個價 (苦眾成為其全冷多一重阻力).其次輕鐵和巴士的全冷都不能解決能源浪費和環保的問題.你要 100% 開空調用晒D油便一定會有浪費 :x (不必開的時間越長,浪費越多).企業 (巴公) 造出來的收入 (註:根本收入可能下降 :!: ) 是絕對抵消不到社會成本.(除環境破壞外,還包括乘客選擇,苦人出唔到街等 …)

最後由 藍田 GIGI 於 2008年5月20日 22:56:23 編輯,總共編輯了 5 次。

文章#139
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4580)
文章發表於 : 2008年5月20日 00:09:50  (p#1414395)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 233.36 明彩 
攝影器材: Canon EOS 450D
某 D 人只識講"冷氣"
但係佢地唔明白咩叫"空氣調節"

控制車內濕度 , 溫度以達至較舒適的乘車環境
(唔知某人知唔知有d 車有暖氣既呢? ,
而下雨果陣 , 點解架車行完高速公路之後好似冇咁濕呢?)

冷氣 , 只係空氣調節其中一個部分
當中的意思又係需要深究

文章#140
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3316)
文章發表於 : 2008年5月20日 08:59:50  (p#1414461)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
壇規執行顧問、行政及文書助理
頭像

錢包: 1,450.08 明彩 
攝影器材: in SONY we trust
年幾前英國巴士都熱死過人。
近年英國好多新車都有小型的空調組件,對付熱浪

實際上好明顯有人唔明咩係咩叫"空氣調節",
就算係凍如北海道好多新巴士都係有空調。
而東京都營巴士的新款的巴士亦沒有活窗的設計。
你見人地D巴士無空調係因為比較舊款。

新的空調巴士係冬天係會關冷凍組件抽車外的生風再利用引擎的餘熱加熱
而且密封的車廂唔會有公路上寒風撲面,塞車食塵,同入隧道的問題,
同所以對車內恆溫係比熱車好。

某版友一直在自說自話造成局部性失明,一路以外國例子來自曝其短。

如版友一廂情願的認為 空氣調節 必定等同 冷氣 的話,繼續討論已無意義

文章#141
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13001)
文章發表於 : 2008年5月22日 21:16:53  (p#1415670)
離線
在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資
會員
頭像

藍田 GIGI :慳油的解釋不能蓋過<冬天活窗好過冷氣>的事實,否則易變誤導 :idea:.小巴有冷氣因市場定位不同.而輕鐵是當年夾硬谷出來的孩子 :P.當時很多丹拿型舊九巴因此而執行了< :shock: 死刑 :shock: >,其政府背景和壟斷的環境造就它可收低價,但巴士卻做不到這個價 (苦眾成為其全冷多一重阻力).其次輕鐵和巴士的全冷都不能解決能源浪費和環保的問題.你要 100% 開空調用晒D油便一定會有浪費 :x (不必開的時間越長,浪費越多).企業 (巴公) 造出來的收入 (註:根本收入可能下降 :!: ) 是絕對抵消不到社會成本.(除環境破壞外,還包括乘客選擇,苦人出唔到街等 …) [/size]

冬天活窗真係好過冷氣?
個個都唔會想食涷風
齊齊close窗
同冷氣有冇唔同?
空調仲可以暖車

除非現在所有既公司,企業冬天都唔開冷氣
咁就冇野講,九巴實俾環保團體插死
但係開空調已經係一個習慣
不是話改就改
市民經常抱怨點解仲有非空調巴士
非空調D巴士質素差D,當然係一個心理問題
有一種非空調巴士就係舊
如果你出街同人講有一架歐四2+2既非空調巴士出街
D人都係覺得佢舊

環保都要環得合理
如果真係要環保既唔該請研發新科技去環保,例如太陽能巴士等等
並唔係用非空調巴士解決
如果可以的話
咁注重環保既政府應該係會規定巴士公司必需引入歐四非空調巴士

用空調巴士收入下降?
作為精打細算既九巴仲唔向政府談判?
成條彌敦道都係非空調巴士
如果真係減少收入既話,甚至連空調巴士都會大幅減少

文章#142
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#4477)
文章發表於 : 2008年6月1日 22:25:38  (p#1421135)
離線
會員

錢包: 1,539.18 明彩 
攝影器材: Nikon D750
某女仕好似講到有o左冷馬之後先令苦人出唔到街,
回顧歷史,
地鐵初開個時都有空調,
但一樣一開就好好客,
唔通70年代就冇苦人,
係有了冷馬先有苦人出唔到街?

放且個d苦人,
係咪應該盡自己力令自己可以走出困境呢?
或者咁講,
去d好階級分明的地方工作,
例如酒店,
西裝員工日日都可以享受酒店式服務,
而普通制服員工就永遠都係工廠式的待遇,
點解?
就係因為冇理由叫學歷高的西裝員工去遷就普通制服員工囉

呢個社會就係咁,
如果永遠要一班可以負擔得起的人去遷就一班負擔唔起的人,
例如因為一班負擔唔起的人重新引入熱狗,
呢個唔會係脫貧的方法,
而整個社會亦冇辦法進步

文章#143
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3316)
文章發表於 : 2008年6月3日 15:04:52  (p#1421848)
離線
頭像

.....
而家社會窮人不知幾惡
就係要你有錢人就佢

文章#144
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#11322)
文章發表於 : 2008年6月16日 23:58:57  (p#1429655)
離線
在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資在論壇有 17 年年資
會員
頭像

來自: 桂綸美 肩上x 愛得起 Sergio 無聲鹿 厚愛 G樂冰 夏花秋X 記得不記得 I've been loving you 女兒雄 X處風光
天空之神 :但係佢地唔明白咩叫"空氣調節"

炎髮灼眼的夏娜 :凍如北海道好多新巴士都係有空調
密封的車廂唔會有公路上寒風撲面,塞車食塵,同入隧道的問題
某版友一直在自說自話造成局部性失明,一路以外國例子來自曝其短。
而家社會窮人不知幾惡, 就係要你有錢人就佢.

NeoMan-Centro-APM1 :地鐵初開就好好客, 唔通70年代就冇苦人
苦人係咪應該盡自己力走出困境呢?
酒店內階級分明, 冇理由叫學歷高的西裝員工去遷就普通制服員工囉.
要一班可以負擔得起的人去遷就一班負擔唔起的人,重新引入熱狗,
呢個唔會係脫貧的方法,而整個社會亦冇辦法進步

有早知,又怎會有人要做乞兒 :cry: ? 如果人人都去走出困境 8),快餐店的檯上又豈不是滿佈污穢殘渣 :? ? 始終有一些基層或厭惡性的工作要交由一些苦人去執行.故抱有<你為何要繼續做這些工>的思想是忽視了<基層>一定會存在的事實 :idea:

70年代的確很多苦人,如有需要我可以上佢哋身出來同大家講野 :o,不個而家費時啦 :P ( GIGI 之前差D搞到一鑊粥 :twisted: ).當時D人窮但地鐵好客是因為當時地鐵較快和有中產市場的支持 :roll:,但它不能取走巴士客 (那時的巴士全是非空調),故基層是有選擇的 :D.但今日巴士卻和鐵路爭同一塊餅 :twisted:,巴士公司又拿不到基層的餅而賺少了但市民卻失去選擇 :evil:

引入少部份非空調巴士又怎可說成是<富人去遷就負擔唔起的人>? 而家通街冷狗實際是<貧人遷就富人>喎 :roll:.這個思想是否很自私和巔倒事非 :x ? 富人有冷狗坐,俾普通巴士貧人坐怎可叫做<富人遷就貧人> banghead ? 你是否只從一個微觀角度去看而不是從宏觀角度 (譬如20%要坐普通巴士的人有非空調,其他喜冷狗的人有冷狗坐) 去看 ? 另狂開空調便等於脫貧和進步是絕對不成立 (請看晒這文之前的 posts 才說 :!:),活窗和<恆溫的空調>各有各好 (不重複,請看前 posts),而香港的天氣無日本 / 歐洲這麼極端,但版友卻盲目地指出空調一定好過活窗 banghead.

最後由 藍田 GIGI 於 2008年6月17日 08:24:56 編輯,總共編輯了 8 次。

文章#145
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#651)
文章發表於 : 2008年6月17日 00:19:52  (p#1429666)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員
頭像

錢包: 213.61 明彩 
真正ge富人又有幾多個會坐巴士?
唔敢話100%唔會坐,但實際有幾多心照啦

搭得巴士大部份都唔會太有錢吧 :roll:

文章#146
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13001)
文章發表於 : 2008年6月17日 16:00:51  (p#1429981)
離線
會員
頭像

藍田 GIGI :有早知,又怎會有人要做乞兒 :cry: ? 如果人人都去走出困境 8),快餐店的檯上又豈不是滿佈污穢殘渣 :? ? 始終有一些基層或厭惡性的工作要交由一些苦人去執行.故抱有<你為何要繼續做這些工>的思想是忽視了<基層>一定會存在的事實 :idea:

70年代的確很多苦人,如有需要我可以上佢哋身出來同大家講野 :o,不個而家費時啦 :P ( GIGI 之前差D搞到一鑊粥 :twisted: ).當時D人窮但地鐵好客是因為當時地鐵較快和有中產市場的支持 :roll:,但它不能取走巴士客 (那時的巴士全是非空調),故基層是有選擇的 :D.但今日巴士卻和鐵路爭同一塊餅 :twisted:,巴士公司又拿不到基層的餅而賺少了但市民卻失去選擇 :evil:

引入少部份非空調巴士又怎可說成是<富人去遷就負擔唔起的人>? 而家通街冷狗實際是<貧人遷就富人>喎 :roll:.這個思想是否很自私和巔倒事非 :x ? 富人有冷狗坐,俾普通巴士貧人坐怎可叫做<富人遷就貧人> banghead ? 你是否只從一個微觀角度去看而不是從宏觀角度 (譬如20%要坐普通巴士的人有非空調,其他喜冷狗的人有冷狗坐) 去看 ? 另狂開空調便等於脫貧和進步是絕對不成立 (請看晒這文之前的 posts 才說 :!:),活窗和<恆溫的空調>各有各好 (不重複,請看前 posts),而香港的天氣無日本 / 歐洲這麼極端,但版友卻盲目地指出空調一定好過活窗 banghead.

巴士和鐵路爭同一塊餅?
因為空調?
真係好好笑
巴士既客源同鐵路既客源完全不同
如果係因為空調有關係
點解而家仲有咁多巴士路線呢?
大把路線可以由鐵路做
又唔見D路線會取消?
空調與非空調既選擇
香港市民已經選擇左
有冇人因為空調巴士而反對?
就算貧人大多數都係選擇空調巴士
佢地搭非空調只係架車到左冇理由唔上
反正仲要便宜D既心態
並唔係一定要有非空調車既心態
空調與非空調中間並沒有任何我遷就你定你遷就我既關係
窮人唔一定要搭非空調車
富有人唔一定要搭空調車
請勿標籤窮人與富有人
你可以講咁咪需要非空調車lo
但係弱肉強食,物競天擇既情況下
空調車被非空調車有絕對既優勢
如果唔係,九巴真係咁笨,唔去死爭可以買熱狗?
咁你有咩証明活窗既好處呢?
如果冇既就唔好死爭

文章#147
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#3316)
文章發表於 : 2008年7月28日 10:17:48  (p#1455435)
離線
頭像

早兩日有個九巴司機駕駛熱狗途中疑中暑暈倒
唔知支持熱狗的朋友有咩回應?

前日疑中暑的姓曾(約三十歲)九巴車長,昨日請假休息。昨午三時許,記者登上來往大埔工業眤及沙田的72A「熱狗」巴士,車廂溫度仍高達三十五點二度,乘客均汗流浹背。姓鄺乘客表示,因「熱狗」巴士收費較低,雖然熱浪逼人,為了節省開支只好乘搭。

文章#148
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#11322)
文章發表於 : 2009年12月31日 23:59:26  (p#1788925)
離線
會員
頭像

北陸·能登 :早兩日有個九巴司機駕駛熱狗途中疑中暑暈倒

每個職業都有它的苦處,就算做演員都要記熟劇本 :roll:,做餐廳的待應更要長期企直.做老師不能於教書時買賣股票 :twisted:.做開窗巴士的車長長期有得坐已比很多工作幸運 ( 如速遞,警察等 ),一年熱的時間只佔部份.有人話冬天搭冷狗一係好凍 (架車出冷氣) 一係好焗 (架車出暖氣),搭普通巴是最舒暢 :D 和便宜,其實每樣野都有一個代價.難道你不請看更而放一隻門口狗你不用定時替牠清理糞便 ?

非空調巴士的陸續退役已經敲響了窮人的喪鐘 sosad,一些苦人已被排出公交市場外 ( 因欠缺佢地價錢的交通選擇 ).有一些則被迫繳付冷狗差價而犧牲了其他生活質素.

文章#149
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#17178)
文章發表於 : 2010年1月5日 18:43:53  (p#1793357)
離線
在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資在論壇有 14 年年資
會員

錢包: 11.58 明彩 
藍田 GIGI :
北陸·能登 :早兩日有個九巴司機駕駛熱狗途中疑中暑暈倒

每個職業都有它的苦處,就算做演員都要記熟劇本 :roll:,做餐廳的待應更要長期企直.做老師不能於教書時買賣股票 :twisted:.做開窗巴士的車長長期有得坐已比很多工作幸運 ( 如速遞,警察等 ),一年熱的時間只佔部份.有人話冬天搭冷狗一係好凍 (架車出冷氣) 一係好焗 (架車出暖氣),搭普通巴是最舒暢 :D 和便宜,其實每樣野都有一個代價.難道你不請看更而放一隻門口狗你不用定時替牠清理糞便 ?

非空調巴士的陸續退役已經敲響了窮人的喪鐘 sosad,一些苦人已被排出公交市場外 ( 因欠缺佢地價錢的交通選擇 ).有一些則被迫繳付冷狗差價而犧牲了其他生活質素.

相比起以前坐住個大暖爐,已經好得多啦

文章#150
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 156 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 7891011  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :