香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月25日 13:15:22

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 116 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345678  下一頁
發表人 內容

(u#2890)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月10日 01:16:00  (p#1121485)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員

錢包: 66.14 明彩 
我識4,5位九巴車長,
一位太出名唔講,一位是東九某過海線車長(因為我中學同學係佢個仔,我同學有一排帶我跟車而識),
其餘果D係後備(搵佢地多數電話聯絡)
亦識一位新巴後備車長,
鐵巴車長就唔算識,不過影車果陣多數會同你傾計

文章#46
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#77)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月10日 01:21:52  (p#1121491)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員
頭像

錢包: 50 明彩 
1357。HV5716 :
Night~Kids.EH4145 :我冇打錯呀~ :P
的確係「『佢』、『咁為得』、『識佢的巴迷』……」~

咁詳情真係唔清楚~
但據聞佢唔成功...

哦,唔好意思,我搞錯左呀。

咁我都希望佢唔成功復職囉,
成日都衝燈,打大,又飛站呀。
開車又開到鬼死咁快呀。

仲有呀,佢真係連站長都會照打的。
有次我係佐匯影車,
因為佢返工遲左少少,站長同佢係度嘈。
之後佢就郁手打站長......

講起打架,
我都識得位L廠司機,
畀位醉酒佬打... :!:

雖然事後位司機好難得因為咁而抽到假期約我地出黎,
但聽佢大吐苦水都幾同情...

有D司機可能會畀面色人睇,
但有唔少司機又成日要睇人面色...
(的確...咁又可以感受到一個處世經驗)

*純粹討論好咯...
唔再深究果位70司機的事跡~ :wink:

文章#47
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#199)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月10日 01:25:26  (p#1121495)
離線
在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資
會員

錢包: 0 明彩 
果位司機

好打唔打,就比人打臉... :lol:

不過,要deal with d乘客,好多時都好考司機個應變..

文章#48
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#77)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月10日 01:30:23  (p#1121501)
離線
會員
頭像

浪花的毘沙門天 :果位司機

好打唔打,就比人打臉... :lol:

不過,要deal with d乘客,好多時都好考司機個應變..
我記得事主好似講過「唔好打面」,
結果條友仲專登打佢果度...=.="

所以...
呢類職業司機唔單止要識渣車咁簡單...

文章#49
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#8136)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月10日 09:43:16  (p#1121588)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 78.47 明彩 
Night~Kids.EH4145 :
KMB59 :我運動時認識了一名嶼巴站長。
運動時...?
可以講多少少嘛~?

他和我都玩野外定向。:D

文章#50
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#1427)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月11日 22:23:03  (p#1123266)
離線
會員

錢包: 262.76 明彩 
S3N43_DM9890 :我就相反,好多都好易搵到
傻X先生,就要專程打電話去約定

*傻X先生可能轉廠
話時話,
我識的師傅當中有部份都好快要退休咯...
睇黎要聯絡佢地就只有靠電聯...
(的確, 約人出黎飲茶、聊天不失為最好的方法 :wink: )

我識果堆...最近就有人自己唔做
退休...就新記果面就有一位就快退休
九記果面,就過兩年度
少左親身落站頭搵佢地,多數電聯...
果日至俾個朋友話,話佢新上左牌某線兩個月都未出現過

(食宵夜,就最多)

文章#51
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#486)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月11日 22:43:24  (p#1123310)
離線
會員

FX8032~HW7228 :我識4,5位九巴車長,
一位太出名唔講,一位是東九某過海線車長(因為我中學同學係佢個仔,我同學有一排帶我跟車而識),
其餘果D係後備(搵佢地多數電話聯絡)
亦識一位新巴後備車長,
鐵巴車長就唔算識,不過影車果陣多數會同你傾計

你識o個位新巴車長係唔係做spare?

文章#52
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2685)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月11日 23:36:46  (p#1123410)
離線
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員

2 7 1 識 多个司 機 出 尖 咀 唔 洗 $ :lol:
ATR36x 司 機 比 時 間 表 我 搭 佢 車~X

文章#53
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#220)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月12日 06:03:12  (p#1123509)
離線
會員

LA SEYNE FRANCE :見住一位車長被革職既感覺係從不好受……中間的回憶就像被撕去一樣
咁又未至於撕去,
只係...現況變成回憶...都夠令人感可惜~

到而家唔多唔少都仲有d野唔知叫後悔好定叫乜野好..........
感覺真係一d都唔好受
始終覺得我地原本應該可以阻止呢件事發生

親眼睇住件事發生
之後以為阻止左, 以後唔會再發生
但到最後原來係乜都冇成效
個感覺真係好難受....

:roll:

文章#54
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#77)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月12日 18:03:51  (p#1123747)
離線
會員
頭像

影 :
LA SEYNE FRANCE :見住一位車長被革職既感覺係從不好受……中間的回憶就像被撕去一樣
咁又未至於撕去,

到而家唔多唔少都仲有d野唔知叫後悔好定叫乜野好..........
感覺真係一d都唔好受

親眼睇住件事發生

其實任何人每做一件事之前都會預期一個後果/效果,
但事實好多時都會跟願相違...
所以,
阻止唔到佢,
未必係人為,
但一定係天意...
人的行動未必可改寫一切...

亦都因為咁,
我地係唔可能後悔,
始終事情都係發生左...
佢一樣被革職...
感可惜、自責就梗既...

希望佢會重新開始好的生活啦...

文章#55
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#868)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月12日 18:08:47  (p#1123758)
離線
會員
頭像

錢包: 40.40 明彩 
影 :
咁又未至於撕去,

感覺真係一d都唔好受

親眼睇住件事發生

所以,
阻止唔到佢,
未必係人為,
但一定係天意...

亦都因為咁,
我地係唔可能後悔,
佢一樣被革職...

Hopefully he will!!! Never get any photos like my 簽名檔 again!!

文章#56
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#220)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月12日 18:32:13  (p#1123809)
離線
會員

影 :
咁又未至於撕去,

感覺真係一d都唔好受

親眼睇住件事發生

所以,
阻止唔到佢,
未必係人為,
但一定係天意...

亦都因為咁,
我地係唔可能後悔,
佢一樣被革職...

最大問題係我接受唔倒........
叫過佢唔好咁自責攪到咁大壓力
叫過佢休息一下

講完唔夠一個星期就發生左作事
講真
我到而家都真係仲未完全接受到.......

文章#57
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#1937)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月12日 18:53:46  (p#1123851)
離線
會員

以前成日搭215x...識左好多師傅...
係佢地身上學到好多野...etc.駕駛態度..搵食辛苦果d...

文章#58
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#77)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月12日 19:06:46  (p#1123876)
離線
會員
頭像

dominic3286 :Hopefully he will!!! Never get any photos like my 簽名檔 again!!
2600轉...87kph...
咁激動呀~? :shock:

影 : 最大問題係我接受唔倒........
叫過佢唔好咁自責攪到咁大壓力
叫過佢休息一下

講完唔夠一個星期就發生左作事
講真
我到而家都真係仲未完全接受到.......
講真,
我都唔係接受到,
第一下聽到消息後仲好愕然...

但...冇辦法...
或者我地/你地做到的野已經多到冇得再多.........

文章#59
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#2760)
 文章主題 :
文章發表於 : 2007年3月12日 21:08:20  (p#1124024)
離線
會員

錢包: 13.58 明彩 
攝影器材: Canon EOS 600D
AL1@73x :我識果d都是比較冷門的鐵巴司機
d車長好鍾意同你講人生道理,而且好友善ga... :D 而且佢地唔會介意把我介紹給司機。
d司機日日坐起ga車到,都好悶ga,所以都唔會唔同我傾計。
希望找次機會同佢地食飯

p.s果次k11cancel,d司機話有人影相好狼,在馬路open flash,差d搞到撞車。

p.s希望大家10月新車來大埔時影相唔好禁狼,如果唔係搞壞印象就唔好la

Very agree!!!
I just be a friend of a KCR bus driver~
and I just bought 1 book about bus~
then he introduced to the drivers~~
Then they all knew me :lol:

PS.He is a KMB driver before...

文章#60
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 116 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345678  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :