香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年4月24日 11:42:37

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔

發表新文章 回覆主題  [ 137 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 678910  下一頁
發表人 內容

(u#6385)
 文章主題 : Re: 車內錄引擎聲的最佳位置
文章發表於 : 2013年5月17日 16:24:35  (p#2504445)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 131.27 明彩 
FX6774 :請問AVBWU應該係咩位置,因為我坐車尾錄只係錄到某個波轉既聲

太平門附近椅背

cathay2582 :請問如果要錄ADS31~185(姐係用Cummins LT10-B252既ADS)應該係邊個位錄最好?

車尾左邊(無太平門果邊)地下個蓋上面
但想要波箱聲就太平門果邊啦

文章#121
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#8663)
文章發表於 : 2013年5月20日 20:39:59  (p#2506406)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員

錢包: 19.93 明彩 
攝影器材: Nikon D5600
龍躉

Voith 三波躉

如果想要重波箱聲既話咩位錄先岩 :oops:

最後由 Andante EG 於 2013年5月26日 17:23:01 編輯,總共編輯了 1 次。

文章#122
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#13482)
文章發表於 : 2013年5月26日 12:08:32  (p#2509283)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員

錢包: 1.83 明彩 
Andante EG :龍躉

Voith 三波躉

如果想要重波箱既話咩位錄先岩 :oops:

認真,最好夜晚錄,
朝早錄會錄埋阿公阿婆聲

文章#123
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#23375)
文章發表於 : 2013年7月5日 20:55:20  (p#2529205)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員

錢包: 53.23 明彩 
攝影器材: Sony HDR-XR550E
無意推文,想知M11龍既水箱聲係邊個位置到錄最好,因為經常錄親都係好多風聲咁...

文章#124
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#20680)
文章發表於 : 2013年8月19日 21:29:40  (p#2550629)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員
頭像

錢包: 117.85 明彩 
攝影器材: iPhone 5S
Andante EG :龍躉

Voith 三波躉

如果想要重波箱聲既話咩位錄先岩 :oops:

M11 ZF嘅波箱聲喺下層輪椅位最響 (奇怪嘅,明明波箱喺車尾,做乜車頭會有咁響嘅波箱聲嘅...... =O) )

文章#125
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#23566)
文章發表於 : 2013年9月12日 01:04:21  (p#2561409)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員
頭像

錢包: 14.65 明彩 
攝影器材: 404 Camera Not Found
我想請問下係d大冷氣聲既車(eg AP/ABWU/AA/etc)入面有咩位可以錄到偈聲又可以避開冷氣聲? #adore#
雖然都知冬天錄先ok,但係想問下有冇機會可以四季都可以錄到... xx(

另外我想問下Scania金車放邊錄好d?

文章#126
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#23375)
文章發表於 : 2013年9月15日 20:45:01  (p#2563093)
離線
會員

錢包: 53.23 明彩 
攝影器材: Sony HDR-XR550E
唔係閔生上身,不過想知D10A引擎聲係邊個位置到錄得最好

文章#127
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#8663)
文章發表於 : 2013年9月15日 23:57:14  (p#2563201)
離線
會員

cathay2582 :唔係閔生上身,不過想知D10A引擎聲係邊個位置到錄得最好

車尾右後咪向太平門 , 但唔好放得太近道門以免高轉爆咪

文章#128
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#23566)
文章發表於 : 2013年9月16日 01:00:32  (p#2563240)
離線
會員
頭像

Andante EG :
cathay2582 :唔係閔生上身,不過想知D10A引擎聲係邊個位置到錄得最好

其實係咪d風係出面漏入太平門先誤會有"高轉爆咪"既情況出現?
我都試過放機放近太門,但係一有風吹入黎就爆左咪(我試過放過手落太平門地下gap位,有d車係有風漏入黎 xx( )
有錯請指 #adore#

文章#129
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#8663)
文章發表於 : 2013年9月16日 19:54:01  (p#2563495)
離線
會員

mice122 :

其實係咪d風係出面漏入太平門先誤會有"高轉爆咪"既情況出現?
我都試過放機放近太門,但係一有風吹入黎就爆左咪(我試過放過手落太平門地下gap位,有d車係有風漏入黎 xx( )

我部機就似係高轉車出面偈聲太響 , 收埋車外把聲入黎 :lol:

如果咁既話你可以試試咪向車尾就算, 唔好對住太平門

文章#130
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#23566)
文章發表於 : 2013年9月21日 22:30:46  (p#2565372)
離線
會員
頭像

借圖先:
網頁最尾個張圖
我想問下如果個風扇(水箱?)係車尾右面既,而副偈好似係中左面,
咁錄偈聲係咪喺放車尾左面地板/車尾中間對走廊錄?
求稍兄解答. #adore#
PS 其實我係睇底盤既圖黎決定放咩位錄 :|

文章#131
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#8199)
文章發表於 : 2013年10月5日 23:42:04  (p#2571757)
離線
會員
頭像

錢包: 281.21 明彩 
攝影器材: Canon SX50 HS
mice122 :

我部機就似係高轉車出面偈聲太響 , 收埋車外把聲入黎 :lol:

如果咁既話你可以試試咪向車尾就算, 唔好對住太平門

豪車我錄過咁多次,係車尾左面凳底錄係最好 [sosad]

文章#132
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#8663)
文章發表於 : 2013年10月9日 21:27:22  (p#2573244)
離線
會員

MB452.D2866LOH :豪車我錄過咁多次,係車尾左面凳底錄係最好 [sosad]

咁 ZF 歐二躉呢

呢隻真係唔識錄偈聲

錄極都好怪

基本上車尾左中右都試過

文章#133
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#8199)
文章發表於 : 2013年10月9日 21:47:50  (p#2573255)
離線
會員
頭像

錢包: 281.21 明彩 
攝影器材: Canon SX50 HS
MB452.D2866LOH :豪車我錄過咁多次,係車尾左面凳底錄係最好 [sosad]

咁 ZF 歐二躉呢

呢隻真係唔識錄偈聲

錄極都好怪

基本上車尾左中右都試過

試過車尾中間,錄到一頭煙

HR9072@40

另外比番一個左面錄既 D10A ... 問題係凳既雜聲同冷氣聲真係大到離譜 ...

681@930

文章#134
回頂端
 個人資料  
引用回覆  

(u#8663)
文章發表於 : 2013年10月9日 23:09:14  (p#2573291)
離線
會員

我個人習慣黎講

ZF 豪車我會右邊錄波箱聲左邊錄偈聲

ZF 躉就真係錄極都唔掂

反而 ZF 歐三躉我又試過直接車尾錄偈輪椅位錄波箱聲

出黎效果都幾好 , at least 低中高轉分明 D

文章#135
回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 137 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 678910  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :